« Schakel Op! | Main | Zomaar een BBQ »

Van massage tot terrorisme

Luchiano (7) en ik lagen samen op bed wat uit te rusten. Eerst deden we spelletjes met afkortingen, L.I.G. Luchiano Is Gek, P.I.D. Papa Is Dom, dat soort werk.

Toen kreeg ik een watermassage van hem. Luchiano sprenkelde water over mijn benen en masseerde ze. Dit is tevens een les in anatomie, want zo leert hij lichaamsdelen als knieholte en kuit goed benoemen. Na de kuit kwam de hiel. Qua associaties hadden we nog steeds bij Feyenoord terecht kunnen komen, via Dirk. Het werden de oude Grieken.

Van hiel gingen we naar achilleshiel en achillespees. "Wat een moeilijke naam!", zei Luchiano. Vervolgens vertelde ik hem het verhaal van de schier onoverwinnelijke Achilles en diens aandeel in de Trojaanse oorlog. Achilles vocht aan de zijde van de Grieken en werd uiteindelijk gedood door een pijl die hem raakte in zijn enige zwakke plek.

Nu was het nog maar een kleine stap naar mijn held in de Trojaanse oorlog, de slimme Odysseus, en het verhaal van het Paard van Troje. En niet te vergeten de beklagenswaardige Cassandra die als straf van de Goden wel feilloos de toekomst kon voorspellen maar nooit geloofd zou worden. Een vrouw waar ik grote verwantschap mee voel.

Juist toen ik wilde vertellen wat Odysseus met het Houten Paard wilde doen, namelijk het verbergen van een aantal soldaten die 's nachts de poort van Troje moesten openen, onderbrak Luchiano mij. "Ik weet het! Ik weet het!", riep hij enthousiast, "Ze deden er een bom in!"

Hij is duidelijk een kind van deze tijd met bomaanslagen en zelfmoordterroristen. Maar ook gefascineerd door het tijdloze verhaal van Odysseus' zwerftocht om thuis te komen. Een mooie gelegenheid om deze ietwat weggezakte materie weer eens naar boven te halen.

Comments

Volgens mij wordt het bij heel wat mensen weer naar boven gehaald! Taal bij Don Amaro, en geschiedenis bij CasaSpider :-D

cassandra's straf vind ik nog altijd een van de meest wrede straffen denkbaar

Goed beschouwd is er maar weinig veranderd in de geschiedennis, moord en doodslag.

De een leert de Oude Grieken op het Gym, de ander op bed bij zijn pa.
Maar het is wel mooi dat men ze leert. CasasPa.

Ik zal later vandaag even een nieuwe moslim op het log zetten. Met foto.

Taal bij mij? Ik hoop dat je computertaal bedoelt ;-)

Er staan nog veel spannende gesprekken met Luchiano je te wachten ... en de meest spannendste van allemaal ... als hij een tiener wordt. Vooral als hij plots enthousiast roept "Ik weet het! Ik weet het!" .....

terwijl de oude sprookjes van grimm en andersen en consorten al zo gruwelijk zijn is de werkelijkheid vaak nog veel gruwelijker......

Terug van vakantie. Op het web weer even naar CasaSpider. Leuk die aandacht voor de Griekse mythologie. Weet iemand daarover leuke websites te vinden?

zoms voel ik me ook als een casandra, eigenlijk best vaak

@Willisha: Zijn wij eigenlijk niet de archeologen van onze herinnering?
@Charlotte: Helemaal mee eens. Toch zou ik in haar geval overwegen om het omgekeerde te zeggen van wat ik wist. (Hmm... misschien ook een tip voor mij!)
@Renesmurf: Precies, en niet te vergeten... boottochten (Odysseus was nog veel langer onderweg dan jij)
@CasasPa: Het is goed dat oude, universele verhalen worden doorgegeven...
@Brillie: Ik heb nog geen idee waar het over gaat, maar kom zo kijken...
@Don Amaro: Haha, en daarna zeker: "Kom maar even bij me zitten pa, dan leg ik het je uit!"
@Paola: Helaas wel ja, daarom hou ik het maar bij de Ilias en de Odyssee...
@Hubertus: Ik denk dat als je google.nl op "Griekse mythologie" zoekt je een heleboel sites vindt met mooie verhalen. Ook kun je specifiek zoeken naar Achilles, Odysseus, Paris & Helena etc...
@Michel: Ik denk dat meer mensen dat hebben. De ultieme test is om de uitslagen van de Eredivisie van volgende week nu al hier te publiceren... ;-)

Hoi, hier ben ik weer, terug van retraite. Van Griekse mythologie heb ik geen verstand. Morgen komt er vast wel weer een reactie met meer inhoud, bereid je maar voor, want ik ben uitgerust en weer tot ALLES in staat!!!!

Lees 'Helena mijn liefste' van Luciano (heheh) De Crescenzo. Dit is een prachtig verhaal over de Trojaanse oorlog. De verhalen over Agamemnon,
Achilles en Patroklos, de listige Odysseus en vele anderen zijn verweven in het avontuur van Leontes, een 16-jarige jongen, op zoek naar zijn vader.
groeten,
Pol

@Cyberjunk: Ik heb het inmiddels gemerkt, psychiater in spe... :-) Maar welkom terug, we hebben je gemist.
@Polskaya: Van Luciano De Crescenzo heb ik in onze bibliotheek (naast de homo en de zigeuner) alleen "Geschiedenis van de Griekse filosofie: van de presocraten tot de neoplatonici" gevonden. Lijkt me ook interessant. Jouw samenvatting is overigens ook lezenswaardig...