« Chili con Carne Dag | Main | Het gezinsleven gaat voor »

Taalarmoede

Bouncing is een interessante blog, geschreven door een lerares aan een Mavo ergens in de Randstad. Balanceren op een dun koord met aan de ene kant probleemleerlingen en aan de andere kant een management dat voor minstens evenveel grijze haren zorgt.

Ze schrijft over taalarmoede, dat veel leerlingen geen idee meer hebben wat toch heel normale woorden en uitdrukkingen betekenen. Geen idee is wellicht niet juist gezegd, het is eerder het verkeerde idee. Ze geeft voorbeelden van dergelijke woorden. Ik besluit ze eens bij Luchiano (12) te testen. Het resultaat valt me niet echt mee.

  • Metgezel: Iemand die samen met je... euhm... euhm... loopt.
  • Kruier: Weetikveel. Hihihihi.
  • Scharrelei: Dat is toch een ei dat je in de winkel kan kopen?
  • Gulzig: Als je alles wil hebben.
  • Cognac: Iets dat alcohol bevat en wat oude mensen drinken.
  • Weerstaan: De naam zegt het al, iemand tegenhouden van wat hij wil doen.
  • Een standje geven: Een duwtje geven, een tikkie geven. Of standje 61, standje 63. Ken jij die?
  • Eigenaardig: Dat hij zichzelf wel aardig vindt.

Hier ligt nog een schone taak.
Maar voor wie?

Comments

Eigenaardig ja, merkwaardig.
Misschien als het in een zin staat, dat het dan wat duidelijker wordt, hoop ik.

En.... kende jij die:-)?

Serieus; het valt mij ook vaak op dat mijn oudste zoon uitdrukkingen verkeerd gebruikt. Heel irritant vind ik dat en ik blijf verbeteren. Nog wat anders: mavo bestaat toch niet meer?

Ik zou toch lichtelijk de hik krijgen. Maar goed, ik probeer nu te verzinnen wat ik wist op 12 jarige leeftijd. Volgens mij wist ik toen meer van de natuur dan van betekenissen/uitdrukkingen en van standjes had ik al helemaal geen kaas gegeten.

voor de tijd?

De meeste heeft hij toch juist heel goed getroffen? Vooral cognac vind ik goed begrepen en onder woorden gebracht, en wat eigenaardig betreft, geeft zijn uitleg aanleiding tot nadenken: iemand die eigenaardig is vindt zichzelf waarschijnlijk wél aardig terwijl de meeste anderen dat niet zo zullen zien. En kruier hoeft niemand meer te weten, die bestaan niet meer. Alleen dat standje, maar dat leggt zijn vader hem wel even uit.

Ik zal ze eens aan Quan (zoontje) vragen.

Ik heb het ook even uitgetest op mijn dochters, die bijna tiener-af zijn. Ze wisten alleen het woord kruier niet. En dat is ook een beroep dat niet meer echt voorkomt in deze tijd.
Wat mijn dochters niet echt begrijpen is allerlei spreekwoorden en gezegdes. Dat je zegt: "Je moet het ijzer smeden als het heet is." En dat ze dan boos zegt: "Waar hèb jij het nou weer over? Welk ijzer?"

Ik raus nogal wat rond op diverse sites en mag graag de comments lezen, het is af en toe om te janken wat er zoal getypt wordt en dan heb ik het niet over d/t fouten. Maar ja, wat wil je wanneer de taalunie er over nadenkt om hun en hunnie toe te laten omdat het ingeslopen is in de Nederlandse taal.
PS: Bij deze protesteer ik zwaar tegen de vergelijking Cognac en oude mensen.....alhoewel ik sinds m'n verblijf in 't zonnige zuiden aan de Brandy nip. Wie weet waar Luchiano aan denkt wanneer je vraagt of hij weet wat Brandy is?

Even een Off topic vraagje Spider.
Weten jullie misschien de datum van het merenque festival 2010 op de Malecon in de Capital.Meestal is het in de laatste week van juli?
Thx.

Volgens Google:
Upcoming Events Near Malecón (El)
•Festival del Merengue | 2010-07-31

Ik vergeet het telkens.

Standje 61?...63?....huh..

@Renesmurf: De context is vaak erg handig, dus wat dat betreft was Luchiano in het nadeel.
@Door: Verbeteren is een ding, het lijkt echter of het de jongelui echt niet boeit hoe iets geschreven wordt of wat het betekent. Ik dacht ook dat de Mavo niet meer bestond maar toch wordt die naam nog vaak gebruikt. Ook door de auteur van Bouncing en die kan het weten.
@Neneh: Ik heb ook lichtelijk de hik. Op 12-jarige leeftijd kende ik volgens mij niet meer dan acht standjes, dus wat dat betreft gaat de jeugd er wel op vooruit.
@Henk: De tijd gaat hoe dan ook verder, maar gaat hij ook vooruit?
@Irene: Jij houdt de moed erin. Lucy en ik mogen graag een glaasje cognac drinken, dus Luchiano had kunnen weten dat die stelling niet klopt. Als ik wat over seks wil weten kan ik altijd bij hem aankloppen, zegt Luchiano.
@Pascal: Wij wachten ongeduldig op de resultaten.
@Ricky: Tussen jouw dochters en Luchiano is er ook al haast een generatiekloof... ;-) Toch de complimenten dat jullie hun zoveel hebben bijgebracht. Weten ze wel wat smeden is?
@Merenguero: De Leraar was me voor. Veel plezier daar aan de Malecon. Wij zijn er diverse keren geweest met dat festival.
@De Leraar: Dank voor de info, mede namens Merenguero.
@Pascal: Maak hem maar even wakker.
@Kim Holland: Mail me maar voor Luchiano's telefoonnummer. Dan legt hij je alles haarfijn uit.

Ik heb 'm lekker laten pitten. Vanochtend kon het ook: http://www.youtube.com/watch?v=j7ilaonRCro

ja .. dat vraag ik me ook weleens af .. de laatste tijd steeds vaker.

@Pascal: Puike antwoorden van Quan! Zelfs het standje geven zit er goed in.
@Henk: Hmm... en hoe zit het met de tijd op Lanzarote?