« Even stoom afblazen | Main | Landsverkiezingen Nederlandse Antillen 27.01.2006 (6) »

Landsverkiezingen Nederlandse Antillen 27.01.2006 (5)

5. Radio Dolfijn interviewt: Charles Cooper (MAN)

De tweede lijsttrekker in de Radio Dolfijn FM serie over de Statenverkiezingen van vrijdag 27 januari 2006 is Charles Cooper van de blauwe partij MAN. Op dit moment is Charles Cooper gedeputeerde, een soort van minister maar dan op Eilandsnivo, met diverse belangrijke diensten in zijn portefeuille: Dienst Openbare Werken (DOW), Domeinbeheer, Dienst Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting (DROV), Eilandswegenfonds, ABC Busbedrijf en nog een paar meer.

Doordat hij de baas is over het Eilandswegenfonds wordt Cooper ook wel de Minister van Asfalt genoemd. Op zijn initiatief zijn vele wegen ge-asfalteerd en daardoor verbeterd. Een concreet en tastbaar resultaat dat hem en de MAN wel eens aardig wat stemmen kan opleveren.

In de huidige Staten heeft de MAN geen enkele zetel. Als het aan Charles Cooper ligt komt de partij straks als grootste uit de bus en wordt hij zelf minister-president. Dat is ambitieus. Immers, een paar dagen geleden werd een eerste prognose door IMD Consultancy gepresenteerd. De PAR wordt volgens deze prognose de grootste partij met 19.2% van de stemmen, gevolgd door de FOL met 16.5%, nieuwkomer Forsa Korsou met 14.9% en de MAN met 12.5%.

Het commentaar van Charles Cooper: "Het track-record van IMD Consultancy is zo slecht dat de peiling waardeloos is. Mijn partij wordt de grootste." Nu heb ik ook weinig vertrouwen in de prognose, maar denk dat de MAN in zijn handjes mag knijpen als er een dergelijke uitslag uit rolt.

Maarten Schakel en Tony Castro legden Cooper twee woorden voor waaruit hij er één moest kiezen. "Nederlands of Papiaments?"
Cooper: "Liever Papiaments, mijn eigen taal."
Schakel: "Maar u heeft ook een tijd in Nederland gewoond zei u net..."
Cooper: "Jawel, maar dat is gewoon ik was op bezoek. Ik was zes jaar op bezoek."

Charles Cooper, lijsttrekker van de MAN, samen met Lucia, La Chica Merengue tijdens het carnaval van 2005!Charles Cooper is duidelijk Curacaoenaar en geen Nederlander. Over de verhouding en samenwerking met Nederland: "Volwassen worden kan niet in een dag. We zitten in het Koninkrijk, Nederland kan helpen in bepaalde aspecten. Wij geven aan welke aspecten en de mate van hulp die we nodig hebben en wij doen het en misschien kan Nederland helpen."

Hier bespeur ik toch een tegenstelling. Als men de analogie met volwassen worden doortrekt dan is het toch niet aan het kind om te bepalen in welke aspecten en welke mate het hulp nodig heeft?

Hij vervolgt: "Wij willen als MAN niet dat Nederland op onze stoel komt zitten en het voor ons doet en voor het zeggen heeft. Het gezegde Wie betaalt bepaalt geldt bij ons niet. In een Koninkrijk moeten wij elkaar als volwaardige partners accepteren."

Cooper is een fel voorstander van autonomie voor Curacao en wil dit op de streefdatum 1 juli 2007 graag geëffectueerd zien. Autonomie is slechts een tussenstation naar het uiteindelijke doel, onafhankelijkheid. Dat levert de volgende dialoog op.

Cooper: "Over 20 misschien 25 jaar gaan we in de richting van onafhankelijkheid. En dat is goed, net als bij een persoon die volwassen wordt en op eigen benen gaat staan."
Schakel: "Maar Nederland is een groter land, economisch sterker. Is het wel reëel om te zeggen dat Curacao op eigen benen moet staan?"
Cooper: "Curacao is misschien even groot als Singapore."
Schakel: "Maar Singapore is een industrialized country met wolkenkrabbers tot zover de hemel reikt..."
Cooper: "En Curacao kan dat niet worden denk je?"
Schakel: "Wilt u dat?"
Cooper: "Curacao moet een land worden waarin de meeste mensen gelukkig zijn. Als het wolkenkrabber moet worden om gelukkig te zijn dan doen we wolkenkrabber. Geluk is het keyword."

