« Mannen zijn aanstellers | Main | BVN-tv en Diana's tweede vaccinatie »

Marnix 4B, de eerste klassenavond

Maandagavond om half zeven vindt de eerste klassenavond plaats in klas 4B van de Marnix-school. Volgens goed gebruik tekent CasaSpider als eerste de presentielijst en neemt plaats op een van de kabouterstoeltjes aan een kaboutertafeltje. Even later komt de moeder van Obrian naast mij zitten.

Voor het eerst heeft Luchiano (8) geen juffrouw maar een meester. Meester Peter, voluit Peter van Kooten (geen familie van). Hij is de enige mannelijke juffrouw op de hele Marnix-school. Meester Peter gaat voortvarend van start met de huisregels gevolgd door de gebruikte methoden.

Hij hamert op het belang van lezen. Eigenlijk moeten alle kinderen nu op nivo-7 zitten en aan het eind van het jaar uit nivo zijn. Uit nivo betekent voorbij nivo-9. Luchiano zit op nivo-8. Bij de leestoetsen is men streng, zo is het belangrijk dat de letter 't' aan het eind van een woord wordt uitgesproken. Daar haper-t het nog wel eens aan.

Waarom is lezen zo belangrijk? De eindtoetsen in de zesde klas bestaan voor een groot gedeelte uit redactiesommen. Dat betekent een opdracht verwerkt in een verhaaltje. Wie niet in staat is snel en begrijpend te lezen kan nooit het vereiste aantal opdrachten afmaken en valt af.

Bij het rekenen legt meester Peter de nadruk op beheersing van de tafels van vermenigvuldiging. Hij merkt dat veel kinderen moeite hebben met delen. Delen is omgekeerd vermenigvuldigen, tafels helpen hier dus uitstekend bij.

De 26-jarige onderwijzer heeft diverse interessante initiatieven ontwikkeld, we laten er vier de revue passeren:

  • Het Zonnetje van de Week. Iedere week is één kind het middelpunt. Op een A4-tje schrijven alle andere kinderen positieve dingen over dit zonnetje. Bijvoorbeeld dat hij goed kan rekenen, zijn beste vriend is of wat dan ook. Als het maar positief is.
  • Elke donderdag is het Lekker Lui Lezen. De kinderen mogen matrassen, kussens, poppen of whatever meebrengen om het gezellig te maken. De bedoeling is dat dit het lezen stimuleert. Tot op heden is het meer Lekker Lui Praten, maar Peter gaat de duimschroeven langzaam aandraaien.
  • Meester Peter houdt erg van zingen. Het favoriete lied van de hele klas is I like the flowers, I like the daffodils (tekst). Bij het wachten op de kinderen om kwart over twaalf hoor ik ze het regelmatig uit volle borst zingen, bij voorkeur in canon.
  • Het Stoplicht. In de klas hangt een stoplicht gekoppeld aan een microfoon. Een soort lichtorgel waarvan de gevoeligheid ingesteld kan worden. Zo gauw de klas teveel herrie maakt springt het stoplicht eerst op oranje en daarna op rood. Als het op rood staat gaat er een sirene af. Het schijnt goed te werken.

In de vierde klas wordt duidelijk een sprong gemaakt/verwacht voor wat betreft de zelfstandigheid van de leerlingen. Ze moeten zelf hun agenda bijhouden qua huiswerk en toetsen. Als een taak is volbracht schrijft meester Peter de goede antwoorden op het bord en verwacht dat de leerlingen zelf hun fouten in het schrift corrigeren.

Als het huiswerk niet is gemaakt gaat er een brief uit naar de ouders. Deze brief dient ondertekend terug te komen. Indien er geen brief terugkomt leidt dit automatisch tot het cijfer 1.

Eén ding vinden de meeste ouders en ook ik een beetje vreemd. De meisjes hebben eenmaal per week handvaardigheid, de jongens blijven in de klas achter. Dat vinden ze niet leuk. Meester Peter: "Ja, misschien vinden ze dat nu een beetje flauw. Maar als de meisjes straks gaan naaien zijn ze dolblij dat ze niet mee hoeven te doen."

Een echte man als ik vindt dat natuurlijk ook. Maar is het wel van deze tijd?

Na afloop van de klassenavond spreek ik even met meester Peter en vraag hem hoe het met Luchiano gaat (goed), wat zijn achternaam is (Van Kooten, geen familie van) en of ik een foto van hem mag maken bij het stoplicht (ja). Na het maken van de foto vraagt Peter ietwat achterdochtig of de foto toch niet voor een tijdschrift wordt gebruikt? Neen, de foto wordt niet voor een tijdschrift gebruikt.

