« Het is niet grappig | Main | Make-up en Afschrijving »

Zoeken

Zoeken is Big Business, dat is voor de meeste mensen geen nieuws. De stoffige bibliotheek als startplaats voor zoektochten is al lang vervangen door Google. Het grootste voordeel van Google en andere search-engines is niet alleen dat informatie snel beschikbaar is, maar vooral de ongehoorde actualiteit van de gegevens. Iets wat ik twee dagen geleden geschreven heb is reeds vandaag opvraagbaar.

Henk (ES/NL) vroeg zich in de post Pierna de Cerdo af of wij zaterdag nog verse ananas hadden gekocht. Jazeker! Nadat we geslaagd waren voor Lucy's outfits liepen we langs de Venezolaanse fruitbarkjes. Daar kan men heel goedkoop verse groenten en fruit kopen. De mannen, het zijn altijd mannen, zijn vaak ietwat opdringerig.

Zoek de ananas bij de Hawaiiaanse Spiders, klik voor groterDeze keer keken ze echter schichtig naar een groep politie-agenten die op de hoek bezig was met een controle. Men is vooral op zoek naar illegale vreemdelingen. Het is geheel conform de kerstgedachte om deze mensen een dag voor Kerstmis op te pakken en in de barak bij Bon Futuro op te sluiten, in afwachting van hun deportatie. Verdonk woont niet alleen in Nederland.

Voor vijf gulden, het equivalent van ongeveer 2 Euro 38, zocht Lucy twee mooie ananassen uit. Waarvan er reeds één soldaat is gemaakt. De ander staat op de foto, maar waar? Zoek de ananas. Indien men de ananas niet kan vinden mag men op de foto klikken, dan wordt hij groter.

Een paar jaar geleden konden wij via TDS, ons draadloze kabelsysteem, Canal SUR ontvangen. Een zender voor heel Zuid-Amerika waarop programma's uit bijna alle landen van het continent te zien zijn. Op zondagavond keken wij vaak naar Panorama, een Peruaans programma dat diepgravend onderzoek doet naar diverse kwesties. Zoals destijds de zaak van ex-president Fujimori van Peru en Vladimir Montesinos, het voormalig hoofd van de Geheime Dienst.

Tijdens een van de afleveringen werd ik gegrepen door een apart lied met de titel Sufre Peruano, sufre hetgeen vrij vertaald betekent: "Je moet lijden man van Peru, je moet lijden". Peruaanse muziek is heel bijzonder, het klinkt altijd bijna precies hetzelfde. Denk panfluit.

Desalniettemin vond ik Sufre Peruano, sufre van Tongo direct erg mooi, misschien lag het aan de Tequila. In het kort gaat het erover dat men overal ter wereld Peruanen tegenkomt. Ze hebben hun land verlaten om een beter leven te zoeken (progresar) en uiteindelijk te triomferen (triunfar). Om dit te bereiken moeten ze echter eerst lijden (sufrir), zo ver van hun eigen land. Een tijdloos thema.

Gisterenavond zocht ik Sufre Peruano, sufre weer eens in LimeWire. En verhip, twee hits! Een paar minuten later schalde het lied door ons huis. Lucy vindt het ook mooi, maar De Maatstaf Voor Muziek zijnde Luchiano (8) trok een heel vies gezicht toen ik voorstelde om dit Peruaanse levenslied op zijn CD te branden.

De mp3 Sufre Peruano, sufre van Tongo staat online op het CasaLog. Verplaats u in een lijdende Peruaan en oordeel zelf.

Comments

Ligt me wel, heeft wel wat weg van de Portugese Fado.

Op zich geen nare muziek, ook niet iets dat echt mijn smaak is. Als er echt een voorstelling moet worden gemaakt van een lijdende Peruaan, dan denk ik aan iemand die wel lijdt, maar nog wel op betere tijden hoopt. Soms lijkt het somber, maar er komen ook wel vrolijke ritmische elementen in die muziek voor. Die symboliseren de hoop. Let wel, zo ervaar IK het, misschien beleef jij het weer anders.

PS Die ananas was zelfs op de vergrote versie van je foto moeilijk te vinden, maar het is me wel gelukt. Wat jou betreft, als jij er zo bij loopt zoals ik je in je volle lengte op een foto zie zoals daar, met zulke kleurige kleding aan, dan mag Lucy wel als Kenau optreden en dames die zelfs maar een blik op je werken aan hun haren trekken om ze van je af te houden. Dan moet ze het jaloerse beest, dat ieder mens in zich heeft, laten grommen en brommen, anders is ze niet veilig meer, met al haar concurrenten die jou van haar willen afpakken. En ze moet jou in die outfit zeker niet alleen de straat op laten gaan als ze zeker wil zijn dat de vrouwen jou niet belagen. Je kunt beter in een jutezak gaan lopen, dan is het veilig voor haar.

Sufre Peuano sufre, ietwat melancholiek. Past wel bij de kerst, vinden ze aan het einde van het liedje nog iets van het betere leven?

Oh ja, de ananas lijkt wel wat op Luchiananas.
Niet "erasen"...:-)

Dat limewire is leuk spul. Je wil iets en je hebt het snel. Dat went.

