« Bij die rode deur | Main | Michael Rasmussen is de jicht »

Goud voor Churandy Martina

Veel Nederlanders hebben waarschijnlijk nog nooit van Churandy Martina gehoord. Maar wie weet bijvoorbeeld bij welk team Andruw Jones, de best verdienende sportman van ons Koninkrijk, al meer dan tien jaar excelleert?

24.07.2007: Churandy Martina wint goud voor de Nederlandse Antillen op de Panamerikaanse kampioenschappen te Rio de Janeiro. Klik voor groter.Terug naar Churandy Martina. Deze op 3 juli 1984 geboren Curacaoenaar heeft dinsdagavond voor een grote prestatie gezorgd door in Rio de Janeiro bij de Panamerikaanse Spelen de 100 meter te winnen in 10.15 seconden. Goud voor de Nederlandse Antillen en niet alleen Diana (1) is goed ter been in de maand juli.

Tweede werd Darvis Doc Patton uit de Verenigde Staten in 10.17. Bij de halve finales op maandag was Martina al veruit de snelste met een fabelachtige 10.06. Vermoedelijk met iets teveel rugwind.

Officieel is Churandy Martina Nederlands recordhouder (mirror) op de 100 meter sprint met 10.10 gelopen op 11 juli 2006 te Lausanne. Niet iedereen (mirror) is het hier overigens mee eens aangezien Martina niet voor Nederland maar voor de Nederlandse Antillen uitkomt. Theoretisch kan dit tot de vreemde situatie leiden dat het Nederlands record straks sneller is dan het Europese.

Op Curacao is men enorm trots op de prestatie van vandaag. Het was een lang item op het achtuurjournaal waar zelfs minister-president Emily de Jongh-Elhage het woord voerde. Zij komt uit een echte sportfamilie, is oud-bowling kampioene en voelt zich derhalve erg betrokken bij alles wat met sport te maken heeft. Een beetje de Antilliaanse Erica Terpstra zeg maar.

Vandaag is ook bekend gemaakt dat Alexander Vinokourov na zijn winnende tijdrit op doping is betrapt. Rasmussen was al verdacht en ook de nummer twee in het Algemeen Klassement Alberto Contador wordt nu in verband gebracht met dopingdokter Eufemiano Fuentes.

In 2008 vinden de Olympische Spelen in Beijing plaats. CasaSpider durft de stelling aan dat iedere man die daar de 100 meter in 9.95 of minder loopt weleens gepakt heeft. Ongeacht wat Churandy Martina in Beijing loopt gaan mijn felicitaties naar deze snelle Yu'i K˛rsou.

Comments

Als er doping bij te pas komt, moet er meteen gediskwalificeerd worden!!

Andruw Jones komt uit voor de Atlanta Braves. Dat weet iedere sportliefhebber :-)
Maar eerlijk is eerlijk, van Churandy Martina had ik nog niet gehoord en dus ook niet van zijn knappe prestaties.

Dat Vino uit de Tour is gezet is terecht. Maar daar hoeven zijn teamgenoten niet voor gestraft te worden. Of de organisatie een Franse ploeg had gevraagd zich terug te trekken durf ik te betwijfelen.

Mierenneuker als ik ben, vraag ik me af waarom je wel een accent grave intikt en de cedille consequent negeert. Ik vind dat sneu voor de cedille.

En off topic: de overwinning van Churandy Martina was vanmorgen de opening van het radiojournaal van zes uur. Jawel.

Die naam komt me vaag bekend voor. Wel mooi dat hij heeft gewonnen. Ga straks op de site van extra lezen.

Ook hier doen onze Antillianen het beter dan de Ollanders. Maar daar hoor je NATUURLIJK niks over.
http://www.amigoe.com/artman/publish/artikel_32636.php

Laatst was er een man neegestoken door een groep jongeren (geen antillianen) maar op het journaal werd er (per ongeluk :)...) verteld dat het antillianen waren. Rectificatie bleef gewoon uit.

Jajaaaa.

Blijft toch vreemd die dopingschandalen..

