« CasaMovie: Culture & Karate | Main | De kinderen, een status update »

De Gouden Kooi

De villa van De Gouden Kooi, Talpa's nieuwste controversiele televisieprogramma. Klik voor groter/sluiten.Wat is leuker dan een mening hebben over een programma dat men nog nooit heeft gezien? Nu wil ik De Gouden Kooi dolgraag eens bekijken, maar helaas is deze nieuwste culturele Talpa-parel niet op Curacao te ontvangen. De internet-streams geven wel een idee, maar het is toch anders.

Het concept is simpel. Deelnemers aan De Gouden Kooi leven in een villa waar het hun aan niets ontbreekt. Degene die dit het langste volhoudt wint de villa plus de megaspaarpot. Om de winnaar te bepalen wordt er niemand uit het huis weggestemd, het enige wat hij moet doen is het langste van allemaal blijven zitten.

Belangrijkste voorwaarde uit De Gouden Regels is dat men de villa niet mag verlaten en er minstens een jaar in moet blijven zitten. Sterfgevallen, relatieproblemen, ziektes zijn allemaal geen redenen om er even tussenuit te knijpen. Sterker nog, wie binnen een jaar opgeeft kan fluiten naar zijn borg van 10.000 euro. Die gaat dan naar een goed doel.

De bewoners hebben een ruim weekbudget. Een adder onder het gras is echter dat het geen persoonlijk budget betreft. In het algemeen geldt dat voor elke beslissing die de bewoners moeten nemen een meerderheid vereist is. Zo kan de groep het leven van een bepaalde persoon al snel behoorlijk zuur maken. Een bron voor het ontstaan van intriges en samenzweringen.

Natasia laat twee jonge kinderen achter, heeft zij echt tijd nodig voor zichzelf of is zij een actrice? Klik voor groter/sluiten.Deelnemers moeten hun baan opzeggen om mee te doen. Talpa betaalt het gezin dat achtergelaten wordt een bepaald bedrag per maand ter compensatie. Maar wat als een deelnemer na vier maanden uit de villa weggepest wordt? Behalve het verlies van de borg heeft hij ook geen baan meer. Realiseert men zich dat van tevoren?

Meteen aan het begin is er al een heuse rel uitgebroken. Moeder Natasia laat twee kinderen achter, een meisje van 9 en een jongen van 6 die een levertransplantatie heeft ondergaan. Natasia rechtvaardigt haar (jarenlange?) verblijf in de villa met de woorden dat zij het tijd vindt om aan zichzelf te werken. Ze voelt zich moe.

Een dergelijke rel komt Talpa natuurlijk wel bijzonder goed uit. Is Natasia misschien een actrice en betreft het hier een complot om de kijkcijfers van meet af aan op te krikken? Als dat zo is hebben PvdA-Kamerleden Kalsbeek en Dijsselbloem hier onbewust aan meegewerkt door het stellen van kamervragen.

Doet Nederland met De Gouden Kooi aan vernieuwende televisie of zijn wij wereldwijd koploper op het gebied van decadentie? In de Poll Zone in de linker marge staat de nieuwe poll. Uiteraard gaat deze over De Gouden Kooi.

Comments

Mijn gevoelens hierover zijn nogal gemengd. Ik vind het een eng, zeer vreemd, maar ook wel een interessant verhaal. Gek genoeg roept het ook wel vragen bij me op. Bijvoorbeeld of iemand met een uitkering er ook in zou mogen participeren. Dat wordt me niet duidelijk. Of zo'n soort leven iets voor mij zou zijn betwijfel ik ten zeerste, ik denk dat ik daarvoor toch te vrijheidslievend ben, ik wil wegkunnen wanneer ik wil. Ik lees hier over gezinnen die achtergelaten worden, betekent dit dan dat je niet als compleet gezin in de Gouden Kooi kunt? En wat te denken van alleenstaanden? Ik weet het zo net nog niet, maar het intrigeert me wel.

Om een héle lange reactie kort te houden: klik!

@Cyberjunk: Nee, als gezin mag je er niet in, alleen als "alleenstaande". En als je kans wilt maken op het huis dan moet je minimaal 2 jaar blijven ...

Nuchter als ik ben heb ik er een simpel antwoord.

Het heeft alles met iQ te maken.

Kan me er niet druk om maken.

Mijn stuk had toch wat meer draag kracht. Meer gericht op hoe een tweede kamer omgaat met gedachten over werkende moeders.

Dit van jou gaat alleen maar over de vraag, wat TV heden kan en mag brengen.

Dat is een beetje jammer.

@GJ: Heeft het met IQ te maken? Ik denk meer met EQ, ofwel Emotioneel Quotiënt. Althans, als het om de kijkers gaat. Want ik denk dat ik de normaal intelligente mensen die hiernaar kijken niet graag de kost zou geven. Als het gaat om de bedenkers van dit concept zou je het misschien nog over IQ kunnen hebben, toch is het idee op zich even briljant als fout, interessant, vreemd, eng en van alles en nog wat. Je moet toch wel WAT in je mars hebben om op zo'n idee te komen, ook al is het nog zo bizar.

