« Dossier Claudia Melchers (2) | Main | Fragrance »

Paulus en Izaan

Er gebeuren veel dingen bij ons momenteel, leuke dingen en minder leuke dingen. Zo is het leven. Woensdag was een vrije dag voor mij en een drukke op het CasaLog. Een paar honderd mensen kwamen binnen met Izaan als zoekargument.

Het Algemeen Dagblad is van alle Nederlanse dagbladen het actiefst in haar speurtocht naar achtergrondinformatie. De krant heeft nu de claimbrief (pdf-file) waarin de ontvoerders van Claudia Melchers om 300 kilo cocaine vragen in handen gekregen.

Paulus de Boskabouter ontmoet een oorslibberIzaan Moenir-Alam is een man van 12 ambachten 13 ongelukken. Zo bracht hij onder de naam Sunsation een cd uit. Verder is hij een meer dan verdienstelijk tafeltennisser en ook op basketbalgebied staat hij zijn mannetje. In de jaren '90 werkte Izaan als verslaggever op de sportredactie van het al enige tijd geleden ter ziele gegane dagblad Beurs & Nieuwsberichten. (Bron: Vigilante)

Luchiano (7) en ik zijn al op bladzijde 90 van Paulus en de insecten. Het praten met een hoog stemmetje bij de passages van Paulus gaat me steeds beter af. Nu nog een grijze baard en ik ben een heuse boskabouter. Over het ouderwetse taalgebruik, we zijn inmiddels de tel kwijtgeraakt hoe vaak het woord herademen in het boek voorkomt.

Als we een hoofdstuk uit hebben wil Luchiano steeds dat we verder gaan met de eerste pagina's van het volgende. Een teken dat hij het een leuk boek vindt. Maar wat is er dan zo leuk aan Paulus de boskabouter? Ik besloot het onze tuinkabouter zelf te vragen, hij lag toch naast mij op bed.

"Waarom vind jij Paulus wel leuk en Pietje Puk niet?" Luchiano stak meteen van wal: "1. Bij Pietje Puk wordt niet gevochten. 2. Bij Pietje Puk komt niemand in gevaar. 3. Ik hou meer van fantasie. Paulus de boskabouter is fantasie."

Nu hij het zo stelde kon ik mij er wel in vinden. Schrijver Jean Dulieu verzint trouwens grappige woorden. De gevaarlijke insecten waar Paulus en de zijnen het tegen moeten opnemen hebben namen als oorslibbers, kruljuffers, snuitzuigers, dribbeldreumesen, sprietwezens, groensprinken en kreeftkrabbers. Neem nu dat laatste woord. Een kreeftkrabber is een insect dat lekker kan krabben.

Leuk gevonden toch, die combinatie van kreeft en krab. Heel andere koek dan zo'n claimbrief.

Comments

Als de Paulus-boeken op zijn dan zou je eens kunnen denken aan de boeken van Marten Toonder over heer Bommel en Tom Poes. Sprookjesachtig, magisch, duister, en vreemd en toch steeds herkenbaar. Ook een zeer creatief taalgebruik en er zit altijd een opvoedkundig thema in, maar dat gaat niet ten koste van het verhaal. Misschien is Luchiano nog wat te jong om het volledig te begrijpen, maar misschien vind hij het uiteindelijk spannender dan Paulus. Ik zou het eens proberen. Er zijn vele, vele boeken, met plaatjes, dus voorlopig ben je niet uitgelezen.
Er verscheen vroeger een stripversie in de Donald Duck. Ik herinner mij een scene met Heer Bommel, Tom Poes met een goudvis in een kom in een bootje in het oerwoud. Toen ze onverwacht van een waterval naar beneden stortten riep de goudvis wanhopig ui"t: "Ik ben een gevallen vis!". Geen kind die dat begreep natuurlijk maar ik kwam niet meer bij.
Voor Luchiano is het bovendien een voorzichtig stapje richting literatuur.

Tragisch die ontvoeringstoestanden. Mijn motto is altijd: "Iedereen heeft recht op zijn eigen ongeluk", maar sommigen grijpen hun kansen wel erg enthousiast met beide handen aan.

vdb.

De grote groene "claimbrievers"....zijn ook gevaarlijke insecten.
Komen voor in bepaalde gedeeltes van de Andes.
In lokaal dialect worden ze door de bewoners ook wel "CasaLogSpiders" genoemd....

Die grijze baart is toch gewon een kwestie van 2 dagen niet scheren?

Je hebt hele goede oren. Je hoort vast ook meer dan wij over deze zaak. Weet je, voor mij is deze zaak trouwens totaal niet zo belangrijk. Ik kan toch al niet kaarten.

