« Schildpad met gezwel | Main | Korsou ariba! »

Bijziendheid voor leken

Zelf ben ik nogal bijziend met ongeveer min zes aan beide ogen. Sinds mijn elfde draag ik een bril, ik weet gewoon niet meer beter. Voor een niet-bijziend persoon is het moeilijk te bevatten wat bijziendheid precies is.

Luchiano (6) vindt het fascinerend. Als we op bed liggen te kletsen heb ik mijn bril bijna nooit op. Soms staat Luchiano ineens op en steekt drie vingers in de lucht. "Hoeveel vingers steek ik op?", vraagt hij in de veronderstelling dat ik zijn hele hand niet eens kan zien. "Drie", zeg ik dan.

Ik zie hem nadenken. Vervolgens steekt hij twee vingers in de lucht, dan zes, maar steeds raad ik het met gemak. Op het laatst probeert hij vaak om mij erin te luizen door snel een vinger erbij te doen als ik geantwoord heb. Zelfs dat zie ik.

"Papa, wat staat er op dat schilderij aan de muur?" Het betreft een zelfgemaakt werkstuk van Luchiano ter ere van vaderdag dat aan de slaapkamermuur hangt. Het is een fotocopie van zijn twee handen en erboven staat: "Voor papa, van Luchiano". Ik kan het schilderij heel vaag zien, een soort paarse vlek, de letters zijn volkomen onzichtbaar voor mij.

Dit snapt Luchiano niet helemaal en dus wil hij mij helpen. Hij zegt dan heel langzaam: "Voor... pa...kom papa, ik zal je helpen om weer te kunnen zien..." Dat is heel aardig van hem.

Volgens mij moet er ergens wel een website zijn waar men een indruk krijgt van wat een bijziend persoon ziet en niet ziet. Tenslotte zijn er ook beelden van wat een slang, een vlieg en een tijger kan zien.

Comments

Heel erg opzienbarend is het niet, maar wellicht dat http://www.visionsimulator.com/myopia/ deze pagina enigszins voldoet. Het geeft voor bijziendheid (myopia) eigenlijk alleen aan dat alles vager wordt naarmate het verder weg is. Inderdaad lastig om iets te vinden waarbij je bijvoorbeeld het aantal dioptrieen of zo in kunt stellen. Wel weer aardig is dat je ook een indruk kunt krijgen van allerlei zeldzamer oogafwijkingen.

zo gil ik hier altijd dat die spin van het plafond moet enzo..... waar?...... daar!! Hele grote.... duh....ik ken het probleem dus :-)

Via de zoekmachine komt er nogal wat info op je af. Ik kwam ook een laserbehandeling tegen die qua effect gelijk resultaat moet opleveren als contactlenzen. En je hoeft maar één keer de behandeling ondergaan. Ooit over gedacht? CasasPa.

link die site es door waarop je kunt zien wat een tijger kan zien, lijkt me heel interessant!

@FransAmsterdam: Leuke site, alleen is het met mij veel erger gesteld dan de 'severe' instelling op die site... :-)
@Paola: Jij moet gewoon eens van je spinnenangst afgeholpen worden... ;-)
@CasasPa: Op zich ideaal dat laseren, maar als ze mis schieten moet ik maar hopen dat ik net zo mooi kan zingen als Ray Charles!
@Pascale: Ik weet even niet welke site het is, maar wel wat de tijger zag: een gazelle... ;-)

Ik hoorde pas dat een laserbehandeling wel kan mislukken, maar dat dat dan alleen maar betekent dat je er niet beter van gaat zien. Een beschadiging schijnt niet op te kunnen treden. En je gaat er al helemaal niet zo dood van als Ray Charles is.

Hmmm... "De kans op blindheid ten gevolge van een behandeling is nihil" lees ik hier nu net: http://www.eyescan.nl/sitemanager/index1.asp?p=8

Nihil is niet nul, dus ik had 't niet goed...

Probleem met laseren is niet dat het wel of niet kan mislukken. Het kan mislukken en dan ben je (meestal) niet blind, maar heeft t niet geholpen. Ik ken 10tallen gelaserde mensen en ik ken er maar 1 waarbij het misluk is en die heeft nu geloof ik -4 terwijl ze eerst -6 had, maar beter zal t niet worden. Probleem met laseren is dat he nog te jong is en dat ze geen flauw idee hebben van de effecten op de lange termijn. Ze raden het dus wel aan voor ouwe lullen, maar hebben twijfels voor 29-jarigen. Zet Luchiano jouw bril eens op, moet aardig in de buurt komen.

@Noviomagum: Bedankt voor de informatie, maar als jij je in een en dezelfde post al tegenspreekt is dat niet goed voor mijn vertrouwen... :-)
@CuraKora: "Ik ken 10tallen gelaserde mensen"... grote genade, ben jij soms een geheime extra-terrestrial? Ik vind het wel aardig van je dat je mij niet plompverloren in de doelgroep hebt geplaatst en die tip van die bril is zo slecht nog niet!

Zoals je zelf al had kunnen bedenken: ik ken nogal veel ouwe lullen (m/v)

Ach ja, ik ben tenminste bereid mijn ongelijk toe te geven, en dat is ook wat waard... Toch? ;-)