« Steun uit onverwachte hoek | Main | Landsverkiezingen Nederlandse Antillen 27.01.2006 (10) »

Landsverkiezingen Nederlandse Antillen 27.01.2006 (9)

9. Radio Dolfijn interviewt: Ersilia "Zus" de Lannooy (PNP)

Ersilia "Zus" de Lannooy is de zesde lijsttrekker die ge´nterviewd wordt door Maarten Schakel en Tony Castro in Schakel Op!, het ochtendprogramma van Radio Dolfijn FM. Aanstaande vrijdag 27 januari 2006 vinden de (laatste?) Statenverkiezingen plaats voor het Land de Nederlandse Antillen.

Zus de Lannooy is minister van Financien in de Landsregering waarin zij zitting heeft namens de groene partij, de PNP. Afgelopen vrijdag 20 januari was Ersilia jarig, samen met mijn zus Margriet. Beiden namens het CasaLog v2 van harte gefeliciteerd!

Volgens Ersilia de Lannooy valt er helemaal niets te zeggen over wie er vrijdag gaat winnen. Zij doet de volgende Orakel van Delphi-achtige uitspraak: "Ik denk dat het een verrassing gaat worden voor iedereen. Ik denk dat alle partijen willen winnen, wij ook natuurlijk... maar ik blijf erop staan dat ik denk dat het een grote verrassing gaat worden. En dat het gaat komen van een partij waarvan niemand verwacht dat die gaat winnen. En ik denk dat het de onze wordt, hoor."

Tony Castro: "Hoever zijn we met de verdeling van de nationale schuld per eiland? Uw portefeuille is Financien natuurlijk..."
Zus de Lannooy: "Neen, dat is niet gebeurd. We hebben wel een berekening gemaakt van hoeveel elk eilandgebied zou moeten krijgen als je het gaat verdelen. Dat zou betekenen dat geen enkel eilandgebied met een schone lei kan beginnen. (...) Je kunt beter een oplossing zoeken voor de schuld van het Land. Tijdens de Ronde Tafel Conferentie is een accoord bereikt dat Nederland zorgt voor een oplossing. Je hebt verschillende mogelijkheden om het op te lossen. Voor eind maart presenteert een Commissie haar voorstel."

Maarten Schakel: "Dan wordt er niet alleen gekeken naar Curacao heeft zoveel inwoners, die krijgen zoveel van de schuld en Bonaire heeft zoveel inwoners, die krijgen zoveel van de schuld. Waar wordt dan naar gekeken?"
Zus de Lannooy: "We hebben dus de schuld en we zeiden van je gaat naar het Bruto Binnenlands Product kijken en afhankelijk van de productie van het Eilandgebied krijgen die dan een gedeelte. Nogmaals, volgens mij is dat geen goede oplossing omdat dat zou betekenen dat alle Eilandgebieden met een heel hoge schuld zouden moeten beginnen."
Maarten Schakel: "Oke, Nederland speelt ook een aandeel in die oplossing van die schuld."
Zus de Lannooy: "Ja, ze zullen voor de oplossing zorgen en er zijn verregaande gesprekken gaande dus ik denk wel dat we tot een oplossing zullen komen."

Als minister van Financien heeft Ersilia de Lannooy kritiek op het voorstel van Errol Cova om het ouderdomspensioen te verhogen van 500 naar 1000 gulden per persoon. De PNP is van mening dat 500 gulden te weinig is, maar ziet niet hoe dat bedrag in het bestaande systeem van SVB (Sociale Verzekerings Bank, red.) verdubbeld kan worden: "Waarom niet, het fonds heeft nu al een tekort. Dit jaar van bijna 14 miljoen gulden. (...) Nu heb je 180 miljoen nodig per jaar om dat te kunnen betalen."

Om een verdubbeling van de pensioensuitkering te bekostigen dient nogmaals 180 miljoen opgebracht te worden. Het voorstel dat op tafel ligt is niet sluitend. Waar Cova het ouderdomspensioen een onderwerp voor het Land de Nederlandse Antillen vindt, is Ersilia de Lannooy van mening dat het juist een zaak is van het Eilandgebied. Omdat de eilanden nu bezig zijn om de Nederlandse Antillen te ontbinden. De streefdatum waarop Curacao autonoom wil zijn is 1 juli 2007.

In plaats van een verhoging te regelen via SVB en AOV (Algemene Ouderdoms Voorziening, red.) op Landsnivo is de PNP er voorstander van om de aanvulling op Eilandsnivo te regelen. Bijvoorbeeld door het heffen van een belasting op casino's, maar andere voorstellen zijn welkom.

