« Thais eten op Curacao | Main | Logische(re) taal »

Brillen

Als er iemand gek is op brillen dan is het wel Brillie. Jammer genoeg is het niet mogelijk direct naar Brillie-posts te linken, maar de laatste over brillen staat onder donderdag 8 september. Voor de liefhebbers.

Zaterdag werd ik gebeld door Pearle met de mededeling dat mijn nieuwe brillen klaar lagen. Een gewone en een zonnebril. Een week of twee geleden heb ik de brillen uitgezocht en een paar dagen later een oogmeting laten doen.

Dat laatste gebeurde zeer secuur. Toen na het eindeloos wisselen van de glaasjes (is deze beter of deze, 1 of 2?) uiteindelijk mijn keus voor links en rechts in de testbril zat, zag ik beduidend beter dan met mijn eigen bril.

Dat kon heel goed kloppen want de afwijking aan mijn rechteroog was van 6.50 naar 5.75 met cylinder gegaan. Ook links had ik een minder sterk glas nodig.

Luchiano showed Casa's nieuwe zonnebril, klik voor 800x651De vraag is nu of mijn ogen beter zijn geworden of dat de voorgaande meting een paar jaar geleden in Punda niet zo secuur was. Ik hou het op een combinatie van beiden.

's Avonds gingen Luchiano (7) en ik met zijn tweeën naar Pleincafé Wilhelmina. Lucy had geen zin. We vermaakten ons prima, Luchiano kletste honderduit.

We hadden het over mijn nieuwe bril. "Ja papa, het is een hele mooie bril." Dat vond ik nog wel een leuke opmerking. Het vervolg was minder. "Met bril ben jij ook mooier. Zonder bril zie je die streepjes en zo. Met bril lijk je ook intelligenter."

Met de nadruk op lijk zullen we maar zeggen. Even later wilde Luchiano weten sinds wanneer ik een bril heb: "Ben jij blind geboren?" Ik vertelde hem dat ik tien of elf jaar was toen ik samen met mijn moeder naar de GGD-keuring ging. Bestaat dat eigenlijk nog, de GGD-keuring?

Ik werd gewogen en kreeg een pollepel beurtelings voor mijn linker- en mijn rechteroog. Na afloop van de oogtest zei de keuringsarts dat ik slechtziend was en een bril nodig had. Mijn moeder schrok enorm, dat weet ik nog goed. Maar mijn hart maakte een vreugdesprongetje. Een bril, dat leek me wel wat. Immers, mijn vader had ook al een bril.

Apetrots was ik op mijn eerste bril. Bijkomend voordeel was dat ik ineens veel beter zag wat er op het schoolbord stond geschreven. Inmiddels ben ik niet meer zo trots op mijn bril, het is eerder lastig.

Steeds meer mensen in mijn omgeving laten hun ogen laseren. Afgezien van de kosten is er ook de angst. De angst dat het net bij mij, bij wie anders, mis gaat en ik vervolgens als goedmakertje een nieuwe hond krijg.

Op Curacao wordt veel reclame gemaakt voor het laseren. Wat mij echter telkens weer opvalt is dat de oogchirurgen die bij het instituut in dienst zijn zowat allemaal een bril dragen.

Nog wat foto's met mijn brillen. Model is Luchiano, jaartallen Ohne Gewähr.

 • Bril 1994
 • Bril 1997
 • Zonnebril 2005
 • Bril 2005

 • Comments

  Hmmm... ik geloof dat het verstandig is om, mocht Luchiano ooit aan de bril moeten, toch maar zijn ogen te laten laseren... Hoewel die zonnebril hem dan weer wel staat...

  Het presenteren van de foto's is goed.

  Je moet je glazen wel poetsen, hoor!

  @Victor: Ik denk dat het meer de shock is van twee maal (bijna) -6 op zijn ogen... (De ontbrekende tanden doen de rest)
  @Hans: Dank je! Je deed het goed deze week in voetbalpoules.nl...
  @Wiro: Oh, als ze vies zijn koop ik altijd een nieuwe bril... ;-)

  Ik heb geen bril, maar als de tijd daar is zal ik hem dragen. Lenzen of laseren hoef ik niet.

  Ja, de GGD-keuring bestaat nog steeds!!! Vraag maar aan Gea en haar collega's :D

  Mijn brilmonturen zijn in de loop der jaren steeds kleiner geworden. Üit mijn eerste model, 'Loes Haasdijk', halen ze tegenwoordig twee monturen volgens mij.

  Ook mijn ogen worden de laatste jaren steeds minder slecht (de term 'beter' kan ik niet gebruiken). Lastig is dat ik nu lees zónder bril, maar de rest doe mét bril. Een omgekeerde leesbril dus eigenlijk.

  Oh ja, vergeten mijn montuuroordeel te geven: ik vind de bril 2005 erg mooi, maar bij Luchiano (7) vind ik de zonnebril 2005 toch het beste staan!