Op bed kletsen Luchiano en ik nog even over het nieuwe schooljaar en de nieuwe meester.

CasaSpider: "Ja, meester Peter doet het wel even anders hè?"
Luchiano: "Ja, ik heb liever juffrouw Margriet."
CasaSpider: "Ja, omdat die alles voor je doet. Nu moet je zelfstandig werken en ben je zelf verantwoordelijk."

Zeker tien minuten praten we over volwassen worden, wat dat is, dat zelfstandigheid daar een onderdeel van is, dat men niet van de ene op de andere dag zelfstandig wordt en dat het zelf dingen in de agenda noteren en die ook uitvoeren een onderdeel is van het zelfstandig worden. Luchiano lijkt het te begrijpen.

CasaSpider: "Mooi, dus je hebt dat goed in je hoofd geprent, zelfstandigheid?"
Luchiano: "Ja. Uhh... wat?"

Comments

Grappig: het stoplicht (maar dan zonder geluid) en het zonnetje herken ik van het bijzonder onderwijs (waar mijn zoon op zit). Komt hij misschien uit speciaal onderwijs?

Als ik die leermethode van meester Peter beschouw wat die handvaardigheid betreft, dan is hij inderdaad geen moderne docent te noemen. En wat ik helemaal niet snap is dat als de jongens dan geen handvaardigheid krijgen, die dan geen gymnastiek, of misschien wordt dat tegenwoordig sport en spel genoemd, dat weet ik niet, hoeven te doen. Of iets anders, handenarbeid (of heet dat handvaardigheid) of zoiets. Dat stoplicht vind ik een hele goede, evenals dat zonnetje van de week. Met dat laatste kweek je een sociaal gevoel en leer je kinderen om op een positieve manier naar elkaar te kijken. Zelfstandigheid aanleren is wel verstandig, ik denk alleen dat dit wel op het meeste verzet zal stuiten.

Uit niveau, dus voorbij niveau 9. Wat is het hoogste niveau? Is dat niveau 9? Heeft men dan de basis van het lezen al helemaal en gaat men dan bijvoorbeeld de leerlingen moeilijke boeken laten lezen die dan besproken worden of zoiets?

Wat betreft dat huiswerk, dat vind ik wel erg streng. Tenminste, om daarmee meteen te beginnen. Ik zou eerst eens een aantal keren waarschuwen, 2 keer of zo en die sanctie bij het derde vergrijp op dat gebied pas toepassen.

Gemiddeld vind ik die meester Peter redelijk streng, maar niet overdreven. Dat Lekker Lui Lezen getuigt ook wel weer van inlevingsvermogen. Ik denk dat Luch wel een goed jaar tegemoet kan gaan, al moppert hij nog een beetje.

volgens mij is meester peter heul tof!!!! behalve dan dat achterhaalde handwerkverhaal..... duh.... alsof wij dat leuk vonden vroeger.... gekkie

Hahaha! Dat stoplicht!!!
Op die speciale school waar ik werk zou continue de sirene afgaan. "De kleur is rood..." (Borsato)

´t Gaat wel ff anders dan destijds bij mij op de (toen nog) lagere school, maar het klinkt niet verkeerd. Er is over nagedacht!

@Marti: Dat heb je goed gezien! Meester Peter heeft veel te maken gehad met moeilijk lerende leerlingen. Hij moest adviseren welke richting ze op moesten...
@Cyberjunk: De jongens krijgen handenarbeid van Peter zelf. Ze zijn nu Punda aan het nabouwen van papier. Maar inderdaad, ik dacht dat de tijden inmiddels wel waren veranderd. Het hoogste nivo bij lezen is inderdaad nivo-9. Dit jaar moeten de leerlingen al twee boekbesprekingen (in de vorm van een spreekbeurt) doen. Na nivo-9 worden de boeken waarschijnlijk moeilijker. Over de strengheid, mijn filosofie is dat men beter streng in het begin kan zijn en vervolgens de teugels wat laten vieren dan andersom. De soep wordt vast niet zo heet gegeten als zij opgediend wordt...
@Paola: Ik zie het ook wel zitten met meester Peter. Gezien jouw breiverhalen denk ik dat je handwerken stiekem toch wel leuk vond... ;-)
@Cockie: Dat was wat ik ook had verwacht, dat de leerlingen expres herrie gingen maken om het stoplicht op rood te krijgen. Toch gebeurt dat vreemd genoeg niet. Misschien helpt het dat de stoelen op dat moment onder stroom worden gezet. Geintje!
@Willisha: Grootste verschil met mijn lagere school van vroeger is het huiswerk. Dat kregen wij pas op de middelbare school. Hier moet men wel omdat de kinderen 's middags vrij zijn. En het is meteen een goede oefening in zelfstandigheid. Uhh... wat?

