« Een avondje Luchiano | Main | Origami Ninja Master »

Bij sommigen is het altijd 1 april

De lezers (m/v) van het CasaLog zijn niet op hun achterhoofd gevallen en weten goed welke dag het gisteren was, 1 april! Luchiano (12) gaat per 1 mei dan ook helemaal niet naar NAC, neen hij gaat naar AC Milan.

Vorig jaar in mei heb ik mijn belastingaangifte gedaan over het jaar 2009. Onder de streep bleek ik geld terug te krijgen, dat is nog eens mooi. Een week of wat later valt er een brief van de belastingdienst op de deurmat. Men wil graag mijn bankrekeningnummer om het verschuldigde bedrag op te storten. Het formulier heb ik direkt ingevuld en teruggestuurd. Weer een week later volgt de bevestiging, de belastingdienst heeft nu mijn bankrekeningnummer en stort vanaf dat moment alle verschuldigde bedragen op die rekening.

We maken een sprongetje van mei 2009 naar maart 2010. Er komt een blauwe envelop binnen waarin staat dat ik geld terug krijg over 2009, precies het bedrag waar ik op reken. Na een week krijgen we wederom een blauwe envelop. De belastingdienst geeft aan dat ze het geld graag willen overmaken, maar geen bankrekeningnummer van mij hebben. Of ik dat even wil invullen en opsturen.

In eerste instantie wil ik het formulier invullen, maar dan diep ik de betreffende brief van de belastingdienst op uit mijn administratie waarin staat dat ze mijn bankrekeningnummer in hun bezit hebben. Het is ook het juiste bankrekeningnummer. Ik besluit ze te bellen.

Na twee keer te zijn doorverbonden krijg ik een specialist aan de lijn. Hij vindt het ook gek. "Ja, ik zie de brief in het dossier en ik zie uw bankrekeningnummer hier op het scherm staan, het begint met ...."

"Klopt!", zeg ik verheugd. "Kunt u het bedrag daar dan even op storten?"
- "Neen, dat zal niet gaan. U moet toch het formulier terugsturen met uw bankrekeningnummer."
"Ja maar, u ziet het nummer op uw scherm..."
- "Ja, dat klopt. Maar ik kan alleen maar in het systeem kijken, niets veranderen."
"Ja maar, er is toch vast wel iemand bij de belastingdienst die dat wel kan?"
- "U kunt ook een bezwaarschrift indienen, maar dan gaat het langer duren."

Ik heb de brief maar weer ingevuld, eens kijken wat er nu gebeurt. Dit speelt zich af op 31 maart, maar is het tegenwoordig niet de mode om 1-aprilgrappen reeds in maart voor te bereiden? Of is het soms elke dag 1 april bij de belastingdienst?

Comments

De belastingdienst, praat me er niet van. Ieder jaar gerommel hier. En als je belt krijg je alleen maar onnozelen aan de telefoon.

Eigen schuld, moet je maar niet van die melige 1 aprilgrappen maken. Ik heb dat trouwens ook meegemaakt, dat ik dat nummer diverse keren moest opgeven.

Toch denk ik dat je formulieren hebt ingevuld waarmee je minder hebt verdiend/teruggekregen.

@Ricky: Wat er ontbreekt aan de belastingdienst is concurrentie. Misschien is het een goed idee als de casaspiderdienst wordt opgericht en hardwerkende Nederlanders voortaan mogen kiezen aan wie ze het geld betalen.
@Laurent: Melig? Je bent er gewoon vierkant ingetuind, geef maar toe. Hoeveel keer moest je dat nummer precies opgeven? Dan kan ik er vast een paar nasturen.
@Piet: Dat is heel goed mogelijk, maar ach het was toch al niet veel.

Dom dom dom van mij en de belastingdienst ... nu ben ik dus WEL wakker!

Ah! Geweldig idee, de belastingdienst privatiseren. Ik stel voor het koningshuis ook maar. Dan neem ik die taak wel op me :).

Suffer kunnen ze het niet maken.

O ja, mijn vader is ook al jaren bezig om de belastingdienst steeds weer hetzelfde nummer door te geven. Zes jaar, meen ik.

Niet zo moelijk doen en gewoon doen wat de papieren zeggen, dan komt het allemaal wel goed.

@Henk: Dat (wakker worden) mag dan ook wel om 13:23, de website loopt nog een uurtje achter. Nu de belastingdienst nog.
@Ricky: Geen geringe taak die je daar op je schouders neemt. Wanneer ben je jarig of blijft Koninginnedag gewoon op 30 april?
@Door: Ik ben best bereid een update-schermpje voor ze te ontwikkelen, h oor.
@Irene: Zes jaar! Ergens medio 2015 krijg ik dus pas mijn geld terug.
@Renesmurf: Over het algemeen zeggen papieren niet zo gek veel. Of is dat in Winschoten anders?