« Het is onze policy | Main | Nelson Pierre op Vredenberg »

Yves Cooper wint een reis maar kan niet gaan

Curacao zit letterlijk en figuurlijk vol kleurrijke personen, mede daarom is het leven hier ook zo leuk. Yves Cooper is een van deze figuren en sinds afgelopen vrijdag staat hij bij mij met stip op nummer één. De man heeft al een hele geschiedenis met anekdotes achter zich, lees deze samenvatting er maar op na.

Tegenwoordig werkt Yves voor de nationale televisiezender TeleCuracao. Samen met Franklin Haseth jr. presenteert hij sinds januari 2007 iedere avond het journaal dat bij ons TeleNotisia heet. Omdat het duo een aantal aantrekkelijke dames van de beeldbuis heeft verdreven gaf een krant hun de bijnamen Hondenkop en Varkenskop.

Tot zover de inleiding. Donderdagavond was Yves Cooper aanwezig bij een presentatie van Insel Air. Het schijnt gebruikelijk te zijn dat de aanwezige fotografen en journalisten op dergelijke bijeenkomsten altijd iets kunnen winnen. Ook deze keer was er een rifa (loterij) en zowaar, Yves Cooper won een reis naar Sint Maarten. Gefeliciteerd Yves!

Dit hoorde ik vrijdagmiddag om kwart over twaalf tijdens het dagelijkse praatje van en met Yves Cooper op Radio Dolfijn FM. Dolfijn presentator Egon Sybrandy kon zijn lach al bijna niet houden want hij wist dat Cooper toch niet op reis kon, hij heeft namelijk geen paspoort.

Ook Yves Cooper moest erg lachen hetgeen tot een vrolijke uitzending leidde met ongeveer de volgende dialoog:

09.03.2007: Yves Cooper wint reis naar Sint Maarten maar kan niet gaan wegens niet hebben van een paspoort. Foto Extra. Klik voor groter.Egon Sybrandy: "Maar je hebt helemaal geen paspoort!"
Yves Cooper: "Neen hahaha, ik heb geen paspoort. Ik heb ook geen sedula (identiteitskaart, red.) en sta ook niet ingeschreven. Ik ben gewoon een illegaal, hahaha!"
Egon Sybrandy: "Maar je bent wel bezig toch met je paspoort?"
Yves Cooper: "Ja, sinds ik met mijn kop elke dag in de huiskamer van 80.000 mensen kom voor TeleCuracao heeft het management mij gevraagd mijn persoonlijke dingen op orde te krijgen."

Egon Sybrandy: "Dus je hebt nu een paspoort aangevraagd..."
Yves Cooper: "Ja hahaha, ik kwam dus bij Kranshi en vroeg hoe ik mijn paspoort kon krijgen. Ze willen een bewijs van uitschrijving uit hahaha, uit Bagdad hebben, muahahaha..."
Egon Sybrandy: "Hahahaha, uit Bagdad maar daar ben je nooit geweest!"
Yves Cooper: "Nee heehee, hahaha nooit geweest. Dus ik vroeg hoe ik dat moet krijgen. Ze zeiden dat ik naar de Iraakse ambassade moet gaan voor een verklaring dat ik nooit in Bagdad ben geweest."

Egon Sybrandy: "Dus je moet naar de Iraakse ambassade. En waar is die?"
Yves Cooper: "Nou, ze zeiden tegen mij dat de dichtstbijzijnde Iraakse ambassade... hahaha... is in Rio de Janeiro hahaha!"
Egon Sybrandy: "Hahaha en hoe kom je daar zonder hahaha paspoort?"
Yves Cooper: "Jaaaaa!!! Hahaha dat vroeg ik ook. Maar ik krijg nu een noodpaspoort."

In de auto lachte ik mee maar het fijne van de zaak begreep ik niet. Wat had Yves Cooper met Bagdad te maken? In zijn eigen column op de Dolfijn FM site legt hij het uit. Een aantal jaren geleden (ten tijde van het Roadwatch avontuur?) heeft Yves Cooper in een boze bui zijn paspoort aan de Gouverneur gegeven met de mededeling: "Ik wil helemaal geen Antilliaan of Nederlander meer zijn!" Vervolgens heeft hij zich bij Kranshi laten uitschrijven. Als men zich uitschrijft dient men op te geven waar men naartoe gaat. "Naar Bagdad!", riep Yves toen uit.

De werkelijkheid is vaak buitenissiger dan de fantasie.

's Avonds lag er een briefje voor mij in de brievenbus. Het was een SOS-bericht van Luchiano (9).

Comments

Ik geloof niets van dat gekke verhaal van Yves Cooper, het is gewoon niet mogelijk dat zoiets zomaar kan. Dit is niets anders dan een rare vorm van aandachttrekkerij.

Wat betreft dat SOS bericht van Luchiano, daar kon ik niet goed wijs uit, ik kon er alleen uit opmaken dat Luchiano het over Lucy had, want het woord mama kon ik wel ontcijferen, dat was zo ongeveer het enige woord dat duidelijk was geschreven.

ja, bizar, ik wist niet dat je je nationaliteit op kon heffen.

