« Pierna de Cerdo | Main | Zoeken »

Het is niet grappig

Luchiano (8) is bezig om zijn geld om te rekenen in Dominicaanse peso's. De koers van de peso varieert nogal. Het is gemakkelijk om vijf cent voor een peso te rekenen.

Ik leerde hem de formule dat hij het aantal centen moet delen door de wisselkoers die in dit geval op vijf was gesteld. De uitkomst is het aantal peso's. Voorbeeld: 40 cent gedeeld door 5 is 8 peso's.

Wisselkoersen is geen eenvoudige materie. We oefenden wat en ik merkte dat Luchiano veel gemakkelijker vermenigvuldigt dan deelt. Vandaar de logische vraag: "Hebben jullie eigenlijk op school al delen gehad?"

Het duurde nogal een tijdje voor het antwoord kwam. Enigszins kribbig -een toepasselijke term met Kerstmis- herhaalde ik mijn vraag, gevolgd door: "Ja zeg, je weet toch wel of je delen op school hebt gehad?"

Luchiano: "Daar mag ik toch wel even over nadenken, het is zo lang geleden!"
Nu heeft hij inderdaad al bijna een week vakantie, dan ebt zoiets weg.
CasaSpider: "Ja zeg, als ik vraag of je worteltrekken hebt gehad op school wat zeg je dan?"
Luchiano: "Natuurlijk niet!"
CasaSpider: "Zie je nou, dan weet je toch ook of je delen hebt gehad?"
Luchiano: "Neen, omdat ik niet weet wat een worteltrekker is!"

Dit soort conflictjes op Eerste Kerstdag is het zout in de pap. Al denkt Luchiano terwijl hij het verhaal meeleest daar iets anders over: "Erase dat! Het is niet grappig!"

Comments

Hij weet nog niet wat worteltrekker is ... maar wel hoe je teksten op de PC kunt berwerken (erasen). Vandaag de dag ... welke van de twee is belangrijker om te weten?

Bon Pasku

Worteltrekken is onbelangrijk, het is wel belangrijk om op de hoogte te zijn van het bewerken van teksten. Nu wordt er misschien verondersteld dat ik zo redeneer omdat dit met computers te maken heeft. En dan zou men geen ongelijk hebben, maar de achtergrond van mijn redenering is ook voor een groot deel gebaseerd op mijn mening dat taal belangrijker is dan rekenen. Worteltrekken, machtsverheffen e.d. is bullshit. Als men kan optellen, aftrekken, vermeningvuldigen en delen is het voldoende en al die vaardigheden zal Luch, als hij van de basisschool (of heet het daar lagere school) af is ongetwijfeld onder de knie hebben. En laat Luch zich daarna vooral niet met wiskunde bezighouden, daar heeft hij in het dagelijks leven niets aan, terwijl hij met taalvaardigheid de wereld wel door komt.

Klinkt bekend, vroeger kon ik ook beter vermenigvuldigen dan delen. Geen idee waarom. Maar het is best goed gekomen hoor...

Fijne kerst!

Ik zal mezelf nooit een rekenwonder noemen, maar percentages schatten kan ik altijd wel goed. Raar.... Letters zeggen mij nou eenmaal veel meer dan cijfers !

@Don Amaro: Worteltrekken is duidelijk minder belangrijk. Bon Pasku pa bosnan tambe!
@Cyberjunk: Eigenlijk is dit niet een stukje over rekenen maar juist over taal. Ik vroeg mij af waarom Luchiano wel wist dat hij nooit worteltrekken op school had gehad maar niet of het onderwerp 'delen' ooit aan de orde was geweest. Klaarblijkelijk heb ik dat niet goed naar voren gebracht. CasaSpider moet dus op taalles!
@Cinner: Toch is het moeilijker van 1 Euro 5 te maken dan met 5 mensen te delen. Jullie ook een fijne Kerst, ondanks de problemen met de auto...
@Willisha: Toch vreemd dat je alle cijfers in het Portugees wel kent (tenminste dat neem ik aan), maar lang niet alle woorden... :-)

Vermenigvuldigen is ook makkelijker dan delen.
Net zo als optellen makkelijker is dan aftrekken.

Dat is zeker niet grappig, wel interesant.

