« Met de Spider naar Carré (25) | Main | Jumping to »

De Looier

05.04.2010: We maken een wandelingetje, het is de korte ronde van ongeveer 6.5 kilometer door Rijen. Als we langs de C1000 van Van den Kieboom lopen valt het beeldje mij pas voor het eerst op. Het is De Looier, een bronzen beeld dat in 1984 door Karel Koopman is gemaakt. In de 19e eeuw ontstonden er steeds meer leerlooierijen in Rijen, vooral na de ingebruikname van de spoorlijn Breda-Tilburg op 1 oktober 1863. Over het spoor konden grondstoffen en eindproducten gemakkelijk worden vervoerd.

Er bestaan twee groepen mensen, mensen die alles in twee groepen verdelen en mensen die dat niet doen. Ja, denk daar maar eens over na. Zo is er ook een theorie die zegt dat mannen, en dan vooral mannen uit het rechtse politieke spectrum, van globale wetten houden met zo min mogelijk uitzonderingen, terwijl vrouwen, vooral vrouwen uit het linkse politieke sprectrum, liever naar de individu kijken. Van nature zijn vrouwen empathischer dan mannen, maar hoe komt dit?

Ik ga dat hier niet uitleggen. In het algemeen kijken mannen meer naar de grote lijn en vrouwen naar details, laten we het daarop houden. Als een beeldje op een plek waar men toch regelmatig komt iemand niet opvalt moet dat wel een globaal denkende man uit het rechtse politieke spectrum zijn, of is die conclusie te vroeg getrokken?

In mijn speurtocht naar verhalen over looien stuit ik op een bijzondere blog geschreven door Kees Martens uit Dongen. Kees Martens komt uit een familie van huidenhandelaren en heeft veel meegemaakt. Zijn blog Dagboek van een Huidenkoper (mirror-1 en mirror-2) start in 2005 en kennelijk is Kees, die problemen had met zijn nieren, op 15 december van datzelfde jaar overleden. Zijn verhalen zijn zeker de moeite waard om eens door te spitten, zie ook dit artikel in de Volkskrant van Peter Brusse.

Comments

Er zijn 6 miljard soorten mensen, elk mens is een soort.
Je kan de groepen ook wat groter maken en dan zijn we allemaal gelijk.

En daar tussen zit nog heel wat tussen.
Schilders kijken altijd naar details overigens.

het beeldje is er idd door een man neergezet, volgens mij niet persé rechts. er zijn ook genoeg links denkende mannen die te globaal denken.

tsja .. das n echte hersenkraker

Zo, da's interessant!

http://www.extra.an/

@Renesmurf: Jij behoort duidelijk tot de mensen die niet alles in twee groepen verdelen. Schilderen is net als bijv. programmeren gedetailleerd werk. Maar hoe zit het met jouw denken?
@Pascale: Mannen doen het niet gauw goed, he?
@Henk: Je kunt het, Henk. Je kunt het.
@Bout: "OPHETONAN NO IDENTIFIKÁ A DISPARSÉ RÁPIDO DEN LAIRA DIREKSHON DI NORT DI KŇRSOU"
Wat mij het meest verbaast is dat de Extra sinds 1 april niet meer ge-update is. Hebben de groene mannetjes dan toch toegeslagen?

"Als een beeldje op een plek waar men toch regelmatig komt iemand niet opvalt moet dat wel een globaal denkende man uit het rechtse politieke spectrum zijn, of is die conclusie te vroeg getrokken?"

Volgens mij staat hier dat het beeldje een globaal denkende man uit het rechtse politieke spectrum is. Vervolgens zit ik dan te denken of die conclusie dan te vroeg is getrokken. Effe kijken. Die looier is dus een globaal denkende man uit het rechtse politieke spectrum, omdat hij niet opvalt, terwijl jij er regelmatig komt. Want de looier ziet vooral grote lijnen. Zoiets.

Ik zit een beetje flauw te doen omdat ik die zin wat met moeite las. Ik denk dat dat komt omdat 'dat' 'die' moet zijn. En bedoel je dan met die iemand jezelf of de neerzetter, zoals Pascale dan weer lijkt de bedoelen. Geef nu maar toe dat het vervelend is dat iets je is ontgaan...

@casa: neee dat hoor je mij helemaal niet zeggen, en waarschijnlijk is dit meteen ook ff wat je wilde horen cq uitlokken met je reactie :-)

@Pascal: Ik wilde dat iedereen mijn zinnen zo nauwgezet las als jij! Sterker nog, dit wordt een nieuwe stijl, zinnen expres van kleine dubbelzinnigheden voorzien. Als iemand aan jou vraagt: "Weet jij hoe laat het is?", antwoord jij waarschijnlijk met: "Ja, dat weet ik wel." Haha. Nu nog maar zien het Catalaans net zo exact onder de knie te krijgen als het Nederlands. Barcelona/Messi deed het gisterenavond in ieder geval uitmuntend!
@Pascale: Ik lok niets uit, het zit allemaal tussen de oren van de lezer. Overigens heb ik nergens gerept over "te globaal". Heb je ook namen/voorbeelden? (Dan wordt het helemaal interessant)

Interessant blog van die huidenkoper, ik heb er een tijdje in zitten lezen. Maar bij die slachthuisverhalen ben ik afgehaakt. Ik geloof het verder wel :).

@Casa: Nee, die iemand ben ik niet (meer). Uiteraard is Barcelona nu mijn club aan het worden. Zeker nu ze zo lekker gaan. Mijn ervaring is overigens dat als ik er dan volgende keer lekker voor ga zitten dat het dan ineens afgelopen is met de pret.

@Ricky: Ja, daar staan interessante verhalen. Bijv. over zijn tijd in Italie, toen Kees Martens 17 was.
@Pascal: Dat laatste komt mij bekend voor, maar ja als Feyenoord-fan ben je wel wat gewend.