« Het Nobel Effect | Main | Pim = GNAT »

De Magneet

Het was zondagmiddag een beetje regenachtig en donker maar we gingen toch naar Kontiki Beach. In de auto gaf Luchiano al te kennen dat hij niet de zee in ging. "Tot 2006 ga ik niet meer in zee zwemmen!"

Dat komt door een klein stukje film dat hij laatst bij De Happenkar heeft gezien. Volgens mij was het een stukje uit Jaws, in ieder geval beet een haai het been van een zwemmer af. Luchiano en ik keken naar het afgescheurde onder het bloed zittende been dat langzaam naar de bodem zonk. Die scene heeft indruk op hem gemaakt. Volgens Luchiano duurt het tot 2006 voordat het fragment uit zijn hoofd is verdwenen.

Toen we op het strand lagen praatten we wat. Ik probeerde Luchiano de zee in te praten. Mijn argument dat er in de Caribische Zee geen grote witte haaien zwemmen maakte weinig indruk. Toen deed ik iets niet zo slims.

"Jij bent bang voor haaien hè? Nou, ik zal je eens wat vertellen, veel gevaarlijker dan een haai is het Portugese Oorlogsschip. Dat is een kwal met supergiftige tentakels van wel 30 meter. En omdat de wind op dit moment de andere kant op staat kunnen die kwallen heel gemakkelijk hier komen!"

Portugese Oorlogsschepen bedreigen Mambo Beach!Nu had Luchiano helemaal geen zin meer om nog een teen in het water te steken. Ja, dat had ik slim aangepakt.

Ik ging met Lucy het water in. Omdat Lucy's haar niet nat mocht worden moest ik met haar op mijn rug zwemmen. Hoe zegt men zoiets, ik zwom dus op mijn buik, maar Lucy hield zich aan mij vast en bevond zich op mijn rug. Niet dat we op onze rug(gen) zwommen.

Luchiano bekeek het tafereel van een afstand en voelde zich ietwat alleen en in de steek gelaten. Zonder dat hij het merkte zag ik hoe hij stiekem de zee inging en naar ons toe zwom. Hij zwom heel dicht tegen mij aan, het verhaal over het Portugese Oorlogsschip zat nog vers in zijn hoofd.

Een Portugees Oorlogsschip (Physalia physalis) is feitelijk geen kwal maar een verzameling kolonies van poliepengroepen waarbij iedere groep zijn eigen taak heeft. Ze werken samen om te kunnen zwemmen, eten en voortplanten (bron).

Toen we daar zo zwommen met Lucy op mijn rug en Luchiano vlak tegen mijn linkerzij aan leken we warempel zelf wel een Portugees Oorlogsschip!

Na het zwemmen staan we altijd nog wat in het water te spelen. Ik gooi Luchiano een paar meter verderop het water in of hij gaat op mijn schouders staan en springt er vanaf. Elke keer als ik Luchiano nu echter in zee gooide zwom hij zo hard hij kon naar mij toe en klemde zich aan mij vast. Het was een bijzondere variant. Op een bepaald moment noemde ik hem De Magneet.

Als iemand zo lang mogelijk zijn adem probeert in te houden is het niet het gebrek aan zuurstof dat uiteindelijk de ademprikkel activeert, maar het teveel aan koolzuur. Een buitenstaander die het tafereel met De Magneet gadesloeg zou wellicht denken dat Luchiano wel erg veel van zijn vader houdt.

Deze liefde was echter ingegeven door de angst voor het Portugese Oorlogsschip.

Comments

Wat kun je dat toch mooi vertellen, vooral de sfeer. Ik zie het zo voor me en ik geloof niet dat het alleen angst was bij Luciano.

Hoezo mag der haar niet nat worden? Heb je weer waterverf gebruikt voor der haar?

Dat is nog eens liefde VERDIENEN.

@Henk(ES): Thanx! Hoe is het met je gasten, vermaken ze zich een beetje?
@Brillie: Brillie, Brillie, Brillie... volgens mij heb jij meer verstand van Porsches dan van Latijns-Amerikaanse vrouwen... :-)
@Erwin: Verdienen of AFDWINGEN... ;-)

Ja ik geloof het wel, maar ik laat ze even met rust, ze hebben namelijk een nogal erg drukke tijd achter de rug en kwamen dus in de eerste plaats voor de rust, morgen meer!

In de laatste 4 jaar zijn we 3x op vakantie geweest in Florida.
Vorig jaar zijn er wereldwijd 79 haaiaanvallen geregistreerd, een derde daarvan was in het zeewater rond Florida. Tien van de aanvallen waren met dodelijke afloop, waarvan eentje in Florida. "Haai bijt mens" is een veel minder voorkomend fenomeen dan "mens bijt haai". Vorig jaar hebben mensen 100 miljoen haaien afgemaakt, terwijl de haaien maar 10 mensen te pakken hebben gekregen.
Alleen al in Florida bezoeken jaarlijks 16 miljoen inwoners en 74 miljoen toeristen de bijna 2.000 kilometer strand. Toch zijn er maar 34 mensen aangevallen door een haai. Als je de honderden miljoenen tot miljarden uren die mensen in het zeewater doorbrengen in ogenschouw neemt, dan is de kans dat een haai je in de billen bijt ontzettend klein. Zeg maar gerust: verwaarloosbaar klein.
Haaiaanvallen zorgen vaak voor angstaanjagende griezelverhalen, maar de kans om gedood te worden door bliksem of door een bijensteek is vele malen groter. Vorig jaar werden hier in de States 73 mensen gedood door een bliksemschicht. Net zo als een treinongeluk media-aandacht krijgt en een auto-ongeluk niet, zo is een dodelijk ongeval als gevolg van bliksem zelden voorpaginanieuws. Toch worden wereldwijd jaarlijks 10.000 mensen gedood door bliksem, veel meer dan door overstromingen, orkanen en tornado's tezamen.