Het is waarschijnlijk niet zo simpel als het lijkt.
Het is niet JA ik gebruik of NEE ik gebruik niet.

IK denk zelf dat iedere wielrenner weet dat er gecontroleerd wordt op doping. De gok is misschien alleen hoeveel doping kan ik gebruiken.
Misschien is het ook een commbinatie van allerlei 'drugs' die men gebruikt.
Nouja, weet te weinig van dopinggebruik om er iets van te zeggen, maarrrrr het is vast gecompliceerder dan menig buitenstaander denkt.

Mensen kunnen niet steeds meer en sneller en meer en sneller en meer en sneller gaan. Daar is gewoon drugs voor nodig. Klaar. Het geeft wel aan, dat ze in hun kop geen hersenen hebben zitten, dat ze dat spul nemen, en denken dat ze niet gepakt worden. Bij voetbal hoor je het gelukkig niet. Maar die hoeven ook niet iedere dag een wedstrijd te spelen zoals dat met wielrennen wel zo is. ook al is het een zittende beroep, je wordt er moe van.

Gewoon de ronde van de stad er van maken. Een uurtje trappen en daarna naar de volgende stad. Dat zou het drugs gebruik echt verminderen.

@Cyberjunk: Doping is niet absoluut, het is een grijs gebied waarbij zelfs neusdruppels en middeltjes tegen astma op de lijst staan. En ook niet ieder lichaam geeft zonder doping dezelfde waarden af bij een test. Het is niet heel eenvoudig...
@Piet: Dat jij het wist was mij wel bekend, maar je bent een uitzondering. Toen ik de computer uit had gezet realiseerde ik me dat ik Andrew had geschreven. "Dat zet ik morgen wel recht want geen hond die het merkt", dacht ik bij mijzelf. Goed werk van jou!
@RenÚ: En wat dacht je van het accent aigu bij jouw naam? Ik ben een tegenstander van accenten en de cedille draagt al helemaal niets bij (vind ik) of dat nu zielig is of niet. Lang geleden heb ik reeds met mij afgesproken geen sorry meer te zeggen tegen een accent...
Het is heel mooi dat Churandy Martina op het radiojournaal van zes uur vermeld werd maar op internet zie ik nog maar weinig, zelfs niet bij nu.nl...
@Tashita: De naam Martina komt nogal veel voor op Curacao maar dat weet jij ook wel. Churandy's ken ik daarentegen niet...
@Boutie: De Koninkrijksspelen leven niet echt in Nederland. Koningin Beatrix onderbreekt er wel haar vakantie voor. Dat is mooi zeker gezien de problemen met de op hun kop genaaide Antilliaanse vlaggetjes en het afspelen van het Arubaanse volkslied. Met het beschuldigen van bevolkingsgroepen moet men heel voorzichtig zijn, dat blijkt maar weer...
@GJ: Mee eens, het ligt niet eenvoudig en is ook geen zwart/wit kwestie. Toen Ben Johnson de gouden medaille in Tokio werd ontnomen wisten veel mensen te vertellen dat Carl Lewis ook wel eens doping heeft gebruikt. Politieke motieven? Het neemt allemaal niet weg dat men er iets tegen mag/moet ondernemen...
@Brillie: Waarom gebruikt men doping? Bijvoorbeeld als men onder zware druk staat om te presteren. Sporters zijn ook mensen. In de voetbalwereld is overigens wel degelijk doping gebruikt en waarom niet nog steeds. Dat wielrenners een zittend beroep hebben is goed gevonden... :-)

Straks loopt Diana hem er nog uit.... en dan zonder doping!

Ik zuip veel cola, dat is eigenlijk ook een beetje dope, om tot zulke mooie vindingen te komen. Gaan ze dat nu ook aanpakken?

