« BBQ bij Tom | Main | Ouderavond en Achelse Kluis »

Lucy ziet Nordic Walkers

In Borkel gebeuren soms vreemde dingen. Zo zijn wij al diverse malen de Solex-club tegengekomen, een groep van ongeveer 30 personen in lange bruine leren jassen op Solex brommers. Dat is toch een beetje vreemd?

Zondagmorgen kwam Lucy naar beneden. "Wat is dit nu weer, ik zag een hele groep mensen met stokken lopen. Wat is dat?"
CasaSpider: "Ah, je hebt Nordic Walkers gezien..."
Lucy: "Nordic wat?"
CasaSpider: "Nordic Walkers, dat zijn oudere mensen met teveel geld die net doen of ze door de sneeuw lopen."
Lucy: "Oh. Ik vroeg mij af wat doen die, eerst dacht ik dat ze blind waren maar een vrouw stak plotseling de weg over."

Even later vertelde ik deze anekdote aan mijn zus Margriet die in de lach schoot. "Ja en toen zei ik tegen Lucy dat de rest van Nederland de draak steekt met deze mensen." Toen moest Margriet nog harder lachen: "Nou, Wiro en ik doen toevallig ook aan Nordic Walking, kijk hier liggen onze stokken."

Zwager Wiro die meeluisterde: "Oudere mensen met teveel geld, hehehe."

Comments

'stoklopen' is erg populair hier, schijnt, mits je de goede techniek toepast, erg goed voor je conditie te zijn. Nou mij krijgen ze niet zo gek om met twee van die stokken te gaan lopen...
Ik kan me de verwondering van Lucy erg goed voorstellen!

Nu hoeft ze alleen nog een groep wielrenners te zien en dan heeft ze alle afwijkende varianten wel gezien...
Als je als oudere (met teveel geld) denkt dat je in oktober in Borkel door de sneeuw loopt dan moet je toch wel blind zijn? En als ze dan ook zomaar de weg oversteken moet je wel stekeblind zijn.
In zekere zin had Lucy dus wel gelijk.....:-)

Er zijn natuurlijk ook mensen in de wereld die geen geld hebben, maar doen alsof....;-). Op Jan Thiel zie je ze trouwens ook steeds vaker lopen. die Nordic Walkers bedoel ik dan.

Zo zie je hoe het overkomt op een onbevangen buitenstaander. Maf. De stoklopers die ik zie (ook hier is het een hype) nemen hun stokken mee uit wandelen zonder zichtbaar rendement, behalve dat er gaatjes in de bosgrond ontstaan. Of het moest zijn dat ze vermoeider worden doordat ze die dingen moeten meetorsen. In elk geval doen ze er verder niets mee, qua lichaamsbeweging. Een hond meenemen is gezonder, lijkt mij.

@Jan: Op Wikipedia ( http://nl.wikipedia.org/wiki/Nordic_Walking ) las ik dat Nordic Walking een trainingsmethode is voor Langlaufen en het schijnt ook goed voor je te zijn. Maar het heeft in landen die onder Skandinavie liggen toch een beetje rare naam... :-)
@Angel: Wielrenners kent Lucy wel van de Tour de France en die lijken toch heel wat normaler dan Solex-rijders of Nordic Walkers. Nu ik erover nadenk, jij valt eigenlijk ook wel in de doelgroep... ;-)
(En het ontlast de knieen!)
@DickdeDeur: Dat is wel de limit, als je geen cent hebt toch twee van die Nordic stokken huren of leasen. Nordic Walking op Curacao, het moet niet gekker worden!
@Irene: Iedereen moet natuurlijk doen wat hij/zij wil maar Lucy keek haar ogen uit. Een hond meenemen? Samen met die stokken komen blindengeleidehonden in aanmerking... :-)

DAT NORDIC WALKEN IS WEL EEN RAGE VAN DE LAATSTE TIJD, DAT LUCY DAT NIET KENDE VIND IK HELEMAAL NIET ZO LACHWEKKEND. LEUK VOOR HAAR OM NIEUWE DINGEN TE ZIEN EN DAARVAN TE LEREN. IK HOOP DAT JE HAAR NIET UITLACHT CASA, WANT DAT LUCY DIT NIET KENDE IS HEEL BEGRIJPELIJK.

STOKLOPEN IS ECHT EEN OUDERWETSE TERM DIE ALLEEN DOOR BLINDEN WORDT GEBRUIKT EN WEL MET NAME ALS HET GAAT OM IN EEN BEPAALDE OMGEVING ROUTES AAN TE LEREN DOOR GEBRUIK VAN HUN STOK. TEGENWOORDIG NOEMT MEN HET GEEN STOKLOPEN MEER, NU WORDT ER GEZEGD DAT MEN MOBILITEITSTRAINING KRIJGT.

