« Eerste tand tanden eruit | Main | Porque te levantaste tan temprano? »

Guantanamo Bay

Klik voor groterHoe hij erop kwam weet ik niet meer, maar laatst vroeg Brillie mij om eens uit te zoeken waarom Guantanamo Bay, ondanks dat het een deel van Cuba is, nog steeds door de Amerikanen wordt bezet.

Aan dit verzoek voldoe ik graag. Cuba heeft om diverse redenen mijn interesse.

Op 11 juni 1898 werden twee Amerikaanse mariniers in Guantanamo gedood tijdens de oorlog tussen Cuba, Spanje en de Verenigde Staten. Een dag eerder was het Amerikaanse batallon daar geland. Het was de eerste keer dat Amerikanen zich in Guantanamo bevonden.

Op 23 februari 1903 sloot de Amerikaanse president Theordore Roosevelt een contract met Cuba waarin Guantanamo Bay geleased werd voor een bedrag van 2000 goudstukken per jaar. Dit contract werd de Cubaanse marionettenregering middels het zogeheten Platt-amendement door de strot geduwd. De Cubaanse president was een Amerikaans staatsburger!

In 1934 annuleerde Cuba het Platt-amendement. Een nieuw lease-contract werd uitonderhandeld door de Roosevelt regering van Amerikaanse kant en de latere Cubaanse dictator Fulgencio Batista. Batista was hierna gedurende 25 jaar de sterke man, lees meedogenloze dictator, in Cuba.

Guantanamo Bay, CubaIn 1959 vond de grote revolutie plaats waarmee Fidel Castro aan de macht kwam. Amerika verbood zijn soldaten nog een voet in Cuba, buiten Guantanamo, te zetten. Wettelijk gezien hadden de Verenigde Staten op dat moment Guantanamo Bay op moeten geven. Zoals bekend is dat nooit gebeurd.

Nog ieder jaar stuurt de Amerikaanse overheid een cheque met het leasebedrag naar Cuba. Deze cheque is slechts één keer door Fidel Castro geaccepteerd. Sindsdien wordt hij uit protest geweigerd.

Ik heb wel eens aan mijn Cubaanse collega Reynaldo gevraagd waarom Cuba internationaal niet veel harder aan de bel trekt over deze van Amerikaanse zijde onrechtmatige kwestie. Het is natuurlijk een bizarre situatie dat de Verenigde Staten in deze moderne tijden nog steeds een deel van Cuba bezetten.

Reynaldo antwoordde dat het pure angst is. Cuba vreest nog steeds een Amerikaanse inval onder het motto van "men vindt al snel een stok om de hond mee te slaan".

Gezien de eigenmachtige Amerikaanse optredens van de afgelopen jaren is die vrees niet geheel ongegrond te noemen.

Achtergrondinformatie:

Comments

Ik kan me voorstellen dat Cuba wel uitkijkt. Dit is ook iets voor een organisatie als de UN. Maar die doet ook al niets als gevangenen naar Guantanamo worden gevlogen. En ook niet als ze van Guntanamo naar landen waar wel gemarteld mag worden gevlogen. Misschien moeten we onze JP vragen zich met de zaak te bemoeien?

Olie voor de kust van Cuba. Die invasie komt er.

Castro valt binnenkort van ouderdom neer....

De V.S zal wel een draaiboek klaar hebben liggen om daar een marionettenregering neer te zetten als het moment "daar" is.

Zolang Amerika geregeerd wordt door machtswellustelingen verandert er zeker niets. Anderzijds, zou Cuba er zoveel mee winnen als de Cubanen dat stuk dat nu nog bij Amerika hoort zelf in handen krijgen? Dat zou ik eerlijk gezegd niet zo goed weten.

Inderdaad een van de uitingen van de Amerikaanse arrogantie, alle wetten, normen enz aan hun laars lappen en gewoon doorgaan met denken dat ze god zijn en de wijsheid in pacht hebben. Ik vrees dus met je mee.

