« Poll Germaine C. | Main | De sjip »

Curacao Gran Marcha 2005

Een van de absolute hoogtepunten qua feesten op Curacao is Carnaval. In januari was er het Tumba Festival, alsmede een groot aantal Jump-Up's waarbij de deelnemers dansend achter geluidswagens door de straten trekken.

Curacao Gran Marcha 2005Het ging verder met de Optocht van de Paarden, vervolgens vorige week zondag het Kindercarnaval en afgelopen vrijdag de Teener Parade. Dit hebben wij allemaal aan ons voorbij laten gaan. Gisteren waren we er uiteraard wel bij.

De Grote Optocht, hier Gran Marcha genoemd, is The Main Event. Weken van tevoren reserveren mensen hun plaats langs de route door er stoelen, banken of zelfs hele tribunes neer te zetten.

Officieel moet iedereen achter de hekken blijven, maar vooral Nederlanders hebben daar een broertje dood aan. Ik moet wel foto's maken namelijk.

Zo werd ik tot de orde geroepen door een vrouw die mij toebeet dat haar stoel daar stond en dat ik daar dus niet voor mocht staan. Haar stoel, het leek verdacht veel op mijn kuil.

Van onze groep was vrijwel iedereen er. We moesten nog een hele tijd wachten en Luchiano (7) maakte van de gelegenheid gebruik om zich met een echte slang te laten vereeuwigen.

Even dreigde de regen roet in het eten te gooien. Nooit eerder heeft het met Carnaval geregend, tenminste niet dat ik mij kan herinneren. Gezien de vele buien van de afgelopen maanden mochten we met dit miezerige buitje van tien minuten in onze handen knijpen.

Om ongeveer half vier kwam de eerste Carnavalsgroep voorbij denderen. Wij stonden er toen al bijna twee uur te wachten, te drinken en vooral te kijken naar de paraderende jeugd. Vitamine voor de ogen!

Curacao Gran Marcha 2005Bijna iedere groep werd begeleid door de winnende Tumba van Farley Lourens: Lòs laga bai (Púluwe, Púluwe). Daar had ik geen problemen mee, want het is een hele goede Tumba. Ook '10' van Ike Jesurun kwam een aantal malen voorbij.

Er lopen altijd veel bekenden mee in de optocht. Mijn probleem is dat ik ze nooit herken, dus moet ofwel betrokkene zichzelf bij mij kenbaar maken, ofwel moet Lucy mij op hem of haar wijzen. Van de ministers heb ik alleen Errol Cova gezien, hij kreeg de eer met Lucy op de foto te mogen.

Tegen zeven uur was het feest ten einde en mochten wij vanaf de Roodeweg de berg oplopen. Bovenaan stond onze auto op de Ring geparkeerd, dat doen veel mensen met Carnaval.

Gelukkig was de trap die de berg opging flink opgeknapt. Lucy vergeet namelijk ieder jaar op zondag dat het een fikse klim is en niet eenvoudig als men naaldhakken aanheeft. Niet dat ik dit uit eigen ervaring weet overigens. Dinsdagavond, bij de Marcha di Despedida, neemt zij vervolgens extra gymschoenen mee, speciaal voor de beklimming.

Vandaag is heel Curacao vrij en uit aan het rusten van het feest van gisteren. Carnavalsmaandag hebben wij als vrije dag geruild tegen Tweede Pinksterdag. Dat komt mij nu wel goed uit.

De complete foto-serie (58 pictures) is hier te vinden. Viel Spass!

Comments

Nou, dat is een leuke en uitgebreide manier van carnaval vieren. Zou jij niet eens mee willen lopen in de optocht met je gezin? Of is dat echt alleen voor hooggeplaatsten of minimaal heel bekende inwoners van Curaçao?

'CasaSpider is in zijn nopjes met deze klokkenluidster'

De dame leek ook in haar nopjes te zijn?
Cool retro-shirtje! :)

Het is voor ons wel om een beetje jaloers op te worden. Wij hadden gisteren onzen Optocht van Striepersgat. Het was er gezellig, heel druk door het mooie winterweer, maar de optocht zelf stelt niet heel veel voor. Ik weet niet hoe ik foto's mee kan sturen, er zijn er wel wat. Wij wachten op jullie Marcha de Despedida. CasasPa

Leuke fotos, alleen het weer is wat minder. Trouwens die slang was toch wel dood he?

