« Twee paspoorten zijn binnen | Main | Hanging around at the rock (or a tree) »

Geschiedschrijving met Kapsalon Chadé

Veel te weinig mensen maken gebruik van de kapper om terug in de tijd te gaan. Dit is inherent aan het feit dat haren groeien. Wie is er nu geďnteresseerd in afgeknipte haren? De nieuwe haren, daar gaat het de kapper om.

Kapsalon Chadé 2006: CasaSpider Strak-Strak! Klik voor groter/sluiten.Vrijwel onmiddellijk na mijn aankomst op Curacao in augustus 1995 werd ik vaste klant van Kapsalon Chadé in Bloempot Shopping Center. Het knipteam bestaat uit het echtpaar Jons en Dolly samen met hun dochter Debbie, waarbij het kletsgedeelte sociale gebeuren vooral door de dames wordt onderhouden.

De naam Chadé is een samenstelling van de namen van de twee dochters Chantal en Debbie, waarvan alleen laatstgenoemde in de kapperszaak werkzaam is.

Vrijdagmiddag om half een had ik een afspraak met Debbie die bijna altijd mijn haar knipt. Na het knippen, mijn haar zag er weer strak-strak uit, begonnen we aan de fotosessie.

  • De Chadé-familie ziet er stralender uit dan ooit.
  • Een versgeknipte CasaSpider poseert met de Chadé's.
  • Vader Chadé heeft de broek aan en wordt enorm gerespecteerd door vrouw en dochter.

Het was een genoegen, tijd voor een duik in de geschiedenis.

Niet iedereen weet dat CasaSpider al sinds 17 mei 1998 een soort van internetdagboek bijhoudt. Zelfs de inhoudsopgave is leuk om door te lezen, tenminste voor mij dan toch. Drie maal eerder hebben de Chadé's al dan niet vrijwillig ingestemd met een fotoreportage. Een kleine selectie.

  • 28.03.1999: Een kortgeknipte Debbie knipt de pasgetrouwde CasaSpider. Lucy woonde toen nog in Santo Domingo.
  • 05.09.2001: De kapsalon in Bloempot Shopping Center.
  • 05.09.2001: Dolly, Debbie en Jons bijna vijf jaar geleden. De tijd heeft geen vat op hun.
  • 09.01.2002: Luchiano (4) wordt onder handen genomen door Debbie. Echt genieten doet hij nog niet.

Aspirant-historici kunnen de bijbehorende verhalen uit 1999, 2001 en 2002 teruglezen. Hiermee is het belang van de kapper voor de geschiedschrijving onomstotelijk aangetoond.

Comments

Kapper: Ik ben er afgelopen week voor de EEG er nog geweest. Het wordt steeds minder knippen voor ze. Het gat is groeiende. Maar ik laat het lekker kort maaien. Mannen met een staartje... brrrr. Maar
als ze maar bloempotje knippen...

PS. Mijn kapster komt van St Maarten. Ja echt, haar daar nooit gezien... maar ze komt er wel vandaan.

Wat langer haar staat jou beter, dat vind ik tenminste. Maar dat wil niet zeggen dat ik je voor spot vind lopen of zo en inderdaad, mannen met een staartje, dat is geen gezicht, wat dat betreft steun ik Brillie. Ik wist wel dat je al sinds 1998 een internetdagboek bijhield, maar dat men destijds al zulke mooie foto's op het internet kon zetten, DAT wist ik niet. Of is het zo dat je die foto's hebt bewaard en die NU pas zo goed kunt uploaden? Die kapsalon is echt een bloemenzee op die foto, MOOI!!! Wist je trouwens dat sommige mannen hun haren verven? Donker haar zou jou ook wel staan, wat denk je ervan om je haren eens in een donker kleurtje te laten verven door Debbie?

Iets anders, het lijkt er wel op of jij de streep in het woord dat je doorstreepte dikker maakte. Of het waar is weet ik niet, maar ALS het zo is, ik kan nog steeds door de streep heen lezen, al duurde het iets langer. Soms ben je een pestkop Casa.

Deze week heb ik mijn haar laten knippen (eigelijk is het scheren) tondeuze met opzetstukje Nr. 2. 8 euro. 5 minuten.

leuke geschiedschrijving .. vanuit Bloempot shopping center .. mja .. bloempot .. typisch ..

Ik wou ook een bloempotreactie geven, maar ik zie dat ik al te laat ben.

