« Zundert C2 - Rijen C4 1-3 | Main | Zeke die is aan het skaten »

H2O: Introductiedag bij Brabant Water

Sinds wij in september 2007 in Nederland zijn komen wonen heb ik alleen nog maar bij Brabant Water gewerkt. De eerste drie jaar gedetacheerd voor SQL Integrator en per 1 januar 2011 in vaste dienst. Al bijna vier jaar ga ik iedere dag naar het hoofdkantoor in Den Bosch en sinds een paar weken een of twee dagen naar Veghel voor ons Data Warehouse project.

04.10.2011: In het kader van de Introductiedag Brabant Water brengen we een bezoek aan Waterproductiebedrijf Eindhoven. Klik voor groter.Gaap. Reeds op 4 oktober 2011, op Dierendag of all Days, krijg ik mijn introductie bij Brabant Water! Buiten mij zijn ongeveer 20 andere "nieuwe" werknemers de pisang. De introductie neemt een hele dag in beslag waarvan de ochtend gevuld is met presentaties en we 's middags met de bus een bezoek brengen aan Waterproductiebedrijf Eindhoven.

De eerste presentatie is meteen van directeur Guïljo van Nuland himself. Een presentatie kan men met een gerust hart aan Guïljo overlaten, tussen de kwinkslagen door vertelt hij veel over de historie van ons drinkwaterbedrijf en waar het allemaal naar toe gaat.

Een paar kengetallen. Brabant Water produceert 190 miljoen kuub water per jaar, dat is 190 miljard liter! Om het water te distribueren beschikken wij over een leidingnet van 18.000 kilometer. Hiermee bedienen wij via 1,1 miljoen aansluitingen niet minder dan 2,4 miljoen mensen. Wij, dat zijn de 800 medewerkers van Brabant Water. Meer achtergronden over het pas in 2002 geboren Brabant Water is te vinden op Wikipedia en hier een overzicht van de Nederlandse drinkwaterbedrijven.

Na de directeur volgen presentaties van de afdeling Personeel & Organisatie en Brabant Water Jong dat een leeftijdsgrens van 35 jaar hanteert. Welk een geluk dat ik net 34 hex ben! Er staat een luxe lunch voor ons gereed en voor het gebouw wacht de bus al die ons naar Eindhoven brengt. Het geeft ons een schoolreisjesgevoel.

Voor het eerst betreed ik een Waterproductiebedrijf, voorheen in de volksmond Pompstation genoemd. Het ligt vlak naast zwembad De Tongelreep of heet dat tegenwoordig het Pieter van den Hoogenband zwemstadion? Nu pas, ja echt nu pas, weet ik dat de drie befaamde bollen (Wikipedia) aan de Antoon Coolenlaan van Brabant Water zijn. Hoeveel mensen realiseren zich überhaupt wie hun drinkwaterprovider is?

04.10.2011: In het kader van de Introductiedag Brabant Water brengen we een bezoek aan Waterproductiebedrijf Eindhoven. Klik voor groter.Zoals Liliane Ploumen over Job Cohen zegt dat hij zich meer moet profileren, by the way tot vorige week had ik ontkennend moeten antwoorden op de vraag wie Liliane Ploumen is, zo mogen de Nederlandse waterbedrijven zich ook wel iets nadrukkelijker manifesteren. Immers, wat is er nu belangrijker dan water?

In Eindhoven worden we hartelijk ontvangen door een bekend Brabant Water-gezicht, genaamd Mr. X (tot ik hem in het Smoelenboek heb gevonden heet hij Mr. X). We worden in twee groepen verdeeld, de eerste groep gaat op pad met Senior Monteur Berry de Jong en wij met Mr. X.

We zien een put en kijken daar vol bewondering naar. We lopen door naar het filtergebouw, alle Angaben ohne Gewähr, en betreden de proceskamer waar we een interessante toelichting krijgen van Mr. Y die humoristisch beschrijft hoe langzaam maar zeker zijn werk door computers is afgepakt.