@Piet: Ik weet niet of JP de aangewezen persoon is. Het valt mij wel op dat het blijkbaar voor niemand in de politiek een issue is. Of men brandt er liever zijn vingers niet aan.
@Erwin: Ik geloof dat je het ironisch bedoelt, maar het zou inderdaad zomaar kunnen gebeuren. Cuba handelt heel omzichtig met de olievondsten. Olie oefent meer aantrekkingskracht op de USA uit dan goud. Wie weet wat men (Bush) nu weer verzint om tot de aanval over te gaan, of wordt het aloude terrorisme-gevaar nogmaals uit de kast gehaald? Wij wachten af.
@Cerito: Cuba is een autonome staat, officieel mogen de VS daar helemaal niets doen. Maar ja, officieel... wat zegt dat nu helemaal daar... :-)
@Cyberjunk: Als het niet zoveel uitmaakt kunnen wij Den Helder morgen ook wel aan de Duitsers geven... ;-)
@Henk(ES): Toch is het net als met Risk (tenminste dat hoop ik een beetje). Op een bepaald moment wordt de weerstand zo groot dat andere partijen (meer) samen gaan werken en de druk op gaan voeren t.ov. degene die te groot aan het worden is. In dit geval de USA.

Ze houden zich maar koest in ruil voor met rust gelaten te worden.
De machtigste is simpelweg de baas.
Interesant stukje, ik wist dit niet.

Ze moeten het vooral proberen, die yankees, Cuba binnen te vallen. Hasta la victoria siempre!

Ja zo werkt het in de praktijk ook, kijk maar naar de geschiedenis, dus er is gelukkig nog hoop hoewel ik die niet had opgegeven hoor.

Wat een gestructureerde, gedegen, overzichtelijke doch geenszins waardenvrije uitleg. CasaSpider for teacher!

Interessant verhaal. Nooit geweten dit.

Waarom heeft Castro die ene keer wel die cheque geaccepteerd vrrag ik me af?

@Renesmurf: Om eerlijk te zijn, ik wist het ook niet (precies). Zo'n stukje dwingt je om onderzoek te doen!
@Hiram: Ze hebben het al eerder geprobeerd in het Caribisch gebied. Ook de Dominicaanse Republiek heeft begin zestiger jaren dit risico gelopen. (Not another Cuba)
@Henk(ES): Hoop is er altijd, men moet wel op tijd met tegengas beginnen.
@Louterlog: Dank voor het compliment! Maar ik zou de 'pupils' mij toch niet als 'teacher' aan willen doen... :-) (Er zijn grenzen!)
@Victor: Inderdaad interessant. Ik zal het vanmiddag eens aan de Cubaanse collega's vragen, misschien weten zij het wel...

Bedankt voor je zoektocht. Het was weer een heerlijk stukje geschiedenis. Waar ik wel een andere uitkomst van had verwacht.

@Ruben: Thanx! Heb de link inmiddels opgenomen in de post.
@Brillie: My pleasure! Ik ben nu wel nieuwsierig naar welke uitkomst jij precies had verwacht!

Ik dacht iets van de tijd dat ze raketjes hadden gepland op het eiland. Dat ze ter controle een stukje van het eiland mochten gebruiken voor dat doel. Maar dat was het dus niet.

Gokje over die éne geaccepteerde cheque:
Als ik het me goed herinner , heeft Castro gedurende een korte tijd , direct na de revolutie , geprobeerd om goede betrekkingen met de VS aan te knopen.
Totdat die Yankees , in hun idiote anti-communisme paranoia , de boel verstierden natuurlijk.
Denk dat die cheque in die (korte) periode geaccepteerd is.

Leuk stukje dit.....
Vraag me wel af wat er echt allemaal speelt.
Ik ben van mening dat wat wij weten in het niet valt bij wat er echt allemaal aan de hand is, dit soort zaken zijn volgens mij nooit helemaal aan het licht gekomen of gaan dat ooit nog doen....