« Boeimeer C5 - Rijen C4 0-1 | Main | Gloria UC C3 - Rijen C4 3-3 »

Skydiven met ICT

Na het fantastische Brabant Water-feest vorige week zaterdag waar ik nog steeds geen verslag van heb geschreven maar reeds wel de foto's heb gepubliceerd, mag de afdeling ICT op vrijdag 16 september wederom aan de bak. In het kader van vergevorderde plannen tot outsourcing worden alle ICT-medewerkers omgeschoold tot piloot. Vanzelfsprekend geldt dit alleen voor de mannen, immers voor de dames is een carriere als stewardess weggelegd.

Hoe wordt men piloot? Een piloot moet kunnen vliegen en daarom gaan we naar indoorskydive.com in Roosendaal. Om half vier zitten we met een groot gezelschap buiten op het terras van Indoor Skydive aan de Stok 24 in Roosendaal. Het zonnetje schijnt en van spanning is vooralsnog niet veel te merken.

16.09.2011: Brabant Water ICT gaat skydiven in Roosendaal. Klik voor groter.Dat wordt anders als we naar boven worden geroepen om op een computer alle persoonlijke gegevens in te voeren, het formulier uit te printen en te tekenen voor het niet aanvaarden van aansprakelijkheid van de organisatie. Ik zie me al te pletter vallen op de messcherpe roosters bij een hik in de stroomvoorziening. Maar ja, ik heb getekend en getekend is getekend. Vraag maar aan Meat Loaf.

De eerste groep gaat zich prepareren. Aan de balie krijgen we een overall, een charmant wit haarnetje, een veiligheidsbril en twee oordopjes. Met deze attributen kleden we ons om en staan even later ietwat onwennig met onze haarnetjes te hannessen.

Het volgende onderdeel is een briefing waarvan het eerste gedeelte gedaan wordt door een DVD en het tweede door een mens genaamd Rick. Hierin wordt uitgelegd hoe men de luchtcylinder dient te betreden, welke positie men moet innemen, hoe men kan sturen en welke signalen de instructeur kan geven. Het betreft vooral het omhoog kijken, het strekken en intrekken van de benen en de positie van de heupen.

Nu wordt het menens. Na het lezen van een groot aantal verboden gaan we door de luchtsluis. Het is er tamelijk lawaaierig, die oordoppen zijn er niet voor niets en je zult maar instructeur zijn. Een groep van een ander bedrijf is op dat moment bezig, maar al snel zijn wij aan de beurt. Het is grappig om (sommige) collega's in een horizontale positie te zien. Wel is het zo dat de wangen er in veel gevallen niet flatteus uitzien door de sterke luchtstroom.

Ik ben na Vladimir Hilderink en als hij zich voorover de cylinder in laat vallen is het bijna mijn beurt. Het vliegen duurt slechts één minuut per sessie. Daar komt Vladimir er al weer uit gekropen. Ik sta in de opening en laat me met de armen in een U-vorm voorover vallen. Dwars door de oordoppen heen hoor ik dat de ventilatoren een tandje hoger gaan en daar vlieg ik. Het is een kwestie van evenwicht zoeken en dan dingetjes uitproberen. De benen strekken staat gelijk aan voorwaarts tegen de plexiglazen wand aan knallen en intrekken heeft het omgekeerde effect.

16.09.2011: Brabant Water ICT gaat skydiven in Roosendaal. Klik voor groter.Voor ik het weet heeft instructrice Fay me al weer bij de open deur afgeleverd en zit mijn eerste vliegminuut erop. Dat smaakt naar meer! De tweede ronde volgt en even later mag ik voor mijn tweede beurt. Ik heb me voorgenomen iets meer te stijgen, dat doe je door naar beneden te kijken. Toch stijg ik minder hard dan ik dacht. Desalniettemin is ook deze vlucht een succes. Maar voor ons zit het avontuur erop en wij gaan richting de kleedruimtes.

We worden bij elkaar geroepen en ontvangen allemaal een certificaat. Niemand van ons is neergestort, een prestatie van formaat. Op ons gemak kunnen we naar de capriolen van de tweede groep kijken. Daar vliegt collega-DBA Judith en daar blonde Monique met haar typische Milf-helm. De twee instructeurs hebben er zin in en liften regelmatig iemand naar de top van de cylinder om daarna in een vrije val naar beneden te komen.

Hé, vliegen daar Oehoeboeroe en Paulus de Boskabouter door de cylinder? Neen, het is Henk Molenhuis onze testcoördinator die bekijkt of de GIS-testen voortaan in een windtunnel gedaan kunnen worden. Ontwikkelaar Leon is in een vorig leven vast een vogel geweest, de vraag is alleen welke.

Als iedereen twee keer geweest is, geven de twee instructeurs een demonstratie. Ze vliegen omhoog, laten zich naar beneden vallen, maken capriolen en het ziet er allemaal zo eenvoudig uit. Ik denk dat het aan de overalls ligt. Het publiek kijkt gefascineerd toe.

Van twee maal één minuut sporten krijgt men berehonger en -dorst. Het eerste pilsje glijdt naar binnen en kort daarna zoekt het gezelschap een plekje aan een van de tafels om te fonduen. Het is een mooie afsluiting van een geslaagd evenement, een aanrader voor ieder bedrijf. Was op de heenweg Pieterjan Wintjes mijn chauffeur, na het eten brengt Rob van den Berk mij veilig naar station Gilze-Rijen. Heren, dank jullie wel.

Gezien de vliegvaardigheden van de afdeling ICT worden we voorlopig toch niet geoutsourced, immers in de lucht kunnen we nog meer kwaad dan achter het toetsenbord.

Comments

Leuk en spannend!
Het lijkt wel een bedrijfsuitje, en het lijkt me ook niet geheel ongevaarlijk.

Isaac Newton ligt te flippen in z'n graf.

zooo, en ook jij blijft gewoon in de lucht hangen? lijkt me leuk!

@Renesmurf: Sterker nog, het WAS een bedrijfsuitje. Verder is het absoluut ongevaarlijk, maar dat vertel ik natuurlijk liever niet.
@El Alcalde: Newton kon toen al precies voorspellen hoeveel energie nodig is om de zwaartekracht te overwinnen, derhalve denk ik dat hij in zijn graf ligt te juichen.
@Pascale: Ja, ik ben aanmerkelijk lichter dan ik dacht. Het is een heel leuke ervaring, zit te denken om Diana dat eens te laten doen. Zij zit in haar vlieg/ik-wil-een-vogel-zijn fase.

Hier is spuit elf.. ik loop wat achter met lezen these days.
Geweldig lijkt het me, ondanks mijn hoogtevrees. Heel stoer ook! Behalve dan die haarnetjes. Is het eigenlijk een dure grap, zoiets?

@Door: Hoogtevrees is geen probleem, in het begin hang je op een meter of twee. Het is wel prijzig, tussen de 50 en 100 euro, afhankelijk van het aantal sessies (van 2 tot 5). Probeer het eens, ben nu al benieuwd naar de foto's!