En ik hoor nog eens wat via andere weblogs, waar ik het bestaan niet van wist.
Dit soort muziek draaien ze vaak bij de VPRO op Zaal op Zondag, radio 2, jaar of tien geleden.

mooi dus.

@Henk(ES): En de Spaanse tekst is voor jou waarschijnlijk geen enkel probleem. Nog een tip voor iedereen: zet de SRS-Wow effects aan!
@Cyberjunk: Het is heel normaal dat muziek over ellende toch vrolijk klinkt, dat zie je in talloze muziekstijlen terug. Sufre Peruano, sufre zou zomaar een zomerhit kunnen worden, mits goed gepromoot. Hartelijk dank voor je complimenten, ik denk dat ik morgen maar eens in mijn Hawaiiaanse outfit naar het werk ga... :-) Was je misschien zo verblind dat je daardoor de ananas niet meer zag? ;-)
@Angel: Het is een bijzonder lied, maar de Peruaan blijft voorlopig nog wel even lijden. Echt geweldig gaat het daar niet onder Toledo. Er zijn zelfs mensen die weer om Fujimori roepen. Goed gevonden trouwens, Luchiananas... :-)
@Renesmurf: Als de VPRO dergelijke muziek heeft gedraaid, ook al is het tien jaar geleden, dan zit het wel snor met Tongo en Sufre Peruano, sufre!

Het stuk doet me denken aan een hit in eind jaren ´70 met de titel 'Las Casas de Carton' van de Venezolaanse groep (als ik het goed heb) Los Guaraguaos ... een politiek getint lied over de armoede in het land. Kennen jullie die ook?

Ik heb het liedje precies 50% kunnen luisteren. Bij 50% zag ik iemand slaperig naar me kijken met een iets wat geïrriteerd gezicht :)

Ik ben nog op zoek naar een vrolijk achtergrond muziekje voor de volgende camarados_movie, misschien is dit wel wat...

Mag je trouwens zomaar mp3's online zetten? Ik dacht er laatst ook aan, maar heb het maar niet gedaan. :)

En voordat ik het vergeet: wat een vrolijke foto!

ik heb radio twee top 2000 aan staan en ik kan je verzekeren dat het niet klinkt door paperback writer van de beatles heen :-) maar ik vind het ook een beetje fado achtig

@Don Amaro: Ik heb het nummer Casas de Carton van Los Guaraguao direct gedownload en tot mijn verrassing kende ik het al. In een Bachata-versie! Maar deze (het origineel naar ik aanneem) is mooier. De stem doet zeker aan Tongo denken, maar Peruaanse muziek is echt uit duizenden herkenbaar... :-)
@GJ: Je had haar (met dat slaperige gezicht) ook moeten vertellen over het lijden van de Peruaan. Vooral vrouwen schijnen bijzonder geintrigeerd te zijn door Inca's en dergelijke, waar de Peruaanse cultuur toch op is gebaseerd. Inmiddels staan er ook twee foto's van de zanger, Tongo, in het stukje. Ook heel bijzonder. Mp3's mag je niet online zetten, hij verdwijnt binnenkort ook weer. In het geval van Sufre Peruano sufre denk ik dat het wel kan, het is DE kans om wereldberoemd in Nederland te worden. Een vrolijke foto ja, en dan te bedenken dat het nog 's morgens vroeg was. Kun je nagaan als ik hem een paar uur later had genomen!
@Paola: Tja, een band als de Beatles bederft gewoon zo'n topnummer als Sufre Peruano sufre... :-) Ik denk dat je het nog maar eens op een rustige avond moet beluisteren, met de SRS Wow Effects aan en een Tequila erbij...

Prachtige foto. Ik lig er nog dubbel van.

Dat is toevallig, ik heb net een stukje geschreven over Bolivia met een stukje muziek uit La Flute Magique de Los Incas. Irene maakte me erop attent dat jij hier ook muziek uit die streek had staan.

Sjees, jij kan ook echt alles hebben(ik doel op jouw tropische korte broek met bijpassende blouse) :-)

Je ziet er stralend uit in die outfit,;-)! Nieuw?? Wel heel feestelijk. Ik herkende je bijna niet. Uiteindelijk heb ik na bijgekomen te zijn van de eerste verwondering de ananas gevonden, knap verstopt.

@Brillie: Dank je. Ik hoop niet dat je er blijvende gevolgen aan overhoudt!
@V@nm@n: (Wel veel apenstaarten zo) Heb net Los Incas beluisterd en ken het inderdaad van Simon & Garfunkel. Bolivia is denk ik wel het meest ge-isoleerde land van Zuid-Amerika. Door de hoogte en de achtergestelde Indianen. Fascinerend gebied, waar ik overigens nog nooit geweest ben...
@Cockie: Dank je! Toch denk ik dat jij Lucy's outfit ook nog goed kunt hebben. Fotosessie?
@Jannie: Dat stralende komt denk ik omdat onze favoriete huisgenoot (Het Statief) voor de foto zorgde. Herkende jij mij bijna niet? Het moet toch p.v.d.d. niet gekker worden. Ik herken jou zelfs op zijn kop!

Hm, het is mij wat te vrolijk voor zo'n droevige tekst. Klinkt een beetje onnozel naar mijn smaak.