« De zon is terug | Main | Curgas en de waarheid »

El Sapo El Sapo (19)

Zaterdag waren we met het hele gezin (ahum) in de Bibliotheek. In een opwelling vroeg ik aan Lucy of ze zin had om lid te worden. We hadden haar Sedula bij ons en voor het geld hoefden we het niet te laten: 15 Antilliaanse guldens ofwel ongeveer 7 Euro voor een heel jaar.

Na de inschrijving liepen we naar de afdeling voor volwassenen, op zoek naar Spaanstalige boeken. Luchiano (8) duurde het allemaal te lang. "Mag ik alvast mijn boeken uitzoeken?", vroeg hij. Dat mocht en hij vertrok naar de kinderafdeling op de eerste etage. Uiteindelijk waren we precies tegelijk klaar met het uitzoeken.

Thuisgekomen liet Luchiano een van zijn nieuwe aanwinsten zien. Het was een wel erg dun boekje. "Papa, weet je... mensen die zulke dunne boekjes schrijven... die zijn gewoon lui!" Die kon ik niet laten lopen. "En wat zijn dan mensen die zulke dunne boekjes in de Bibliotheek uitzoeken om te lezen?"

2.

Maandagavond om 18:20 had ik een afspraak met juffrouw Margriet Magermans van klas 3B. We gingen het over Luchiano's rapport hebben. Gelukkig was alles dik in orde, nou ja behalve de vijf voor schrijven dan. Diverse onderwerpen kwamen aan de orde. Een van de dingen die in mijn ogen voor verbetering vatbaar zijn is het Nederlands.

Ik merk aan Luchiano dat zijn Nederlandse spreekvaardigheid niet zo hard vooruit gaat als ik gehoopt had. Dat komt met name doordat de voertaal van de vriendenclub Engels is. Zowel binnen als buiten de klas. Dat laatste gaat nu veranderen. Juffrouw Margriet gaat het Nederlands in de klas verplicht stellen.

Toen ik Luchiano thuis van dit nieuws op de hoogte stelde viel hij plat neer op zijn bed: "Man, how could you do this to me!"

3.

Ons gas is bijna op omdat Curgas beweert begin september een gasfles geleverd te hebben hetgeen niet zo is. Gedurende ongeveer negen dagen konden we nauwelijks televisie kijken omdat TDS (ons soort van kabelsysteem) het niet deed.

De monteurs van zowel Curgas als TDS zouden maandag langskomen. Curgas is niet geweest, die bel ik dinsdagmorgen wel weer. TDS kwam wel, zij het pas om vijf uur 's middags. Volgens Lucy was de monteur ronduit onvriendelijk. Uiteindelijk verliet hij het huis met onze TDS-box onder zijn arm.

"Ho, ho, ho!", bootste Lucy de Kerstman na. "En wanneer krijgen we hem terug?" De monteur snauwde iets van misschien vandaag anders morgen. Om 17:55 werd er geclaxonneerd en stond er zowaar een nieuwe monteur met een nieuwe TDS-box onder zijn arm. Ademloos keek ik toe hoe hij het apparaat aansloot en initialiseerde. Hij deed het! Vanavond kunnen we eindelijk weer naar El Color del Pecado kijken.

Tussenstand qua service: TDS-Curgas 2-0.

Comments

Om onderwerp 1 en onderwerp 3 moest ik ontzettend lachen, vooral je laatste opmerking over de service vond ik SCHITTEREND!!!! Je blijft ook altijd in voetbalstijl, het is te merken dat je een voetbalfan van de eerste orde bent. Verder vind ik de manier waarop je Luch even aanpakte op luiheid helemaal super. Werd hij niet kwaad op je? Heet die juffrouw Margriet echt Magermans van haar achternaam? Ik dacht me eigenlijk de naam Maagdemans te herinneren, maar dan zal ik me wel vergissen. Maar hoe ze ook heet, ze is zeer verstandig om het Nederlands in de klas verplicht te stellen. Zijn er meer ouders die dat belangrijk vinden voor zover je weet? Of zijn jullie de enige?

En nu volgend jaar niet gaan zeuren dat het Engels van Luchiano achteruit is gegaan!

Leuke sapo, jij en Luchiano zijn gevat en aan elkaar gewaagd, mooi. Dat gas komt ook choed.

@Cyberjunk: 1. Feyenoordfans zijn voetbalfans bij uitstek, vandaar. 2. Neen, Luchiano werd niet kwaad. Hij gaf het zelfs toe! 3. Juffrouw Margriet heet echt Magermans, maar wat heb je dat goed onthouden zeg. Want ik heb haar abusievelijk in het begin inderdaad Maagdemans genoemd. (Ik weet trouwens niet wat erger is) 4. Juist de ouders vinden het belangrijk dat de kinderen goed Nederlands leren. Daarom sturen ze de kinderen juist naar een school als de Marnixschool. Kinderen praten (uiteraard) het liefst in de taal die hun het beste ligt...
@Piet: Kom ik wellicht wat zeurderig (of mekkerig) over de laatste tijd? ;-)
@Henk(ES): Over het gas ga ik zo bellen. Het probleem met Luchiano is dat hij nog steeds slimmer wordt, maar ik met de dag dommer... :-)

1. Grappig, ik was zaterdag ook voor het eerst in jaren weer in de bieb. Zal wel door het regenachtige weer komen :-) Heb je niet gezien.
2. Het verbaast me dat het Nederlands in de klas niet al verplicht is. Op Schweitzer is dat wel zo. Overigens hangt het dan nog af van de kwaliteit van het Nederlands van de juf, daar zijn grote verschillen in te bemerken.
3. Ik heb ook ooit een gasfles te veel betaald. Het is tot op heden niet duidelijk wie het geld heeft: Bank of Curgas. Een ding is zeker: ik heb het niet. Waar moeten ze van Curgas dan naar kijken? Ze moeten je toch gewoon op de spoedleverlijst zetten? Volgens mij heb jij gisteren een TDS wonder meegemaakt. Lucy moet erg boos hebben gedaan want de nieuwe boxen schijnen al maanden op. Heb je ook een nieuwe AB? M'n mond hangt nu al open van verbazing. Qua TDS en Curgas: Hoe vaak vallen ze uit? Ik heb in het algemeen minder te klagen over de gasstroom van Curgas als over de beeldenstorm van TDS.

