« Het groene sokje en domino | Main | Respekt »

El Sapo El Sapo (24)

1.

Zegt Luchiano (8) nog wel eens leuke dingen? Afgelopen maandag heeft hij de caissières van supermarkt Mangusa te Rio Canario laten lachen. Zoals gebruikelijk rekenden wij onze boodschappen af bij onze favoriete kassadame Audrey. Zij vraagt altijd aan Luchiano hoe het op school gaat (goed) en nu ook hoe het met zijn zusje is (goed) en met zijn moeder.

"Oh, wel goed. Ze kan alleen niet bukken."

Zaterdagmorgen op de karateles heeft hij erg goed zijn best gedaan, aldus sensei Anthony. Toen aan het einde van de les de kinderen gesorteerd op kleur band allemaal naast elkaar stonden vroeg sensei Ivonne wat karate eigenlijk betekent. Diverse kinderen staken hun hand op, maar Luchiano wist het juiste antwoord: "Ku man bashi" ofwel "Lege hand". Zonder wapens dus.

Ivonne legde uit dat er naast de fysieke ook een spirituele betekenis in het woord karate zit: "Je hoofd leeg van slechte bedoelingen". Je mag karate alleen gebruiken om jezelf te verdedigen of anderen te helpen. Niet om ruzie te zoeken. Volgende week wordt iedereen geacht de twee betekenissen te kennen.

2.

Om kwart over tien waren we thuis en om half elf kwamen Roland, Barbara en Kyra (1) langs. Kyra is net hersteld van een longontsteking en liep bijzonder levendig door onze tuin. Of het expres was weet ik niet maar zowel Roland als Barbara waren in het rood gekleed en dat ziet er extra stralend uit.

Barbara is vier maanden in verwachting. Dat gecombineerd met hun kraamvisite, wat een leuke schoentjes trouwens, levert veel gespreksstof op met betrekking tot baby's en hun verzorging. Het is dan wel zaak om goed te onthouden hoe het bijna twee jaar geleden ook alweer precies zat met de melk en het slaapritme.

Een van de redenen waarom ik een weblog bijhoud.

3.

Tegen vijf uur reden we met de hele familie naar Punda. Vlak voor de McDonalds stapten Lucy en Sugey uit. Niet om te snacken, maar om klerenwinkels te bezoeken. Lucy en ik hebben een iets andere perceptie over haar zwangerschapsperiode. Volgens haar heeft zij nu helemaal geen kleren, volgens mij zijn haar kleren na ongeveer zes maanden niet gebruikt te zijn juist weer als nieuw. De dames gingen de klerenwinkels in.

Ik parkeerde de auto vlak voor Pleincafé Wilhelmina, zette de Evenflow-Hummer in elkaar en klikte de reiswieg met Diana erop. Ino & Bente zaten er al. Zij waren wat vroeger omdat zij diezelfde avond naar het concert van Marc Anthony gingen. Vrijdag zijn Marc Anthony en Jennifer Lopez op Curacao aangekomen. Het was een hele happening. Tashita vroeg in een commentaar of ik nog wat roddels wist, maar ik heb Jennifer met de hand op het hart beloofd niets te vertellen.

In de Papiamentstalige krant La Prensa las ik dat Marc Anthony ergens in de beginjaren '90 toen hij nog niet bekend was al een concert heeft gegeven in het Festival Center op Curacao. Het publiek was uitzinnig en dit emotioneerde Marc Anthony. Zelfs toen de regen met bakken uit de lucht kwam zette hij zijn concert voort.

Waarschijnlijk is Marc Anthony die gebeurtenis nooit vergeten en wil hij Curacao op deze wijze bedanken voor toen. Het doet mij denken aan Bono van U2 die ik in 1981 op Pinkpop zag. Ik had net de LP Boy gekocht met I will follow. Op het Pinkpop-terrein werden duizenden petjes uitgedeeld met U2/Bono erop en het publiek ging helemaal uit zijn dak. Het was de eerste keer dat U2 zo'n groot en enthousiast publiek had en Bono was hierdoor duidelijk verrast en aangedaan.

4.

Lucy en Sugey kwamen rustig aanwandelen met hun nieuwe aanwinsten. Even later vertrokken Ino & Bente. Laatstgenoemde heeft zondag een optreden als Flamenco-danseres in het WTC. Daar vindt een vier uur durende dansmarathon plaats, georganiseerd door Bente's danslerares Gloria, waarin bijna alle dans- en muziekstijlen aan bod komen.

