« Kermis in Rijen 2010 | Main | Soms dit, soms dat »

The Real Game

Op het Beatrix College in Tilburg is het deze week Trixweek. De tweede klassen van de TL-opleiding doen mee aan The Real Game, een spel waarin de leerlingen allemaal een beroep krijgen en dat zo echt mogelijk spelen. Voor het eerst hoor ik Luchiano (12) over bruto salaris, belastingen, pensioen en allerlei onvoorziene kosten. Met een beetje geluk krijg hij op die manier nog ooit enig begrip voor mijn situatie.

Luchiano is nu trouwens zelfstandig vrachtwagenchauffeur. "Weet je dat een vrachtwagenchauuffeur 4000 euro per maand kan verdienen?", zegt hij. Zelf zit de jonge chauffeur op een salaris van 2700 euro en de lange werktijden zinnen hem een stuk minder. 's Avonds vullen de kinderen lijsten in met vragen als: "Wat is jouw droom?" Luchiano: "Een mooie, dure auto hebben." Vervolgens moeten ze aan hun ouders vragen wat die van hun droom vinden. CasaSpider: "Nou jongen, dan mag je wel eens hard beginnen te leren. Om zo'n auto te kunnen kopen."

20.10.2010: The Real Game op het Beatrix College in Tilburg; terrorist ramt het hek van de school en dreigt met bom. Klik voor groter.Dinsdagavond ben ik toevallig op het Beatrix College, bij een zogenaamde resonance-avond. Leshuisdirecteur Hans Staps brengt The Real Game ter sprake: "Ja, en dan schrijven die kinderen hun droom op. Bijvoorbeeld dat ze later een mooie auto willen. En dan zegt die vader, nou jongen zo'n mooie auto ga jij nooit krijgen." De waarheid is soms hard.

Hans Staps vervolgt: "Ja, The Real Game is heel bijzonder. Morgen staat er iets heel speciaals te gebeuren. Daar gaan we het Jeugdjournaal mee halen." Als ik die avond thuiskom licht ik Luchiano in: "Zorg ervoor dat je morgen goed in vorm bent, dan gaat het gebeuren bij The Real Game!"

Woensdag om 12:17 komt er een SMS binnen van Luchiano: "Lichte paniek bom gesignaleerd en man die dood kraai op de grond gooide en keel snijd bewegingen deed". Het verbaast me dat de kinderen niet door hebben dat het nep is. Om 12:33 SMS ik terug: "Spannend swa, blijf maar een beetje uit de buurt!" Om 13:10 SMS't het Beatrix College zelf: "SPEKTAKEL! Uw kind denkt nu een ramp op school mee te maken. Dit is echter in scène gezet en dus NIET echt. Kijk nu LIVE mee op www.beatrixcollege.nl".

Bij Brabant Water krijg ik helaas geen beeld op de live-stream, die worden bij ons afgeknepen. Bij thuiskomst vertelt Luchiano me het hele verhaal. Een man is met zijn auto tegen het hek van de school aangereden en drukt demonstratief op een knopje, de indruk wekkend dat hij een bom wil laten afgaan. Als de kinderen naar buiten gaan willen ze dichter bij de auto komen. Sommigen beginnen dingen naar de auto te smijten, de docenten grijpen snel in.

Dan komt de politie. De man spingt uit zijn auto en rent "joggend" weg. De politie jogt er wat achteraan. Dan struikelt de man plotseling over "iets" en wordt ingerekend. De terrorist heeft een paardenstaart en blijkt later de buurman van teamleider Chris Huijbregts te zijn. De kinderen vinden het allemaal toch wel vet, vooral de meisjes hebben heerlijk gegild. Het gebeuren levert ook een handvol Twitterberichten op.

Lees ook Luchiano's verhalen op zijn blog over The Real Game: Dag 1, dag 2, dag 3 (vandaag). Op de website van het Beatrix College staat uiteraard ook een artikel over de nepramp. Voor de zekerheid maak ik er een mirror van.

Eens kijken wat onze vrachtwagenchauffeur morgen weer beleeft.

Comments

Zo, wat spannend! Als de tere zieltjes er maar geen trauma aan over houden.

als ie maar goed op zijn rij en rusttijden let .. en zich gedraagt tijdens de stops

@Door: De kinderen waren snel van hun schrik bekomen. Helemaal toen ze de auto van de terrorist met stenen bekogelden. De docenten moesten ingrijpen, anders was de politie te laat geweest.
@Henk: Heb jij daar soms ervaring mee, met dat je gedragen tijdens de stops?

yep .. van horen zeggen