« Websites politieke partijen Curacao | Main | Slachtoffers, daders, journalistiek »

Stanley Brown

CasaLog-lezer Marc meldde in een commentaar op de vorige post dat de website www.stanleybrownthinktank.org van Stanley Brown niet vermeld werd. Nu is diens C'93 een splinterpartij die bij voorgaande verkiezingen nooit potten heeft kunnen breken, bovendien kende ik deze website eerlijk gezegd niet.

Stanley BrownStanley Brown is een belangrijke nog levende persoon uit de geschiedenis van Curacao. Tijdens de befaamde opstand van 30 mei 1969 waarbij Punda in brand stond was hij één van de drie leiders. De andere twee waren Papa Wilson Godett, vader van Anthony en Myrna, en Amador Nita.

In die tijd was het Cuba van Fidel Castro het grote voorbeeld voor Stanley Brown hoe de maatschappij -lees Curacao- eruit moest zien. De val van de Berlijnse muur ongeveer 20 jaar later was de druppel om hem te doen inzien dat socialisme een ideologisch doodlopende weg is.

Een omwenteling in gedachten waar moed voor nodig is. Stanley Brown ziet heel goed in dat globalisering, kapitalisme en het daarbijbehorende vrije markt-mechanisme feiten zijn waar niet aan te ontkomen valt. Zelf noemt hij zich ideologisch gezien een humanistisch, liberale en democratische kapitalist.

Hij heeft van nature een zekere afkeer tegen Nederland en de Nederlanders, vanwege hun koloniale rol in het verleden. De ratio overwon dit gevoel. Een onafhankelijk Curacao is in Brown's ogen een utopie. Derhalve pleit zijn partij C'93 vanaf het begin voor een staatkundig model waarin Curacao een provincie van Nederland is.

Stanley Brown is op velerlei gebied een markant figuur. Vrijwel altijd gaat hij gekleed in een wijd soort tafellakens, er bestaat vast een officiele naam voor deze kledij. Met zijn grijze baard en lange haren heeft hij wel iets weg van een overjarige hippie.

Annemarie Braafheid en Stanley BrownDat uiterlijk deert zijn vrouw Annemarie Braafheid kennelijk niet. Zij was in 1968 first runner-up bij de Miss Universe verkiezingen, de eerste donkergekleurde vrouw die zo ver kwam.

Ook nu nog is zij een zeer aantrekkelijke dame. Schoonheid zit niet alleen in borsten, billen en een gladde huid. Annemarie Braafheid straalt een bepaalde trots en elegantie uit die puur fysieke schoonheid overstijgt.

Op www.stanleybrownthinktank.org schrijft Stanley een korte inleiding over zichzelf. Bij de passage over wie zijn role-model is moest ik even lachen. Het is de bijbelse figuur Thomas. Voor de minder bijbelvasten, toen Jezus na zijn kruisiging terugkeerde op aarde kwam hij als eerste Thomas tegen. Thomas weigerde echter te geloven dat het echt Jezus was. Pas na het zien van de gaten in zijn handen en voeten waar de spijkers doorheen waren geslagen geloofde hij.

De meeste mensen waarderen deze argwanende houding als negatief. Zo niet Stanley Brown. Hij heeft juist bewondering voor Thomas, door zijn gebrek aan respect en wantrouwigheid tegenover de grote leider.

Waarom krijgt deze historisch zo belangrijke, eigenzinnige en intelligente man op politiek gebied geen voet aan de grond op Curacao?

Comments

Ik heb me dat ook al eens afgevraagd spider, politiek op Cur. is liegen, stelen en bedriegen, en dat is iets wat ik nog niet echt heb kunnen bemerken bij Stanley, ik mag hem wel mischien stem ik wel op hem deze komende verkiezingen. Aan zijn uitstraling kan het zeker niet liggen, mooi pak trouwens van Stanley zo heb ik hem nog niet vaak gezien.

Aan zijn opvattingen kan het niet liggen. Misschien is Stanley te open?

Stanley's kledij wordt dashiki genoemd. Google dashiki en klik vervolgens op images, enjoy!