Op het gebied van de veiligheid is het PNP-programma vrijwel identiek aan dat van de MAN. Een combinatie van repressief door middel van hard optreden en hogere straffen en preventief. Er moet veel meer aandacht besteed worden aan de jeugd. Kinderen moeten langer op school blijven. Na de gewone lessen dient tijd besteed te worden aan sport, cultuur en spirituele zaken, onder begeleiding van maatschappelijk werkers, psychologen en mensen die aan sport doen.

Ook de ouders dienen betrokken te worden, bijvoorbeeld in de vorm van volwasseneneducatie: "Als je iemand goed opleidt gedurende de dag en die gaat naar huis en daar is het precies hetzelfde, daar moet ze weer bolita's gaan zitten rollen en dergelijke... dat gaat niet."

Ersilia de Lanno is een voorstander van de zelfverdedigingswet. Deze wet regelt dat als men in zijn eigen huis een crimineel betrapt, men het tamelijk bont moet maken voordat men als verdachte wordt gezien.
Maarten Schakel: "Heeft u zelf iets naast uw bed liggen om u mee te beschermen mocht er iemand binnenkomen?"
Ersilia de Lannooy: "Ja."
Maarten Schakel: "Wat heeft u liggen, als ik vragen mag?
Ersilia de Lannooy: "Ik heb mijn pistool natuurlijk, dat is normaal. Ik ben bevoegd om eentje te hebben en die heb ik dus naast me. En nog iets, maar dat zeg ik niet."

In het onderdeel Wie is dat nou eigenlijk geeft Zus de volgende antwoorden: Haar favoriete supermarkt is Centrum, zij gaat liever met Charles Cooper dan met Anthony Godett een avondje op stap, zij is trots op Curacao en prefereert het eiland boven de Antillen. Zij is niet ijdel, voelt zich soms onveilig en houdt qua muziek van reggae, tumba en tambu. Zij is een Carnavalsmens. Levensmotto: "Gewoon houden van wat je doet."

Maarten Schakel: "Wat is uw favoriete boek op dit moment?"
Ersilia de Lannooy: "Dubbelspel."
Maarten Schakel: "Dubbelspel, van?"
Ersilia de Lannooy: "Frank Martinus Arion."

De verhouding met Nederland komt ter sprake. Ook na 1 juli 2007 is een goede verstandhouding met Nederland belangrijk. Schakel: "Denkt u dat Curacao Nederland nodig heeft?" Zus de Lannooy: "Ik denk dat wij elkaar nodig hebben binnen het Koninkrijk." Nederland kan deuren openen voor de Caribische eilanden in Europa en andersom kunnen wij een hub vormen voor Nederland naar Latijns-Amerika.

Aruba heeft na het autonoom worden alles op tourisme gezet. De vraag is of Curacao dat ook moet doen.
Maarten Schakel: "Durft u voor Curacao dat risico te nemen, die gok op tourisme?"
Ersilia de Lannooy: "Ik denk dat Curacao toch wat anders is dan Aruba. (...) Ik denk dat wij de gok moeten nemen niet alleen op tourisme, maar zowel tourisme als onze haven als de financiele sector. Als wij die drie kiezen als drie belangrijkste sectoren, dat wij alles op alles moeten zetten om die drie te ontwikkelen."

Maarten Schakel: "Onderwijs, tweetalig onderwijs of ÚÚntalig?"
Zus de Lannooy: "Ik denk dat het zelfs meertalig kan zijn dan twee, drie. In ieder geval Papiamentu, Nederlands maar ook Engels. Ik merk nu dat jongeren tussen de 12 zeg maar 16 jaar vaak onderling Engels spreken. (...) De eerste cyclus moet Papiamentu zijn, want dan leer je je eigen taal kennen. Maar daarna moet je zoveel mogelijk ook andere talen geven, zelfs in Nederland beginnen ze met Engels dus daarom denk ik dat ook het Nederlands een beetje ouderwets gaat worden in de tijd."

Wat Ersilia de Lannooy betreft wordt begonnen met Papiamentu, tot ongeveer 6 tot 8 jaar. Spelenderwijs moet er een tweede taal bij komen. "Maar daarna moet je overgaan op een andere taal. Dat betekent niet dat je geen Papiamentu spreekt, maar je moet veel meer aandacht besteden aan een andere taal dan in de eerste cyclus."
Maarten Schakel: "Dan zou Engels op latere leeftijd ook een voertaal kunnen worden?"
Ersilia de Lannooy: "Ja, ik vind van wel."

De vraag die Errol Cova in de uitzending van vrijdag stelde ging uiteraard over diens stokpaardje, de verhoging van het ouderdomspensioen naar 1000 gulden per maand. "Waarom is de PNP hier tegen en of zij niet accoord kan gaan dat solidariteit inhoudt dat mensen met meer inkomsten meer moeten bijdragen voor onze ouderen?"