Om de kans opgegeten te worden door een bloeddorstige haai in een perspectief te plaatsen heb ik de bliksemgevaarindex ontworpen. Het is een methode om vast te stellen waar je je zorgen over moet maken en wat het absoluut niet waard is om ook maar een seconde over te piekeren.
Elk jaar worden gemiddeld 90 Amerikanen dodelijk door bliksem getroffen. Deel de 90 bliksemdoden op een bevolkingsaantal van ruwweg 275 miljoen US-burgers en je komt uit op een kans van 1 op 3 miljoen. Maken jullie je dagelijks zorgen over de mogelijkheid dat je getroffen wordt door en bliksemschicht? Nee, ik ook niet. Zo, als je je zorgen zou maken over een bepaald gevaar, doe dan even snel een berekening. Als de kans kleiner is dan 1:3.000.000 dan is het het niet waard om je er zorgen over te maken. Als de kans echter groter is dan 1 op de 3.000.000, zou je je zorgen kunnen maken.
What about gedood te worden in een auto-ongeluk? Jaarlijks worden in Amerika 42.000 mensen gedood in een car crash (Nederland had vorig jaar 1.300 dodelijke verkeersslachtoffers). De kans op een dodelijke auto-ongeval is dus 1 op ongeveer 6.500. Gebruik makend van de bliksemgevaarindex is dat zeker iets om je zorgen over te maken.

Je maakt dagelijks gebruik van je auto, zonder er nou veel bij na te denken hoe gevaarlijk het is op de weg, zelfs nu je weet dat autorijden véél gevaarlijker is dan bliksem. Daar je je daar toch geen zorgen over maakt kun je de bliksemgevaarindex limiet dus net zo goed verlagen van 3.000.000 naar 6.500.
De kans dat je gedood wordt in een auto-ongeval is 43.000 keer groter dan de kans dat je het slachtoffer wordt van een haai. Zelfs de kans te stikken in een ingeslikt object is 3.200 groter dan het slachtoffer te worden van een haai.

Zo, is Luchiano nu weer gerustgesteld?

Nieuws bericht van vandaag: http://news.yahoo.com/news?tmpl=story&u=/nm/20041115/lf_nm/environment_shark_attack_dc_2

Ik heb ook wel eens ergens gelezen dat de kans groter is dat je gedood wordt door een vallende cocosnoot dan door een haai. Niet tegen Luchiano zeggen, anders loopt ie straks met een grote boog om elke cocospalmboom heen...

Zittend in het kleine kantoortje met uitzicht op harde wind en een miezerig regenbuitje zit ik bedenken hoe het is om in dit seizoen nog lekker in de zee te zwemmen...

Maar als er zo'n Portugees Oorlogsschip op me afkomt ben ik zelfs sneller dan Luchiano! haha

@Henk(ES): Ik lees zometeen wel over hun belevenissen. Rust is inderdaad erg belangrijk!
@Henk(USA): Wil je soms een account op mijn CMS, jij veelschrijver... ;-) Geintje, bedankt voor de heldere uiteenzetting. Soms kunnen harde cijfers een hoop op emotie gebaseerde valse aannames wegnemen. Soms ook worden de cijfers gebruikt om te manipuleren (niet in jouw geval overigens). De laatste maand onweert het als een gek op Curacao, dus eerlijk gezegd maak ik me op dit moment wel wat zorgen m.b.t. de bliksems. Over de haaien: mensen maken per jaar 100 miljoen haaien dood? Ik wist nog geeneens dat er zoveel waren! Favoriete horrorfilm in de haaienbioscoop is vast Humans I t/m IV... :-)
@GJ: Probleem met het Oorlogsschip is dat je de aanval vaak niet ziet aankomen. Wat dat betreft lijken ze wel wat op vrouwen, vind je niet?

Zondag sloeg bij ons in de buurt de bliksem in. Ik sliep gelukkig, maar m'n man wist te melden dat de vonken uit het stopcontact vlogen. Een paar weken daarvoor was ons alarmkastje geblakerd door een inslag, dus die statistieken vind ik wat relatief. Bovendien: wie het overkomt interesseert zich meestal niet voor zijn bijdrage aan de statistieken. Overigens laat ik al deze angsten mijn leven niet regeren, zoals in huize spider.

met het gevolg dat hij nu niet meer in de auto durft of een lollie eet :-)
Mooi verhaal..... mijn haren mogen ook niet nat worden...dat komt omdat het paarse afgeeft...echt heus.... tsssssk :-)

@CuraKora: Jij bent een goede slaapster!
@Paola: Grote genade, hoeveel verf zit er dan in jouw haar dat de hele Noordzee gevaar loopt paars te worden als jij erin zwemt... ;-)

@CasaSpider, daar had ik afgelopen zaterdag nog last van. Een totaal onverwachte aanval van 2 vrouwen in een semi_midlife_crisis. Tsjonge, ik was zo vrolijk maar werd plots na al hun uitspattingen moe en een half uur droop ik af naar huis. :)