« Roland in het Verriet (2) | Main | De gele pompoen is ontploft »

Maar ik zal erover nadenken

In sommige opzichten is Luchiano (7) bijzonder actief en leergierig. Bijvoorbeeld als het gaat om het downloaden van mp3's of het bekijken van filmpjes waar hij de hoofdrol in speelt. Verder interesseert hem alles wat met de computer te maken heeft. Laatst zag hij mij een verhaaltje schrijven. Als tekst-editor gebruik ik UltraEdit. Luchiano moet het doen met het aloude Notepad en Wordpad.

"Ik wil ook die UltraEdit!", kreeg ik te horen. Vervolgens zeurde Luch (spreek uit: Loetsj) me de kop gek wanneer ik nou UltraEdit op zijn computer ging installeren. Na de installatie was hij dolgelukkig en ging meteen alle opties uitproberen. UltraEdit kan tekst hexadecimaal weergeven. Even later declameerde hij hele zinnen hexadecimaal. Ja, alsof ik dat als taal spreek.

In sommige opzichten is Luch een lui varken. Zo houdt hij helemaal niet van schrijven, laat staan verhalen. "Heb je nog iets leuks meegemaakt dat ik op mijn weblog kan zetten?", vroeg ik hem. Waar heb je anders kinderen voor. "Neen", luidde het korte antwoord. "Maar ik zal erover nadenken." Ja, ja, die kennen we.

Even later in Yahoo Messenger:

Casa Spider: En Luch... heb je al iets leuks voor mijn weblog bedacht?
Casa Spider: O, je bent zeker heel druk aan het schrijven...
Casa Spider: Ik zal je niet storen zoon!
Luchiano: ja waarom schrijf jij niet over ultra edit dat ik heel blij was
Casa Spider: Als jij dat nou eens doet... dan ben ik nog veel blijer...
Luchiano: een korte
Casa Spider: Ok, dat mag...
Luchiano: luchiano was blij waneer zijn vader een ultra edit op zijn computer heeft gedounloud toen meteen schreef hij tien zinnen op en geefte zijn vader een zoen: verhaal luchiano

In welke klas beginnen die kinderen eigenlijk opstellen te schrijven?

Comments

Dat is volgens mij in groep 7/8. Luchiano heeft dus nog even om iets moois voor te bereiden.

Verbaast me dat hij niet het volgende schreef:
%2e%2e%2e%20%65%6e%20%67%65%65%66%74%65%20%7a%69%6a%6e%20%76%61%64%65%72%20%65%65%6e%20%7a%6f%65%6e%3a%20%76%65%72%68%61%61%6c%20%6c%75%63%68%69%61%6e%6f

Hexadecimaal, ik heb er nog nooit van gehoord, maar ik vermoed dat het iets met wiskunde te maken heeft, tenminste, als de reactie van Don Amaro hexadecimaal is. En als Luchiano dat snapt, dan snap IK dat hij niet goed in taal is, want meestal snappen mensen die goed in wiskunde zijn niets van taal en omgekeerd. Ik hoef daarvoor maar naar mijn familie en naar mijzelf te kijken om daarvan overtuigd te zijn. Of zit ik met mijn wiskundige vermoeden van de betekenis van hexadecimaal nou in een verkeerde richting te denken? En als DAT zo is, wat bedoelt Don Amaro dan?

@Piet: Toen ik zes was schreef ik al hele verhalen. Maar ja, ik zat dan weer niet de Engelstalige helpfunctie van UltraEdit uit te pluizen. Times they are a changing...
@Amaro: Mij ook. Waarschijnlijk was hij te lui om de string van UltraEdit naar Yahoor te copy/pasten... :-)
@Cyberjunk: Hexadecimaal heeft niets met wiskunde te maken maar meer met de manier waarop computers werken. In principe is dat binair, een computer kent alleen enen en nullen. Een byte bestaat uit acht schakelaars die aan (1) en uit (0) kunnen. Als een byte uit tien schakelaars had bestaan had ons decimale tel-stelsel voldaan. Nu is het octale stelsel handiger. Je telt dan als volgt: 0-1-2-3-4-5-6-7-10-11-12-13-14-15-16-17-20.
Voor grote getallen is dat een beetje lastig en daarom gebruikt men in de computerwereld vaak het hexadecimale stelsel. Hier telt men tot 16: 0-1-2-3-4-5-6-7-8-9-A-B-C-D-E-F-20-21-22... 29-2A-2B-2C-2D-2E-2F-30-31...
Het decimale getal 65 (de hoofdletter A in de Ascii-tabel) is octaal 101 en hexadecimaal 41.
Nu is vast alles helemaal duidelijk!

Interessant dat octale stelsel. Maar waarom nou dat gedoe met letters bij hexadecimaal, vraag ik me af. Moet je zo naar de zestien? Ik vind dit erg lelijk en weinig vindingrijk.

Voor een deel is het zeker duidelijk, van het binaire stelsel had ik zelfs wel eens gehoord, dat dit uit enen en nullen bestond had ik ook wel eens vernomen, maar meer in getallen van 1024 kilobytes is 1 Megabyte en 1024 Megabytes is 1 Gigabyte als ik me die getallen tenminste goed herinner. De rest van je betoog was me niet bekend. Ik las je uitleg iets voor 23.00 u. Nederlandse tijd, ik ben nu iets te slaperig om het goed tot me te laten doordringen, morgen, als ik wat fitter ben, ga ik dit nog eens lezen en dan geloof ik zeker dat het mij volledig duidelijk zal worden. Je kunt overigens heel goed uitleggen, leid jij informaticastudenten op zoiets? Ik ken maar weinig mensen die het zo kunnen overbrengen als jij.

