« Opvoeden is een beetje acteren | Main | Dingen die ik niet begrijp (10) »

Tumba Festival 2005

Farley Lourens with Tumba Festival voor de derde keer op rij!De afgelopen week was Curacao in de ban van het Tumba Festival. Van maandag tot en met donderdag werden de voorrondes gehouden en vrijdag was de dag van de grote finale.

Wat is het Tumba Festival? Dat is een Festival waar Tumba's ten gehore worden gebracht.

Een Tumba is een carnavalslied dat aan speciale eisen moet voldoen om zich Tumba te mogen noemen.

Men moet het horen om te weten wat het is, ik kan het niet uitleggen. Niet onbelangrijk is de tekst van een Tumba, die vaak een actuele lading heeft.

Heel Curacao was dus in de ban van het Tumba Festival. Zo'n 10.000 mensen trokken iedere dag naar het Curacao Festival Center om het gebeuren live mee te maken.

Farley Lourens kust zijn kroonVele anderen bekeken het Festival via TDS/PayPerView. Vooral op donderdag- en vrijdagmorgen oogden veel werknemers ietwat vermoeid.

De laatste dag, de finale op vrijdag, werd gelukkig ook door TeleCuracao uitgezonden, want dat is gratis. Van tien uur tot iets over enen hebben Lucy en ik het volgehouden. Voor het horen van de einduitslag hadden we tot ongeveer half vijf moeten opblijven.

Normaliter ben ik niet echt een Tumba-liefhebber, tenminste niet om zo naar te luisteren. Het echte Tumba-gevoel krijg ik pas bij de grote Carnavalsoptochten: Gran Marcha op zondag en Marcha di Despedida op dinsdagavond, als de geluidswagens langsrijden met de populairste Tumba's op vol volume.

Het Tumba Festival vond voor de 35e keer plaats. Ik vond het nivo hoog, vandaar dat we het zolang uithielden. De strijd om de titel Rei di Tumba (Koning van de Tumba) ging ook dit jaar weer tussen Ike Jesurun met zijn Tumba '10' en Farley Lourens met 'L˛s laga bai' (Laat je gaan).

Ike Jesurun werd met '10' verdienstelijk tweede'10' hebben we gezien en klinkt aanstekelijk. De Tumba gaat erover dat wij onszelf een '10' moeten geven en die uiteraard ook moeten verdienen. Tijdens de Tumba komt er een gemaskerde overvaller op Ike Jesurun af, maar deze weert hem af en dan klinkt weer '10'.

De Tumba van Farley Lourens heb ik nog niet echt gehoord. Lucy wel en zij vindt hem duidelijk minder dan die van Ike Jesurun.

De jury dacht hier anders over, want Farley Lourens werd voor de derde achtereenvolgende keer gekroond tot Rei di Tumba. Karnaval kan beginnen!

Comments

Er wordt flink wat afgefeest daar!
Leuk zo.
Hier doen we niks, en dat vind ik dan weer leuk.

Ik wacht wel tot 30 april, carnaval op St. MAARTEN.

Dat lijkt me iets anders dan het Nederlandse carnaval en ik denk dat carnaval op Curašao op een wat hoger niveau ligt dan in Nederland, zonder dat het in Curašao iets afdoet aan de gezelligheid. Hoewel blijkbaar niet is uit te leggen wat een Tumba moet zijn om zo te mogen heten, heb ik het idee dat het feit alleen al DAT het ergens aan moet voldoen, volgens mij bewijst dat het een leuk lied is dat, afgezien van leuk en feestelijk, ook nog ergens over gaat. Dit in tegenstelling tot de flauwe, Nederlandse onzin die meestal met carnaval ten gehore wordt gebracht.

@Renesmurf: Het is dus eigenlijk altijd leuk... :-)
@Brillie: Waarom wachten, waarom niet twee keer plezier?
@Cyberjunk: Carnaval is hier een volksfeest, niet alleen iets van beneden de rivieren. We hebben hier trouwens ook geen rivier. Ook duurt het veel langer, met het Tumba Festival en straks de Jump-Up's waarbij groepen mensen achter geluidswagens door de straten lopen. En dan het carnaval zelf, optocht van de paarden, dan de kinderen, de volwassenen en het afscheid. Carnaval is nogal belangrijk hier!

Het Nederlandse gehos kan ik niet waarderen. En nu even over vliegen naar jullie lijkt me geen goed plan. Hoewel, ik kan dan wel daat petje even omruilen.

Casa, ik was vrijdag in Festival Center. Ik had bijna nix meegekregen van de 1e drie dagen. Maar ik vond die van Farley meteen ijzersterk - opbouw, goed gespeeld.

@Brillie: Aha, je wilt het Feyenoord-petje mee terugnemen. Daar komt niets van in!
@DeJongOnes: Dan stond je zeker niet vooraan (red carpet) tussen al die dames met een bordje met '10' in hun handen en haast onbedekte borsten... ;-)