@Cyberjunk: Meelopen? Neen, bedankt! Dat is me veel te ver... :-) Op zich mag iedereen overigens meelopen in de Gran Marcha. Er gaat wel heel wat geld in kleding en de wagen zitten per groep. Niet zelden wordt een bijdrage van zo'n 1000 gulden (500 Euro) gevraagd.
@GJ: Het was een sympathieke dame. Bedoelde je haar of mijn shirtje... ;-)
@CasasPa: Foto's kun je als attachment meesturen, wel eerst iets verkleinen svp. Ik ben er wel benieuwd naar, naar de optocht in Striepersgat!
@Brillie: Het weer was iets minder, van de andere kant, een hele middag in de brandende zon heeft ook zijn nadelen. Het was een levende slang.

Volgens mij wordt daar pas echt carnaval gevierd.
Of hebben ze daar ook van die Hoempa-muziek?

Foto`s geven een leuk beeld.

Ja, wat is dat?

Onze ministers hebben zo'n pakkie niet nodig. de meeste zijn helaas al mallotig genoeg van zichzelf. Alhoewel Hoogervorst een dwangbuispakje wel leuk zou staan...

Wat een rotleven hebben jullie daar toch ;)

hee dat ziet er leuk uit! Ben benieuwd naar de foto's van vriendin van mij, die viert nu ook carnaval op Curacao, heb al gespeurd of ik haar toevallig zag tussen jouw foto's, maar helaas ;-)

@Renesmurf: Traditioneel komt er altijd een kar voorbij met Hollanders, nou ja eigenlijk meer Limburbers. Ze noemen zich de Kabrieten (geiten) en als zij langskomen klinkt er even wat hoempa (zak-eens-lekker-door) muziek. Voor de rest is het (gelukkig) Tumba wat de klok slaat.
@Pascal: Wat is wat?
@Carin: Toch zou het leuk zijn als ze meededen of niet? Ik vind dat wel aardig dat dat hier nog zomaar kan, zonder bewaking enzo.
@Henk(ES): Het valt inderdaad niet mee...
@majriM: Dan denk ik dat zij niet in de buurt van zuipers.com op de Roodeweg stond. Het parcours is ook nogal lang. Hoe ziet ze eruit?

@ Casa:
Ik doelde op het bijzondere exemplaar, maar ik had niet zover gescrolld dat ik het onderschrift ook kon lezen.

wow wat een held die zoon van jou....ik ben helemaal peplex....

ja en dat dan met een rrrrr ertussen...... *zucht* ik leer het nooit...eerst lezen dan posten...sorry

haha, nee maar ik zal het haar wel vragen of ze bij zuipers.com stond, dat weet ze vast nog wel!
Ze is er met haar vriend en dochter, zus en moeder op bezoek bij haar nicht/vriendin met man en 2 kids (zij wonen tijdelijk op Curacao).
Typisch Hollands gezin :o)

Oei. Een echte... ik zou snel wegwezen.

heb nog even van de foto's genoten. Vraag: is de Gran Marcha alleen of vooral voor mooie, bruine, blote, vrolijke vrouwen? Ook genoten van Lucy, zonder bloot. CasasPa

@Pascal: Ik kan mij voorstellen dat je wat huiverig was om verder naar beneden te scrollen... ;-)
@Paola: Gebeurt mij ook regelmatig! Ik dacht nog even dat "peplex" gewoon de Achterhoekse versie was... :-)
@majriM: Ik zal er dinsdagavond eens op letten!
@Brillie: Volgens mij ben jij zelfs nog bang voor de tuinslang... :-)
@CasasPa: Nee hoor, er doen ongeveer evenveel mannen mee. Ik maak nu eenmaal sneller oogcontact met vrouwen... ;-) Even serieus, het steeds bloter worden is hier wel een issue. Jonge meisjes (13, 14, 15) lopen er tegenwoordig al zo uitdagend bij, dat leidt uiteindelijk alleen maar tot ellende. Zeg maar zwangerschap enzo. Waar blijven de attachments uit Striepersgat?

Leuke foto's, wat een lekkere vrolijke kleuren allemaal. Doet verlangen naar de zon!

Het heeft wel meer geregend tijdens een carnaval hoor casa(weet niet direct het jaartal) maar gelijk heb je als een kreeft verbranden is ook niet alles, het weer van deze zondag was optimaal, vandaag echter flinke buien, als dat morgenavond maar niet doorzet!

Ja, hier krijg ik zo weer heimwee van! Geweldige foto's.

@Angel: Dank je! De kabrieten waren traditiegetrouw overigens in het zwart/wit gekleed... :-)
@Ennu: Ja, dat moet haast wel, dat het ooit eerder met Carnaval heeft geregend. Maar zo erg als de laatste maanden... het Afscheid van het Kindercarnaval is afgelast, door de regen...
@Ella: Thanx! In Cedar Rapids heeft niemand zich verkleed?

