« Lucy ziet Nordic Walkers | Main | Flamenco Diana »

Ouderavond en Achelse Kluis

Waar blijven de politieke beschouwingen? Voorlopig is daar geen tijd voor, immers maandag werd ik plotseling uitgenodigd voor een ouderavond op de St. Servatiusschool alhier te Borkel. Het was een informatie-avond voor groep 7 en 8, althans voor de ouders van de betreffende kinderen.

Het ging over het vervolgonderwijs, hoe dat in elkaar zit en welke mogelijkheden er zijn. Een agendapunt was de Borkelse situatie. Daarmee bedoelt men de kleinschaligheid van het dorp, een dorp waar zelfs geen winkels zijn. Valkenswaard is de grote stad waar de paar kinderen die per jaar doorstromen naar het Were Di (vroeger Hertog Jan College) ineens worden ondergedompeld in een grote massa van scholieren.

Dat wordt steeds erger omdat vroeger automatisch gekozen werd voor het Were Di. Zo fietsten de kinderen uit Borkel gezamenlijk naar Valkenswaard. Inmiddels bieden scholen in de regio andere mogelijkheden die ook aantrekkelijk blijken. Zoals bijvoorbeeld de Groenschool in Eindhoven, het Pius X-College in Bladel en enkele scholen in Belgie.

02.10.2007: CasaSpider samen met zwager Wiro naar de Achelse Kluis om te bidden voor bier. Klik voor groter.Allemaal niet van direct belang voor Luchiano (9) die maandagavond in bed ineens wat paniekerig was. Op school maken alle leerlingen een weekplan en wat daarin is vastgelegd moet volgende week vrijdag af zijn. "En het is heel veel, papa", aldus Luchiano. Zo nu en dan duikt de twijfel op of hij het wel allemaal aan kan.

Dinsdag zag de wereld er alweer heel anders uit en 's middags ging hij bij een vriendje spelen, deze keer was het Luc. In de tussentijd hadden mijn zwager Wiro en ik een belangrijke taak: het opruimen van lege bierkratten in de kelder van ons opvanghuis.

Toen we de kratten in de Pajero laadden kwam net overbuurvrouw Charlotte aanfietsen. Die keek toch een beetje vreemd op, helemaal toen wij haar vertelden dat dit de score van één week was.

Grapje natuurlijk.

We reden naar de Achelse Kluis, een abdij die op de grens van Nederland en Belgie ligt en behoort tot de gemeente Valkenswaard. Van heel vroeger kan ik mij er een rondleiding herinneren. In de Achelse Kluis liepen toen monniken in bruine pijen rond. Zij deden wat aan landbouw en hielden varkens om in hun levensonderhoud te voorzien.

Dat is nu wel anders. De varkens zijn weg en op het terrein is een grote winkel gevestigd waar men vele soorten bier kan kopen. Ook het eigen bier van de Achelse Kluis wordt er verkocht. We sloegen een paar kratten in die bijna van het statiegeld bekostigd konden worden.

's Morgens hadden Lucy en ik een kinderzitje gekocht voor in de auto. Het zitje dat we van zus Pascale hadden geleend stond naast de koelkast om schoongemaakt te worden. Diana (1) houdt erg van autorijden en toen ze het zitje zag kroop ze er meteen in. Zeker 20 minuten heeft ze vredig gewacht, waarschijnlijk in de hoop dat we spoedig gingen rijden.

Zo, net op tijd klaar voor Inter Milan tegen PSV...

Comments

ACH, WAT ZIET DIE SCHAT ER BEELDIG UIT ZOALS ZE IN DAT KINDERZITJE ZIT TE WACHTEN.

HOORT DE ACHELSE KLUIS TOT DE GEMEENTE VALKENSWAARD? iS HET DAN TOCH NEDEERLANDS? IEDEREEN BEWEEERT DAT DE ACHELSE KLUIS TOT BELGIE BEHOORT, WANT IK HEB OOK WEL EENS OVERWOGEN OM DIE ABDIJ TE BEZOEKEN VOOR EEN RETRAITE. GEBREK AAN OPENBAAR VERVOER HEEFT ME DAARVAN AFGEHOUDEN. MAAR DAN HOORDE IK OVERAL DAT HET BELGISCH WAS EN DAT KLOPT DUS NIET. HET BIER ZAL WEL GOED ZIJN, TRAPPISTENBIER IS ALOM BEKEND.

