« Porque te levantaste tan temprano? | Main | Germaine C. »

Kameraad CasaSpider

Sommige mensen hebben het idee dat het CasaLog een communistisch manifest is. Zelf ben ik al (gekscherend) Kameraad CasaSpider genoemd. Ik vind dat wel grappig, maar hoe onterecht is het!

Mijn voorbeeldland is altijd de Verenigde Staten geweest. Zelfs nu is dat nog zo, al zijn er in de loop der tijd zo links en rechts wat barstjes in dat beeld gekomen. De controles die men tegenwoordig als niet-Amerikaan op Amerikaanse luchthavens moet ondergaan, geven een soortgelijk beklemmend gevoel als ik vroeger eens had in Oost-Berlijn toen ik bij Checkpoint Charly er weer uit wilde.

Informatie is het sleutelwoord. Waarom staan duizenden vrouwen in burka vol overtuiging te schreeuwen tegen de Verenigde Staten, de Satan in hun ogen? Waarom denken veel mensen nog steeds dat Cubanen marionetten zijn die nooit en nergens hun mond open durven te doen?

Zelfs in Nederland, waar men in principe vrijelijk over alle informatie over ieder onderwerp kan beschikken, wordt vaak zeer ongenuanceerd gedacht. Men denkt het allemaal te weten. Vrije informatievergaring lijkt heel mooi, maar hoe weet men zeker dat de diverse invalshoeken gelijkelijk aan bod komen en wie bepaalt welke pagina's bovenaan verschijnen bij Google?

Op dit moment is er een issue bij CDM, de Curacaose Dok Maatschappij. CDM maakt net als een aantal andere bedrijven op Curacao gebruik van (spot)goedkope Cubaanse arbeidskrachten. In de Amigoe stond zaterdag een artikel met de kop Moderne slavernij bij Dokmaatschappij.

Drie Cubanen die bij CDM werkten zijn daar 'ontsnapt' en gaven een interview aan een Spaanstalig weekblad. Zij beweren dat de Cubaanse werknemers bij CDM als slaven worden behandeld. Zij moeten 15 uur per dag werken, vaak 10 tot 15 dagen achtereen, voor een loon van 12 dollar per dag.

Zij zijn gratis gehuisvest in barakken op het terrein van CDM, beschikken over TV en mogen drie keer per dag gratis eten. De bewegingsvrijheid van de werknemers is volgens de drie drastisch ingeperkt doordat hun paspoorten zijn ingenomen of worden bewaard (dat is de vraag) door ene Rosana Grau. Rosana Grau is volgens de drie dissidenten een agente van de Cubaanse Staatsveiligheidsdienst. Mijn Cubaanse collega Yohanna kent haar wel en kan dit niet bevestigen. Volgens haar is Rosana Grau de contactpersoon voor de Cubanen en regelt zij allerlei zaken voor hen.

Wat is waar... informatie is het sleutelwoord. Men kan het ook niet zomaar aan de Cubaanse werknemers zelf vragen, want als het inderdaad waar is lopen zij bij uit de school klappen het risico van gevangenisstraf op Cuba. Niemand van de directie van CDM was voor Amigoe te bereiken voor commentaar. Hetzelfde gold voor Rosana Grau.

Vanmorgen las ik in de Vigilante dat er plotseling zeven Cubanen die werkzaam waren bij CDM terug zijn gevlogen naar Havana, Cuba. Niemand weet de reden tot nu toe.

Comments

Tijdens mijn laatste opleiding heb ik les gehad in media be´nvloeding. Daarvoor was ik me daar nooit zo van bewust. Maar zelfs de beelden die men uitkiest bij een onderwerp bepalen uiteindelijk hoe de "consument" gaat invullen. Ik heb me maar aangeleerd om niet te snel te oordelen.....

Bepaalde berichten in de media worden zo overtrokken, zo gekleurd door sensatiezucht dat het inderdaad moeilijk is om echt de waarheid te achterhalen. En ik denk dat angst van de direct betrokkenen (in dit geval de Cubanen) dikwijls een beletsel is om met de waarheid op de proppen te komen.

Ja ieder verhaal heeft meerder kanten en waarheden, dan is het maar wat moeilijk om een zuiver beeld te krijgen. Vaak is het meer een gevoel wat de betrokken persoon zelf heeft en heeft het nog niet eens zozeer met de gevonden zondebok te maken. :) Die roept het gevoel alleen op.

@Madelief: Niet te snel oordelen inderdaad. Belangrijk is ook om moeite te doen om je juist in de ANDERE kant te verdiepen. Hoeveel mensen preken niet voor eigen parochie en hoeveel parochianen luisteren alleen naar hun pastoor. Daar zit de kern van het probleem, volgens mij dan.
@Cyberjunk: Of de Cubaanse werknemers nu wel of niet bang zijn, dat is nu juist de vraag. Objectieve feiten ben ik nog niet tegengekomen in deze!
@Henk(ES): Belangrijk om te beseffen is dat er (vaak) niet 1 waarheid is, maar meerdere... Inschatting is inderdaad gebonden aan personen, als ik je tenminste goed begrepen heb!

Ik heb mijn eerste commentaar over "de schreeuwers tegen de V.S" gedelete.
Het was een heel boekwerk!!!
In plaats daarvan plaats ik wat kernwoorden.
-Opruiing
-Armoede
-Angst
-Ongeschoold
-Godsdienstwaanzin

Ik vind het een goede zaak dat de V.S zich sterk maken en het voortouw nemen in het bevechten van moslimextremisten.

Als morgen Castro doodgaat (ik hoop het niet), dan zullen we zien of het Cubaanse volk iets anders wil. Ik denk van niet.