Ik vind het wel mooi, kort en bondig! Prima zo!

CasaSpider, je weet het in ieder geval beter uit te leggen dan mijn docent tijdens mijn opleiding tot netwerkbeheerder.

Ik snap nog steeds niet hoe ik dat diploma ooit gehaald heb (volgens mij moet mijn korte-termijn geheugen toen in ieder geval nog optimaal gewerkt hebben hahahaha....).

Toen ik in Duitsland woonde schreef ik al hele schoolkranten vol op mijn 6de.

@Hubertus: Het probleem met het zestientallige stelsel is dat men 16 verschillende symbolen moet hebben in plaats van 10. Het getal 10 staat in het hexadecimale stelsel namelijk voor 16.
Wat is nu gemakkelijker dan de ons bekende 10 cijfers gebruiken, aangevuld met de eerste zes letters van het alfabet?
@Cyberjunk: Dank je wel voor het compliment! Ik heb in de loop der tijd wel een aantal cursussen gegeven, van de andere kant kan ik ook best ongedurig zijn... :-) Je kunt experimenteren met binair/octaal/decimaal en hexadecimaal met de standaard Windows calculator. (Wel even op scientific zetten: View/Scientific in plaats van Standard)
@Renesmurf: Thanx!
@Willisha: Bij de meeste diploma's is het veel belangrijker dat men ze heeft dan hoe men ze heeft behaald... :-) Meestal kan men iets pas goed uitleggen als men het zelf goed snapt!
@Brillie: Bedoel je dat je de schookrant pakte en die vervolgens met een viltstift onderkliederde of zijn Duitse kinderen gewoon intelligenter dan Nederlandse... ;-)

En dan noemen ze Kristi (9) al nerd op school, terwijl die allen maar The Sims speelt ! Hoe moeten ze Luchiano dan wel niet noemen ?


"Brains" ???

En dan noemen ze Kristi (8) al nerd op school, terwijl die allen maar The Sims speelt ! Hoe moeten ze Luchiano dan wel niet noemen ?

"Brains" ???

Ze is toch echt 8 :-)

Dus als ik goed begrijp wat er in je verhaal staat en na je uitleg trek ik voorlopig de navolgende conclusie. Dat Ultra Edit tekstverwerkingsprogramma kan tekst, die iedereen normaal kan lezen, ook omzetten naar die hexadecimale cijfers en hoofdletters. Als ik dat niet goed heb begrepen dan hoor ik dat wel. Je geeft aan dat er ook een octaal stelsel is, dat met andere getallen werkt en niet zo makkelijk te hanteren is bij computers. Dat roept bij mij nog een vraag op. Je noemde wel een octaal getal voor de hoofdletter A in de ASCII tabel. Wordt dat octale stelsel dan toch nog ergens voor gebruikt in de computerwereld? Zo niet, dan veronderstel ik dat je het gewoon voor je opleiding moest weten. En als het niet gebruikt wordt in de computerwereld, waar dient dat octale stelsel dan WEL voor? Het bestaat tenslotte, dus dat zal ongetwijfeld ergens betekenis hebben. Mijn Windows versie is Nederlandstalig, ik zal eens op Wetenschappelijk speuren om te experimenteren en dan merk ik wel of ik het snap.

Je hebt een bijzonder kind.

Voor een jongmens van 7 vind ik het een prachtig verhaal; kort en bondig, alles staat erin.

Ik zie het al voor me:
Luchiano tegen Juf:'Wil je mijn opstel hexadecimaal?'.

@Bodo: Haha, zijn vriendenclub kijkt altijd naar Codename Kids Next Door. Die hebben allemaal een nummer. Luchiano heeft inderdaad het nummer van de wizzkid, ik geloof Numbuh Five... :-)
@Cyberjunk: Het octale stelsel wordt (werd?) veel gebruikt in zogenaamde memory-dumps. Als een programma stukliep werden er een paar honderd vellen papier uitgeprint met wat zich op dat moment in het geheugen bevond. Die dump bestond uit octale getallen, dat leest nu eenmaal vele malen gemakkelijker dan binair. Tegenwoordig is software zo ingewikkeld dat gewone stervelingen de dumps niet meer kunnen ontcijferen. Het is net als met autotechniek, vroeger kende de monteur ieder onderdeel van de motor. Nu sluit hij de auto aan op een computersysteem en dat systeem bepaalt vervolgens welke modules vervangen dienen te worden...
@Helffer: Het is geen Dik Trom hoor... ;-)
@Roos: Je bedoelt daar kan zijn vader nog iets van leren... ;-)
@Frits: Haha, ik heb hem ook al geadviseerd om eens te beweren dat 100 hetzelfde is als 4. Maar dan binair...

wat doen wij toch altijd moeilijk met dat loggen he... het kan zoveel makkelijker zie ik nu...ik moet nog veel leren ;-)

:-)
Waarom geef je 'm niet dat bekende binary t-shirt op zn verjaardag..
Eh, even denken,
"There are only 10 types of people in the world: Those who understand binary, and those who don't"

Leer 'm vi

Wordt 'ie hard van ;-)

@Paola: Zolang je dat maar beseft ben je in ieder geval een stuk verder dan zij die het niet beseffen... ;-)
@Frits: Schitterende spreuk ja... :-) Ik heb hem aan Luchiano verteld en na enig nadenken snapte hij het ook nog. Eens kijken wat zijn juf ervan vindt...
@Matthijs: Goed idee, ik installeer het vandaag nog. Volgens mij vindt Luchiano het een leuk programma, om indruk mee te maken door bijvoorbeeld 'dd' in te toetsen. Regel weg... ;-)