« Slachtoffers, daders, journalistiek | Main | Donderdag Luchianodag (2/2) »

Donderdag Luchianodag (1/2)

Met zijn acht jaar kan Luchiano goed klok kijken. In principe weet hij alles, maar soms vergist hij zich. Daar komt bij dat de Nederlandse wijze van klokkijken eufemistisch gezegd afwijkend is van de andere talen die hij beheerst.

Niet in het Engels, niet in het Spaans, niet in het Papiaments en eigenlijk in geen enkele andere taal die ik ken of gekend heb komt de constructie vijf over half zes voor. Overal zegt men 25 voor zes, behalve in Nederland.

Donderdagmorgen in de auto keek Luchiano op zijn horloge. Het was vroeg en hij was nog niet helemaal klaarwakker.

"Papa, hoe zeg je dat ook alweer, is het nu vijf over kwart voor zeven?"

Comments

"Nou Luchiano....vijf over kwart voor zeven...is in het Nederlands ...TE LAAT VOOR SCHOOL"

Het is 5 voor kwart over 4, tijd voor cup-a-soup! :)

Tijd om je nog om te draaien in bed. Dacht ik.

@Cerito: Om vijf over kwart voor zeven lig jij volgens mij nog stevig te snurken... Luchiano en ik zijn nog nooit repeat nog nooit te laat op school gekomen!
5 voor kwart over 4 lijkt mij daar de uitgelezen tijd voor. Wanneer is het tijd voor het eerste biertje?
@Brillie: Tja, dat dacht ik vroeger ook... De komende jaren zit ik er nog aan vast, aan dat vroege opstaan...

Leuk.

Nederlands is ook moeilijk en dwars af en toe.