« Maar ik zal erover nadenken | Main | Message in a Bottle »

De gele pompoen is ontploft

De gele pompoen voelt zich niet helemaal frisHet hing al een beetje in de lucht. Nadat de PLKP onder leiding van Errol Cova uit de Landsregering (Nederlandse Antillen) was gezet behield de coalitie een minieme meerderheid en kon dus doorregeren.

Nu is de PLKP op eigen initiatief uit de Eilandsraad, de regering van het eiland Curacao, gestapt. Hierdoor komt de coalitie twee zetels tekort voor een meerderheid.

Bemanning voor deze zetels kon gevonden worden bij twee eenmans-fracties: de LNPA (Lista Ni Un Paso Atras) van Nelson Pierre en de van Frente Obrero (FOL) afgescheiden Rignald Lak. Dit is niet gelukt en daarmee is de Eilandsregering gevallen.

De Papiamentstalige kranten brengen dit soort berichten op plastische wijze. Iedere partij is verbonden met een kleur. Zo is de PAR van premier Etienne Ys de gele partij. De Vigilante schreef met een grote kop: "De regering is ontploft als een gele pompoen". Over de toenaderingspoging tot Nelson Pierre: "Pierre hoeft de shoarma van de PAR niet".

Voor de volledigheid de huidige zetelverdeling in de Eilandsraad, er zijn 21 zetels in totaal:

  • 7 - Frente Obrero, eigenlijk 8 maar Rignald Lak heeft zich afgescheiden
  • 5 - PAR
  • 3 - PLKP
  • 2 - PNP
  • 2 - MAN
  • 1 - LNPA
  • 1 - Rignald Lak

De coalitie bestond uit PAR, PNP, PLKP en MAN. Zij beschikte derhalve over 12 van de 21 zetels. De PAR heeft reeds aangegeven in de oppositie te gaan. Frente Obrero leidt de formatiebesprekingen.

Comments

Een lappendeken. Maar die weten ze vast wel weer aan elkaar te maken. Misschien wat kleurtjes op een andere plek.

Niets gehoord in Nederland van de definitieve (?) val van het kabinet Ys. Hier zijn we met andere zaken bezig. Het Referendum!!! Nederland stemt tegen de grondwet omdat we uitgeschakeld zijn in de voorronde van het songfestival, de Euro de prijzen heeft opgejaagd, het kabinet Balkenende weg, moet en omdat we geen Turken in Europa willen. Wat er in de grondwet staat? Dat weten we niet. Ja, in Nederland is het kiezersvolk en de politiek pas volwassen.

Ik zet mijn geld op nieuwe verkiezingen en dat Forsa Korsou het heel goed gaat doen.

ssstttt..."Forsa Korsou wil samenwerken en weer vriendjes worden met Nederland"!!!!

@Brillie: Het betekent ook weer het vervangen van commissarissen en andere omwentelingen die tijd en geld kosten...
@MJ: Het is niet de val van het Kabinet-Ys, dat betreft de Landsregering. Nu is de Eilandsraad (regering van het eiland Curacao) gevallen. Ik geef toe, het is verwarrend. Dit heeft echter zo mogelijk nog meer consequenties!
@Cerito: Ik vermoed dat er wel een coalitie uit komt rollen. FOL en PLKP hebben samen al 10 zetels. Of Lak komt erbij, misschien de PNP of de MAN en de nieuwe regering is een feit. Ik geloof niet dat daar nieuwe verkiezingen voor worden uitgeschreven...

Maar voor die kosten heeft de bevolking voor gekozen.

Dat is niet erg democratisch als er met de door jou gesuggereerde personen ZONDER NIEUWE VERKIEZINGEN een nieuwe Eilandenraad wordt geformeerd. Curaçao hoort toch nog steeds bij het Koninkrijk der Nederlanden? In het koninkrijk wordt wel democratisch gestemd. Als Curaçao dan die democratie laat vervallen vind ik dat een kwalijke zaak.

Als de eilandsraad valt kunnen er GEEN nieuwe verkiezingen komen. Dat is overigens hetzelfde als in Nederland, daar kunnen indien een gemeenteraad valt ook geen nieuwe verkiezingen komen. Bij het vallen van een gemeenteraad wordt ook op basis van de eerdere verkiezingen opnieuw geformeerd.
Kortom ook dat gedeelte is dan niet democratisch in Nederland / het Koninkrijk.
Alleen bij het vallen van een landsregering (YS / Balkenende) zijn nieuwe verkiezingen mogelijk.

@Brillie: Nou, ik heb toch echt niemand horen vragen of we wat extra mogen betalen... Maar soms horen anderen wel eens dingen die niet gezegd zijn...
@Cyberjunk: Benno heeft het prima verwoord, er wordt gewoon eerst gekeken of andere partijen wel een meerderheid kunnen vormen. Stel dat in Nederland de VVD uit de regering stapt en de PvdA wil de opengevallen plaats wel innemen, dan kan dat gewoon. Daar is niets ondemocratisch aan...
@Benno: Dank je voor de heldere toelichting. Wat is jouw inschatting?

Dat zal me een zooitje zijn, zo'n ontplofte pompoen.

ik laat me maar nooit politiek uit op het internet.. bewaar ik voor tijdens een biertje. Moet toch een reden hebben om wat te gaan drinken.