« Guantanamo Bay | Main | Kameraad CasaSpider »

Porque te levantaste tan temprano?

"Wat ben je rood!", zei Ilienne maandagochtend op het werk. Het klonk me als muziek in de oren, de zondagen worden langzaam maar zeker weer heet als vanouds.

Burn! Baby! Burn!

De jongedame die Lucy zondagmiddag op Mambo Beach wist te verleiden om Chica de la Semana te worden is van bijzondere klasse. Tot zover het goede nieuws. Het 'slechte' nieuws is dat mooie Adinda pas volgende week alhier te bewonderen is.

Het is echter geenszins behelpen met Cristina Ruiz, een 36-jarige dame uit Cali, Colombia. Zij is zeer welbespraakt. Begint Cristina eenmaal te praten, is ze haast niet meer te stoppen. Mensen die geïnteresseerd zijn in een zeewaardig Yacht en bijbehorend onderhoud moeten zeker contact opnemen met Cristina bij Opus Marina Piscadera Bay, tel. 599-9-5112879.

Desde Cali, Colombia: Chica de la Semana Cristina!Over spreken gesproken en dan specifiek in relatie tot relaties. Als twee (of meer) mensen elkaar lange tijd kennen sluipen er al snel bepaalde standaardzinnetjes in de onderlinge conversaties. Bij mij gebeurt dit tenminste altijd, vooral in standaardsituaties.

Heel vaak weet ik inmiddels precies wat Lucy in een bepaalde situatie gaat zeggen. Ik irriteer me daar helemaal niet aan, neen zelfs integendeel! Ik vind het juist grappig. Met toestemming van Lucy publiceer ik hier de top-3 van door haar gebezigde standaardzinnen.

Op nummer drie: El piso esta mojado! (De vloer is nat!)
Wanneer gebruikt: Als ik de keuken of de badkamer inloop en er ligt water op de tegels. Nu ben ik in de negen jaar dat ik in dit huis woon nog nooit gevallen, maar Lucy waarschuwt mij toch altijd even.

Op nummer twee: Un parte si, un parte no! (Voor een deel wel, voor een deel niet!)
Wanneer gebruikt: Met name als we op zaterdag of zondag koffie hebben gedronken. Ik lust dan minimaal nog een tweede mok. Als ik obligaat aan Lucy vraag of zij ook nog een mok wil volgt standaardantwoord nummer twee. Zij heeft dan wel zin, maar weet dat zij nerveus wordt van koffie. Soms wil ik na standaardantwoord nummer twee nog wel eens als volgt uit de hoek komen: "Welk deel wil wel, boven of onder?"

Op nummer één: Porque te levantaste tan temprano? (Waarom ben je zo vroeg opgestaan?)
Wanneer gebruikt: 's Morgens, 's middags en 's avonds als ik even op bed heb liggen uitrusten.
Om een of andere reden vindt Lucy het belangrijk dat ik goed en vooral veel uitrust. Als ik mij na het uitrusten lekker fit voel en de woonkamer binnenkom volgt steevast standaardzin nummer één. Inmiddels klinkt deze zin nog veel vaker, want nu gebruik ik hem ook bij Lucy.

Op lachicamerengue.com onder Chica Semana zijn meer foto's en tekst van en over Cristina Ruiz te vinden. Helaas staat er niets over Cristina's standaardzinnen. "Blijf met je vieze handen van mijn Yacht af!", zou er zomaar een kunnen zijn.

Comments

eh eh 'La Vieja de Semana'.
Zit nog wel strak in d'r velletje moet ik zeggen.

