« Kopers, vraagteken en Lingo | Main | Henriëtte »

Werkstuk over de Tweede Wereldoorlog

Op Curacao leeft de Tweede Wereldoorlog minder dan in Nederland. Dat is logisch, immers Europa bevindt zich op bijna 8000 kilometer afstand. Curacaose kinderen hebben over het algemeen geen geweldig besef van de geografische situatie in Europa. Hmm, kunnen Nederlandse leerlingen een land als Roemenie eigenlijk aanwijzen op de kaart?

Nu Luchiano (10) ruim vier maanden in Nederland op school zit begint hij meer en meer in aanraking te komen met de dingen die hier van belang zijn. Het verhaal van Anne Frank kwam aan de orde en het feit dat Joden vanwege hun geloofsovertuiging werden vervolgd heeft hem verbaasd.

Waar hij op de Sint Servatiusschool in Borkel zeer warm werd onthaald, alle kinderen wilden met hem afspreken, is in Rijen zijn getinte huidskleur wel eens aan de orde geweest. De populairste jongen van de klas zei tegen Luchiano dat hij anders is. Discrimineren betekent letterlijk onderscheid maken en dat doet iedereen. De populaire jongen zei ook niet dat Luchiano minder is maar dus wel anders. Dat bracht hem even uit zijn evenwicht.

Op Curacao speelde huidskleur op school geen enkele rol. Er zijn nu eenmaal witte, getinte, donkere en zwarte mensen. Op de Sint Jozefschool in Rijen is het aantal donkere kinderen op de vingers van een hand te tellen.

Een lange inleiding om te komen tot het werkstuk van Luchiano over de Tweede Wereldoorlog. Voor mij was het leuk om het proces te zien hoe hij zijn aanvankelijk beperkte kennis over het onderwerp ("die oorlog duurde van 1940 tot 1948", "op China werd een tijdbom gegooid" en meer feitelijke onjuistheden) met behulp van het internet in korte tijd flink heeft opgekrikt.

Het werkstuk De Tweede Wereldoorlog staat online, zowel in html als in Word.

Comments

Het is altijd goed om iets over de Tweede Wereldoorlog te weten. Dan waardeer je des te meer als je in een betrekkelijke vrede leeft. Jij kent mijn ovattingen over vrede en veiligheid, daar hoef ik het niet meer over te hebben. Maar ik ben me bewust dat we, in vergelijking met de Tweede Wereldoorlog, wel in een land van vrede leven. En als Luch zich dat realiseert is dat prima.

Ik hoop niet dat Luch wordt gepest op school of dat het zo is dat niemand hem accepteert door hem te negeren of zo. Uit je verhaal lijkt het me niet zo erg te zijn, maar heeft Luch nu wel eens een vriendje bij hem thuis?

Ik vind dat hij een heel goed werkstuk gemaakt heeft en zich er echt in verdiept heeft.
Goed gedaan , jochie!

Ik heb het werkstuk in Word gelezen en ik sta eigenlijk versteld over de manier waarop dit wordt verwoord. Ik denk niet eens dat ik het beter zou kunnen zeggen. En naast de prima inhoud sta ik ook versteld over het geheel ontbreken van taalfouten. Heb jij het gecorrigeerd op taalfouten of is Luch inmiddels zo ver gevorderd dat hij het in zulk perfect Nederlands kan neerzetten?

Puik stukkie werk. En zijn niet alle "succesvolle" mensen opvallend? Als je boven de grijze massa uitsteekt kun je dat natuurlijk heel goed in je eigen voordeel gebruiken...

Nog even dit:
GJ's clubje is nationaal nieuws zie hier: http://www.nieuwnieuws.nl/archives/raar/2008/02/voetballer_beboet_voor_mislukt.html
Dat had ik nou niet achter vv Glimmen gezocht:P

@Cyberjunk: Maak je geen zorgen, Luchiano redt zich prima op school. Zo nu en dan komt er een vriendje spelen, maar hij vindt het leuker om op het basketball-veldje te skaten met de jongens die daar zijn.
@ANila: Voor iemand die eerst vrijwel niets van het onderwerp afwist is het niet slecht gedaan...
@Cyberjunk: Zoals je weet is Luchiano een tikkeltje lui. Daarom heeft hij eerst de spellingscontrole van Word er overheen gehaald, daarna de zaak zelf nog eens kritisch bekeken en toen heb ik nog een laatste slag gedaan. Maar ik heb er niet veel fouten meer uitgehaald. Bespeur ik vooruitgang?
@Dytiscus: Dank je wel namens Luchiano. Dat stukje over Glimmen is nogal wat. GJ, daar hebben we niets bij jou over mogen vernemen, hoe zit dat?