Om de criminaliteit aan te pakken dient volgens Cooper een twee-sporenbeleid gevolgd te worden. Recidivisten moet men hard aanpakken en tegelijkertijd Nederlandse ontwikkelingshulp vooral in educatie stoppen. Educatie dient niet alleen plaats te vinden gedurende de schooluren, maar ook daarna in bijvoorbeeld buurthuizen.

Dit is een goed punt want de scholen op Curacao zijn om half een afgelopen. Daardoor hebben kinderen de hele middag om zich te vervelen. Als die tijd besteed wordt aan sport en/of huiswerk heeft dat zeker een positief effect.

De verkiezingen van 27 janari zijn de Staten- of Landsverkiezingen, voor het Land de Nederlandse Antillen. Dat schrijf ik zo nadrukkelijk omdat het voor Nederlandse lezers verwarrend kan zijn. Wij onderscheiden het Land de Nederlandse Antillen en het Eilandgebied Curacao. Uit het voorgaande is reeds enigszins duidelijk geworden hoe Charles Cooper tegenover het Land de Nederlandse Antillen staat.

Maarten Schakel: "Zijn de verkiezingen op 27 januari de laatste Statenverkiezingen?"
Charles Cooper: "Hopelijk wel, want het is maar goed dat de Antillen uit elkaar spat. De verhouding met Nederland wordt gelijk aan die van Aruba met Nederland."
Maarten Schakel: "Heeft u voorkeur voor een bepaalde coalitie?"
Charles Cooper: "Neen, onze voorkeur is dat de mogelijke coalitiepartijen een regeringsprogramma samenstellen waarin wij duidelijk zien dat Curacao, Curacao en niet de Antillen, vooruitgaat. Een autonoom Curacao is heel belangrijk voor ons."

Een op zich legitieme mening. Toch is het een beetje vreemd om de ambitie te hebben premier te worden van een land dat men liever uit elkaar ziet spatten. Mogelijke coalitiepartners van de andere eilanden zitten waarschijnlijk niet te springen om een minister-president die het belang van Curacao duidelijk boven dat van het Land plaatst.

Hoe dan ook, na de periode Don Martina beschikt de MAN in de persoon van Charles Cooper eindelijk weer over een leider met een eigen gezicht en een zeker charisma. Het feit dat de MAN een duidelijke keuze gemaakt heeft met betrekking tot autonomie op korte en onafhankelijkheid op langere termijn zorgt zeker voor steun onder de bevolking.

Misschien dat het vele ge-asfalteer van de Minister van Asfalt de doorslag geeft?

Radio Dolfijn heeft een speciale pagina gewijd aan de Statenverkiezingen. De dagelijkse gesprekken zijn live via internet te volgen en beginnen in Nederland om 12 uur 's middags. Een mooie tijd. Op de Dolfijn Download-pagina staan de interviews in mp3-formaat.

Alle posts over de Landsverkiezingen Nederlandse Antillen 27.01.2006.

(Wordt vervolgd)

Comments

Ik heb geluisterd naar Dolfijn FM tijdens mijn ochtend ritueel..
Erg leuk, Schakel en Castro hebben duidelijk het in handen ze maken van het "praat uurtje" geen verlengde camapagne van de politicus.
Tja, Charlie C.(volgens Stanley B. leest hij alleen de Dondald Duck) krijgt mijn stem niet.
Zoals de Amerikanen zeggen.."I don't trust him any further than i can throw him"

ik kan mij ff niet aan de indruk ontrekken dat nederland vooral geld moet geven en verder niet moet zeuren of ben ik nu al te cynisch....wie betaalt bepaald geldt niet maar ze zijn wel vorwaardige partners? mijn geluk zit ook niet in een wolkenkrabber he...dat zal het zijn ;-)

Charles Cooper lijkt een stevige man voor MAN.Mag jij zelf ook stemmen en Lucy? Voor het overige: het is toch wat ver van hier. CasasPa

Ik zou niet op die man stemmen.
Hij wil teveel.
En dat leerlingen maar huiswerk moeten krijgen tegen verveling slaat nergens op.

Met de uitspraak van dhr Cooper "Wie betaalt bepaalt geldt bij ons niet. In een Koninkrijk moeten wij elkaar als volwaardige partners accepteren" heb ik moeite om niet in de lach te schieten.
Met het trackrecord van de bestuurders van Curacao nog zo'n grote mond durven op te zetten....
Zijn idee over langdurigere educatie / begeleiding heeft dan meer inhoud.

Off topic @ Casa.. Zou je even contact met me kunnen opnemen per mail?