Er is niks leuker dan een heldere kindergeest.
Gelukkig kunnen veel volwasennen dat goed vasthouden.

@MJvdBroek: Een goede tip, ik zal hem zeker eens uitproberen. Je verhaal over die gevallen vrouw doet me denken aan een theatervoorstelling van Proloog die wij eens vanuit school bezochten. Zij zeiden iets van: "IJs, warm aanbevolen" en ik dacht dus dat dat ijs was dat je warm moest eten. Nou ja, zoiets dus. Je laatste zin heeft een sterk filosofische inslag!
@Cerito: En zo heb je ook de Cereageurito's, een amusant volkje dat steeds meer weblogs overstroomt. Als je bij jouw verhaal de tekeningen nog kunt leveren hebben we zo een nieuw boek... :-)
@Piet: In tegenstelling tot jouw snor is mijn baard nog steeds gitzwart. Dat kleurt werkelijk ontzettend mooi bij mijn zilveren kapsel!
@Brillie: Om te horen moet je wel je oren openzetten, daar schort het vaak aan. En jij kunt toch wel kaarten? QSL-kaarten dan wel te verstaan... ;-)
@Renesmurf: Een kwestie van openstaan voor de juiste prikkels. Volgens mij heb jij daar ook niet zo'n moeite mee...

Ik moet meteen aan de Schroeistaartige Skreeften uit Harry Potter denken :).

ja potter heeft dat ook casa...prachtige namen..... en heel spannend...vind ik dan he.... :-)

Heel andere koek en veel leuker. Luchiano weet trouwens precies wat hij wil, mooi!!

Misschien kun jij je baard met de één of andere spuitbus een zilver of een grijs kleurtje geven.

HP is ook erg mooi vertaald. Zwerkbal, Zweinstein, prachtig. Wat zouden ze in het Engels maken van oorslibbers, snuitzuigers en kruljuffers?

@Ricky: Ook een mooie naam, ja dat Harry Potterboek moet er ook maar een keer komen. Er wordt in gevochten, Harry komt in gevaar en het is fantasie. Volgens zijn eigen definitie moet Luchiano dat wel leuk vinden...
@Paola: Ik heb de eerste drie films gezien, Luchiano ook trouwens. En er zitten inderdaad spannende momenten in. Voor kinderen en Paola's... ;-)
@Henk(ES): Ja, dat laatste heeft hij van zijn moeder... ;-)
@Cyberjunk: Nou, ik laat liever geen baard staan. Ik hou niet van baarden. Jij?
@Aargh: Ja, knap is dat om dergelijke namen te vertalen. Kruljuffer=>Curlymiss, maar dat is toch anders...

Casa, ik heb niets tegen baarden, maar vind ze ook niet echt bijzonder. Ik sta er eigenlijk nogal neutraal tegenover, met dien verstande dat ik sommige mannen voor spot vind lopen met een baard en ik het bij anderen juist weer heel goed vind staan. Maar in principe heeft dat weinig met baarden te maken, want ik kan ook zo reageren als mensen krullen hebben, zelfs als mensen hun haren paars verven, of als mannen een paardenstraart dragen, ook dan zeg ik, sommigen kunnen dat heel goed doen, bij anderen ziet het er niet uit. Misschien vind je dit een vaag antwoord, maar ik kan het niet anders formuleren.

Als je dan toch in de ouderwetse kinderboeken zit: bij ons is Pinkeltje nog altijd een hit. De kinderen vinden het ouderwetse taalgebruik juist leuk, dat geeft een extra lading, en Pinkeltje komt steeds weer in de problemen. Bovendien zijn er eindeloos veel verschenen. Ook de Kameleon is favoriet maar dan om zelf te lezen.
Eucalypta is nog altijd een van mijn meest favoriete jeugdherinneringen. Die woelwormen en andere kruipkrekels heb ik waarchijnlijk verdrongen.

@Cyberjunk: Dat is geen vaag antwoord, maar gewoon een goed antwoord! Zelf begin ik in ieder geval niet aan een baard, volgens mij zie ik er dan uit als een psychopaat...
@CuraKora: Pinkeltje ga ik zeker ook proberen, net als natuurlijk Dik Trom en Pietje Bell, het eerste boek waar ik ooit om moest huilen (toen meester Droog ofzo doodging). Eucalypta... haha, nu schieten mij ineens een heleboel associaties te binnen. Waarover ik nu niet uit zal wijden... :-)

Als we het nu toch over kinderboeken hebben...
Verhalen van de Boze Heks van Hannah Kraan is erg leuk. Leest lekker voor met stemmetjes.
Enne... Sjoerd Kuiper was hier ook favoriet. Boekjes over een jongetje Robin.