ZOU JIJ AAN NORDIC WALKEN WILLEN DOEN BESTE cASA? HET LIJKT MIJ WEL WAT VOOR JOU.

Op de dag dat Casa op de fiets een paar Nordic Walk stokken ophaalt, eet ik mijn schoenen op! :-)

De solexen rijden min 1x per week langs, zijn te huur. Leuk als familie uitje! Je kunt ook gekke gele karretjes huren, of dafjes, tractoren, een biertapfiets, steps, kanoos, vw golfplaten autos en tandems. Je ziet het, er is zooo veel te doen in borkel. Of je neemt de solex uit de schuur incl de nuvi en je gaat voor je individuele malpie experience. Leuk voor lucy!

@Cyberjunk: IK VOND HET OOK HELEMAAL NIET VREEMD DAT LUCY NOG NOOIT VAN NORDIC WALKING GEHOORD HEEFT. MAAR WEL GRAPPIG. MOBILITEITSTRAINING KLINKT EEN STUK BETER DAN STOKLOPEN. VOORALSNOG LIJKT HET ME HELEMAAL NIETS VOOR MIJ!
@GJ: Je schoenen hoeven zich voorlopig helemaal geen zorgen te maken... :-)
(En jij dus ook niet)
@Pascale: Aha, kijk dat is info waar we iets mee kunnen. Die gekke gele karretjes hebben we ook al gezien, bij de rotonde reed ik er bijna overheen. O ja, de tandems ook, gewoon midden op de Dorpsstraat! Zojuist heeft Garmin ons naar de AH te Bergeijk gebracht, in een woord geweldig daar. Geen parkeergeld en gratis karretjes. Jammer alleen dat Lucy en Garmin eufemistisch gezegd geen vriendinnen zijn...

Doet me denken aan mijn moeders eerste bezoek aan NL , was in april en nog flink fris.
Haar vriendin neemt haar mee naar haar kantoor en laat moeders het indrukwekkende pand zien ...ooooo zegt moeders , allemaal airco?
Nee zegt vriendin fijntjes , centrale verwarming!

Ik was net in NL en logeerde bij familie in Mokum.
Die avond zou een van mijn neven me tracteren op shawarma en daarom stapten we in de auto en reden van Zuid naar het Rembrandtplein omdat volgens hem Baba de lekkerste shawarma had.
Onder weg reden we langs een gebouw en ..ik keek ,met ogen zo groot als borden mang , want daar hingen in een glazen gebouw schilderijen van meer dan levensgrote poenies en tollies , ik deed mijn mond al open om er wat over te zeggen ...maar snel weer dicht geklemd , want ja je wil niet horen dat je een provinciaaltje bent toch......
Volgende ochtend leest neef hardop voor uit de krant dat in het Stedelijk Museum in de annex , heel grote schilderijen hangen ..etc etc...hoofdschuddend over zoveel lef ... de hele familie stomverbaasd !
En ik zeg heel bedeesd , dat zag ik gisterenavond ...
Huh??
En dan zeg je niets??
Ja maar , ik weet toch ook niet dat het niet normaal was in Amsterdam?
Na alle verhalen over de wallen enzo.
Ik word er nog mee gepest!

De shawarma was overgins heel erg lekker.

Ik kan me nog een stukje herinneren van iemand die dingen grappiger kan vertellen dan ik:
http://bieslog.vpro.nl/programma/bieslog/news.jsp?news=27760320

Overigens, dat stukje was uit 2006 (eeuwen geleden alweer).

En het ergste is dat het nog best lastig is ook. Voor mij is het niets, maar een schoonzusje van mij zweert bij die stokken.

CASA, IK WEET EEN GOEDE SPORT VOOR JOU, HARDLOPEN, VOEL JE ER NIETS VOOR OM EENS TE GAAN TRAINEN VOOR EEN MARATHON? OF GEWOON WANDELEN, ZOVEEL TRAINEN DAT JE OVER EEN PAAR JAAR MET DE NIJMEEGSE VIERDAAGSE MEE KUNT DOEN. MINDER INGEWIKKELD DAN NORDIC WALKEN, MAAR TOCH SPORTIEF. WIE WEET KRIJG JE LUCY DAN OOK WEL MEE EN DAT VOLGT HET LUIE JONGETJE VANZELF ALS PAPA CASA EN MAMA LUCY HET GOEDE VOORBELD GEVEN.