Eerst een verwonderde vraag, Annemarie BRAAFHEID, is dat werkelijk haar echte naam, of is dat een verzinsel? Verder denk ik eigenlijk- hoewel ik dit voorzichtig zeg- dat die Stanley Brown wel eens gelijk zou KUNNEN hebben als hij stelt dat een onafhankelijk Curaçao een utopie is. Al was het alleen maar om de tegenwerking van Nederland hierbij. Ik vrees, dat ALS Curaçao ooit nog eens onafhankelijk zou worden, daar wel twee of drie generaties overheen zouden kunnen gaan. Ik ben bang beste Casa, dat JIJ het niet meer meemaakt. Ik vind het wel meevallen met dat uiterlijk van Stanley Brouwn, hij ziet er in mijn ogen niet zo afwijkend uit. Niet dat ik hem knap vind, verre van dat, maar een overjarige hippie? Nee, dat valt volgens mij nogal mee.

Mij speekt deze houding wel aan, gezonde argwaan is nooit verkeerd. Inderdaad zijn vrouw heeft wat, ik vind haar erg mooi, plus een enorm goeie en positieve uitstraling, net als hij trouwens.

@Tony...inderdaad dashiki heet zo'n ding. Soooooo jaren 70 (peace man) Mijn vriend wilde perse zo'n ding dragen toen we op curacao waren vorige keer. Hij heeft een knalgele uitgezocht, wel grappig om een nederlander te zien met zo'n dashiki hahahahahaahaha

Trouwens casa...liggen er al ayaca's in de supermarkt? (hmmmm zucht)

braafheid , ik wil ook graag een vrouw hebben die braafheid heet , maar goed hij klinkt wel ok die stanley , maar dat doen de meeste mensen op hun eigen webside

Stanley Brown kan geen potten breken omdat hij weigert om compromissen te sluiten noch zich te compromitteren. Hij is een van de weinige figuren uit de Curacaose politiek die in mijn ogen daadwerkelijk integer is. Bovendien is hij voor Curaçaose begrippen extreem open, over zijn eigen bedoelingen maar ook in zijn kritiek op anderen. Hij zoekt de inhoudelijke discussie op en kan zich als een terrier vastbijten in bepaalde stellingen. Daar win je geen verkiezingen mee.
Op hem stemmen zal ik niet zo heel snel, daarvoor is hij mij toch te veel een Don Quichotte.
Een onafhankelijk Curaçao is pertinent niet mogelijk uit economische grondmotieven: voor een zichzelf bedruipende economie heb je minimaal x mensen nodig en die hebben we niet.
Mooie foto's inderdaad.

Zeg Casa...Iedere keer als ik Stanley zie wil ik hem de hand schudden en zeggen "Stanley, ik ben een grote fan van je, en je collums kan ik erg waarderen, ga zo door".
Mijn vriendin stoot me vaak aan als ie langs loopt......maar ik durf niet!!!
Nou ja....Maar Casa...Ik lees over Stanley nu ongeveer een jaar of 3, en toen ik in de Amigoe zijn oproep las om mee te doen aan zijn politieke partij heb daar serieus over nagedacht...tja...Cerito in de politiek.

O ja...de uitslag over mijn politieke carriere....ik durf niet!!!

@ Cyberjunk: Braafheid is een Surinaamse (ex-slaven)naam.
Casa misschien kun je een keer een post wijden aan de naamgeving in Suriname en op de Antillen?