Wel, we dragen hier al een paar maand een muts, maar dat is zeer zeker geen feestmuts!

Dankzij jouw verslag en de 58 foto's heb ik zo toch nog wat meegekregen van een evenement waar ik elk jaar weer met volle teugen van genoot. Niet alleen van de Gran Marcha, maar ook van mensen kijken in de uren voorafgaand aan de parade. Thanks CasaSpider!

Luchiano was teminste voorbereid met zijn stoeltje. Dat heeft ie dus niet van z'n moeder (geen klimschoenen meegenomen). Moet ie dus van jou geleerd hebben.

Zes jaar lang zijn wij naar optocht van de Paarden, het Kindercarnaval, de afscheidsparade van het Kindercarnaval, de Teener Parade, de Gran Marcha en de Marcha di Despedida geweest. Slechts één keertje toen we van de Roodeweg naar onze auto terugliepen na afloop van de Marcha di Despedida op dinsdagavond sputterde het een klein beetje. Verder inderdaad nooit regen gehad.

Ook dit is carnaval op Curacao: http://www.picsplace.to/5/0572/carnaval8.jpg

@Henk, 'wat gebeurt er achter de schermen', dat laat CasaS. ons niet altijd zien :-)

Geweldige foto's weer, heb nog niet alles bekeken maar ga dat zeker doen.

Via A-tivi en Casema hebben we hier alles gelukkig naadloos kunnen volgen. Als ik niet oppas ga ik carnaval nog leuk vinden ook (mits op Curaçao dan, dat weer wel).

@Ella Rook: Een muts... hmm... het begin is er... :-)
@Henk(USA): Het moet gezegd, als jij iets doet, doe je het goed! Kindercarnaval heb ik een keer of drie gezien, daarna vond ik het wel genoeg. De paarden gaan op een of andere manier altijd aan mij voorbij. Ik hoop dat het vanavond droog blijft, dan gaan we er nog een keer tegen aan. De foto van het 'andere carnaval' is grappig, ik zag hem op deze site: http://robertopcuracao.web-log.nl/
@GJ: Net als jij (waar zijn de movies van afgelopen weekend?) laat ik niet alles zien. Later, als ik over 35 jaar een Dutch Bloggie win, dan kom ik wel met een "Making of"... ;-)
@Roos: Ik hoop er vanavond ook bij te zijn, de dinsdagavond-foto's zijn meestal nog leuker. Datzelfde geldt trouwens voor de optocht, het echte hoogtepunt. Ga er maar weer voor zitten daar!

Gezellig vind het echt jammer dat ik carnaval heb gemist. Achteraf bleek er wel een optocht te zijn in Buenos Aires maar meer een 'buurtoptocht' op tv hebben we de echte optochten gezien... nou laat ik het zo zeggen dat was wat voor jou!!
Ik wou er nog een stukje over schrijven.... je had je ogen uitgekeken. Ik was het carnaval gewend zoals op Aruba.. iedereen mag mee doen in alle maten. Hier zag je alleen ulta-schone dames die zeer slank waren met de juiste vormen (borsten en vooral latina billen. In ienieminie outfitjes waar alleen de schaamstreek en de tepels waren beschermd... de billen en borsten danste gezellig mee in de open lucht. En de mannen.. nou dat waren volgens mij alleen homo's want ook hun droegen niet veel meer dan een string :( en tja dat vond ik wat minder om naar te kijken ;) Maar de dames zagen er supermooi en swingen lekker door de straten van de provicies.
Tja wat ik zei' was wel wat voor jou' ;)

@ Casa: ik ga niet zitten, ik ga dansen.Maarrrr.... ff tapen dan maar!

@Gaby: Wat je daar beschrijft over de optocht in BA klinkt zeker niet verkeerd. Overigens is het bij mij niet zo dat 'hoe onbedekter, hoe beter'... Integendeel, sommige kleding werkt nog veel magnetischer op je ogen... :-)
@Roos: Ja, tapen is beter want vanavond is het midden in de nacht bij jullie... dans ze!

Blijkt het hier donderdagavond om 8 uur te worden uitgezonden... niks live. Aan de ene kant jammer, aan de andere kant mazzel; dan ben ik gewoon thuis.

Wazzut leuk?

jaloers!
Ik kom graag nog eens langs!

Isabel

Wie o wie kan mij aan het liedje van Farley Lourens met 'Lòs laga bai' helpen ??
Ik was er bij en heb de hele vakantie met P�luwe � p�luwe (4X) in mijn hoofd rondgelopen !