« Hoe heet zo'n ding ook alweer | Main | Witte Donderdag »

De bruine Joran van der Sloot

Dinsdagavond was Opsporing Verzocht te zien op BVN, compleet met ondertitels in het Papiaments. Dat laatste was geen toeval, het ging namelijk om de zaak Natalee Holloway.

Natalee Holloway is in de ochtend van maandag 30 mei 2005 ergens op Aruba verdwenen. Twee keer eerder is op het CasaLog over deze tragische gebeurtenis bericht (1, 2).

De bruine Joran van der SlootHet programma Opsporing Verzocht heeft de al bijna één jaar oude verdwijningszaak met behulp van acteurs proberen te reconstrueren. Dit gebeurde op enigszins overdreven wijze, met name in de scenes waar Natalee contact zoekt met hoofdverdachte #1, Joran van der Sloot (06.08.1987).

Joran is de zoon van de Nederlander Paul van der Sloot die vorig jaar nog rechter in opleiding was op Aruba. Joran is een echte blanke jongen, op deze foto staat hij temidden van medeverdachten Satish en Deepak Kalpoe.

Waarom expliciet vermelden dat Joran een echte blanke jongen is? In de aflevering van Opsporing Verzocht wordt hij gespeeld door een lichtgekleurde acteur.

Dat viel ook mij meteen op toen ik naar de uitzending keek. "Een echte player", dacht ik bij mijzelf. Ze moesten natuurlijk iemand vinden die overtuigend kon spelen dat hij de weg wist in casino's en nightclubs. Dat deed deze acteur niet onverdienstelijk.

De volgende dag bleek er een heuse rel te zijn ontstaan om de bruine Joran van der Sloot. Gevolmachtigd minister van de Nederlandse Antillen Paul Comenencia is boos. Hij heeft de stellige indruk dat de programmamakers bewust voor een gekleurde Joran hebben gekozen om het beeld van de stereotype crimineel in Nederland te benadrukken.

Nu ben ik enigszins bevooroordeeld jegens Paul Comenencia. De man heeft al een aantal mogelijkheden om zich terecht kwaad te maken laten lopen, bijvoorbeeld toen Ayaan Hirsi Ali een van slechte feitenkennis getuigende column over de Antillen schreef. En nu ineens zo boos zijn vanwege het kleurtje van Joran van der Sloot?

De reactie van het Openbaar Ministerie te Aruba is grappig. Daar beweert men glashard dat de acteur die de rol van Joran vertolkte heel licht van kleur is en derhalve naar Arubaanse maatstaven dus gewoon blank.

Vreemder dan de kleurendiscussie is het moment dat Opsporing Verzocht heeft uitgekozen. Bijna een jaar na dato. Gezien de acties die reeds zijn ondernomen op Aruba is dit mosterd na de maaltijd.

Comments

Met jouw laatste stelling in deze ben ik het volkomen eens. Ik vraag mij serieus af of Opsporing Verzocht altijd achter de feiten aanloopt op de Antillen. Hoe het in Nederland is weet ik eigenlijk niet zo, ik kijk nooit TV. Maar is men bij ons wel wat meer gespitst om te proberen om ACTUELE zaken op te lossen? Aangaande die Natalee Holloway vrees ik dat men het zoeken moet opgeven Ik denk echt dat zij vermoord is, in ieder geval echt spoorloos.

O ik vergeet nog wat te vragen, die Paul Commencia, maakt die zich echt altijd alleen druk over futiliteiten? Of heeft hij zich ook wel eens echt terecht kwaad gemaakt? Je zei dat hij kansen had liggen om dat te doen, dus ik ben benieuwd.

Heb het programma niet gezien.. Wel een trieste zaak, ben benieuwd of ze ooit nog te weten komen wat er is gebeurd.

Tsja, en die licht getinte acteur die joran speelde. Wellicht had Joran op dat moment ook wel een kleurtje :)

Opsporing verzocht is sowieso niet mijn programma .. te opgeklopt .. sensatiebelust .. te duidelijk gericht op scoren .. ik krijg er .. als ik het al zie .. altijd een wrange smaak van in mijn mond ..

ik heb het niet gezien, wel de discussie die is losgebarsten gehoord, ook hier in nederland.......ik vind het vrij mutserig om te doen, aan de andere kant is het een acteur in een reconstructie..... al zou pamela anderson hem spelen, hmmmmm geen goed voorbeeld, die kan niet acteren :-)

Volgens mij is het niet comenencia die zich persoonlijk druk heeft gemaakt. Ik zat gisteren op de redactie bij de wereldomroep en hij wilde niet reageren. Ik heb het idee dat vanuit Curacao druk op hem uitgeoefend.

