« Boodschappen doen moet je toch | Main | Philipp Lahm, der bessere Türke »

Voor wie ben je?

Het bezitten van een dubbel paspoort is dankbaar voedsel voor politici en juristen. Wat klopt hier ondanks tien Google-hits niet? Na twee dagen afkicken spelen Turkije en Duitsland vanavond de eerste halve finale van het Europees Kampioenschap voetbal. In Duitsland wonen vele Turken waaronder ook weer vele van de tweede en derde generatie. Voor wie zijn die, voor Turkije natuurlijk.

Hoe werkt het proces van voor wie men is. Het heeft te maken met trots. Toen Lucy, geboren in de Dominicaanse Republiek, mij eens vertelde dat Dominicanen veel beter honkballen dan Nederlanders sprong ik direkt en fanatiek in de verdediging. "Ha! Dan weet jij zeker niet dat Nederland sinds jaar en dag Europees Kampioen is en dat wij de Verenigde Staten nog hebben verslagen op de Olympische Spelen!" Dat wist Lucy inderdaad niet en zij stond een weinig versteld.

Al vrij snel nadat ik naar Curacao emigreerde voelde ik mij Curacaoenaar. Met de daarbij behorende trots als een dergelijk klein (ei)landje een grote prestatie neerzette. Neem Churandy Martina. Als Churandy op de Olympische Spelen voor de Nederlandse Antillen uitkomt juich ik nog steeds eerder voor hem dan voor de Nederlandse kandidaat. Behalve trots speelt ook iets van de underdog-situatie mee.

Sander G., een ex-collega van mij die jarenlang in Sao Paulo woonde heeft zich daar snel volledig geïntegreerd. Hij spreekt vloeiend Portugees en is getrouwd met een Braziliaanse. Tijdens het WK van 1998 in Frankrijk was Sander op Curacao. Nederland speelde in de halve finale tegen Brazilie en de geboren Nederlander Sander juichte voor de Brazilianen. Meer dan de helft van de Curacaoenaars is trouwens ook meer voor Brazilie dan voor Oranje. Behalve trots en underdog-situatie speelt ook de kans om te kunnen winnen een rol.

Een mooi verhaal over deze problematiek is Voor of tegen van Francisco van Jole. Zijn vader is geboren in Buenos Aires. Tot diens eigen verbazing kwam de man erachter dat hij bij de westrijd om de Wereldbeker in 1970 meer voor Estudiantes de la Plata was dan voor Feyenoord. Maar twaalf jaar later bij het uitbreken van de oorlog om de Falkland eilanden trok hij partij voor de Engelsen.

De processen van het hart zijn onnavolgbaarder dan die van de hersenen.

Comments

Diepzinnige gedachten. Heel interessant. Maar het leert me ook dat iedereen iets weg heeft van een overloper.(landverrader)

VVGlimmen
FCGroningen
Feijenoord
NEDERLAND

En dan komt de rest.
Het hangt er dus ook vanaf in welk perspectief je iets moet zien.
Zodra je 'iets' hebt met een land ga je er al gauw iets voor voelen.

Mijn broer, inmiddels half italiaans, is zeer enthousiast als het om italiaans voetbal gaat, maar is nog altijd voor Nederland.
Ik heb nog steeds niets met Italië! :-)

leuk onderwerp!
Ik zou t juist andersom stellen als GJ zegt:
Nederland
(..)
VVGlimmen
dorpsstraat (bijv)
familie x
OK, die voetballen dan niet, maar bij bijvoorbeeld een spel.
Is het feit dat je voor een bepaalde club/groep bent - al dan niet geleid door winkans en underdog affiniteit - dan een soort van egocentrisme? je bent altijd voor jezelf of tot waar je je het meest mee kunt en wilt identificeren.
Ik vind het wel apart. Ik heb niks met voetbal (OK, ik kom er nu maar mee uit de kast..) maar zodra het goed gaat met het nederlandse voetbal begin ik razend enthousiast te worden. En nu we zo ong 0% kans maken bij t eurosongfestival, vind ik dat een stuk minder interessant.
Is dat dan toch een stuk competitie drift die in 'de mens' zit, dat je graag zo goed mogelijk wilt presteren?

@Cyberjunk: Overloper vind ik een zwaar woord, het is eerder het diepste gevoel dat in iemand zit, toch?
@GJ: Misschien heeft het Italie-verhaal iets met de underdog te maken. Italie is nu eenmaal beter dan Nederland. Als je broer in pak hem beet Denemarken zou wonen was hij misschien trots geweest dat zijn Denen de Nederlanders kunnen verslaan. Alhoewel dat natuurlijk wel tijd nodig heeft. Het is maar een theorie natuurlijk...
@Pascale: Mee eens, je wilt je ergens mee kunnen identificeren en er moet op termijn wel iets uitkomen. Als Feyenoord-fan weet ik daar alles van... :-)