Geweldig werkstuk!! Om trots op te zijn.

Hopelijk blijft het bij de opmerking dat hij "anders" is en gaat het niet verder dan dat. Ouders die hun kinderen dit aanleren hebben zelf denk ik geen gemengde vriendenkring. En hebben een beperkte kijk op de samenleving. Jammer!

Gelukkig is iedereen anders, maar dat zal de populairste jongen van de klas pas later door hebben.

Mijn kinderen worden hier op Curaçao inderdaad niet geconfronteerd met het concept kleur. Gek eigenlijk: hoe meer kleur er is, hoe minder er over gepraat wordt....

In Nederland werden mijn kinderen wel voor Marokaan uitgemaakt. Dat wekt nogal op mijn lachspieren vanwege de domheid ervan. Maar het zet je wel aan het denken...

Er is volgens mij maar één remedie tegen deze domheid of onschuldige opmerkingen (van in dit geval die jongen) en dat is: trots zijn op wie je bent!

En Luchiano heeft daar alle reden toe. Kijk maar naar zijn werkstuk....

de geschiedennis wordt wel eens herschreven, door nieuwe feiten en inzichten!

vooral op internet knallen, hoe meer leugens hoe lastiger het wordt!

Op de Antillen geen discriminatie.
Mijn Surinaamse schoonzoon met een fors kleurtje (hindoestaans) spreekt over een asielzoeker die zijn auto kapot had gemaakt en niet verzekerd bleek te zijn als die lelijke zwarte. toen ik hem vroeg om even in de spiegel te kijken moest hij wel lachten, dit om te demonstreren dat gekleurde mensen onderling ook discrimineren.

Er staan ook veel onwaarheden op het internet. Zelfs in werkstukken. Sommige zijn lui en nemen dat zo over. En dan is het maar de vraag wat de leerkracht er mee doet.

Waarde een zeven, een.

"Op Curacao speelde huidskleur op school geen enkele rol"

WAKE UP!!!!

Sjesus Casa....wat een onzin, ik heb nog nooit zoveel discriminatie meegemaakt als hier op Curacao.
Ik als Makamba wordt toch ook gewoon gediscrimineerd.
Geeft niet..ik troost mij met de gedachte dat ik zoveel verdien (netto per maand) dat ik kan lachen om de behadeling die ik krijg.

Anyway...jij wilde naar NL en NL is niet tolerant.

Ik wens Luchiano nog veel doorzettingsvermogen toe.


sorry..in mijn verontwaardiging heb ik word met een -t- geschreven.

Prachtig werkstuk!

Mensen zijn inderdaad verschillend. Ik heb bruin (donker blond) haar met dun wordende kruin, dikke lippen en ben wit tot roze (huidskleur noem je dat weleens in de kleurpotloden doos, maar die is dan weer meer oranje roze). Ik ben ongeveer 1.81 wat meestal niet groot is, maar toen ik laatst bij onze zuiderburen in een café stond merkte ik dat ik groter was geworden. Mijn beste vrienden op de lagere school waren een Chin ees en een Weststellingwerver. Allebei helemaal anders dan ik. Ik was een 'stadse'. Allemaal anders. Iedereen anders.

Mensen zijn inderdaad hetzelfde :-)
Ogen, oren, haar, emoties. Zelfs zo hetzelfde dat je de dief zou kunnen zijn (en eigenlijk bent) of zelfs de Fuehrer (zoals in het werkstuk stond). Soms wordt het ene benadrukt, soms het andere en vaak wordt het hopeloos door elkaar gehaald, ook door mij. Soms is het goed om onderscheid te maken, soms om overeenkomsten te benadrukken.

Niemand vroeg om een betoog, toch?

Het werkstuk ziet er goed uit. Relatief kort geleden de tweede wereld oorlog en men kan er niet vaak genoeg aan herinnerd worden.

@Dytiscus, en ik maar zeggen dat Glimmen de gezelligste club uit het Noorden is! :)

Ik was het niet overigens, ik ben nog lang geen 36!