Je weet het aardig te nuanceren Casa, dat vind ik leerzaam, maar toch ben ik blij dat je wel van mening bent dat er iets mag en moet worden ondernomen tegen doping in de sportwereld. Voor mij is de reden dat ik voor diskwalificatie ben overigens grotendeels dat ik het onsportief vind tegenover de rest van het team om door doping te winnen en niet door je eigen, originele sportieve prestatie. Dat moet bestraft worden als men door een test zeker weet dat er dope is gebruikt. Wat jij zegt is ook waar, misschien is het niet eenvoudig te achterhalen OF er dope is gebruikt. Maar mijn boodschap is vooral, ALS het is gebruikt en als men dat zeker weet, dan moet dat bestraft worden om eerlijk spel te blijven waarborgen. Dat zou ik in amateurkringen al vinden, ook daar hoort fair play te zijn, maar zeker als er veel geld omgaat, dan moet men er zorgvuldig mee zijn dat het er eerlijk aan toegaat. Ik ga er overigens van uit dat expers echt wel deskundig genoeg zijn om te weten wanneer er wel en wanneer en geen dope is gebruikt.

Ik kijk net met een schuin ook naar het nieuws.

Een wielrenner heeft een bloedtransfusie gehad, schijnt ook te helpen... Raar

Het was zijn identieke tweelingbroer!!!!

Verdienen/verdiende een van die formule ÚÚn knakkers uit ons land niet meer?

Gefeliciteerd Curacao met de gouden plak!
Maar ik vind 10.15 niet erg snel, ik dacht dat ze dat alleen nog liepen met tegenwind? Of waren de US-toppers niet aanwezig?
Zo'n Vino, en zijn team van begeleiders, moet wel het IQ van een garnaal hebben. Hij weet toch dat je als winnaar altijd gecontroleerd wordt?
Dan heeft Rasmussen het slechter getroffen; tot nu toe is bekend dat hij niet positief is bevonden op doping maar wel op jokken....:-)
Hier zit nog meer achter; bij wie is hij in Italie geweest, de al vaker in opspraak geraakte wonderdokter(?) Ferrari (de naam is geen geintje) heeft daar ergens zijn domicilie.....
Nog even geduld en dan gaat de beerput vanzelf open.

Hoeveel dope geef jij je kinderen, om ze zo vroeg te laten lopen?

Churandi Martina liep ook nog een NR in de halve finales: 10:06. Geweldige prestatie om twee Amerikanen vˇˇr te blijven.
Wat rare situatie dat Martina NR kan lopen. Gaan ze waarschijnlijk veranderen. Hij komt uitsluitend voor de Antillen uit en niet voor Nederland. Is iets voor te zeggen. CasasPa

@Giensie: Laat Diana eerst mij er maar uit lopen, dat duurt vast minder lang... :-)
@Brillie: Dat lijkt mij wel het beste...
@Cyberjunk: Vermoedelijk gaat het er meer om wie zo slim is om niet betrapt te worden. Wat is in die zin eerlijk? Opsporen van doping is niet gemakkelijk, vooral omdat sommige types alleen gebruikt worden om harder te kunnen trainen. Daarom moeten wielrenners altijd precies laten weten waar zij zijn, om onverwachts gecontroleerd te worden. Nog even en ze krijgen een GPS-chip ge-implanteerd...
@GJ: Meer rode bloedlichaampjes staat gelijk aan meer zuurstof naar de spieren... Logisch!
@Cerito: Haha, jij hebt teveel films gezien...
@Niky: Neen, laatst werd zo'n knakker uit zijn auto gegooid omdat hij niet genoeg geld meebracht...
@Angel: Vermoedelijk was er bij de finale sprake van tegenwind. 10.06 in de halve finale is namelijk een absolute toptijd. Vinokourov stond voor de keuze van een roemloze afgang of met een beetje doping kans op enorme roem. Het werd toch een roemloze afgang. Wat mij betreft heeft Rasmussen zich nu wel erg verdacht gemaakt...
@CasasPa: Ik dacht even dat er teveel rugwind was, maar 10.06 is nu dus het officiele Nederlandse record. Voor beide standpunten (wel of geen Nederlands record) valt iets te zeggen. Iemand met alleen een Nederlands paspoort loopt in principe een Nederlands record...