  Wat betreft bril 2005, zit daar iets blauws in verwerkt? Ben jij slechtziend? Ik zeg van mezelf dat ik slechtziend ben omdat zelfs met een bril mijn gezichtsvermogen niet te corrigeren valt. Als dat wel kan, dan wordt er volgens mij meestal gesproken van bijziend, of verziend. Maar goed, ik ben geen oogarts, dus misschien dat ik het niet precies weet. Iets anders, heb jij nooit overwogen om contactlenzen aan te schaffen? Verder is het zo dat als men iets doet met laser, of men opereert aan staar, of wat dan ook, dan geneest men een kwaal die er in het algemeen in iemenads jeugd nog niet was. Maar als men in zijn jeugd op een gegeven moment een bril gaat dragen, dan is zoiets meestal blijvend. Er kunnen, naarmate men ouder wordt, oogkwalen ontstaan die er in de jonge jaren nog niet waren, ondanks dat men een bril droeg. Als die kwalen op oudere leeftijd dan ontstaan, dan kunnen die soms door middel van laser of operatie of wat dan ook wel weer genezen. Maar de reden dat men al eerder een bril (of lenzen) droeg blijft dan wel bestaan.

  Nog even een aanvulling, er zijn sowieso oogkwalen die helemaal niet laser te genezen zijn, wellicht lijden die oogchirurgen aan zo'n kwaal. En als die hun werk goed doen, dan mogen ze mijns inziens best een bril dragen.

  Als je je ogen laat laseren dan wordt het hoornvlies dunner, dus kwetsbaarder. Door het felle zonlicht op Curacao krijg je eerder last van staar. Het zou mij niets verbazen als dat erger werd na een laserbehandeling. Het voordeel van staar is natuurlijk wel dat je na een staaroperatie een nieuwe lens krijgt. Mijn tante van tachtig kon na een staaroperatie de straatnaambordjes weer lezen vanuit de auto.
  Om die reden (staar) wordt het dragen van van gekleurde glazen in de tropen afgeraden omdat de pupil dan meer geopend blijft en dus meer schadelijk uv-licht in het oog toelaat.

  Naarmate je ouder wordt wordt de ooglens starder en kan niet meer zo goed scherp stellen. Het voordeel van bijziendheid is dat je zonder bril kan blijven lezen terwijl "normale" mensen dan een leesbril nodig hebben. (-6 is echter wel erg bijziend.) Als gelaserd bent dan zul je dus op termijn een leesbril moeten gaan gebruiken.
  Uit je verslagen van Luciano's opmerkingen en commentaren kreeg ik de indruk dat hij nogal een bijdehand ventje is. Nu ik de foto's heb gezien met die brillen weet ik het zeker, hij is een behoorlijke wijsneus.

  vdb

  @Renesmurf: Je bent een conservatief type. Net als ik...
  @Willisha: Ik had vroeger ook een enorm grote bril. Iemand schreef eens dat ik (als DBA) met gewone mensen communiceerde door mijn twee 17-inch monitoren op mijn neus. Ik zal Luchiano jouw voorkeur doorgeven. (Met enig geluk dat wel sta je nog steeds bovenaan in voetbalpoules.nl!)
  @Cyberjunk: Ik denk dat je gelijk hebt, ik ben bijziend en niet slechtziend. Contactlenzen begin ik niet aan, glas in je ogen stoppen is tegennatuurlijk. Ook zie ik continu contactlensdragers met hun oogbollen draaien omdat de lens erachter zit en de zenuwen aan het doorsnijden is. Waarom de oogchirurgen brillen dragen weet ik niet, maar het boezemt mij weinig vertrouwen in...
  @MJvdBroek: Dat wist ik niet dat staar in de tropen vaker voorkomt. Als ik overigens lange tijd zonder zonnebril autorijd krijg ik geheid last van mijn ogen. Het zal dus wel kiezen zijn uit twee kwalen. Voorlopig hou ik het maar bij mijn brillen. Met betrekking tot de Luchiano-foto's, bedoel je echt bijdehand of eerder eigenwijs... ;-)

  Met plezier de foto's met Luchiano bekeken, met bril 2005 (niet ontspiegeld?), met zonnebril en één met bril maar zonder tand. Wij vinden zowel het ventje als de brillen vet cool. CasasPa

  Praat eens met Krijn, die is minder happy met het laser-resultaat dan bv Roland !

  Mijn zoon is gelaserd door de artsen van jouw link. In Boxtel. Hij had helemaal geen tijd om dat gezellig op Curaçao te laten doen tot zijn spijt. De reden was, dat zijn bedrijf de website voor de betreffende dokters moest bouwen!:-)Hij is erg blij brilloos te zijn, maar wij moesten erg wennen aan een zoon, die sinds zijn derde jaar bebrild was en nu ineens niet meer. En van dat "intelligenter" met bril, dat lijkt alleen maar zo....