Het vreemde aan deze zaak is dat dit de eerste keer is dat van een ongeluk tijdens een voetbalwedstrijd een rechtzaak wordt gemaakt.
Hier was absoluut geen sprake van opzet. Voetbal is een contactsport en er worden wekelijks benen gebroken, simpel gezegd: "dat kan gebeuren".

Ik kreeg ook eens een flinke schouderduw waarna mijn arm uit de kom vloog. Vreselijke pijn en een aantal weken uit de running. Moest ik diegene ook aanklagen?

Het is erg sneu voor de speler van Glimmen, hij heeft na dit incident niet meer gevoetbald. Ok ok, ook wel sneu voor de Veendam speler met zijn dubbele beenbreuk. ;-)

Ben aangenaam verrast door het stuk over de tweede wereldoorlog. Als ik het zo lees zal Luciano zijn weg wel vinden. Veel succes op school en laat je niet beïnvloeden door negatieve invloeden.

@Donna: Dank je wel, mede namens Luchiano. Maak je maar geen zorgen, Luchiano komt altijd vrolijk en enthousiast terug van school. Hij heeft zijn eigen en goede manier om om te gaan met dergelijke zaken...
@Dick Drayer: Precies, ieder kind moet weten wat het waard is. Luchiano kan zich goed handhaven, van zijn manier van omgaan met kritiek kan ik in ieder geval nog wel wat leren... :-)
@Renesmurf: Toch komt men met leugens soms weg, ik zal geen namen noemen...
@Giensie: Haha, ja die is leuk. Discriminatie is geen exclusief recht van blanke mannen, iedereen doet het...
@Brillie: Een 7.1 is een mooi cijfer!
@Cerito: Maar dat staat toch ook in mijn post... IEDEREEN discrimeert (maakt onderscheid). Op Curacao is het echter moeilijk onderscheid op kleur te maken, immers er zijn witte, getinte, donkere en zwarte Curacaoenaars. Dus maakt men onderscheid op Nederlanders (Makamba), Surinamers, Arubanen etc. Onderscheid maken kan immers alleen op zaken die verschillend zijn. Dat van word met een -t- is geen enkel probleem, kan gebeuren in de hitte van de strijd... :-)
@Pascal: Niemand vroeg erom, maar je betoog onderschrijf ik helemaal!
@GJ: Hoe oud je bent weet ik niet maar je kunt zo doorgaan voor 27, hehe... :-) Inderdaad een curieuze zaak dat iemand veroordeeld wordt voor iets dat tijdens de sport gebeurt. Toch kan ik mij er wel iets bij voorstellen (in bijzondere omstandigheden). Immers, anders kun je legitiem iemand op het voetbalveld mishandelen, okay in ruil voor een rode kaart dan...
@Rien Dokman: Dank je wel voor de complimenten. Ik probeer Luchiano te stimuleren vooral het positieve te zien in de dingen...

Hoi Casaspider,

Mooi werkstuk van Luchiano, ziet er verzorgd uit. Misschien wel interessant voor Luchiano om te weten, dat Curacao ook bij WOII betrokken was, hoewel natuurlijk op een heel andere manier dan Europa, en Azie.

Isla raffineerde namelijk een groot deel van de brandstof die de geallieerden in Europa gebruikten. Er waren ook geallieerden (Amerikanen) op Curacao gelegerd.
De Duitsers hebben nog halfbakken pogingen ondernomen om te tankerlijn Curacao - Europa te blokkeren. Ik meen dat ze vanuit een onderzeeer op de opslagtanks aan de Bullenbaai hebben geschoten, maar dat waren blindgangers. Er zou een Duits vliegtuigje zijn neergestort voor de kust van Curacao. Wildste verhaal is dat een of meer Duitse onderzeeers ter verkenning het Schottegat zouden zijn ingevaren om Isla eens van dichtbij te bekijken. De bron van dit verhaal was overigens wetenschappelijk gezien licht dubieus.

Tenslotte kwamen er vluchtelingen uit Europa naar Curacao toe, waaronder Joodse mensen. Anderen strandden door WOII juist op Curacao, en bouwden gedwongen daar een leven op.

En op Aruba was meen ik een interneringskamp voor mensen met de nationaliteit van vijandige mogendheden. Ik herinner gelezen te hebben dat daar Duitsers en Italianen gevangen waren gezet.

Ajo