Ersilia de Lannooy: "Wij geloven in solidariteit, alleen denken wij niet dat als mensen meer hebben dat je hen dan helemaal moet uitkammen voor anderen (...) wij denken inderdaad dat degenen die meer hebben (meer) kunnen bijdragen aan anderen. (...) Wij zijn tegen het voorstel van de heer De Castro (PLKP, red.) omdat het enorme gaten heeft om het te kunnen financieren. Wij zijn voor op Eilandsnivo pensioenen en onderstand aan te vullen op een verantwoordelijke wijze."

Tot slot mag Ersilia de Lannooy uitleggen waarom in haar visie de coalitiepartijen in mei 2005 hebben besloten om de PLKP van Errol Cova uit de Landsregering te zetten.

"Dat was omdat de heer Cova zich tijdens een bezoek aan Venezuela heeft uitgesproken namens Curacao, de Curacaose bevolking en namens de Landsregering en hij heeft tegen de heer Chavez (president van Venezuela, red.) gezegd, wij staan achter waar u nu mee bezig bent, de revolutie en dergelijke. Hij was helemaal niet bevoegd om dat te doen omdat de Landsregering die mening gewoon niet deelde."

In de ministerraad is deze kwestie besproken en Cova heeft water bij de wijn gedaan door te zeggen dat hij zijn uitspraken niet namens de Landsregering heeft gedaan. In de daarop volgende persconferentie kwam Cova hier echter op terug en bleef toch achter zijn eerste woorden staan, niemand kan hem zeggen wat hij moet doen. De coalitiepartijen streken nogmaals met de hand over het hart, het landsbelang stond voorop. De volgende dag bleek Errol Cova echter een motie van de oppositie (FOL) tegen minister Omayra Leeflang te steunen. Dit zonder de coalitie van tevoren in te lichten. Toen was de maat vol.

Radio Dolfijn heeft een speciale pagina gewijd aan de Statenverkiezingen. De dagelijkse gesprekken zijn live via internet te volgen en beginnen in Nederland om 12 uur 's middags. Een mooie tijd. Op de Dolfijn Download-pagina staan de interviews in mp3-formaat.

Alle posts over de Landsverkiezingen Nederlandse Antillen 27.01.2006.

(Wordt vervolgd)

Comments

Casa, ik heb misschien nog een nuttige tip voor Cyberjunk. Bij sommige muizen kun je, door het scrollwieltje in te drukken, het font verkleinen en vergroten.In ieder geval bij die van mij, een Logitechmuis, heeft mijn moeder vorige week per ongeluk ontdekt. Dus wie weet.

"Zus"... typisch Curašao. Op Curašao en Bonaire is het heel gewoon dat mensen de bijnaam krijgen van "Zus, Broertje, Papa, Mama, Primu(=neef)" etc. Men wordt ook door iedereen zo genoemd. Zo hebben ze op Curašao een MINISTER die "Zus" genoemd wordt. Op Bonaire hadden ze ook een MINISTER die "Broertje" genoemd werd. En jaren geleden was er ook een MINISTER "Papa Godett".

"Broertje" Balkenende klinkt best leuk, en "Zus" Verdonkey ook.


Zelfs OMA's worden nog baby genoemd!

@Henk: Thanx, misschien heeft zij er wat aan. Overigens is het erg eenvoudig om het lettertype te vergroten.
In Firefox: of View->Text Size->Increase.
In Internet Explorer: View->Text Size->Larger.
Ik hoop dat Cyberjunk (Blase?) snel weer boven water komt... ;-)
@Boutie: Zus Verdonk, dat doet mij meer aan die zuster in On flew over the Cuckoo's nest denken. Broer Balkenende heeft wel iets. En de oma's die nog steeds 'babe' worden genoemd, die zien er zeker heel goed uit... :-)

mijn pistool?... okee, zo kun je je liefste ook noemen he :-)

Had ik ook al aan gedacht .... wie weet ....

Hi Casa,

Aangezien je erg veel schrijft over de aankomende statenverkiezingen, vind je het misschien ook wel leuk om te weten dat zojuist www.registrosivil.an is aangepast (up-to-date is gemaakt) en dat we hem op vrijdag live gaan bijhouden tijdens de telling van de stemmen. Kortom, een tip om te bookmarken dus.

@Paola: Allereerst mijn complimenten dat je ondanks je afkeer voor lange politieke stukken het toch hebt gelezen. Dat van dat pistool is erg leuk gevonden, zo noem jij de jouwe zeker... ;-)
@Henk: Aan het pistool van Paola of aan Cyberjunk aka Blase...
@Marc: Het werd wel tijd dat registrosivil een update kreeg! Ik heb er een paar keer gekeken, er gebeurde maar niets. Ook nu moet er nog veel ingevuld worden. Waarom is men daar zo laat mee? Het live updaten vrijdag is natuurlijk erg mooi, daar heb ik bij de laatste verkiezingen ook gebruik van gemaakt. Ik wijd er zeker nog een link aan. Thanx!