Het filtergebouw met zijn trappen en filterbaden heeft wel iets. Wie denkt: "Ach, waar heb je nou een filter voor nodig?", die moet maar eens een blik op dit bad werpen. Overigens betrekt Brabant Water al haar water uit grondwater en dus niet uit oppervlaktewater. Grondwater is veel schoner en daardoor ook gemakkelijker om te vormen tot drinkwater.

Een paar keer vraag ik aan Mr. X waar de meters staan. Hierdoor krijg ik al snel de bijnaam Meterman. Gelukkig zijn er veel meters te zien. De volgende etappe zijn de aanjagers of pompen waarmee het water gedistribueerd wordt en die de watertoren uiteindelijk overbodig maken. Vroeger moest het water zich op grote hoogte bevinden om een zekere druk te kunnen garanderen.

De eerste rondleiding zit erop en in het knusse bedrijfsrestaurantgebouw nuttigen we een kop koffie. De andere groep is ook klaar en we wisselen van gids. Berrie de Jong laat ons de opleidingsruimte voor monteurs zien.

04.10.2011: In het kader van de Introductiedag Brabant Water brengen we een bezoek aan Waterproductiebedrijf Eindhoven. Klik voor groter.Hij vertelt over gietijzeren buizen, pvc-buizen, speciaal beveiligde aluminiumbuizen waarvan ik de afkorting even kwijt ben (SFA?), over moderne brandkranen met IP waardoor er geen vuiligheid het leidingnet in kan stromen en nog veel meer.

Tot slot laat Berrie ons zijn monteursbus zien die hij speciaal heeft opgeruimd en schoongemaakt. Dan stapt hij voorin de bus en zegt: "Nu is het belangrijk dat de ICT-ers even luisteren."

Het gaat over de toughbook-computers waarop monteurs allerlei informatie krijgen op plaatsen waar leidingen liggen en waar gegraven moet worden. Helaas hapert dit systeem zo nu en dan waardoor monteurs volgens Berrie wel eens de neiging hebben de toughbook dwars door de ruit te gooien. Het is wel eens goed om deze frustratie van nabij te zien, Berrie en zijn collega's zijn tenslotte onze klanten. Gelukkig kunnen de toughbooks een stootje hebben.

Zo komt er een einde aan de rondleiding en krijgen we als klap op de vuurpijl een borrel aangeboden. Het is gewoon heerlijk. Om kwart voor vijf stappen we in de bus die ons terugbrengt naar Den Bosch. Ondanks dat ik bijna vier jaar bij Brabant Water werk, heb ik een beter beeld gekregen van wat er dicht op het water gebeurt. Waarvoor mijn dank aan de P&O medewerkers Arno, Radia en Britt en niet te vergeten Mr. X, Mr. Y en Berrie!

Na zo'n lang verhaal is het hoogste tijd voor een glas koude Westmalle Tripel, 92% H2O.

Comments

Fijn te lezen dat jij ook nog nooit van La Ploumen had gehoord (soortvan offtopic).

Het duurt even voor je je introductie krijgt, maar dan levert het ook wat op!
800 werknemers, dat is best veel! Maar water blijft nodig, overal.

@Irene: Destijds heb ik wel haar aanstelling gezien, maar kennelijk heeft ze zichzelf zo weinig geprofileerd dat ze uit mijn herinnering is verwijderd. Dan was Felix Rottenberg toch van een ander kaliber.
@Renesmurf: Beter laat dan nooit. Hoe bevalt WBG jou als Waterleidingbedrijf?

Fijn dat je nu eindelijk weet wat je doet:-)
En tom weet nu al waar die bollen van zijn, casa toch!

Als ik voortaan naar Eindhoven kom en die bollen links zie staan, weet ik dat jij er voor zorgt dat die vol water staan. Casaspa

@Pascale: Nou, misschien kan Tom mijn werk een week of wat overnemen. Ga ik wel naar de juffen van groep 3!
@CasasPa: Hoogstpersoonlijk draai ik elke dag het kraantje open, voor de regio Eindhoven.