« Sibon, El Gran Varón | Main | Luchiano gelooft nog in sprookjes »

Db-status 0502100

Op het gebied van zoeken is niets zo moeilijk als zoeken naar iets dat er niet is. In huis kan dat theoretisch oneindig lang duren (het komt voor!) maar ook in een database duurt zoeken naar iets dat er niet is langer, tenminste in het geval van een full table scan.

Kijk maar. Database-A bestaat uit 1000 datablokken. Als men zoekt naar een record dat in de database aanwezig is moeten hiervoor gemiddeld 500 datablokken gelezen worden. Of een record er niet is weet men pas na het lezen van alle 1000 datablokken. In het antieke IDS-2 dbms onder Bull GCOS8 vroeg men na iedere find de db-status uit. If db-status = 0502100 had men het einde van de realm bereikt en kon men stoppen met zoeken.

Zaterdag, zondag en maandagochtend druppelden we in totaal vijf maal atropine in Luchiano's (10) ogen. Dokter Saxena van het Amphia ziekenhuis in Breda wilde enige extra testen doen. Wederom keek ze hem diep in de ogen en vrij rap concludeerde ze: "Neen, alles is in orde. Hij hoeft geen bril want hij ziet uitstekend."

Op zich goed nieuws deze variant van db-status 0502100. Alleen waar komt Luchiano's hoofdpijn na het lezen dan vandaan? En waarom houdt hij zijn handen gestrekt als hij een boek leest? Dat vroeg ik aan dokter Saxena en zij zag de onvrede in mijn ogen.

"Okay, we kunnen nog één laatste test doen bij de orthoptist", aldus dokter Saxena. We hebben nu een afspraak op 15 oktober om 08:15, zie hier het CasaLog als wereldwijde agenda, bij mevrouw Patricia Neomagus. Zoeken in een andere realm en wat een geweldige achternaam. Patricia is op 5 oktober te zien in de nieuwe TV-serie Hospitaal van de Avro.

Nogmaals over het fascinerende proces van zoeken. Het is niet goed als men te lang niets vindt. Daarom plaatst de begeleider bij het met behulp van honden opsporen van drugs regelmatig zelf een verdacht pakketje. Zo blijven de honden scherp en kan hij zien of ze hun werk nog goed doen.

Zoeken heeft zoveel interessante aspecten. Wat te denken van een datingbureau?

Update vrijdag 15.08.2008

Na wat verder onderzoek is gebleken dat de serie Hospitaal reeds in het jaar 2006 is uitgezonden. Niet alles wat op internet staat is bloed-actueel, vertel mij wat. Maar had niemand daar nu iets van kunnen zeggen?

Hoe dan ook, de aflevering met Patricia Neomagus is hier te bekijken.

Comments

In eerste instantie vond ik je post ronduit saai, pas bij het tweede deel werd ik geboeid. Die Dr. Saxena is in elk geval geen arts die het er bij laat zitten, ze zoekt nog wel even door. Ik vind wel dat ze Luchiano onbehoorlijk lang laat wachten, maar dat doen alle artsen, ik bedoel, mensen heel lang laten wachten. Dat vind ik nog het grootste bezwaar van artsen.

Patricia Neomagus; het lijkt wel een karakter uit een Harry Potter verhaal.
Medici zijn geen exacte wetenschappers. De slechten onder hen hebben de neiging datgene waar ze niets vanaf weten ook als niet-bestaand te beschouwen.
Wij IT-ers weten wel beter, nietwaar? Doorgaans is in de IT datgene waar je niets vanaf weet nu juist het probleem.
Goeie vraag heb jij gesteld, ga ermee door totdat je weet wat er met Luciano aan de hand is.

Filosofisch stukje Casa. Dit stemt weer tot nadenken.

ik vind dat ze allebei mooie achternamen hebben, idd lijkt het wel harry potter.
Hoe heb jij je voorgesteld; 'gewoon' als casaspider, Meneer Jamin, Mister X of CasaNova?

@Cyberjunk: Gelukkig was daar nog het tweede deel! Wachten is overigens ook een belangrijk thema bij databases, wellicht dat ik daar nog eens over schrijf... ;-)
@Laurent: Inderdaad een typeische HP-naam, Patricia Neomagus. Zal het in oktober eens te berde brengen. Uiteindelijk kan het best zijn dat er niets gevonden wordt, maar bij een jongen van tien jaar met hoofdpijn na het lezen vind ik dat men best wat meer mag onderzoeken...
@Lennart: En van nadenken is nog nooit iemand dommer geworden... :-) (Toch?)
@Pascale: Nu je het zegt, ik ben gewoon een Harry Potter movie in mijn eentje!

Je moet niet van een mug een olifant maken, die jongen groeit er wel overheen. Ik denk dat hij wat overspannen is. Je kunt hem ook een pijnstiller geven tegen de hoofdpijn. Pijnstillers zorgen voor betere doorbloeding en verlicht daardoor de pijn.
Wie weet zijn het de mannelijke hormonen? :)

Laat Luciano rennen, en doen wat hij leuk vindt, want ik denk dat hij een beetje gestressed is.