« Frikki Takki | Main | Een avondje Luchiano »

Vliegbasis Gilze-Rijen 100 jaar

Honderd jaar is best een lange tijd, niet veel mensen worden honderd. Op 11 maart 2010 heeft vliegveld Gilze-Rijen deze gedenkwaardige leeftijd bereikt, als eerste vliegveld van heel Nederland. Gilze-Rijen is niet zomaar een gemeente, dat is nu wel duidelijk.

31.03.2010: We bezoeken de tentoonstelling 100 jaar vliegbasis Gilze-Rijen in het gemeentehuis te Rijen; interessante shizzle. Klik voor groter.Hoe is het allemaal begonnen? In 1909 vloog het eerste vliegtuig in Nederland, de vlucht ging over het plaatsje Leur met een Wright Flyer. Zakenlieden uit Breda en de Langstraat namen hierna het initiatief tot oprichting van de Eerste Nederlandsche Vliegvereeniging, afgekort ENV. Op 11 maart 1910 werd de oprichting bij Koninklijk Besluit goedgekeurd en was vliegveld Molenheide een feit.

In 1914 namen militairen van de Luchtvaartafdeling, voorloper van de Koninklijke Luchtmacht, het vliegterrein over en in 1933 legt men vliegveld Nerhoven aan, iets verder naar het oosten. In de jaren '70 en '80 vliegen er voornamelijk NF5's en in de jaren '90 ook de F16.

Sinds de tweede helft van de negentiger jaren is Gilze-Rijen de hoofdzetel van het Defensie Helikopter Commando, afgekort DMC. Hier staan de Apache AH64D's, de Chinook CH47D's en de Cougar AS532U2's. Als ze staan hoor je ze nauwelijks, in de lucht is dat een ander verhaal. Er komen heel wat klachten binnen over geluidsoverlast, ik heb daar eerlijk gezegd nooit last van.

Woensdagochtend gaan Lucy en ik even naar het gemeentehuis. Daar is een tentoonstelling over honderd jaar vliegbasis Gilze-Rijen. We zien er foto's van de eerste houten hangars en andere prenten over de geschiedenis van het vliegveld. Leuk om eens te zien en de koffie is er gratis. We kiezen voor Café-au-lait. Uit de lokale krant een foto van de onthulling van de gedenksteen door burgemeester René Roep en luitenant-generaal Jac Jansen, let niet op de spelfout in diens naam.

Meer achtergrondinformatie: Wikipedia.

Comments

Nog 100 jaar erbij zal wel niet gebeuren.
Maar dit hebben ze toch maar mooi te pakken!

.... en de koffie is gratis. Stelletje Hollanders:-)

@Renesmurf: Geen idee, al denk ik dat vliegbasis Gilze-Rijen meer kans heeft op 100 jaar erbij dan jij en ik.
@Door: Het is jammer dat het gemeentehuis zo laat opengaat, ik vertrek al om 07:00 uur naar Den Bosch. Anders ging ik er elke ochtend een kopje koffie snaaien!