Ik heb heel lang moeten doordenken over jouw visie dat je juist een stukje over taal had geschreven. Gezien de reacties van de andere lezers, hebben ze het allemaal nogal rekenkundig opgevat. Maar ik ben er wel uitgekomen. Ik denk eerder dat wij op taalles moeten in plaats van dat jij dat moet. Bovendien moeten we, dat geldt zeker voor mij, niet oppervlakkig lezen, maar meerdere keren lezen, nadenken en dan reageren. Als je het over het onderwerp delen hebt, dan bedoel je volgens mij dat men uitlegt wat dat inhoudt, niet alles voor jezelf houden, maar delen met de ander of zoiets. Of gewoon een voorbeeld laten zien. Dat kan ook in een taalles. En als de kinderen dat begrijpen, dan kan men altijd nog deelsommen gaan maken. Maar ik vrees dat ik toch spontaan blijf reageren, als ik overal te lang over ga denken en adequaat reageren- hoe goed dat ook is- dan kun je op termijn waarschijnlijk ook niet meer om gekke reacties van mij lachen. Dus is blijf toch maar gewoon spontaan, als ik te diep ga nadenken valt er op termijn ook niet meer om me te lachen. Want dan word ik saai en ik moet er juist alert op zijn dat ik dat niet word.

Slimme jongen, op eerste Kerstdag moet je hem ook niet lastig vallen met worteltrekken, hooguit met Worteltaart, vies he? Fijne Kerstdagen.

@Renesmurf: En toch vind ik de som 10 - 3 gemakkelijker dan 100493949393993 + 994488383848. Dus niet altijd is optellen gemakkelijker dan aftrekken... ;-)
@Cyberjunk: Net zoals goed schrijven is goed lezen ook een kunst. Ik denk dat wij geen van allen ooit uitgeleerd zijn op dit gebied. Toch ben ik heel simpel, als de meeste (alle?) mensen denken dat het over rekenen gaat dan heb ik iets niet goed duidelijk weten te maken. Voorts hoop ik niet dat je er de hele Eerste Kerstdag over na hebt gedacht. En last but not least, maak je geen zorgen. Als er iemand origineel en oorspronkelijk uit de hoek komt dan is het Cyberjunk wel!
@Jannie: Inderdaad, heel 'fies'. Maar waarom moet worteltrekken met een kleine w en Worteltaart met een grote? Ik wens Wim, jou en de kinderen nog een hele fijne Tweede Kerstdag, met veel taart (al dan niet van wortel gemaakt)...

In dit geval ben ik blij met de euro in Europa. Geen rekenwerk. Alleen die euro is wel sneller je gelgzakje uit dan welke munt dan ook. Dat valt mij wel iedere keer weer op.

Kom, maak eens een royaal gebaar en geef Luchiano een worteltrekker voor kerst :-)

Ach, vermenigvuldigen is toch ook veel zinvoller dan delen, nietwaar?

Worteltrekker, ik heb het opgezocht in de on-line Van Dale, alleen het werkwoord worteltrekken bestaat, worteltrekker als zelfstandig naamwoord komt niet voor, dus Schavuit, dat "royale" gebaar dat jij bedacht betekent dus eigenlijk dat Luchiano niets zou krijgen met Kerst...;-)

't Is een kwestie van dagen voordat Luchiano z'n eigen weblog begint.

@Brillie: Ja, tot je naar een land gaat waar ze geen Euro hebben. Dan blijkt dat je het omrekenen helemaal verleerd bent!
@Schavuit: Het onderwerp ligt hier nog steeds ietwat gevoelig. Met een worteltrekker op de proppen komen kan tot onherstelbare schade leiden...
@Henk(ES): Dat ligt eraan hoe je het bekijkt. De Antillen zien liever dat hun nationale schuld wordt gedeeld dan vermenigvuldigd... :-)
@Cyberjunk: Alleen jij kunt zoiets opzoeken in Van Dale. Wat je ook nog kunt doen is dinsdag naar een paar speelgoedzaken gaan en er daar om vragen... ;-)
@Ruben: Die dag zie ik met angst en vrezen tegemoet, hij is nogal wraakzuchtig. Gelukkig houdt hij helemaal niet van schrijven!

Hoezo omrekenen, gaan jullie emigreren ?

Hebben ze daar geen Verdonken ???

Ik vivdt het een leuk stukje

@Casa: dat is helaas weer waar hoewel ik nog elke dag mijn best doe ;) Overigens moest ik meteen aan rekenen denken omdat het zo herkenbaar was voor mij.

@Bodo: Verdonks bestaan in elk land. Als ik een paar miljoen (gulden) meekrijg om SQL Santo Domingo op te richten overweeg ik het...
@Hans: Dank je, misschien overtuigt dit Luchiano... :-)
@Cinner: Bij mijn weten wist alleen Jezus een paar vissen en wat hompen brood tot grote hoeveelheden te vermeerderen. Ik denk dat de Multinationals toen snel hebben ingegrepen, daar ging hun markt! Jij rekent graag of heb je juist ook geen idee waar de worteltrekker woont... ;-)

Bij alles wat ik over die meiden van mij wil schrijven krijg ik tegenwoordig commentaar. Volgens hen is het allemaal niet waar of zwaar overdreven. Het wordt tijd dat ik onderduik bij web streepje log. :)