« El Sapo El Sapo (41) | Main | Afscheid van UTS »

Stress en opluchting

Even recapituleren, maandag waren we met het hele gezin present bij Kranshi om ons uit te laten schrijven. Op mijn retorische vraag of we nog naar de Immigratiedienst moesten antwoordde de ambtenaar ontkennend, immers we hadden alle stempels al.

Uiteraard ging ik dinsdagochtend toch op pad naar Imigrashon dat in het postkantoor te Punda gehuisvest is. Het was ongewoon druk in Punda, in een lange file reden de auto's achter elkaar aan. Bij het Wilhelminaplein was de weg afgezet, er stonden een paar booskijkende agenten voor de linten. Alle parkeerplaatsen waren vol.

Plotseling klonken er schoten, dat is nooit grappig op 11 september. Maar het waren saluutschoten ter ere van de Opening van de Staten, een soort van Prinsjesdag zonder prinsen. Met het oog op het streven om per 15 december 2008 een autonome staat te zijn binnen het Koninkrijk kon het wel eens de laatste plechtige opening betreffen.

Voor mij persoonlijk was het op dat moment meer van belang de laatste vrije parkeerplaats in Punda te vinden. Zo heeft iedereen zijn eigen viewpoint. En warempel, vlak voor het bereiken van de McDonalds stapten twee dames in een auto die in het voorlaatste vak geparkeerd stond. "This must be my lucky day", floot ik tussen mijn tanden. Punda is momenteel een grote bouwput en dichterbij het Postkantoor kon men haast niet staan.

12.09.2007: Grote opluchting dat onze paspoorten voorzien van uitreisstempel na een dag nog aanwezig waren bij de Immigratiedienst. Klik voor groter.Voor de afwisseling was het niet druk bij de Immigratiedienst, waarschijnlijk door de slechte bereikbaarheid van Punda die dag. Al snel was het mijn beurt en vroeg ik de receptioniste om de benodigde uitreisstempels in onze paspoorten.

Tot mijn afgrijzen moest ik echter alles afgeven: vier paspoorten, vier bewijzen van uitschrijving en twee moeizaam van stempels voorziene formulieren. Het voelde alsof men gevraagd wordt in de supermarkt bij het afrekenen van een rolletje drop zijn kind achter te laten.

Niet eens een simpel papiertje als bewijs wilde de dame me geven. De volgende dag om dezelfde tijd was alles klaar, zei ze. Op de terugweg naar huis spookten ellendige scenario's door mijn hoofd. "Morgen zeggen ze vast van oh, die paspoorten zijn weg. Ja, dat is uw probleem dat u maandag naar Nederland wil."

Woensdag was ik de hele dag vrij. De paspoorten zaten in mijn hoofd en lagen op de maag. Om half negen sloot ik achteraan in de rij voor de receptie om tien minuten later het loket te bereiken. "Ik kom voor de paspoorten die ik gisteren heb achtergelaten." De vrouw wandelde wat rond, kwam terug en sprak: "Even wachten."

Terwijl zij doorging met de volgende client zocht ik een strategische plek met goed zicht op het loket en een meisje met mooie benen. Eindelijk, om negen uur overhandigde de receptioniste mijn spullen. Alles was compleet. Het enige wat men had gedaan was een kopie maken van de formulieren met de stempels en een stempel in de paspoorten zetten. Dit deed men live in de 20 minuten dat ik op mijn strategische plek stond.

Waarom kon dat dinsdag dan niet is de grote vraag. Nu moest ik een keer extra naar Immigratie en was als de dood dat de paspoorten er niet meer waren. Het totale aantal contacten met de Curacaose Autoriteiten voor iets simpels als het eiland verlaten is tamelijk groot:

  • 5 maal Immigratiedienst
  • 4 maal Belastingdienst
  • 1 maal Justitie
  • 1 maal Kranshi

Vind ik tamelijk heavy. Hoe dan ook, na het in ontvangst nemen van de paspoorten was er opluchting. Een een oud Indiaans spreekwoord zegt: "Beter opluchting na stress dan andersom". Buiten stortregende het, waarschijnlijk harder dan in Nederland. Met enig gevoel van drama kan men stellen dat Curacao huilt om het naderende vertrek van de Spiders.

Comments

Ohh. Eind goed al goed.

Casa, jullie zijn ZEER welkom op Curaçao, mocht jullie toch heimwee krijgen. :(

Ik verheug me al op de nieuwe belevenissen in Holland. Veel succes!

Effe doorrijden was je marichiparking tegengekomen.
Ja Spider, jullie komen niet zomaar 1,2,3, van Dushi Korsow af hoor. haha.

Of Curacao is bang dat je je bedenkt en laat het weer even meewerken.

Nederland gaat richting herfst, en winter...

@Bout: We zijn nog niet weg natuurlijk. Curacao is OK maar of ik me ooit nog inschrijf, hehe... Binnenkort het CasaLog vanuit Holland!
@Gepensioeneerde marineman: Alles was vol en/of afgesloten, er reed een karavaan van tientallen auto's achter elkaar aan. Ik had gewoon geluk...
@Renesmurf: Ja, dat kan ook natuurlijk. Dank je wel smurf... ;-)

Goed spreekwoord.

Over al dat andere kan ik maar beter niet te lang denken, dan ga ik allerlei eigen verhalen erbij bedenken over contacten met gemeente-, overheidsaangelegenheden (al twee flitsten er langs: paspoort met kinderen erin verlengen en de eerste keer de kinderen in het paspoort krijgen terwijl ik niet getrouwd ben).

Even over Nederland: vanmiddag heb ik 1,5 uur gedaan over een rit van 35 kilometer. En dan stond ik nog maar in de file met mensen die keken naar een gekantelde vrachtwagen op de andere kant van de A2. Die file die daar achterstond was een stuk langer dan de mijne.

