« Gierende hormonen | Main | Het kratje bier »

Eerlijk zijn

Maandag had Luchiano (10) een akkefietje op school. De kinderen waren bezig met hun weektaak op de gang toen de juffrouw van een andere klas zei dat ze weg moesten, de klas in. Volgens Luchiano zei hij daarop tegen zijn vriend Max: "Wat een pech, h?" Volgens de betreffende juffrouw klonk het meer als: "Pech voor jou". Hij mocht het om kwart over twaalf aan haar uit komen leggen.

In plaats van gewoon de waarheid te spreken draaide Luchiano er omheen. Ineens had hij het over "weg" en "zeg", de juf voelde zich in de maling genomen en meldde dat aan juffrouw Joke van Luchiano's klas en hij zei tegen haar dat hij wel vaker loog. Zij ging mij 's avonds om zeven uur bellen.

Dat gebeurde inderdaad en nadien hebben Lucy en ik even met Luchiano gesproken. Over het maken van keuzes en dat als iemand n keer liegt hij honderd keer de waarheid moet spreken voordat mensen die persoon weer vertrouwen. Luchiano was het met ons eens en beloofde zijn leven te beteren. "Dan ga je morgen je excuses aan die juffrouw aanbieden", zei Lucy.

Toen ik dinsdagavond thuis kwam vroeg ik meteen of hij dat nog had gedaan, die excuses aanbieden. "Ja hoor", zei Luchiano. "En? Wat zei de juffrouw?", vroeg ik. "Wel ik zei ik moet mijn excuses aanbieden en toen vroeg de juf moet je dat of wil je dat en toen zei ik dat dat moest. Kom dan maar terug als je het wilt zei de juf toen."

"Ja logisch, oen!", riep ik uit, "Als je zegt dat je je excuses moet aanbieden kun je nog beter niets zeggen!"
- "Oh, maar ik moest toch eerlijk zijn?", zei Luchiano.

Het is een dun lijntje.

Comments

Het is inderdaad moeilijk voor een jongen van 10 om te begrijpen wat dit allemaal inhoudt. Ik vind zijn redenering wel logisch en ik kan me heel goed voorstellen dat hij na jullie standje over dat liegen nu zo reageerde. Op zich had hij misschien door zijn intelligentie wel kunnen begrijpen dat het niet werkt zoals hij het aanpakte, maar anderzijds, hij is nog een kind. Hoe hebben jullie het uiteindelijk opgelost? Daar ben ik wel benieuwd naar.

Het leuke aan kinderen, is dat ze altijd eerlijk zijn. Ook als ze liegen. Luchiano komt op de leeftijd, net als mijn Jonathan, dat het kind zijn - en dus bepaalde eerlijkheid - er vanaf gaat.

Overigens is dt wel handig. Ik weet nog dat ik een keer tegen mijn jongste zei dat mensen met een gouden tand uit een ander, armer milieu komen (belachelijke opmerking van mij, maar je begrijpt misschien wat ik bedoel). Toen ik een keer met mijn bouwer stond te praten (de man is rijker dan ik en heeft een gouden tand) zei Daniel prompt: "Mijn vader zegt, dat jij uit een armer miljeu komt....".

Heerlijk, die eerlijkheid ;(

dunne lijntjes, da's waar....

Hahahaaaahhaaha hopi bon!!! Geweldig.
Maurice heeft dat ook een keer meegemaakt dat hij bij de juf iets moest uitleggen en dan blijft hij stil en de juf gelooft hem dan niet. Maar hij is oooh zooo eerlijk geweldig.

Goede sprekers worden altijd verkeerd verstaan. Niets erg aan. Ik ben er zelf ook al dik aan gewond geraakt. Echter, ik blijf door gaan. Wat de Duitsers nog weten te waarderen.

Ik vind de reactie van die juf niet echt pedagogisch.
Ze had het wel wat sportiever mogen oppakken.
CasasPa

Ik ebn het met Casaspa eens. Een sportieve reactie was beter geweest voor de herstart van Luchiano.

Ben je eerlijk, is het nog niet goed, logisch dat Luchiano in verwarring raakt.

Vind ik ook. Die juf is ontactisch.

dat was ook mijn eerste reactie, dat het flauw was van die andere juf. Gaat ie nu toch nog zn excuses aanbieden, uit vrije wil?
achja, komt wel goed met hem

@Cyberjunk: Luchiano had het ook wel in de gaten maar vind dat hij correct handelde. Hij heeft ook zijn trots...
@Dick Drayer: Haha, ja je moet oppassen met wat je aan je kinderen vertelt. Een ex-collega die ook op Curacao werkte maar geen werkvergunning had heeft zijn kinderen bij de douane heel wat schoppen voor de schenen gegeven. Als hij nee zei tegen de beambte op de vraag of hij misschien werkte zeiden zijn kinderen namelijk: "Ja maar pap, je werkt toch elke dag bij Kodela?" Wat is nu precies liegen, dat is de vraag...
@Louter: Nog even en Felix gaat deze fase in?
@Donna: Niet geloofd worden terwijl je de waarheid spreekt is bijzonder frustrerend. Hopelijk houdt Maurice zijn manier nog lang vol!
@Brillie: Bij goed spreken hoort ook checken of de ontvanger het juist heeft begrepen. Dus de Duitsers waarderen Barry Stevens wel...
@CasasPa: Je bedoelt de juf van de excuses? Ze heeft wel gelijk maar inderdaad, bij een tienjarige kan men daar op een andere manier mee omgaan...
@Piet: Klopt, maar dan was ik mijn anecdote misgelopen...
@Giensie: We moeten allemaal leren balanceren op het dunne lijntje tussen de waarheid, eerlijkheid en tactisch zijn. Luchiano kan er niet vroeg genoeg mee beginnen...
@Irene: Bedenk wel dat het mijn weergave is van wat met name Luchiano mij heeft verteld. Maar zo gezien zit er zeker een ontactisch element in... :-)
@Pascale: Neen, ik geloof niet dat die nieuwe excuses ervan komen. Het conflicteert te veel met Luchiano's nieuwe eerlijkheid...

Ach, een leugentje om bestwil moet wel weer kunnen :-) Maar hoe leg je uit wanneer dat wel kan hehe