  @CasasPa: De bril 2005 is wel ontspiegeld, maar daar heb je schijnbaar nivo's in. Het is de eenvoudigste ontspiegeling, goed genoeg voor een eenvoudig man...
  @Bodo: Zal ik binnenkort eens doen. Ik dacht dat Krijn ook tevreden was?
  @Els: Je bedoelt Lars, dat kan haast niet anders. Ja, na zoveel jaren krijg je een brillengezicht, dat heb ik ook. Maar... alles went. Al kan het even duren... :-)

  @Casa: Doordat Luciano veel in gezelschap van volwassenen verkeerd (heb ik de indruk) is hij geestelijk wat verder dan zijn leeftijdgenootjes en daardoor heeft hij een beetje kapsones gekregen, zo kijkt hij tenminste. Het kan ook liggen aan de wat naar beneden lopende mondhoeken waardoor zijn gezicht een wat laatdunkende uitdrukking krijgt.
  Volwassener dan de leeftijdgenootjes leidt uiteraard tot eigenwijs gedrag. Dat is niet erg, daar kun je later in je leven nog veel plezier van hebben. (mits vergezeld van intelligentie en kennis van zaken!)

  vdb.

  mooie nieuwe bril hoor. maar nu nog n foto met jou als model, want bij iemand anders en zeker bij n menneke van 7, kun je natuurlijk niet zien hoe die bril jou staat.
  @Mvdb: ik denk dat t maar lijkt dat Luchiano kapsones heeft, hij kijkt op de foto's ook wel erg serieus. Maar ik vind m toch wel een echt leuk jongetje, heel vrolijk en open. Jaaa ik neem t wel even voor m op hoor!

  Bril met 8. Lenzen met 21.

  Ben ook niet zo voor dat laseren, dan maar een stok en een hond mettertijd, dat heeft misschien ook wel wat.

  Lars is niet mijn enige zoon. Ik heb ze in soorten en maten. Lars heeft nooit een bril nodig gehad en die is daar dan weer heel blij over....

  0.75 punt minder, dat is toch mooi!! Nog 8 keer zo'n verbetering en je bent brilloos.
  Reken zelf maar uit hoeveel jaar er tussen de 2 metingen zat. Als je dan leeftijdsgenoten aan de bril moeten ben jij er net vanaf....:-)

  Ik mis een foto van Luchiano met je duikbril op sterkte, dat kan een leuke zijn....
  Of heb je die niet meer?

  @MJvdBroek: Volgens mij zijn kinderen tegenwoordig in het algemeen een stuk wijzer dan vroeger. Ze doen veel meer indrukken op dan wij, nou ja ik dan... Over Luchiano's (met 'ch'!) gezicht: hij was net wakker en kreeg meteen vier brillen met tweemaal -6 voor zijn kiezen. Daar gaat een kind niet vrolijk van kijken... :-)
  @Pascale: Namens Luchiano bedankt. Van een bril gaat iedereen serieus kijken, het is mijn redding geweest... ;-)
  De duikbril is volgens mij inderdaad verdwenen!
  @Erwin: Laseren op je 44e?
  @Henk(ES): Ik ben juist bang dat je dankzij het laseren aan de stok en de hond moet. Dan maar een bril!
  @Els: Jij hebt nog vele geheimen en mysteries... maar het is toch wel Lars die het support (de-spammen) op jouw site doet?
  @Angel: Sinds mijn 16e ofzo heb ik min-zes. Nu ben ik niet zo goed in rekenen, maar ik vrees dat ik 1624 jaar moet worden voor ik weer op 0 sta. Met mijn bankrekening gaat dat een stuk sneller... :-)

  Het ging op dat logje meer over de mode dan bril opzich. Maar goed. Kijk als iedereen rechtstreeks gaat linken.... laat ze maar even zoeken. Dan zien ze dat er meer is dan alleen maar brillen.

  Zelf heb ik er nu een van Titanium, slechts 16 gram zwaar. En dat is wel lekker dragen. Zeker nadat ik lenzen niet meer kan verdragen.

  Dat laseren... ik hoor er ook vele slechte verhalen er over. Dus laat ik het maar even zo.

  PS. Ook bij mij zat er een opgaande lijn in van -5.25 naar -4.oo. Maar in de cylinder ging het juist omhoog. Eigenlijk veranderde niet zoveel in de totale sterkte. Maar meer in de vorm waarop. Als kinda had ik trouwens +3.00, dat werd langzaam 0.00, om later van -1.00 door te schieten naar -5.00 en en andere iets van -6.00.

  Het is jaren stabiel geweest. Maar schijnbaar veranderen de ogen boven de 40 toch weer.

  @Ja, Lars is inderdaad mijn waakhond waar het spammers betreft. Ben ik erg blij mee. Als ie naar zijn ouderlijk huis komt krijgt hij altijd een extra kluifje van me!

  hoe doe je dat in de zee? bril ophouden?....

  @Brillie: Je kunt geen lenzen meer verdragen? Hoe komt zoiets? Van de andere kant is het maar goed ook, want anders was je naam niet zo toepasselijk geweest. Of ogen veranderen na je veertigste merk ik wel over drie jaar...
  @Els: Haha, daarna kwispelt hij zeker een tijdje...
  @Paola: Ja, de eerst jaren niet, maar nu wel. Als ik mijn bril niet op heb in zee denk ik dat alle vrouwen bloedstollend mooi zijn en moet ze tot op 30 centimeter naderen. Dan is een bril opzetten toch gemakkelijker... ;-)