Ik denk dat iedereen wel standaardzinnen heeft. Maar toen ik, heel lang geleden, nog jong was, had ik er meer dan nu. Het waren meer standaarddreigementen, waar in het algemeen natuurlijk niets van terecht kwam. Als iemand me een beetje had zitten uitdagen, dreigde ik standaard met "een stoot voor je ogen." Voor de rest waren mijn standaardzinnen doorgaans uiterst clichématig. Wanneer iemand vroeg of ik de leukste thuis was, dan was standaard mijn antwoord: "Ja, op de deurknop na, want die geeft handjes." Ik herinner me ook standaardzinnen van mensen die me heel na stonden. B.v.die van mijn moeder, "Iedereen op zijne wijs." Werd gebruikt als ik (of een ander lid uit ons gezin) iemand heel gek vond, terwijl die alleen maar een andere leefwijze hanteerde, of iets anders lustte dan wij. Of die van mijn vader. "Toen ik zo oud was als jij was ik niet zo brutaal tegen mijn oude, eerbiedwaardige vader." Dit was overigens leuk plagend bedoeld en het werd gebruikt als wij onze vader goedmoedig plaagden. Nog zo eentje van mijn vader. "Gedraag je." Dat zei hij te pas en te onpas, meestal als hij ons b.v. even ergens afzette emet de auto en ons gedag zei. Overigens zei hij dat niet alleen tegen mijn moeder, mijn zusjes en mij, maar ook tegen anderen. Maar dat was meer een standaardkreet, dan dat hij het echt meende. Ik denk dat er in elk gezin wel standaardzinnen voorkomen. Ik ben overigens blij dat je die van jullie wel vertaalde, anders had ik ze niet gesnapt.

('s morgens)
'Porque te levantaste tan temprano?'

(10 minuten later)
'Un parte si, un parte no!'

(half uur later)
'El piso esta mojado!'

... en met een beetje fantasie en wat romantiek ... kan ik me indenken hoe jij soms je ochtenden beleeft met Lucy

@Pepijn: "Abuela de la Semana" was ook een leuke geweest. Maar leeftijd zegt lang niet alles over uiterlijk, ik zou willen dat ik er nog zo strak uitzie als ik 36 word!
@Cyberjunk: Ik moest wel lachen om jouw "een stoot voor je ogen", daar kon ik me even niet zo snel een voorstelling van maken. Kun je nagaan hoe je je in mensen kunt vergissen! Het vertalen was een service van de zaak.
@Amaro: Bij jou is er maar heel weinig nodig om deze specifieke fantasie te prikkelen... :-)
(Ga zo door!)

ik hoor hier heel vaak "word jij nooit eens heel moe van jezel"f?"...nah! Waar dat vandaan komt zeg?

Verder kan ik een boek schrijven over de uitdrukkingen van mijn moeder...wie weet... ;-)

ik zeg tegen Cristina:
Tan te un parte mojado temprano..

(ik zou het niet tegen Lucy durven te zeggen) :)

Ik vind haar een beetje te bloot om serieus naar te luisteren.

@Paola: Geen idee waar dat in jouw geval vandaan komt, nee... ;-) Kun je alvast een paar van je moeders' standaardzinnen publiceren?
@GJ: Als je het zo zegt kun je het best tegen Lucy zeggen. Er valt namelijk geen touw aan vast te knopen. Oke, mannen als jij en Amaro (vooruit dan, ik ook) wij kunnen daar wel wat mee... :-)
@Renesmurf: Ik denk dat als Cristina een Yacht aan het onderhouden is ze wel iets meer aan heeft...

een veelgehoorde uitspraak was...Kind, je komt van geluk nog eens onder de trein als me weer eens wat was overkomen..... in die trant moet je zo'n beetje denken ;-)

Nou ben ik natuurlijk razendbenieuwd naar jouw reacties op Lucy's standaarzinnen en ook naar jouw eigen standaardzinnen. Wat klinkt het in het Spaans toch veel mooier he?

Ik vroeg me opeens af hoe die Amish minister van Aruba zou kijken naar de dames van Lucy ;-)

@Paola: Aha, het zijn meer uitingen van verbazing dus... :-) Hebben ze in Doetinchem eigenlijk wel een station?
@Henk(ES): Je eigen standaardzinnen weet je juist vaak niet. Verder dan het befaamde 'hmmuhmm' kom ik volgens mij niet. Zal het eens aan Lucy vragen.
@Patrick: Ik denk dat hij meteen zou proberen om die verderfelijke websites voor Aruba af te sluiten. (Maar zelf natuurlijk wel stiekem kijken!)

In Doetinchem zijn zelfs twee stations. Dat is een echte wereldstad hoor. (ha, ha) Maar zonder gekheid, er zijn daar echt twee stations.