@Cerito: Zonde van het werk, deleten van een heel boekwerk! Ik ben het met je kernwoorden eens. Maar ze zijn ook 'grappig', leg ze maar eens over de USA of over Curacao. Daar zijn ze namelijk OOK van toepassing... Verdorie, zo raak ik nooit mijn bijnaam Kameraad CasaSpider kwijt... :-)
@Hiram: Berouw komt na de zonde. Ik zou wel eens een enquete willen zien onder Oud-Oostduitsers. Toen wilden ze bij het westen horen, inmiddels denk ik dat velen terugdenken aan 'vroeger'. De meeste mensen denken niet langer dan hun neus lang is: geld en korte termijn (of je moet een hele lange neus hebben). Op Curacao dreigt hetzelfde maar dan andersom, men wil eigenlijk onafhankelijkheid ten opzichte van kolonisator Nederland. Als dit lukt en vervolgens dondert de economie in elkaar met als gevolg meer criminaliteit etc. zal men zich nog wel eens achter de oren krabben...
Op Cuba is al ruim tien jaar een proces van bescheiden privatisering aan de gang, de (onontkoombare) ondergang van de solidariteitsgedachte...

Achter alle nieuwsfeiten gaan verhalen schuil.
En die verhalen zijn vaak gecompliceert.
De media wil vooral hapklare brokken uitdelen.

Ik denk dat de mensen soms ook niks anders willen uit onwetendheid of angst.

Casa, jouw uitleg (of opmerkingen) voor Hiram, het was bijzonder verhelderend voor mij.

Ik vind een heleboel van je, maar communistisch, dat heb ik nog nooit bedacht. Je aandachtige lezers zullen dat zeker met me eens zijn.

Je informatie in dit stukje vind ik persoonlijk te beperkt. De feiten voor zover ik ze ken:
- De Cubaanse medewerkers zijn in dienst van een Cubaanse zustermaatschappij. Hun vaste Cubaanse loon is $15. Het zou gaan om speci alisten op het gebied van scheepsdokwerk. Zij worden ingezet (steeds voor een paar maanden) bij CDM. Hiervoor krijgen ze extra $12 per dag, 3 maaltijden en huisvesting in barakken op het Dokterrein, die jou ook niet vreemd zijn.
- Directie van CDM wil niet reageren in de pers, geeft aan dat e.e.a. intern onderaocht zal worden.
- Er zijn Cubanen terug gevlogen.

De geruchten en omliggende uitspraken
- een lokale medewerker werd aangenomen, maar is na 3 dagen werk onder vergelijkbare omstandigheden (te lange shifts en te veel dagen achter elkaar) naar huis gestuurd omdat hij andere omstandigheden vroeg
- De Cubanen van CDM leiden een vrij geisoleerd bestaan. Toen ik zelf nog op het Dokterrein werkte zag ik ze vaak rondhangen bij de barakken. Ik zag ze nooit van het terrein af gaan.
- CDM zet de Cubanen in ipv lokale medewerkers omdat de Cubanen veel goedkoper zijn en gewoonlijk geen moeilijkheden maken.
- Als de Cubanen pertinente leugens zouden verkopen, zou het niet nodig zijn om te zwijgen als directie van CDM.

Wat vind je nou eigenlijk zelf kameraad?

@Renesmurf: In je laatste zin zit zeker een kern van waarheid, mensen willen soms niet de hele waarheid weten...
@Cyberjunk: Graag gedaan!
@CuraKora: Twee opmerkingen over jouw feiten. Ten eerste verdienen de Cubanen zeker geen USD 15 in Cuba! Zij krijgen daar USD 16,= PER MAAND. Dat is nogal wat anders.
Over het op het terrein blijven. Mijn Cubaanse collega's Reynaldo en Yohanna kennen een groot aantal van deze mensen en berichtten dat zij vroeger vaak weggingen. 's Avonds en in het weekend. Vroeger hoefden zij ook niet op het CDM-terrein te verblijven en beschikten zelfs over een auto. Hoe de situatie nu is wisten zij niet, het lijkt erop dat dingen nogal ten nadele van de werknemers zijn veranderd.
Ik heb mijn standpunt nog niet ingenomen, heb wel mijn bedenkingen tegen bedrijven als CDM die op deze wijze de 19e eeuw terugbrengen. Met dank aan de Globalisering.

US is te oorlogzuchtig, kamaraad.

Vergeet niet dat het gras bij de buren altijd groener is! Dat gold toen voor de inwoners van de DDR en nu, misschien, voor een deel van de inwoners van Cuba.
De Oost-Duitsers weten intussen beter; dat mooie groene gras moet namelijk ook water en mest krijgen en regelmatig gemaaid worden.
Het is niet de vraag of, maar wanneer, de Cubanen eenzelfde verandering zullen ondergaan. D.w.z. zowel de lusten als de lasten.
Het verweer van CDM dat het eerst intern onderzocht moet worden is wel een zwaktebod. Typisch een reactie van een intern gerichte organisatie die moeite heeft om zichzelf te moeten verantwoorden aan de buitenwereld.

@Kameraad Brillie: Heeft u soms zojuist een doos sigaren van Fidel mogen ontvangen?
@Angel: Puike samenvatting. De opleiding/het vak bestuurskunde werpt zijn vruchten af... :-)

Het enge is dat het land waarvan de regering pretendeert de goddelijke vertegenwoordiging van het goede te zijn ook extremistisch en oorlogszuchtig is.

Ik denk dat het goed is om er rekening mee te houden dat je een volk niet altijd kunt aanrekenen wat de "leiders" doen. Uiteindelijk wonen in elk van die landen mensen die domweg een prettig bestaan proberen op te bouwen...