DE PANIEK VAN LUCH ZAL WEL OVERGAAN DENK IK, MAAR ZOU ZO'N WERKPLAN ZIN HEBBEN? MISSCHIEN WEL, IK ZIE HET ER TOCH NOG WEL VAN KOMEN DAT JULLIE IN DE OMGEVING VAN VALKENSWAARD BLIJVEN WONEN. ANDERS WAS JE OOK NIET NAAR DIE OUDERAVOND GEGAAN. IK DENK DAT LUCHIANO HET PRIMA AANKAN.

Schoolouderavond, schoolschoonmaakavonden, Schooldiscotoezichtavonden, schoolspelavonden, schoolnadenkavonden... je hebt na het lezen van mijn blog niet eens meer tijd voor voetbal...

Je had beter nog wat door kunnen schrijven want PSV was fluttemetut.
@ Achelse Kluis: de landsgrens loopt dwars door het grondgebied van de Kluis, dus half Nederlands en half Belgisch.
CasasPa

Ola! Ff off topic, ik weet niet hoe t met de huizenjacht zit, maar misschien n tip om in berkel enschot te zoeken. Ken de plaats niet, maar t ligt tegen oosterhout aan en ik zie bepaalde naamsovereenkomsten met b&s en b&r. Waarschijnlijk n teken...

Een week, tsja dacht al daar doe je dan wel heeeel lang over. Twee of drie dagen? ;-)

Maar goed dat hier niet zo'n 'belgische' supermarkt zit! Ziet er wel apart uit, die foto, beetje tjsa, voor-oorlogs ofzo.. Als ik daar een kind zou zien spelen met een hoepel dat zou het me niet verbazen. :)

Luchiano moet waarschijnlijk even wennen aan het plannen van een hele week. De hoeveelheid lijkt in het begin onoverkomelijk maar na een paar dagen lacht hij er waarschijnlijk om en blijt er genoeg tijd over om te spelen!
Je moet ook een weekplan maken m.b.t. de bierinname?
In het begin lijkt het een ondoenlijke zaak zoveel bier op te moeten drinken maar na een paar dagen moet je tussentijds naar de Achelse Kluis, planningen moet je tenslotte halen...:-)

@Cyberjunk: JA, ALS ZE RUSTIG ZIT OF SLAAPT IS DIANA HEEL LIEF. DE GRENS TUSSEN BELGIE EN NEDERLAND LOOPT DWARS DOOR DE ACHELSE KLUIS. VROEGER WERD ER REGELMATIG GESMOKKELD. HET DORPJE ACHEL LIGT IN BELGIE. PLANNEN WORDT STEEDS BELANGRIJKER EN IS NIET PER DEFINITIE SLECHT VOOR KINDEREN...
@Brillie: Als de wedstrijd begint stop ik gewoon met lezen...
@CasasPa: Gelukkig kunnen we hier met dank aan UPC alle Champions League wedstrijden zien. Toch heb ik voor Blik op de Weg en Opgelicht gekozen, het was inderdaad niet veel soeps...
@Pascale: Berkel Enschot, hmm... de verrassing wordt misschien nog wel groter. Wat dacht je van Rijen... :-)
@GJ: Met al dat gevoetbal maximaal twee dagen. Een hoepel ja, of ineens doemen Floris en Sindala op met Lange Pier... ;-)
@Angel: Zelf heb ik ook nog regelmatig moeite met planningen. Het maken is niet het probleem trouwens... :-) Qua bier haal ik ze meestal ook wel!

Grappig. Emma heeft ook een voorliefde voor autostoeltjes.

De Maxicosi van haar zusje gebruikt ze als relaxstoel om naar Teletubbies te kijken.

Goede herinneringen bewaar ik aan de Achelse Kluis. Bij het lezen van de naam, loopt het gerstenwater weer langs de mond. Gelukkig hebben Vreugdenhil en Appie nog wat bier van onze zuiderburen in de schappen. Dat maakt Curaçao toch wel aantrekkelijk ;)
De brouwerij moet op Belgisch grondgebied liggen. Alleen al vanwege de smaak van het bier.....
Mis je de Polar niet?

tuurlijk was dat een grapje, van die kratten bier...toch? :-)