Aan de andere kant, een vrachtwagen die nu kantelt, kantelt volgende week niet.

@Piet: Hier nog een "gelukkige" A2 rijder, hoewel niet in de buurt van A'dam maar Den Bosch. Ook elke dag raak. Casa, ik hoop dat jou woonwerk afstand meevalt, het zal flink wennen worden voor jou vergeleken met Curaçao!

Goed werk!
Zaterdag voor de laatste keer naar Plein Wilhelmina?

Volgende week dinsdag schijnt hier de zon. Terwijl Curacao huilt wordt er in Nederland gelachen.
CasasPa

@Pascal: Die Indianen waren best wijs. Ik hoop straks in Nederland op een soepeler lopend overheidsapparaat. Wat denk je, is dit teveel gevraagd?
@Piet: Voor een marathonloper een puike tijd of was je met de auto? Lagen er misschien opblaaspoppen ofzo in de vrachtwagen dat iedereen bleef kijken?
@Curacaoenaar: Als er maar iets leuks is op de radio dan is de file niet zo erg... (Ik praat mijzelf moed in)
@GJ: Dank je! Vermoedelijk wel, tenminste als wij het halen. Anders was een week of twee geleden de laatste keer. Maar we hebben geloof ik een soort van date met Gepensioeneerde Marineman...
@CasasPa: Als je gelijk hebt moet Erwin Kroll direct plaats maken voor jou bij het journaal. Nederland lacht ons toch niet uit he?

Mijn hemel, het lijkt wel of je het land in wil in plaats van uit. Zijn ze erg gesteld op de bewoners of op bureaucratie?

NATUURLIJK ZIJN ZE MEER GESTELD OP BUREAUCRATIE. MAAR IK BEN ONTZETTEND BLIJ CASA, DAT ALLES NU AMBTELIJK GEZIEN HELEMAAL KLAAR IS EN DAT JE MAANDAG ECHT ZONDER PROBLEMEN WEG KAN. JE WEET NU TENMINSTE HELEMAAL ZEKER DAT NIEMAND JE MEER IETS KAN MAKEN. JE VERHUISDOZEN ZIJN NU BINNEN, ALS HET GOED IS HAALT HET VERHUISBEDRIJF VRIJDAG ALLES OP, DUS IK DENK DAT JE NU ALLEEN NOG MAAR KOFFERS VOOR DE EERSTE TIJD IN NEDERLAND HOEFT IN TE PAKKEN, OF VERGIS IK ME?

@Casa: Neen, ik denk dat jouw ervaringen de kroon spannen :-) ,maar toch kunnen ze er hier ook wat van.

Dat ze je toch nog laten gaan daar op C. Ze zullen jullie missen. Maar wij zijn er klaar voor. Laat de regen daar en neem wat zon mee (CasasPa zit er ook wel eens naast).

Ik begrijp dat jullie nog steeds op dushi korsow zijn, hehe. Volgende week vertrekken jullie, toch?
Pas op de 100% controle op schipHOL in HOLland.

http://www.casaspider.com/sintjan/data/pics/Sint_Jan_School_Valkenswaard_20070417_03.jpg

Word dit de nieuwe school van Luciano? Ziet er triest uit.

maandag al? weet je wel wat voor weer het hier is?

Je zult het nog wel gaan missen...

Mazzellllll

@Cinner: De procedure doet vermoeden dat men gesteld is op de bewoners (vreemdelingen), de behandeling echter niet zo. Dan kunnen ze me beter iedere keer 1000 euro geven met de vraag of ik misschien toch wil blijven in plaats van de paspoorten innemen... :-)
@Cyberjunk: Een uitstekende samenvatting van de situatie. Het vullen van de verhuisdozen alsmede het weggooien van stapels rommel kost echter nog heel wat (fysieke) zweetdruppels...
@Pascal: Uiteraard, dat is inherent aan overheid/ambtenaren. Anders hebben we ook niets meer te klagen en het is overigens maar de vraag of we met de werknemers van geprivatiseerde diensten beter af zijn. I doubt it!
@Margriet: Hoho, eerst maandagmiddag afwachten. We doen ons best qua zon voor Nederland. Geen nieuwe job bij het journaal dus voor CasasPa?
@Bout: Maandagmiddag vertrekken we. Geen idee wat me te wachten staat met de 100% controle. Moet ik 'er' een kurk in stoppen?
Die trieste school is mijn oude basisschool. Maar daar gaat Luchiano niet naar toe. Zo triest was het er trouwens niet!
@Louter: Neen en ik hoef het ook niet perse te weten... ;-)
@Pascal Summer: Wat, de ambtenaren van Kranshi en Immigratie? Mwoah, we kunnen geloof ik wel een tijdje zonder...
@Cerito: Thanks dude!

Nou, Casa het komt nu wel steeds dichterbij spannend hoor!
Mi ta spera nos topa akinan.

Hoe zit het met de zeecontainer?

Laatste nieuws:in het weekend wordt het wat warmer hier (20 graden) maar daarna zakt de temperatuur naar 15.
CasasPa

@Donna: Zeker! Op dit moment zijn drie mannen van Caribbean Moving Services aan het inpakken. Over een uurtje of twee is het huis een stuk leger. Mi no sa ki dia pero si nos ta topa. Sigur sigur... :-)
@Brillie: Zoals gezegd wordt er nu ingepakt, vermoedelijk drijven onze spullen over een week op de Atlantische Oceaan...
@CasaKroll: Dank voor de laatste weer-update. Ook al is het geen goed nieuws...

Vol spanning wachten we op de meet & greet party!!!! Heeeeeeel veel succes un bia mas.