@Ennu: Gedurende de ruim tien jaren dat ik op Curacao woon ben ik steeds meer waardering voor Stanley Brown gaan krijgen. In het begin zag ik hem als een hippie die zijn beste tijd al gehad had. Inmiddels denk ik (voor zover dat door mij te beoordelen is) dat Stanley Brown een fatsoenlijk mens is. En dat is al heel wat tegenwoordig in de politiek... :-)
(Dat pak heeft hij volgens mij speciaal voor de foto heel even aangedaan)
@Piet: Dat is heel goed mogelijk. Ook roept hij nogal vaak hardop wat en vooral wie er niet deugt. Zo werkt het blijkbaar niet...
@Toni: Dank je voor deze info! Dashiki heet het kledingstuk dus. Op internet vond ik deze afbeelding, zo herken ik Stanley Brown wel: http://www.abcme.com/merchendise/dashiki.htm
@Cyberjunk: Braafheid is echt haar naam, mooi he? Rationeel ben ik het helemaal met Stanley eens. Het probleem is het hart van de meeste Curacaoenaars. Ik denk dat ze zich nog liever bij China aansluiten dan bij Nederland... :-) Als je hem een keer in het echt ziet begrijp je mijn opmerking over de hippie wel denk ik. Dat pak was echt speciaal voor de foto.
@Henk(ES): Ze passen wel bij elkaar. (Gelukkig maar) Geen stroomuitval op Lanzarote door Delta?
@Tashita: Een gele dashiki... je brengt me op een idee! (Waar kun je ze kopen?) Ayaca's heb ik nog niet gezien, maar vandaag is het mijn Centrum Supermarkt dag. Ik zal eens voor je kijken...
@Michel: Haha, met die laatste opmerking heb je helemaal gelijk. Dat geldt dus ook voor ons. De naam van een vrouw (en een man trouwens ook) betekent niet automatisch dat zij er ook naar handelt. Alhoewel Annemarie en Stanley al wel heel veel jaren bij elkaar zijn. Vertaal Braafheid in het Deens en sla het telefoonboek er maar op na. Succes!
@CuraKora: Een uitstekende samenvatting! Over je laatste alinea: Stanley Brown wil juist dat Curacao een provincie van Nederland wordt. Is dat in jouw ogen dan wel mogelijk?
@Cerito: Overwin je angst, luister naar je vriendin (dat kan nooit kwaad) en doe het gewoon. Of de politiek iets voor je is daar moet je zelf achterkomen. Voer eerst maar eens een paar gesprekken met Stanley Brown... :-)
@CuraKora: Is inderdaad een interessant thema. Dan heb ik weer iets om me in te verdiepen. (En er daardoor van te leren)

Borsten, billen en huid zijn op zich natuurlijk wel belangrijk. Of ging het daar niet over?

@CuraKora, alvast bedankt voor je informatie en die suggestie van je, die ondersteun ik van harte, lijkt me zeer interessant. Dat lijkt mij wel eens leerzaam.

Thanks a lot people en ook Marc voor het introduceren voor al jullie commentaren.
Cerito ik ben heel makkelijk aanspreekbaar. Bel me gewoon op en kom langs.
De dashiki die ik draag is door ons in de jaren zestig met de hulp van een zeer bekwame naaister ontwikkelt en moest aan de volgende eisen voldoen.
Makkelijk in elkaar te zetten zijn.( dus bv. geen knoopsgaten).
Zo min mogelijk invoer producten( dus geen knopen)
Door man en vrouw te dragen zijn.(dus een lintje bij de halsopening dat bij mannen openstaat en bij vrouwen vast te knopen is)
Van katoen,luchtig , fris en kleurrijk zijn.(dus open bij de oksels en natuurlijk over de broek en nooit in de broek dragen)
Zeer ruime zakken hebben en dat is het bijzondere aan dit ontwerp het heeft niet de bekende Europese zakje dat alle hemden hebben maar twee grote diepe verborgen zakken,de vleugels van de dashiki.Een andre pro is dat men het niet hoeft te strijken na wassen uitgestrekt op hangen en je kan het weer aan trekken.Je kan omdat het over je onderbroek hangt ook in huis zonder broek ermee rondlopen en de oude kun je 's avonds als pyjama gebruiken.
Ik heb wel eens gedacht hier een uitvoer product van te maken en misschien doe ik dat nog wel eens net zoals mijn idee om de kalebas boom met ballen en al geleverd als caribische kerstboom te promoveren.

@Erwin: Op zich is dat zeker belangrijk!
@Cyberjunk: Het onderwerp staat genoteerd in mijn lijst van (mogelijk) toekomstige onderwerpen. Maar straks begin je weer over de maandelijkse poll... ;-)
@Brown: You're welcome! Ik hoop dat Cerito de stap nu waagt. En anders toetst zijn vriendin het telefoonnummer wel in... :-) Het idee van de kalebasboom als kerstboom spreekt mij wel aan. Geen uitvallende naalden en gratis ballen!

@ casa.....het was een souvernier(hindoe)winkel schuin tegenover de Penha in Punda.
Veel succes en ik wacht op de fotö: casa in dashiki hahahaahahahahahahahaha

Het idee van "De Nederlandse Antillen als één Nederlandse provincie" kwam van mij.
Verder kom ik echt niet meer bij van het lachen op die website.
De voorganger van deze site www.coalitie.com was helemaal janken van de pret.

Groet.