Overigens klopt de reactie van Aruba wel een beetje. Maar dom vind ik het wel. Je gaat toch ook niet zeggen: "de verdachte is een negroide man..."

en dan iemand met blauw haar en blauwe ogen latenz ien. Het is niet beledigend, maar gewoon onwijs idioot.

Zeg Casa, je hebt een behoorlijk gekleurde mening.
Je staat er gekleurd op, vriend...

Blauw haar is natuurlijk altijd idioot ;)

Maar goed... ik heb de OV-uitzending niet gezien, maar is het niet zo dat er onlangs weer nieuwe aanwijzingen waren in de zaak, en dat daarom nu deze OV is gemaakt?

Ik heb de uitzending wel gezien en het viel mij ook direct op dat Joran er zo gekleurd op stond. Wat ik niet begrijp is dat die Natalee in deze soap wel een blanke is!

toch weer eens reageren..
1) opsporing verzocht loopt mi niet achter de feiten aan op de Ned Antillen. Dit speelt op Aruba en dus in een heel ander land. Opvallende is ook dat Commenencia als gev. minister van de NA spreekt, waar het een zaak betreft van Aruba.

2) Comenencia heeft mi voor zijn beurt gesproken, was nog geen standpunt van de regering.

3) met comenencia ben ik het op zich wel eens.. de auto van de Surinaamse broers wordt inbeslaggenomen voor de opnames. Het is zo belangrijk voor een juiste constructie dat ze dezelfde auto willen is de motivatie van OM Aruba. Snap dan inderdaad niet waarom ook niet een gelijke stand in wordt gezocht voor Joran en een keuze wordt gemaakt voor een Europese NL. Nu wel iets stigmatiserend

en het tijdstip.... zijn fases in een opsporingsonderzoek, meerder facetten bepalen dat

@Cyberjunk: Normaal behandelt Opsporing Verzocht toch wel recentere gevallen. Grootste verschil is echter dat er in de zaak Natalee Holloway echt ALLES uit de kast is gehaald, tot en met duikers en F16's toe. Ik beweer niet dat Comenencia zich alleen maar druk maakt om futiliteiten, wel dat hij diverse kansen heeft laten lopen. Ook ten aanzien van het beleid van Rita Verdonk aangaande Antillianen hoor ik hem niet of veel te weinig.
@GJ: Ik vrees dat dit een van die onopgeloste mysteries blijft. Als Joran er meer van weet hoop ik wel dat zijn kleurtje dan rood was...
@Henk: Dat had ik ook enigszins. Er werd veel nadruk gelegd op Natalee's verblijf in het Casiono en de nachtclub. Drank, flirten, dansen... het leek wel een aflevering van Miami Vice...
@Paola: Pamela kan misschien niet acteren, maar dat is mij destijds bij het kijken naar Baywatch nooit opgevallen!
@Xaviera: Ik ben het helemaal met je eens dat het niet handig is van het programma. Misschien was het moeilijk om op locatie een goede blanke acteur te vinden?
@Cerito: Per definitie is iedere mening gekleurd. Voor het overige kan ik wel een kleurtje gebruiken, kijken wat we kunnen doen in het aanstaande long-weekend!
@Lijn: Er duiken steeds weer 'aanwijzingen' op. Een paar weken geleden was er een Colombiaan (meen ik) die 'ineens' precies wist te vertellen waar Natalee begraven zou zijn. Zonder resultaat. Met name de Arubaanse leider van het politie-onderzoek Gerard Dompig is dan iedere keer weer uiterst positief. Inmiddels is hij teruggetreden.
@VernonO: Wellicht om domme blondjes te stigmatiseren? Volgens de documentaire reed zij weg met de drie hoofdverdachten terwijl haar Amerikaanse reisgenoten haar van dat voornemen af probeerden te brengen...
@Benno: 1. Je hebt gelijk, dat was ook mijn eerste gedachte, dat Comenencia Aruba niet vertegenwoordigt. Van de andere kant, voor Nederlanders zijn alle Antillianen een pot nat. In die zin begrijp ik het dan weer wel.
2. Ik ken de procedures wat dat betreft niet uit mijn hoofd. Ben echter niet anders gewend dan dat ministers (in NL) voor hun beurt spreken... :-)
De Gevolmachtigde Minister voor Aruba is als ik het goed heb gelezen mevrouw A.A. Tromp-Yarzagaray ( http://www.parlement.com/9291000/biof/15552 ). Ik had nog nooit van haar gehoord.
3. Moeilijke kwestie. Die auto had ik nog niet eerder gezien, foto's van de echte Joran in overvloed. Nogmaals, echt handig is het natuurlijk niet van het programma. De Surinaamse broers Kalpoe werden wel adekwaat afgebeeld.
Jij bent een expert op het terrein, maar de gemiddelde leek (zoals ik) durft er toch wel een kratje bier op te zetten dat Natalee niet meer wordt teruggevonden. Met excuses voor het banale karakter van deze pseudo-weddenschap...

