« Landsverkiezingen Nederlandse Antillen 27.01.2006 (12) | Main | Landsverkiezingen Nederlandse Antillen 27.01.2006 (14) »

Landsverkiezingen Nederlandse Antillen 27.01.2006 (13)

13. Het is vrijdag 27 januari, D-Day.

De dag is aangebroken, ongetwijfeld tot opluchting van 80% van het CasaLog v2 lezerspubliek. "Nog een dagje doorbijten en dan zijn we er vanaf, van die taaie politiek." Klopt, maar vandaag gaan we er nog even extra hard tegenaan. Wel belooft het wat smeu´ger te worden dan de bijzonder lange interviews met de lijsttrekkers.

Op verkiezingsdag gelden op twee belangrijke wetten. De eerste is de Lei Seku, de Droogleggingswet. Verkiezingen op Curacao gaan er wat temperamentvoller aan toe dan in Nederland. De hele dag zijn er verkiezingscaravanen en vanavond, als de uitslag langzaam bekend wordt, trekken de overwinnaars of zij die menen dat te zijn door de straten om te eindigen bij hun Sede, het partijgebouw.

Hele straten zijn tegen die tijd vrijwel ondoordringbaar. Emoties kunnen in een dergelijke situatie gemakkelijk uit de hand lopen en alcohol is een katalysator. Daarom is de Lei Seku van kracht vanaf zes uur 's avonds voorafgaand aan de dag van de verkiezingen. Het goede nieuws is dat de Lei Seku vandaag niet geldt. Gezaghebber Lisa Richards-Dindial verwacht deze keer echter geen problemen en laat de economische belangen van het eiland prevaleren.

De tweede belangrijke wet regelt dat iedereen die stembevoegd is recht heeft op minimaal vier aaneengesloten vrije uren om in de gelegenheid gesteld te worden zijn stem uit te brengen. In de praktijk betekent dit een halve vrije dag. Dit tot grote ergernis van urenbedrijven die argumenteren dat deze wet dateert uit de tijd dat mensen nog met paard en wagen een barre tocht ondernamen om te kunnen stemmen. Tegenwoordig is het in een kwartiertje gepiept.

Collega George B. ziet dat toch anders. "Kijk, bij vorige verkiezingen deden er zo'n 7 partijen mee en kregen we een halve dag vrij. Bij deze verkiezingen moeten we onze keus maken uit 14 partijen. Daarom hebben we een hele vrije dag nodig."

Een fris standpunt.

Alle posts over de Landsverkiezingen Nederlandse Antillen 27.01.2006.

(Wordt vervolgd)

Comments

Het stemmen op zich is een kwestie van een seconde, maar je moet er wel even naar toe en daartoe de gelegenheid krijgen.

En een dagje nadenken en de folders en internet doorspitten lijkt me ook niet verkeerd.

(reactie hierboven riekt naar spam)

nee joh. Ik lust niet eens spam.

Ik hoor het wel op Dolfijn FM, leuke tip Casa om dat via Internet binnen te krijgen (nooit te oud om wat te leren) dank dank, CasasPa

@Xaviera: Au! Ik moet er even over nadenken. Zowel of ik meedoe als zo ja over de antwoorden. Maar ik ben wel vereerd hoor... ;-)
@Renesmurf: Ik heb me er al lang genoeg mee bezig gehouden en heb mijn keuze al gemaakt. Maar een dagje vrij is nooit verkeerd. Je bent wel erg 'into spam' tegenwoordig...
@CasasPa: Graag gedaan! Internet-radio is bijzonder leuk, zo luister ik op zondag naar Langs de Lijn. Ja, tot je ook voor internet-radio moet betalen natuurlijk...

Nou kijk maar even. Het is natuurlijkj niet verplicht !! :)