Kan je vragen waar je het Stoplicht kunt kopen? Die wil ik plaatsen in een kantoor vol kakelende vrouwen en 1 man (die nog harder kakelt dan kraait).

Meester Peter heeft groot gelijk met dat lezen. Ik las net een interview met Prinses Laurentien, die zoveel doet voor ongeletterden..... wat een handicap zeg, als je niet goed lezen en/of schrijven kunt. Hele leven last van.

Btw.....even spammen: mijn log leeft weer ;-)

Wat lijkt dat allemaal ingewikkeld.
Toen ik naar school was was dat omdat je niet altijd buiten mocht spelen, je diende dagelijks lang opgesloten te zitten.

En wat moest en hoe het vorderde ging allemaal een beetje langs me heen.
Prestatiedrang bestond in mijn ogen niet.

Anno 1975 kreeg ik op school handwerken en handenarbeid. Beide vond ik heel leuk. Voor zover ik kan beoordelen niets ernstigs aan overgehouden. Ik zal het eens aan anderen vragen.

Lekker uitgebreid verhaal. Ik vind het wel goed die duidelijkheid, als daarbinnen nog maar genoeg vrijheid is.
Ik vind Lekker Lui Niets Doen ook wel heel erg fijn.
Ik zie dat L. aan het eind van je verhaal al geheel zelfstandig zijn eigen dingen denkt.

meester peter sucks met zijn handarbeid.
zijn stoplicht maakt het maar een beetje goed.

@Don Amaro: Op bijna ieder kruispunt zijn ze te verkrijgen, die stoplichten. Of het helpt tegen kakelende vrouwen is niet bekend. Leggen ze ook wel eens een ei?
@Roos: Lezen is de basis voor veel dingen. Hoe moet je anders weblogs lezen? Ik heb je log alweer op zien bloeien... ;-)
@Renesmurf: Het valt wel mee hoor. Jij bent het prototype van de auto-didact!
@Pascal: Volgens mij kan het ook geen kwaad. Zelf kan ik nog geen knoop aan een overhemd zetten. Van de andere kant kan ik ook geen kast in elkaar zetten. Luchiano gaat zijn eigen weg en ook al is dat de GameBoy, zelfstandig is het wel... :-)
@Louter: Haha, til er maar niet te zwaar aan. Met jou is het toch ook goedgekomen?

@casa, wat ik bedoelde is dat de heren maar een beetje door moeten zetten...dan had jij nu heus ook leuk kunnen breien...en had je misschien wel een leuke bikiniwinkel gehad met allemaal zelfgemaakte bikini's ;-)

Een creatieve geest om die aparte onderwerpen als leidraad voor het schooljaar te hebben. Ook de disipline vindt ik wel grapppig, brief ondertekent terug of.....
Maar wat is er mis als Luchiano aan het iend van het jaar zelf een knoop aan kan zetten of dergelijke kleine klusjes?

Een verkeerslicht in de klas? Waar gaat het heen... straks nog een luik onder je stoel. Teveel beweging, kleppie open, weg kindje. Zo naar de kelder, waar het donker en vochtig is... brrr.

Ik heb de indruk dat het onderwijs nivo op Curacao zeker niet onder doet voor wat aan deze zijde van de Oceaan gebeurt. En ja, die Peter ... hij lijkt wel op die leesmoeder die met Luchiano op bed filosofeert. CasasPa

@Paola: Geloof me, breien en haken is niet aan mij besteed. Daar mis ik een stofje voor. Een bikiniwinkel daarentegen is heel andere koek, je brengt me op een idee!
@Angel: Daar is niets mis mee. Wat mij betreft krijgt hij ook gewoon handwerken. Maar zo is het nu eenmaal niet. Een schone taak voor Lucy...
@Brillie: Je laat je te ver meeslepen in jouw fantasieen... ;-) Voor sommige kinderen (en volwassenen) is het echter niet eens zo'n slechte oplossing!
@CasasPa: Wat ik op de Marnix-school zie is dat er heel serieus les wordt gegeven. Probleem is soms het materiaal, dat nog niet is aangekomen. Meester Peter is een aardige man, maar hij lijkt echt niet op mij. Over het leesmoederschap, daar was ik graag mee doorgegaan. De tijden voor de vierde klas zijn echter van 08:00 tot 08:45. Dat is demate ongunstig dat ik een jaartje oversla...