Wij gingen dominoën. Doen wij ooit wel eens iets anders? Ja, maar nu gingen wij dominoën. Lucy gaf ondertussen Diana de borst en recht voor mij zat een man die plotseling een leguaan op zijn hoofd had en een andere op zijn schouder. De Leguanenman van Curacao loopt vaak rond in de buurt van Pleincafé Wilhelmina, op zoek naar touristen die voor een bepaald bedrag met zijn leguaan op de foto willen.

Omdat wij locals zijn mocht Luchiano van hem gratis op de foto met een leguaan.

5.

Wij sloten de zaterdagavond af met een pizza met extra cheese. Vandaag zondag is het in diverse landen moederdag. Onder anderen in de Dominicaanse Republiek en in Frankrijk.

Moeders in diverse landen, van harte gefeliciteerd!

Comments

Vrouwen en kleding blijft bijzonder. Maar je hebt je er dapper doorheen geslagen. Heb je moederdag gevierd?

Leuk weer een Sapo, alleen maakt het dat ik op alle onderwerpen zou willen reageren. Voor de eenvoudigheid hou ik het maar op één ding: felicitaties voor Roland & Barbara! (En Kyra natuurlijk).

Om met het eind te beginnen, nooit geweten dat Moederdag niet wereldwijd op dezelfde datum wordt gevierd. Waarom zit daar verschil in? Waarom is dat in Frankrijk enz in de laatste zondag van mei en bij ons de Tweede? Er is ook een Dierendag en die is wereldwijd op 4 oktober, weet jij hoe dat komt?

Kan domino spelen ook een verslaving worden? Of misschien zelfs al zijn? Ik denk het haast wel, jullie zijn daar een voorbeeld van.

Ik bewonder Luchiano dat hij niet bang is voor een leguaan, ik zou met geen enkel dier op mijn schouder op de foto willen, sterker nog, ik loop gillend weg als er een beest- ongeacht wat voor beest- te dichtbij komt. Als je me niet gelooft mag je het aan mijn, jou welbekende, lieve nicht vragen.

Ik weet zeker dat Luchiano volgende week nog precies de twee betekenissen van karate kan ophoesten voor Anthony en Ivonne.

Kledingwinkels, liever nog kledingzaken, klinkt beter dan klerenwinkels, maar ik hoop dat Lucy en Sugey goed geslaagd zijn.

En Roland ziet er inderdaad stralend zijn, Barbara ook wel, maar ik ben zo vrij geweest om Roland iets beter te bekijken na jouw verhalen over hem. Een wonder wat er met hem gebeurd is en dat hij er ZO uit kan zien. Dit is geen grap, ik meen het en dat hij voor de tweede keer vader wordt, dat hij dat mee mag maken op deze stralende manier vind ik super, voor hem, voor Barbara en voor Kyra.

ja .. tis niet anders .. weer zo'n venus en mars kloof .. gewoon laten gebeuren en niet te veel woorden aan vuil maken .. heel verstandig ..

Mooie foto's zeg. Was Luciano niet bang voor de Yuana? Zo te zien niet. :)Wat kost zo'n yuanafoto?

Enne, Diana wordt door Lucy als Djana uitgesproken heb ik gemerkt. Dus toch onbewust op z'n spaans. Je hoort de 'i' achter de D niet, maar een j. Maakt niet uit. :)

Never a dull moment met jou (en Jennifer), Casa :-)