... --- ... Het is een schande dat je het kind zo veel werk geeft. Dat mag echt niet meer in 2007 of wel:

..-. ---- . ..
-.-. .- ... .-

@Cyberjunk: Ik zei toch, de werkelijkheid is vaak buitenissiger dan de fantasie. Het is echt (echt!) waar. Luchiano schrijft: "Papa mama zit me echt teveel werk voor mij te maken en dus kun jij mij helpen. Want dit is echt teveel. S.O.S. HELP
@Renesmurf: De nationaliteit van Yves Cooper is niet opgeheven. Maar om een paspoort te kunnen aanvragen moet je ergens ingeschreven staan. En om je in te kunnen schrijven moet je ergens anders uitgeschreven worden. En als je zelf hebt aangegeven naar Irak te zijn vertrokken is het logisch dat men een bewijs van uitschrijving uit Irak vraagt. Een soort kettingredenering...
@Brillie: Goed lezen, het kind vraagt mij juist om hulp. Je morsetekens kloppen ook al niet... :-)

Juist wel. Alles klopt. Dan klopt alleen zijn kriebels niet. Toch maar een betere pen voor de jongen kopen. Eentje waarmee hij netjes kan schrijven. Dan blijft de tekens gewoon staan:

..-. ---- . ..
-.-. .- ... .-

Volgens mij kan je alleen ergens uitgeschreven worden als je ergens anders ingeschreven wordt.

Zet in dit geval toch ook wel mijn vraagtekens bij de buitenissige 'waarheid' eigenlijk, hoewel na jouw verhalen over het verkrijgen van paspoorten verbaasd ook niets me meer.

Wat een lief briefje, hij denkt in elk geval goed aan zijn moeder. Zou hij zijn werk alleen niet zelf moeten doen? ;)

Denk overigens dat het verhaal wel waar zal zijn maar nog ietwat ludiek vertelt :)

Als iemand niet netjes kan schrijven, dan helpt geen enkele pen, dat weet ik uit ervaring. De beste pen kan er niet voor zorgen dat ik netjes schrijf. Dus welke uitstekende pen Casa ook voor Luchiano koopt, als Luch uit zichzelf niet netjes kan (of wil) schrijven, dan helpt dat allemaal niets.

haha, grappig hoor.

Ik wilde vroeger (ook nu nog niet) er netjes schrijven.
Totdat ik die mooie vergulde gouden vulpen van mijn moeder kreeg. Toen kon ik plots heeeeel netjes schrijven ;)
Dus het maakt wel degelijk uit met wat voor en je schrijft.

Oh, of zo'n pen met 6 kleuren, of een pen met kompas en stopwatch.. Dat was vroeger. Wellicht heb je nu een pen met mp3 speler ofzo :)

Ha, wat een leuk sosje! En best mooi, niet prachtig en goed geschreven.Ik weet nog dat wij vroeger ook zo'n soort verbetertechniek hadden. Ik was het er nooit mee eens om het op die knullige wijze te doen. De streep is minder rommelig, overzichtelijk en haakjes worden al voor andere doeleinden gebruikt, bijvoorbeeld om iets toe te voegen. Bij een fout moet het gewoon duidelijk zijn dat dat niet meer tot de tekst behoort: strepen. Andere suffe methoden waren: stipjes om het foute woord heen of een potloodstreepje met een lineaal eronder (belachelijke vertraging)(het vorige tussen haakjes is overigens niet fout en dit ook niet) en het verbeterde woord erboven schrijven, ik geloof dat dit ook met potlood moest. Heel rommelig, met een strak streepje had bijna niemand er wat van gezien.

Als ik mezelf mag verbeteren of beter verduidelijken: de 'niet' in de tweede zin heeft geen betrekking op 'goed' in dezelfde zin.

@Brillie: Dan gebruik jij een ander morse-alfabet, "----" bestaat niet en Luchiano wordt later dokter...
@Renesmurf: Neen, het werkt juist andersom. Als jij wilt verhuizen naar Leeuwarden moet je je eerst uit Winschoten uitschrijven...
@Cinner: Geloof me, het is echt waar. Als je tijd hebt moet je vanaf 17:15 NL-tijd maar eens naar Radio Dolfijn luisteren ( http://www.dolfijnfm.com/ en dan op Live klikken). Yves Cooper moet je gewoon eens horen, hij is uniek. Mijn verhaal is slechts een slappe afspiegeling van het gesprek!
Dat 'teveel werk' viel best mee, het betrof vooral het opruimen van zijn eigen rondslingerende kleren. Hij houdt nogal van overdrijven... ;-)
@Cyberjunk: Luchiano schrijft al beter dan een jaar geleden, gelukkig wordt hij geen monnik in de jaren 1500...
@GJ: Als Luchiano een nieuwe vulpen krijgt schrijft hij de eerste zinnen ook netjes. Maar al snel is hij weer op het oude 'nivo'. Een pen met Pokemon is misschien een oplossing...
@Pascal: Ach, het is een kwestie van afspraak. In de echte wereld hebben haakjes een andere functie, bij dictee's worden ze niet op de normale manier gebruikt en voldoen dus wel. Maar het is even wennen. Voordat ik je commentaar las had ik zelf al even nagedacht over je 'niet' en 'goed' en was tot dezelfde conclusie gekomen...

Je zoon wordt acteur. Hij heeft bijzonder veel gevoel voor drama. En dokterseries daar word je mee doodgegooid en dat blijft vast wel zo, dus werk genoeg voor hem en dan heb jij ook je zin!

Het is altijd zaak om te zien of mensen wel iets opzoeken. Vandaar een spreek extra.

Dat verhaal van Yves... dat kan ook alleen maar op Curacao gebeuren he.

* mompelt breed grijnzend iets over bananen en republieken enzo, wetend dat dat staatkundig geen correcte opmerking is.... ;-)

lol ik gooide altijd briefjes naar beneden als ik voor straf naar boven moest, ook van de sos enzo... je verhaal is erg grappig :-)