@Cerito: Het valt mij ook niks tegen hoe Maarten Schakel het doet. Ze hebben het goed voorbereid. Ook klasse dat de mp3's dezelfde dag nog beschikbaar zijn. Overigens had Stanley Brown het niet over Charles Cooper met betrekking tot de Donald Duck, maar over Helmin Wiels die vandaag aan de beurt was...
@Paola: De houding van Cooper over of Wie betaalt bepaalt nu wel of niet geldt is inderdaad ietwat uhm... ik kan het goede woord even niet vinden. Van de andere kant heeft Nederland nooit echte steun gegeven, het is meer pappen en nathouden en zo weinig mogelijk last hebben van de Antillen. Die houding is een (mede-)oorzaak van het uit de hand lopen in sommige Nederlandse Antillianengemeentes. Met name de PAR-regering onder leiding van Miguel Pourier heeft echt heel veel gedaan om het Nederland naar de zin te maken, maar kreeg elke keer het deksel op de neus. De reactie van het volk was toen om voor Frente Obrero (van de familie Godett) te kiezen. Niet geheel onbegrijpelijk...
@CasasPa: Ik stem al vanaf dat ik hier woon. Lucy mag dat niet. Het is misschien wat ver van Nederland, maar dat is juist een van de redenen dat ik er op een toch enigszins lichte manier aandacht aan besteed. En er zijn natuurlijk ook lezers die het wel degelijk aangaat, bijvoorbeeld op de Antillen...
@Renesmurf: Bedenk wel dat de scholen hier om half een al uitgaan. In Nederland zat ik vroeger 's middags van half twee tot vier uur ook gewoon in de banken...
@Angel: Ben het helemaal met je eens. Ik vind het ook niet een echt handige opstelling t.o.v. Nederland. Maar hier spreekt het kennelijk toch veel mensen aan...
@Patrick: Mijn mailadres is casaspider apenstaart hotmail dot com.

Ik vind die man wel wat hebben. Ik vind hem wel vernieuwend, en hij heeft durf. Daarnaast is hij ook een goede vader voor zijn kinderen! En dat is een goed voorbeeld voor de vele vaders op Curaçao, die niet om hun kinderen geven, maar meer om het maken van kinderen bij verschillende vrouwen. En daaar moet een gauw verandering in komen. Als ik kon stemmen dan had ik voor deze MAN gestemd; zeeeeker weeeten!

Ik kan niet wachten op de verkiezingen in Nederland. Want 30 % loonsverhoging... dat ziet iedereen wel zitten.

Hij heeft durf, wel iets te ambitieus, als het bijvoorbeeld om de onafhankelijkheid gaat. Hij heeft geen grote mond als het om inmenging van Nederland gaat, hij beoogt een goede relatie met Nederland, daar is niets mis mee. Hij heeft geen bijvrouw, is niet corrupt en geeft regelmatig een gedeelte van zijn salaris aan goede doelen (kinderen met een volle maag naar school project). Een goed voorbeeld voor de samenleving en een geweldige man van MAN.

@Brillie: In dat geval kom ik net voor de verkiezingen terug naar Nederland. 30% Loonsverhoging kan ik erg goed gebruiken!
@Boutie en Peter Bird: Charles Cooper lijkt ook mij een serieuze man. Hij is DE reden dat de MAN van 0 naar 3 zetels is gestegen.
De vergelijking Curacao - Singapore vind ik echter (veel) te optimistisch.

De verkiezingen zijn inmiddels achter de rug. Jammer net niet de grootste partij, maar wel de snel groeienste.
De indeen zijn fris; crimininaliteit aanpakken, de infrastructuur verbeteren, aandacht naar de jeugd, fantastisch allemaal. Geen criminelen meer in het dagelijks bestuur. Curacao wordt het eiland van geluk.

ik weet dat charles cooper een goeie man is,voor mijn land.hij doet veel goede dingen voor mijn land.en ik wil zeggen ga zo door met alles wat je kan doen voor ons land.en mijn moeder kent hem goed.dank je wel voor alles wat je doet daar in curacao

hallo charles cooper danki pa tur kos ku bo ta hasi pa nos den nos land pero un kos mi ke pa nos land no tin ku bira mas piho paso mi mama ta papia tur dia di charles cooper.....anto mi mama jama margriet mota ?

@Peterdina: De MAN heeft een uitstekende comeback gemaakt en dat is zeker ook de verdienste van Charles Cooper. Een grote kans dat de MAN in de Landsregering komt dus...
@Broertje: Het is mooi dat je zo achter Charles Cooper staat. Ik merk dat heel veel mensen hem respecteren. Dank voor je reactie.
@Riley Mota: Anto bo mama ta yama Margriet i ta un fan grandi die Charles Cooper? Si Charles ta lesa esaki mi ta sigur e ta hopi kontentu!