Vlaardingen afgelopen weekend, veel geld verdwenen in de thuiszorg, de Gouden Kooi en zo, Balkenende heeft toch best veel bereikt met het debat over normen en waarden.

Nou Casa ik kan je zeggen, je mist heel weinig. Ik heb het de afgelopen dagen bekeken en er gebeurt weinig spannends (daar kijken we naar uit natuurlijk, sensatie..anders kijk je niet eens naar Talpa :p )Ik heb nu ook mijn twijfels of ik het elke dag zal blijven volgen, begint echt saai te worden. Wat trouwens wel appart is dat moeder Natasia niet de enigste is die kleine kinderen achterlaat. Vader Nicolaas laat ook kinderen achter, waarvan eentje een zoon is van maar 2 jaar. Echter hoor je daar helemaas niks van! Komt het omdat het een man (vader) betreft en een moeder-figuur gevoeliger ligt bij het achterlaten van kinderen? Meten met 2 maten ? You tell me..

@Cyberjunk: Een vraag is ook of sommige mensen wel of niet tegen zichzelf in bescherming dienen te worden genomen. Immers, een kind onder de 16 mag ook geen alcohol kopen. Maar ja, als er genoeg kijkers zijn is de markt er kennelijk rijp voor...
@Marti: Ik heb jouw stuk gelezen, het gaat met name over waarom er nu zoveel ophef is over een vrouw die haar gezin verlaat. Elders las ik dat (gescheiden) vader Nico niet zo'n problemen had om zijn kinderen jaren niet te zien: "Ik heb toch de foto's". Daar hoor je echter niemand over...
@GJ: Waarom kun jij je er niet druk om maken, heb je daarvoor te veel of te weinig IQ... :-)
@Brillie: Jouw stuk heeft zeker meer draagkracht. Alleen, als ik zoiets schrijf vragen ze direct aan mij of ik die avond iets te diep in het glaasje heb gekeken... :-)
@Cyberjunk: De bedenkers van het concept zijn misschien wel pervers maar zeker niet gek...
@Piet: Ik wil niet zover gaan om Balkenende de schuld van het onstaan van De Gouden Kooi in de schoenen te schuiven. Dat er iets mis is in Nederland lijkt me wel duidelijk. Wie weet wordt De Ambulance wel de nieuwe John de Mol kijkershit...
@Curacaoenaar: Precies, zie wat hierboven over Nicolaas staat. Zo modern als we denken te zijn is het nog steeds normaler dat een vader zijn kinderen achterlaat. Wat je zegt over de saaiheid klopt ook, de truc is echter dat ieder moment iets kan gebeuren. En ook zal gebeuren, daar liggen de scenario's al voor klaar. En dus blijf je toch maar kijken...

Een kind met een levertransplantatie??? , onverandtwoord om zo'n kind alleen te laten, zo'n kind moet medicijnen slikken. Zo'n kind laat je niet alleen.

Lang leve bureau jeugdzorg!!

Ik sluit me volledig aan bij Brillie!

Je ziet maar een kant, ja goed dat jeugdzorg er naar kijkt. Moeder wordt niet gehoord, volgens mij moet je behoorlijk in de spagaat zitten wil je de keus maken je kinderen achter te laten. Of simpel, maar ik volg het verhaal verder niet en kan daar niet over oordelen.

Laten we het hebben over diana. die is vandaag 153 dagen oud, zag ik.

@Hans: Het kind wordt niet alleen achtergelaten, de vriend van Natasia gaat voor de kinderen zorgen...
@Mibi: Wat heeft Bureau Jeugdzorg hier precies over gezegd?
@Renesmurf: Jullie zijn twee handen op een buik... :-)
@Jannie: Klopt, maar objectief gezien is het een vreemde zaak. Een zaak waarin Talpa ook zijn verantwoordelijkheid heeft, immers mensen kunnen door een bepaalde situatie dingen doen die ze anders niet zouden doen. Uiteraard is het verhaal van de moeder ook belangrijk. Op nu.nl geeft zij een reactie: http://www.nu.nl/news/841697/61/Natasia_verdrietig_over_boze_reacties_%28video%29.html
Een leuk citaat is dit: "Hoeveel tijd besteden die Kamerleden zelf eigenlijk aan hun kroost?"
@Louter: Dat heb jij goed gezien, 153 dagen en daarmee precies 5 maanden! Luchiano (8) heeft er een post in zijn weblog aan gewijd: http://www.casaspider.com/latios/2006/10/5maanden.html

@Casa: dat is nu precies waarom ik mijn post schreef: waarom de moeder wel aanpakken (ik bedoel, kamervragen!) en de vader niet?! Ernstig gevalletje van meten met 2 maten inderdaad :-(
Dat hele volksstammen naar dit soort pulp kijken vind ik overigens ook zorgelijk ...

Moeder Natasia zegt dat ze in de Gouden Kooi een beroepsopleiding wil gaan doen, dat lijkt mij vreemd als je de deur niet uit mag en een heel programma moet volgen.