U is nog geen 36? En nu al minder strak?

Een goed leven, daar.

Ze is niet zo mooi als ik gehoopt had. Immers ik zie een plooi. En das niet zo mooi.

@Cyberjunk: Twee stations in Doetinchem? Hebben we hier soms te maken met het knooppunt van het Oosten?
@Erwin: Als ik net patat heb gegeten staat mijn buik weer helemaal strak. Voorts ben ik al jaren (ben de tel kwijt) 29... ;-)
@Brillie: Ga me niet vertellen dat jij zonder plooien bent! Een plooi kan juist heel mooi zijn. Maar vooruit, volgende week een jongedame zonder plooien. Even geduld dus nog...

Ik weet niet of dat het knooppunt van het Oosten is. Maar ik kan je vertellen dat er een klein stationnetje is, vlakbij een woonwijk in Doetinchem. Die wijk heet de Huet en het station heet dan ook Doetinchem de Huet. En verder heb je nog Doetinchem CS. Verbaas je maar niet. Veenendaal heeft zelfs drie stations, Veenendaal West, Veenendaal Centrum en Veenendaal de Klomp. En je zou je nog verbazen over het aantal plaatsen waar twee stations zitten, zowel grotere als kleinere plaatsen. Barneveld b.v. heeft ook twee stations, Barneveld Noord en Barneveld Centrum. Barneveld Noord wordt voornamelijk gebruikt door mensen die op het zeer nabij gelegen industrieterrein werken. Ik durf van mezelf te zeggen dat ik minstens 90% van de Nederlandse NS stations wel eens gepasseerd ben vanuit verschillende treinen, dus ik kan het weten. De stationsnamen worden vaak keurig omgeroepen. Ik reis al vanaf mijn vijfde jaar met het Nederlandse Openbaar Vervoer en heb al heel veel zien veranderen, verbeteren en de laatste jaren ook verslechteren. Ik ben totaal afhankelijk van het Openbaar Vervoer, met 10% gezichtsvermogen kun je niet eens zelf fietsen, laat staan autorijden. En je kunt alles natrekken wat ik aan stationsnamen genoemd heb. www.9292ov.nl of, zoals je wilt, www.ns.nl

"Live with it, or get over it" is een standaardzinnetje van m'n baas.
Mijn kinderen gebruiken te pas en te onpas "your face" en "your mama". Wat je ook zegt, verzin het maar, of je krijgt een "your face" en "your mama" terug.

Standaardzin van dochter, destijds 2: "Ik wil niet"; standaardantwoord van ons destijds: "Da's dan jammer, je moet"

Standaarduitdrukking van dochter, nu 14: "k*t" maar dan werkelijk op álles, positief en negatief.

kijk:

Tan - te - un parte - mojado - temprano

Ben - jij - voor een deel - nat - zo vroeg

:)

hahahahaha knooppunt van het oosten..... tuuluuuk.... Cyberjunk kan je er alles over vertellen over de boemel tussen winterswijk en arnhem....en na half 12 kom je de achterhoek niet meer in!!! Dat zal ze leren ;-)

@Cyberjunk: Als jij zegt dat je langs minstens 90% van alle Nederlandse stationnen bent gereisd, dan geloof ik jou op je woord! Vreemd toch dat sommige van die kleine plaatsjes zoveel stations hebben. Utrecht heeft lang op haar derde (Lunetten) moeten wachten!
@Henk(USA): Waar staat dat eigenlijk precies voor, "your face" en "your mama"? Ik neem aan dat het niet hetzelfde is als "(k*njo) bo mama" in het Papiaments...
@Roos: Nou, dan is Lucy eigenlijk nog best creatief... :-)
@GJ: Het idee is goed, uitvoering wat minder. 'Tan' betekent 'zo', tan temprano is zo vroeg. 'Ben jij' kun je in deze het beste vertalen met 'Estas'. Maar what-the-hack, ik had je allang begrepen hoor... ;-)
@Paola: Hoe moet dat dan als je naar een concert van A&M gaat? En wie doet de Achterhoek eigenlijk op slot om half twaalf?