Het is tondeuSe, met een S dus en geschreven met een Z is het dus een SPELFOUT en geen TIKFOUT. Ik weet dat ik heel flauw aan het doen ben, dit is voorlopig even mijn laatste kritische opmerking over de wijze waarop de lezers de Nederlandse Taal misbruiken, o sorry, GEBRUIKEN. Ik kan helaas niet doorstrepen zoals Casa. Ik ben momenteel een beetje aan het uitlokken, dat vind ik leuk, maar ik stop er nu mee voordat ik het te gek maak.

Jaaaaaaaren geleden ging ik daar ook soms mijn haren knippen. Wel moet ik zeggen dat het niet mijn vaste "barbershop" was geweest maar mocht mijn nr1 optie te vol of dicht zijn, ging ik altijd daar toe. Wat wel minder was is dat de prijs toendertijd (mischien is dat nu anders) bijna 2 keer zo duurder was dan bij optie nr1. Maar casa, zoals ze inderdaad zeggen, ba keda strak strak swa !

Kappers Brrr, koester je kappertje maar. Hoewel volgens mij kunnen ze bij jou gelukkig niet meer zoveel verbroddelen.

hehe ik zag dat bloempot gebeuren ook maar ik denk dat de heer spider dat heus ook bewust genoemd heeft ;-) Stoer man, en dat iedereen ook maar gewoon op de foto gaat valt me op, dat hoef je volgens mij in nederland niet te vragen.... ik heb voor liefste ook een tondeuze...hopla, het verhaal van hans! dat doe ik al jaren en ik heb het nog nooit verpest hehe, het is iedere keer weer russische roulette voor liefste :-)
Ik heb inmiddels een fijne thuiskapster die mijn vlechies paars verft, whoei!!

@Brillie: Met kort voel ik me een stuk krachtiger, een omgekeerde Samson dus. Je hebt je kapper natuurlijk nooit op SXM gezien omdat ze altijd in Apeldoorn aan het knippen is...
@Cyberjunk: Vind ik ook, iets langer staat me beter. Daarom laat ik het ook kort knippen, na een dag of 10, 12 ben ik dan op mijn knapst. Destijds had ik al een digitale camera, maar de kwaliteit daarvan is niet te vergelijken met de huidige. Mijn haar is ooit geverfd, als je eens wilt schrikken: http://www.nijhuis.net/oldhouse/OudNieuws/News000521.htm
Het was de dag na mijn verjaardagsfeest in 2000. Nooit eerder leek ik zoveel op Herman Brood (in zijn nadagen). O ja, ik ben geen pestkop.
@Hans: Die 8 euro is okay, maar 5 minuten is echt te kort!
@Henk: Ja mooi he, een kapsalon in Bloempot Shopping Center... ;-)
@Cockie: Slechts 27 minuten te laat. Maar je zat er dicht bij!
@Cyberjunk: Moet de S in tondeuSe echt met een hoofdletter? Het mooie aan jou is dat je precies weet wanneer je het te gek maakt... ;-)
@Piet2: Danki swa! Ze zijn misschien iets duurder, maar je wordt dan wel gratis bijgepraat met betrekking tot alle roddels uh wetenswaardigheden. En dat is ook wat waard!
@Jannie: Niet zoveel meer verbroddelen?!? Kenners zien onmiddellijk de subtiliteit van mijn kapsel met de schitterende kleurschakeringen in het zilver...
@Paola: Bloempot? Wat heeft een bloempot nu met een kapsel te maken... ;-)
In de jaren '80 heb ik mij eens op een zondag door mijn toenmalige vriendin laten knippen. 's Maandags op het werk vroeg iedereen mij of ik een zwaar weekend had gehad. Sindsdien mag alleen een gediplomeerd kapper aan mijn haar zitten...

Het gaat een kapper alleen om het bijwerken van de haardos, is mijn indruk.
Netjes maken, laten betalen, en dan de volgende.

En helaas is alles aan mode onderhevig, min of meer.

Bij het woord "bloempot" begon ook ik te grijnzen. Don heb ik wel eens met een tondeuSe bewerkt, maar volgens hem deed ik het te voorzichtig. Tegenwoordig behandelt hij zichzelf...

@Renesmurf: In deze post probeer ik juist aan te tonen dat de kapper behalve knippen ook nog een geschiedkundige functie heeft. Maar dat is bij jou niet helemaal uit de verf gekomen, begrijp ik... ;-)
@Willisha: Ja, hij is leuk die Bloempot... :-) Je laatste zin kan op meerdere manieren opgevat worden!