Er zijn ook vrouwen die niet kunnen breien en haken, dus aan wie handwerken niet besteed is. Cyberjunk is daar een voorbeeld van. Hoewel ik wel heb ontdekt dat ik kan weven, dat weet ik sinds ongeveer 2 jaar, ik leerde het in een activiteitencentrum waar men precies weet hoe men met mijn beperkingen op visueel en motorisch gebied dient om te gaan. En ik ken mannen die borduren, dus wat ik eigenlijk wil duidelijk maken is dat handwerken ook door mannen gedaan wordt en dat er net zo goed vrouwen zijn die daarin niet of nauwelijks zijn geïnteresseerd. Weven is een handwerktechniek die jij ook kunt leren beste Casa, als ik dat kan aanleren kan jij dat ook, als je mij niet gelooft, stuur dan maar eens een mail naar mijn nichtje en vraag het bij haar na, zij kan het bevestigen. Want zij weet heel goed hoe onhandig ik eigenlijk ben en dat het met werken met mijn hoofd beter gesteld is dan met mijn handen. MISSCHIEN is dat met jou trouwens ook wel zo.

Casa, ik vind ook dat je goed weet om te gaan met wat we hier posten, echt waar. Soms denk ik, "nu gaat hij boos worden" maar je blijft altijd even spontaan.
Ik vind het jammer dat je je niet aansluit bij een politieke partij op Cur.
Hopelijk ga je mijn advies overwegen.

(Niet om te slijmen, want zo zit Boutie niet in elkaar) :)

Hee CasaSpider:

Misschien is een aangepast stoplicht a-la meneer van Kooten (geen familie van) een idee voor onze politieke leiders. Bij teveel parlementaire onzin springt ie meteen op rood, met alarm!

Bedankt trouwens voor je reactie op mijn laatste blog. Het is inderdaad een complex probleem als je de criminaliteit moet bestrijden maar je de noodzakelijke mankracht, kennis van zaken en financiële middelen ontbeert. Als je het mij vraagt moeten we voor de kennis en pecunia toch richting Nederland kijken.

Misschien zet het falen van Verdonk om ons als tweederangs burgers te behandelen, Nederland opnieuw aan het denken. Als zij ons niet kunnen verbieden binnen te komen en het gedwongen inburgeren niet mag, zou men de aandacht wellicht naar de bron (opvoeding, onderwijs en werkgelegenheid op locatie) kunnen verleggen.

Het maakt wel uit of de "Antillen-problematiek" sowieso als probleem wordt beschouwd in het noordelijke deel van het Koninkrijk. Wij vinden onszelf wel erg belangrijk, maar in Nederland staan we heus niet als nummer één op de prioriteiten top 10.

Bovendien heeft Nederland al aangegeven dat men bereid is fors de helpende hand uit te steken, en eventueel iets wil doen aan een rigoureuze schuldsanering. Maar daar staat wel het inleveren van een brok autonomie tegenover. Dweilen met de kraan open heeft geen zin!

Ja, ik heb ook te veel fantasie... daar heb je een puntje.

@Cyberjunk: Misschien moet ik nog een beetje ouder worden om te kunnen leren handwerken. Hoe dan ook wil ik niet door het leven gaan als 'de man die kan borduren', no thanx! Je hebt gelijk dat ik met mijn hoofd beter kan werken dan met mijn handen...
@Boutie: Dank je, maar nogmaals... dat ligt zeker ook aan de lezers/reageerders. Een opbouwend kritische noot is altijd welkom! Ik geloof niet dat ik de tijd en energie heb om actief deel te nemen in een politieke partij. Bijkomend nadeel is dat je in dat geval niet meer vrijuit kunt schrijven...
@Antiano: Wellicht een goed idee, met twee (okay ik geef toe een beetje goedkope) kanttekeningen: ten eerste staat het licht waarschijnlijk continu op rood en ten tweede lijkt het of iedereen op Curacao zich weinig van stoplichten aantrekt... :-)
Dat de Antillen in Nederland niet in de prioriteiten top-10 staan is 100% waar, dat mogen meer Curacaoenaars zich realiseren. Anderzijds begrijp ik Nederland in deze niet. De groep is in totaal zo klein dat er relatief gemakkelijk te scoren valt. Een gemiste kans!
@Brillie: Hehe... :-)