@Piet: Heel bijzonder. Het kan lang duren, maar uiteindelijk leert men. Lees geeft men het verzet op... :-)
Neen, wij wonen op Curacao en daar valt moederdag op dezelfde dag als in Nederland. Tweemaal moederdag vind ik wat overdreven. Heb de dames wel een zoen gegeven...
@Willisha: Dat lijkt mij een uitstekende keuze!
@Cyberjunk: Haha, wat grappig dat je moederdag met dierendag vergelijkt. Ik weet niet wat de reden is voor de verschillende data met betrekking tot moederdag. Wie zoekt dit op?
Wij ontkennen verslaafd te zijn aan domino, maar is dat juist niet het kenmerk van een verslaving? Gelukkig is het vrij onschuldig en goedkoop!
Waar komt jouw angst voor dieren toch vandaan? Dieren hebben geen kwaad in de zin, ja behalve als je op hun territorium komt. Misschien eens beginnen met een konijntje?
Vorig jaar om deze tijd zat Roland nog in het Monseigneur Verriet Instituut. Daar is nu helemaal niets meer van te merken en dat is heel mooi...
@Henk: Het is net een touw. Als de man eraan trekt doet de vrouw dat ook, net iets harder. Waardoor de man weer harder moet trekken. Soms is 'laten vieren' beter... ;-)
@Boutie: Neen, Luchiano is er absoluut niet bang voor. Hij is ook gek op de slang van de Slangenman. Als de Leguanenman de foto maakt kost het geloof ik tien gulden, als je hem zelf maakt vijf. Tegenwoordig heeft bijna iedereen een digitale camera...
Dat heb je goed gehoord, hoe Lucy Diana uitspreekt. Ach, zolang Diana maar luistert vind ik het best...
@Cockie: Zo is het, maar nogmaals... ik mag er ECHT niets over vertellen...

ack kom op Casa.....geef ons tenminste een ñapa no? hahahahaha. Ikkan me iid vaag herinneren dat Marc Anthony ooit al een keer is geweest op Curacao. Ik dacht met Festival di Salsa. Ik moet nog aan mijn vader vragen hoe het consert gisteren was. Mijn vader is nl al jaren een salsafreak.

En had Sugey nog een date na het partijtje domino van de vorige log?

Anyways Casa ik hoop dat je met een paar sappige ñapas komt van JLO op Curacao. Je kan MIJ als een van je trouwste lezers van je log toch niet zo in de kou laten? :-)))))


Ik vermoed- maar ik weet het echt niet zeker- dat er enige erfelijke factoren een rol spelen in mijn angst voor dieren. Vooral van moederskant zijn er verschillende familieleden (geweest) die bang zijn (waren) voor honden en poezen en daar ook behoorlijk angstig op reageren. (reageerden) Toch ben ik met huisdieren opgegroeid, mijn zusters waren totaal niet bang. Mijn moeder had in haar jeugd ok wel een tikkeltje angst, maar wist daar overheen te komen. We hebben drie poezen gehad, Minka I, Dropje en Minka II. We hebben drie honden gehad, Koest, Rakoksi (spreek uit Rakoesjie) en Lucas. Alleen aan Koest heb ik kunnen wennen en alleen van Koest heb ik in een later stadium ook werkelijk gehouden. Maar na Koest is er nooit meer een dier geweest dat ik zonder angst tegemoet kon treden. Rakoksi was een vreselijke hond, alleen mijn jongste zus had enig gezag over dat beest Op een gegeven moment moest die hond weg uit ons gezin. Lucas was niet zo erg, maar kon mijn liefde niet veroveren, ik was en bleef angstig en dat is altijd zo gebleven. Sommige familieleden van mijn moeder hebben hun angst blijvend overwonnen, anderen zijn levenlang bang gebleven, al dan niet nadat ze met huisdieren in aanraking zijn gekoomen. Nogmaals, ik weet niet zeker of mijn angst al dan niet erfelijk is, maar als ik met dieren ben grootgebracht en NOOIT van mijn angst kon afkomen, dan helpt een konijn ook niet. Sommige mensen wijten mijn angst aan mijn visuele handicap, maar daar geloof ik niet in, want onder mijn blinde huisgenoten zijn mensen te vinden die GEK zijn op gezelschapshonden, anderen hebben een geleidehond en ik ken iemand die blind is en er thuis bijna een dierentuin op nahoudt. Bij katten zou het wel mee kunnen spelen, daarvan schrik ik als ik ze niet zie aankomen, maar ik ren ervoor weg. Nogmaals, ik weet het ECHT niet.