Nou als Lucy hiervan opkijkt ze zal nog veel meer dingen hier in NL zien en van opkijken.

Doet me denken aan de tijd dat wij pas in NL woonden en naar de frietzaak gingen om een patat te kopen. Nou dat was lachen!! Want we wouden natuurlijk "batata hasa"
letterlijk gebakken aardappelen. Zo hebben we ook besteld want we kenden de woorden patat of friet nog niet. De jongen in de patatzaak vroeg vervolgens met of zonder???? Me moeder wist niet wat hij bedoelde en zei: allebei!! Later konden we hier heel erg om lachen. Dit zijn echt de dingen die je in een ander land meemaakt. Heel grappig.

@ANila: Haha, wat een leuke herinneringen aan een eerste kennismaking met NL. Gelukkig was de shoarma wel lekker, na al die belevenissen pet poenies en tollies... :-)
@Pascal: Nou, Bieslog vertelt het ook grappiger dan ik dus je verkeert in goed gezelschap... :-) Uiteraard was hij er eerder bij dan ik, maar Wim de Bie heeft weer geen Dominicaanse echtgenote...
@Jannie: Ja, jij lijkt me wel zo'n type. Geld teveel, alleen ben je er eigenlijk nog iets te jong voor... ;-)
@Cyberjunk: HARDLOPEN??? GROTE GENADE, IK MOET ER NIET AAN DENKEN. BILJARTEN EN DARTEN KOMT DENK IK MEER IN DE RICHTING!
@Anonymous: "Met of zonder, allebei", geweldig! Bij Pleincafe Wilhelmina (Curacao) zag ik ooit twee toeristen raar opkijken toen "Baked Potato" iets anders bleek te zijn dan gebakken aardappels...

Dit is nog niets. Wacht maar af als ze straks een helm op moet met fietsen...

Heerlijk toch voor Lucy om in een staat van verwondering te verkeren in een nu nog vreemd land. Pascale heeft al aangegeven wat er nog allemaal komt. Geweldig (kerk)dorp dat Borkel. Het advies voor Casa om te gaan hardlopen vind ik ook maar niks. We hebben volgende week bij de Marathon ook kijkers nodig. CasasPa

@Casa; ik val helemaal niet in de doelgroep want ben stukken jonger als jij!
Overigens is het wel een gezonde activiteit, het ontlast inderdaad de knieen (dat is wel goed voor mij) en je gebruikt niet alleen de been- maar ook veel andere spieren (arm- schouder-, rug etc.).
M.a.w. zo'n 90 procent van de mensen kunnen het wel gebruiken!

@Brillie: Als dat zou moeten wordt er dus niet gefietst, een helm is namelijk dodelijk voor het kapsel...
@CasasPa: Precies, van nieuwe indrukken moet men genieten. En Borkel heeft op dat gebied heel wat te bieden. Gelukkig schat jij goed in dat mijn capaciteiten meer bij het kijken dan bij het lopen liggen... :-)
@Angel: Stukken jonger? Hoe kan dat nou want je ziet er veel ouder uit! Alle gekheid op een stokje, waarom ga jij niet Nordic Walken als het zoveel beter voor je knieen is dan spinnen?

Dat dacht je, echt niet dus! Helaas ook dat tweede niet, en te jong daar heb je gelijk in. :-)

Voel me zwaar beledigd!
Wij lopen 2 à 3 maal per week met 'stokken' een uur leggen dan gemiddeld zo'n 7 kilometer af. Welke wandelaar doet ons dit na?

@Jannie: Het kost wat moeite maar dan is daar toch het moment dat je me een keer gelijk geeft... ;-)
@Vernon: Haha, dat beledigen was absoluut niet de bedoeling. Zeven kilometer in een uur, ik doe het je niet na. Mijn complimenten!

Ja en ik ben 'piep jong'en net zo arm als de ex-schoonzoon van prinses Irene.
Alle gekheid op een NW-stokje het ziet er wel mal uit, maar is heel leuk om te doen. Je ziet veel meer van de natuur. En als je het goed wil doen, moet je een korte cursus volgen, om de juiste techniek onder de knie te krijgen.

@Casa; spinnen doe ik al een paar jaar niet meer, net als squashen. ik vrees dat mijn intensief gebruik van de knieen iets teveel van het goede is geweest.
Er heeft zich nog geen nieuwe activiteit, om de conditie op peil te houden, aangediend waarvan ik zeg 'dat is het!'.
Nordic Walking moet ik nog wel een keer proberen....