« Terug in de tijd | Main | Huize Avondrood »

Verslaving

Luchiano in sepia met hoofdlantaarnLuchiano (6) is dol op de computer, zo erg dat hij symptomen van verslaving aan het vertonen is. Het eerste wat hij tegenwoordig altijd vraagt is: "Mag ik op de computer?" We limiteren het computergebruik nu tot één uur per dag.

Toen zijn uurtje afgelopen was ging Luchiano op bed liggen. Niet begrijpend waarom hem dit plezier na een uur afgenomen moest worden. Ik ging naast hem liggen. "Weet jij wat verslaving is?", vroeg ik hem. Luchiano antwoordde ontkennend.

Ik vertelde over het klassieke voorbeeld van verslaving, de heroïnespuiter. Dat het eerste shot leuk is en het tweede ook. Maar dat daarna onvermijdelijk de periode aanbreekt dat de inmiddels verslaafde spuiter de heroïne nodig heeft. Het leuke is er dan wel vanaf.

Op Luchiano maakte dit verhaal indruk, temeer daar hij zelf doodsbang is van naalden en injecties. Iemand die zichzelf injecties wil geven, ja die moet wel ver heen zijn.

Ik schakelde over naar alcoholverslaving. "Kijk, papa en mama houden wel van een glaasje tequila of een biertje. Dat is niet zo erg, maar als je overdag al denkt van ik moet een borreltje! ik moet een borreltje!, ja dan ben je verslaafd."

"Ik weet wel wat jij leuk zou vinden!", zei Luchiano, "jij wilt natuurlijk dat ik zeg ik wil dictee! ik wil dictee!" Hij lachte er vrolijk bij. "Ja, dat zou ik erg leuk vinden, maar helaas bestaat er niemand op de wereld die verslaafd is aan dictee!"

Fijn vindt Luchiano het nog steeds niet dat hij minder computertime krijgt. Als methadon mag hij nu af en toe spelletjes op mijn mobieltje spelen. Volledig afkicken zit er waarschijnlijk toch niet in.

Comments

Philip Freriks is wel verslaafd aan dictee...

Ach ..... zielig hoor voor Luciano, zo'n strenge papa. Trouwens, ben jij vroeger ooit 'beschermt' voor te veel lego??? Was dat ook 'slecht'?

Dochter Marmod heeft inmiddels flink tempo leren typen en zoon Marmod is van schrik aan het lezen ;-) Ik heb er niet zo'n probleem mee.

Het huis blijft er ook zo heerlijk opgeruimd van. Want het blijft soms behelpen met het hollandse weer ;-)

Je gaat hem toch niet tegenwerken in zijn ontwikkeling tot Hacker?

@Victor: Philip Freriks is verslaafd aan dictee GEVEN, dat is nogal een verschil!
@Marmod: Bij lego hoefde je niet naar een beeldscherm te turen en je kreeg er (bij mijn weten) ook geen RSI van. Ach, Luchiano komt echt wel genoeg aan zijn trekken met de computer, maak je daarover maar geen zorgen... :-)
@Brillie: Uiteraard niet, we zijn nu al weken bezig met www.brillie.nl... ;-)

Gelukkig! Ik kan rustig slapen!

Ik vraag me af waar de Casa vroeger aan verslaafd was. Kan niks bijzonders bedenken. Maar toen hadden we nog geen computer. Speciale spelletjes kan ik mij ook niet herinneren, ook al omdat zijn pa en ma graag zelf wilden winnen. BLeef er voor Casa weinig anders over dan zijn zusjes plagen en soms nog meer.
Maar alles komt goed, zie je maar. Zo ook met Luchiano. CasasPa.

Van fijn computeren kan hij alleen maar veel leren. Dat is goed.
Als er totaal geen interesse was was dat ook niet erg, maar computerkennis kan nooit kwaad.
En al doende leert hij.

u bent héél streng....... ;-)

Ondanks het feit dat ik vroeger verslaafd was aan het spel Risk (ik kon dat úúúúren achterelkaar spelen) en ik blij was dat mijn moeder dat niet limiteerde tot 1 uur per dag, hebben wij het op de computer spelen van onze 4 kids ook gelimiteerd tot maximaal 1 uur per dag. Voor huiswerk op de computer geldt echter een ontheffing.

@Marmod: Ja hoor, ga maar lekker slapen hoor... ;-)
@CasasPa: Ik ben inderdaad niet het verslavingstype.
@ReneSmurf: Ik vind het juist leuk dat hij zo graag op de computer zit, maar ja alles moet een beetje in balans blijven...
@Paola: Tja, sommige mensen hebben dat nodig... ;-) Ik vind het leuker (voor mij en Luchiano) als ik een beetje streng ben en dan de teugels kan laten vieren, dan dat alles maar mag en dan moet ik het later zien terug te draaien...
@Henk: Ja, dat geldt hier ook. Als hij een verhaal wil schrijven op de computer mag dat zo van mij. Maar ja, daar heeft meneer geen zin in... :-)

Bij ons mag Quan (4) ook een uur per dag achter de computer. Hij kan al woorden lezen en rekenen. Maar toch denk ik dat het gezond(er) is om ook te bewegen en lichamelijk dingen te ervaren en niet vooral in zijn hoofd te zitten. Hij mag ook nog TV kijken terwijl er eten wordt gemaakt.

:-)

vroeger, in het C64 tijdperk, moest ik eerst een stukje in basic programmeren voordat ik hunchback mocht doen...

(btw, de eagle has landed)

Je hebt mij vroeger wijsgemaakt dat een bolletje kaarsvet 'computer' heette, wellicht kun je dat Luchiano ook nog vertellen, of is het daarvoor te laat? Volgens mij was je trouwens zelf ook behoorlijk verslaafd aan die computertjes :-)

@Pascal: Wij doen het ongeveer hetzelfde. Gisteren heb ik nog een hele tijd domino met hem gespeeld, tv (Cartoonnet) en computer hebben echter een grote aantrekkingskracht. Knap dat Quan al woorden kan lezen trouwens!
@GJ: Ik denk dat ik binnenkort Luchiano eens voorzichtig laat snuffelen aan programmeren. Volgens mij ziet hij dat wel zitten, hij is namelijk net zo lui als ik. Congratulations! A small step for mankind but a huge one for you!
@Pascale: Had ik het maar aan Roel Pieper verteld in plaats van aan jou! Inderdaad ben ik ook verslaafd, maar dat leg ik uit door te zeggen dat het op mijn leeftijd niet erg meer is. Ik ben pas op mijn 24e begonnen met computeren en heb dus tijd in te halen. Tot nu toe gelooft Luchiano dat nog.

Is die zo goed beveiligd? Kan mij niet voorstellen. Maar een reep chocolade als het hem lukt.