Feyenoordfans voetbalfans? Ik vind het meer masochisten.

;-)

Luchiano komt er wel, al is het met wat hulp.

Voor kinderen is het altijd het leukst om zelf lekker te snuisteren naar leuke eigen dingen, zoals de kinderafdeling.

de bieb is hier belachelijk duur geworden vind ik..... maar ik heb vanaf dat ik kon lezen alles gelezen wat er maar kon.... ik weet nog dat ik niet naar de c boeken mocht omdat ik a en b al kende...daarvoor moest je een bepaalde leeftijd hebben...is dat nog?...

big smile om jullie opmerkingen naar elkaar...ik hou daar wel van :-)

Wat is een Sedula????

@Willisha: Ik meen me te herinneren dat een Sedula te vergelijken is met een identiteitskaart van de gemeente zoals wij die hebben Ik meende dat Casa eens zoiets schreef, maar zeker weet ik het niet, als mijn idee niet klopt, dan moet Casa maar corrigeren.

@Casa: Over je opmerking dat ik de naam Maagdemans goed heb onthouden, mijn geheugen is redelijk tot goed, al zeg ik het zelf. Ik zou heel veel van wat jij schrijft tegen je kunnen gebruiken als ik dat zou willen...;-)

@CuraKora: 1. Grappig. Dan was je denk ik ietsje later of misschien ietsje vroeger... ;-) 2. Verplichten is een uitvoeren twee. De juf praat wel (goed) Nederlands, maar als het ene kind iets tegen het andere zegt kan dat natuurlijk snel in het Engels... 3. TDS was inderdaad een ramp, kanaal switchen en met een beetje pech moest de box rebooten. Curgas wordt vervolgd...
@Erwin: Masochisten vinden zelf dat ze een mooi leven hebben. Ik ken overigens je favoriete club niet, maar het lijkt mij sterk dat het PSV is. In dat geval mag je mee lijden... :-)
@Renesmurf: Ik vind dat jij je (zeker voor een smurf) erg goed kunt inleven in de kinderwereld!
@Paola: Toen ik een jaar of 9 was zei een vriend tegen mij dat hij stiekem al boeken voor 12-jaar in de bibliotheek las. Ik schepte toen op dat ik al boeken van boven de 34 las. Onze bibliotheek is verdeeld in volwassenen en kinderen. Binnen de afdeling mag je lenen wat je wilt...
@Willisha: Een Sedula is een creditcard-achtig kaartje dat als bewijs dient dat je legaal bent en ingeschreven. Het is tevens geldig als identiteitsbewijs en binnen de Antillen als geldig reisdocument (ipv paspoort). Net Dirk Jan Durieux 'ontdekt', die schrijft wel aardig. Zie: http://www.durieux.nl/www/index.asp?id=95

@Cyberjunk: Precies (wat een geheugen). Zou je ook veel van wat ik geschreven heb VOOR mij kunnen gebruiken?

Zeker Casa, dat zou ook kunnen hoor, ik handel al naar gelang de situatie zich voordoet...;-)

Kabel? Wat doet die antenne dan daar op het dak?

PS: Bruine bonen eten. Dan heb je weer gad genoeg.

Lid worden van de bibliotheek! Lijkt uniek maar is gewoon vanzelfsprekend. Ook op Curacao zouden de biliotheken net zoals in sommige Nederlandse steden (o.a. Leiden en Groningen) op zondag open moeten zijn. Of is dit reeds het geval?

@Hubertus Bieb is niet op zondag open en op zaterdag alleen 's ochtends. Wat dat betreft is de instelling (ook in winkels) toch nog erg gericht op dat een bedrijf of instelling ervoor is om de personeelsleden salaris te kunnen betalen. Klanten zijn daarbij een noodzakelijk kwaad en worden ook zo behandeld. Ik heb het vermoeden dat een deel van al die winkels die altijd dicht zijn als ik vrij ben eigenlijk dekmantels zijn voor criminele handelingen.

Overigens is de bieb hier voor kinderen (tot 18) gratis is en daarboven ook niet echt duur. Ook de boetes bij te laat terug bezorgen liggen lager dan we uit NL gewend zijn: de laatste keer slechts een kwartje per boek per week.

@Cyberjunk: You're scaring me!
@Brillie: De vraag over de kabel heb ik in een latere post beantwoord. Voor wat betreft de bruine bonen heb je op zich gelijk. Het probleem is alleen, hoe krijg je dat 'gas' in de gasfles?
@Hubertus: Ik heb niet te klagen over de openingstijden van de bibliotheek. Bovendien is het er over het algemeen best rustig. En dan kan ik mijn boeken ook nog eens via internet verlengen als het nodig is. Ik geef ze een 9!
@CuraKora: Gelukkig ben jij niet zo vaak vrij... ;-)