« Beek Vooruit C4 - Rijen C4 6-1 | Main | The Real Game »

Kermis in Rijen 2010

Dinsdag 19 oktober 2010 is het Jaarmarkt in Rijen. Een soort van nationale feestdag voor het dorp, het hele openbare leven ligt stil. Vraag me niet wat er precies gebeurt op de Jaarmarkt, maar het heeft vast met drank te maken. Dit was het resultaat van de Jaarmarkt 2009:

RIJEN - De jaarmarkt in Rijen is dinsdagavond geŽindigd in een veldslag.

Zes mensen werden gearresteerd en drie agenten raakten lichtgewond. Een van hen moest voor behandeling naar het ziekenhuis.

De ongeregeldheden begonnen rond halfelf met een opstootje in de zaal van 't Boerke aan de Hoofdstraat, waar een ruit sneuvelde na wat de politie noemt enig trek- en duwwerk van bezoekers. Daarop hebben twee portiers twee jongens die binnen gevochten hadden, buitengezet. De politie vroeg dit duo zich verder uit de voeten te maken. De agenten spraken vervolgens andere jongeren aan die op straatmeubilair stonden en tegen auto's hingen. Op dat moment werden de agenten bekogeld met (kiezel)stenen. De stenengooiers werden volgens de politie aangemoedigd door de groep die kort daarvoor was aangesproken. Omdat er vanuit het cafť steeds meer mensen op het tumult afkwamen, riep de politie assistentie in vanuit de regio. Met behulp van die extra agenten, onder wie drie hondengeleiders, is de straat vervolgens leeggeveegd.

Aangehouden zijn drie mannen (20, 27 en 50) en een vrouw (24) uit Rijen en een man van 29 en een vrouw van 20 uit Breda.

Wat een tumult. Zeg Jaarmarkt in Rijen en je zegt als vanzelf kermis. Waar anders kan die kermis gehouden worden dan op het Burgemeester Sweensplein? Precies: nergens! Met de auto hebben we die 500 meter zo afgelegd, oh wat is het toch heerlijk parkeren vlakbij het Burgemeester Sweensplein. Op de kermis duiken Lucy en Diana (4) al snel in de Rups en Luchiano (12) in de Cake-Walk. Ik beperk mij tot het maken van foto's.


17.10.2010 Overzichtsfoto kermis in Rijen 2010, dinsdag is het Jaarmarkt. Klik voor groter.

(Klik voor groter)


De volgende etappe is Spooky Pirates, een soort van donker spookhuis met piraten als thema. Acht euro voor vier personen is niet weinig. Als Diana bij het betreden van het spookhuis al harder gilt dan de piratenpoppen vrees ik het ergste. Ik neem haar op de arm en loods ons tussen autobanden, touwen en bewegende ondergronden heen. Licht getraumatiseerd maar wel levend komt Diana eruit. Een oliebol en een suikerspin helpen haar er weer enigszins bovenop. Daarna durft ze weer in andere attracties en vindt de draaimolen zelfs saai.

Er is zo'n ding met ronddraaiende cabines: Break Dance. Luchiano is er al een keer in geweest en het is heftiger dan de Bomber van vorig jaar. Ik spot Hasan Ali met zijn broer en ÷mer Celik, beiden teamgenoten van Luchiano in de C4. Even later gaat Luchiano er nog een keer in. Wij willen kijken, maar dan wel in het zonnetje. Daarom lopen we om het apparaat heen, richting Spooky Pirates. Als Diana dat in de gaten heeft begint ze te krijsen: "Nee, ik wil niet daarin!" Het kost enige moeite haar duidelijk te maken dat we alleen maar in het zonnetje gaan staan.

Als je niet uitkijkt is een paar uurtjes kermis duurder dan een dag Efteling met het hele gezin. Compleet gekkenhuis. Tijd om thuis de shoarma maar eens op het vuur te zetten.

Comments

Wat een terrorisme in Rijen, ik dacht dat het zo'n vredig plaatsje was. Kermis is inderdaad afgrijselijk duur!

Hahaha, altijd grappig om iemand iets te zien eten dat groter is dan haar eigen hoofd.

Even off topic: Je Portugese zus en zwager stonden in onze krant vandaag! De Stentor. Ze hebben een serie over geŽmigreerde mensen, die wťl geslaagd zijn en niet, zoals bij "Ik vertrek" vaak het geval is, weer afhaken. Leuk interview. Ze misten hun familie, zeiden ze.....

Binnenkort is hier ook weer kermis, nu nog circus.
Ja, dat zal overal hetzelfde zijn.
Leuk, voor de liefhebber, maar o zo duur. Gekke wereld.

Mmmmmmmmmmm .. kermis .. de lucht .. de muziek .. en oliebollen

@Door: Iemand die het kan weten vertelde mij eens dat Rijen de crimineelste plaats van Nederland is. Sinds wij er in 2007 zijn komen wonen is het wel een stuk beter geworden.
@Laurent: Met een suikerspin kan dat inderdaad. Een Magnum (het ijsje) is al een stuk moeilijker.
@Els: Ik heb het gehoord, van Door uit Hengelo. Het nieuws is dus ook al in Apeldoorn doorgedrongen. Gelukkig is er internet, dat maakt contact een stuk gemakkelijker.
@Renesmurf: Het is de speciale sfeer van de kermis die het hem nog steeds doet, die muziek enzo. Voor hetzelfde geld kun je beter een dagje naar een pretpark gaan.
@Henk: Precies, nostalgie. Terwijl de huidige jeugd het even leuk blijkt te vinden.