Niet te geloven dat dit al bijna weer een jaar geleden gebeurd is. Het meest trieste is dit natuurlijk voor haar familie, ik hoop dat er ooit duidelijkheid komt. Dan kan het rouwproces pas echt beginnen.

Heb de uitzending ook niet gezien, wel de berichten in de krant. En dan denk je ja toch wel gek, zou ook anders kunnen. Maar ik kijk ook liever naar Memories (en niet alleen omdat het van de KRO is).
CasasPa

Zo moeten ook wekelijks hun uitzendingen vullen en hoge kijkcijfers halen.
Dus aandacht voor onoplosbaar lijkende zaken is dan ook niet verkeerd.

Vroeger vertelde een man in een jas wat er gebeurd was, reconstrucitie was niet nodig, en nog steeds eigenlijk niet, maar ja.

@casa: tsja, die hadden ze mee kunnen nemen. Maar op zich zijn er genoeg blanken op Aruba. Het was nou niet echt een oscarperformance :)

Ik heb sterk het vermoeden dat onder druk van de Amerikanen (de Amerikaanse Media)nog steeds gezocht wordt. En om de goede wil een beetje te tonen is er nu dan maar aandacht aan besteed in Opsporing Verzocht. Wat ik mij afvraag is of deze aflevering ook op de Antilliaanse reguliere televisiezenders is vertoond. Als dat zo is heeft het misschien nog enig effect. Zo niet dan is het zonde geld geweest; alleen mensen in nederland hebben het dan gezien en een handje vol Nederlanders die op de Antillen wonen.

Het feit dat ze een licht gekleurde acteur hebben ingezet voor Joran is toch wel erg dom en ondoordacht.

Ze willen graag tips krijgen uit een andere richting. Die keuze was bewust zo gemaakt.

@Willisha: De tijd vliegt. Uiteraard is het heel erg voor de familie. Al vind ik de rol van Natalee's (stief)moeder bijzonder dubieus. Zij probeert er veel geld uit te slaan en heeft ondertussen Aruba danig beschadigd in de USA...
@CasasPa: Memories is een heel wat positiever programma dan Opsporing Verzocht. Wel merk ik dat ik iets afgestompter raak voor de op zich mooie en ontroerende verhalen...
@Renesmurf: Precies, het moet allemaal wat sensationeler vanwege de kijkcijfers. Ten koste van de integriteit...
Een man met een regenjas? Heeft Harry Vermegen dan ooit Opsporing Verzocht gepresenteerd?
@Xaviera: Ze hadden ook mij kunnen bellen: blank, zelfde postuur als Joran. Maar ja, geen player he... :-)
@Jan: Ik vermoed dat het wel is uitgezonden, ofwel op kanaal-11 of misschien zelfs wel op 8. Dat weet ik echter niet zeker. Het belangrijkste is of het op Aruba is vertoond. Over de invloed van de Amerikanen gesproken vraag ik mij af hoeveel 'effort' er bijvoorbeeld in de staat Alabama is gedaan om de daar lopende ontvoerings- en verdwijningszaken op te lossen...
@Brillie: Dat kan wel zijn, maar volgens mij is de kans dat daar iets uitkomt praktisch nihil. Blijft over een sappige tv-uitzending...