Het was weer een welgevulde zaterdag op Curacao. Ik heb overigens nog niet de moeite genomen om er achter te komen wat el Sapo betekent. Misschien zijn er meer die het niet weten, maar doen alsof? CasasPa

U2 op Pinkpop '81, het enige U2 optreden dat ik ooit heb bijgewoond. De tijd dat het nog een leuke band was ;-)

@Tashita: Neen, dat kan echt niet. Immers, een man een man een woord een woord. Straks op het Happy Hour hoor ik wel hoe het concert geweest is. Dat zal ik hier dan even laten weten, okay?
@Cyberjunk: Sommige angsten blijven voor altijd onverklaarbaar. Als je verder niet direct met dieren te maken hebt hoef je daar natuurlijk ook niet perse iets aan te doen. Je bent zeker ook niet vaak in een dierentuin te vinden. Je mij zo welbekende nichtje heeft als ik mij niet vergis een kat. De angst voor dieren is dus gelukkig niet doorgegeven...
@CasasPa: Welgevuld maar toch relaxed. De allereerste El Sapo is gelanceerd op 29 september 2004. Directe link: http://www.casaspider.com/live/2004/09/_el_sapo_1.html
In de eerste aflevering wordt de naam uitgelegd...
@Schavuit: Vele artiesten zijn eigenlijk het leukst net voordat ze doorbreken. Zo herinner ik me ook de optredens van Bruce Springsteen in Rockpalast (Duitsland 3) nog heel goed. Kwalitatief wordt het allemaal in de loop der jaren wel perfecter, maar de frisheid van toen (limoenen) wordt niet meer gehaald...

Leuke foto's vooral die van Luchiano en de leguaan.

Hebben Ino en Bente verteld hoe de concert van Marc Anthony was?
Wish I was there...

Wat bedoel je nou met El Sapo? Ik weet dat het in het spaans de kikker betekent, maar je bedoelt er ook iets anders mee toch?

1 een vechtsport noemen ze verdedinginssport, alsof het dan geen vechten is.
Maar ach, als de mensen maar lol hebben.

2 Dames raken ook veel in verwachting, en dat gaat altijd maar door.

3 Herinneringen zijn vaak erg mooi, en dan om te koesteren!

4 Leuk beest, om even te zien tenminste.

5 Moederdag doe ik niet aan.

Ik kan me helemaal vinden in je stelling op punt 3. Het schijnt echter toch de bedoeling te zijn dat er geshopt wordt! En daarna natuurlijk van die schattige babykleertjes! ;)

@Donna: Dank je! Over een paar uurtjes kan ik je vertellen hoe het concert was.
Wat El Sapo betekent staat beschreven in de eerste aflevering: http://www.casaspider.com/live/2004/09/_el_sapo_1.html
@Renesmurf: (1) Sommigen vechten met woorden, anderen met handen en weer anderen met anderen. (2) Gelukkig wel, maar vergeet niet dat er ook mannen bij betrokken zijn! (3) Jij zult nog vaak terugdenken aan de concerten op Koninginnedag in A'dam. (4) Ze schijnen ook goed te smaken, vergelijkbaar met kip. (5) Jij neemt je moeder mee naar de camping en op vakantie. Dat doen weinig zonen!
@Orangez: Of we nu linksom redeneren of rechtsom, geshopt moet er worden... :-)
(Gelukkig zat ik aan een lekkere Duvel)

Cool die leguaan!

Hier in Groningen loopt er wel eens iemand met een koe rond. Kun je ook mee op de foto! :)

@ Casa: El Sapo: ik heb het begrepen, dank je voor de link naar de uitleg. CasasPa

Inderdaad, als jij nu al haar kleren, na ongeveer zes maanden niet gebruikt te zijn, even door een sopje haalt, dan ruiken ze ook weer als nieuw. En met een beetje geluk, krijgen ze nog andere kleurtjes ook. Dan zit je helemaal goed.

@GJ: Goed idee, ik hoop alleen niet dat hij die koe onverwachts op je kop zet...
@CasasPa: Graag gedaan!
@Brillie: Hier spreekt duidelijk een man met ervaring... ;-)

@Casa: De spijker op de kop. Het zit tegenwoordig allemaal reuze knap in elkaar en klinkt super professioneel. Maar dat bijna verbaasde, dat naieve soort van super enthousiasme dat je in hun muziek terug hoorde hebben ze allang niet meer.
Niet dat je ze dat kwalijk kunt nemen, dat zijn dingen die onvermijdelijk gebeuren. Maar het is wel wat ik zo prachtig aan hen vond en wat er nu niet meer is.

ad 3:
Dat met die kleding herken ik niet alleen van de zwangerschapsperiode, maar ook nog een paar keer per jaar. Telkens als er iets (trouwerij, begrafenis, feestje) is dan heeft 'ze' geen kleren meer, het past niet meer bijelkaar of is hopeloos verouderd of was toch niet leuk of past gewoon niet meer.