De opmerking "Hoeveel tijd besteden kamerleden zelf aan hun kinderen?" lijkt mij wel terzake. Afgezien daarvan zijn er volgens mij een hele hoop OUDERS, dus zowel vaders als moeders, die carriëregericht zijn tot in de toppen van hun vingers. Er is niet voor niets buitenschoolse opvang ontstaan, er zijn niet voor niets gastouderbureaus opgedoken. Hoeveel ouders laten hun kinderen over aan een oppas? Nou weet ik wel dat je dit niet helemaal kunt vergelijken met een ouder die zijn of haar kinderen voor een jaar of langer achterlaat. En ik heb- zeker omdat er ook een ernstig ziek kind bij deze situatie betrokken is- inderdaad ook mijn twijfels over de betrokkenheid van die moeder voor haar kinderen. Maar toch denk ik dat men wel wat kort door de bocht is om van ontaard te spreken als die kinderen door die moeder wel in goede verzorgende handen van anderen is achtergelaten. Dan vind ik niet dat je kunt spreken van verwaarlozing. Ik vind wel dat ze behoorlijk egoïstisch lijkt om er op deze manier voor zo'n lange tijd tussenuit te trekken. Maar carriëregerichte fulltime werkende ouders die hun kinderen grotendeels overlaten aan buitenschoolse opvang, gastouders of wat dan ook in verband met luxe e.d. vind ik, ondanks dat ze hun kinderen in goede handen achterlaten, ook egoïstisch. Niet ontaard, dat vind ik een ouder pas als die kinderen mishandelt, op straat laat leven, geen eten geeft, e.d. En daarover lees ik niets bij die Natasia. Ik vind haar een aartsegoïste, maar ik vind het behoorlijk over the top om haar uit de ouderlijke macht te willen laten ontzetten. Dan zou je al die carriérejagers en luxepoppen die hun kinderen aan anderen overlaten omdat geld belangrijker is dan de kinderen uit de ouderlijke macht moeten ontzetten. Ik zou trouwens wel eens willen weten of degenen die Natasia de ouderlijke macht willen ontnemen dit ook zouden willen doen als ze twee gezonde kinderen op deze manier achter zou laten in plaats van een gezond en een ziek kind.

Ik denk dat dit programma geen Gouden toekomst tegemoet gaat.

Een achterlijk programma, je moet wel bar weinig te doen hebben wil je hier tijd insteken.

De kamervragen roepen bij jou nieuwe vragen op. Nog meer reclame voor het programma. Ik wist niet waar het programma over zou gaan, maar ik word nieuwsgierig. Kijken dan maar. CasasPa

@louter: vandaag is Diana al weer 154 dagen oud.
CasasPa

@Marti: Ik denk niet eens dat het meten met twee maten bewust gebeurt. Het is een patroon dat er gedurende vele eeuwen is ingeslopen. Alhoewel er weinig mensen zich druk maakten om een staatssecretaris (naam vergeten) die twee keer (?) zwanger werd tijdens de regeerperiode. Er wordt dus vooruitgang geboekt.
Dat mensen zich zorgen maken over wat andere mensen leuk vinden is van alle tijden, maar het afglijden lijkt inderdaad steeds sneller te gebeuren...
@Cyberjunk: Ik kan en hoef er weinig aan toe te voegen, je hebt de situatie genuanceerd beschreven. Een meetpunt (waarvan ik niet hoop dat het daadwerkelijk gebeurt) zou zijn dat er iets mis gaat met een van de kinderen. Op welk moment besluit Natasia of een andere deelnemer er dan uit te stappen?
@Meneer Helffer: Tot nu toe scoort alleen het voetbal bij Talpa. De toekomst zal het uitwijzen...
@Lennart: Kennelijk zijn er voldoende mensen die niets beters te doen hebben...
@CasasPa: Haha, dat was niet mijn bedoeling. Maar zelf zou ik ook kijken, om echt te weten waar ik over schrijf. Laat maar weten wat je ervan vindt!

ik krijg enorme jeuk alleen al van het concept.... los van het feit dat ik het echt absurd vind als je er aan meedoet...hoe leeg moet je leven zijn als je hier je kicks uit moet halen (om nog maar te zwijgen van het kijken ernaar maar goed daar mag ik niet over oordelen omdat ik er werkelijk nog geen seconde van heb gezien.... en wat de reactie van brillie betreft....een veer in eigen **** steken door een ander postje te degraderen vind ik erg grappig... ik lees liever bij Casaspider ;-)

@CasaSpider:Dat valt heel erg mee. Gisteren om precies te zijn 362.000, (zie www.kijkonderzoek.nl)
Dit zijn echt geen goede kijkcijfers.

@CJ en Casa, wat ik bedoel is dat men zich er niet druk om moet maken.
Dat iemand zijn kinderen in de steek laat voor die '15minutes of fame' dat vind ik enorm dom.

Dat wil ik helemaal niet zien, waarschijnlijk omdat ik me dan alleen ga ergeren.

De enige slimme is diegene die wint. En dat zal een man zijn ;-)