« Materialisme van de straat | Main | Eindelijk... Curry Wurst! »

Stroom

Zaterdag zijn we met de voortreffelijke service van Caribe Tours van Santo Domingo naar Sosua gereisd. De ongeveer 300 kilometer werden in een luxe tourbus afgelegd voor een prijs van nog geen 9 Antilliaanse guldens per persoon.

In Sosua gingen we met een taxi naar ons hotel Don Antonio. Een eenvoudig, goedkoop hotel dat wordt werd gerunned door een ietwat ouder Duits echtpaar. Nu werden we te woord gestaan door een Dominicaanse vrouw, die verder echter weinig te vertellen had. Ja, behalve dat de kamers in prijs gestegen waren van 600 naar 900 peso's. 900 Peso's is equivalent aan USD 30,=. We besloten voor een nacht te reserveren en zetten de koffer in de hotelkamer.

Het grootste probleem van Sosua is het gebrek aan stroom. De energievoorziening is een probleem in de gehele Dominicaanse Republiek, maar in het noorden is het wel heel erg. Op dit moment is er een uitvalpercentage van 80 to 90 procent! Effectief betekent dit dat er maximaal zo'n vijf uur per dag stroom is.

Bedrijven en hotels kunnen niet zolang zonder stroom en dus zorgen zij hier zelf voor middels zogenaamde plantas (generatoren). Deze generatoren hebben meestal slechts een capaciteit om een stroomuitval van enige uren op te vangen. Nu moeten zij ineens voor alle stroom zorgen en dat gaat natuurlijk niet. Derhalve schakelen hotel- en appartementeigenaren de generatoren gedurende grote gedeeltes van de dag uit.

In hotel Don Antonio was er ook geen stroom toen wij aankwamen. Bijkomend nadeel is dat er dan ook geen water is. Tenminste niet in Don Antonio. We besloten om ergens wat te gaan drinken en eens rond te kijken naar een beter hotel. Via een passant met een zenuwtik kwamen we in contact met een Duitse grijsaard van 70+ die een appartement verhuurde.

We gingen kijken en het appartement zag er stukken beter uit dan de hotelkamer van Don Antonio en kostte hetzelfde. Bovendien garandeerde de grijsaard dat er 's nachts altijd stroom was en bovendien 24 uur koud en warm stromend water.

De keuze was niet zo moeilijk. We reden met de Duitser naar Don Antonio, laadden onze koffer en tassen in, gaven de Dominicaanse beheerster 100 peso's en vertrokken naar La Perla de Sosua. Daar zitten we nu.

Helemaal perfect is het niet, er zijn wat dingen defect, maar we beschikken over een immens groot balkon (meer dan 65 vierkante meter) met een grote tafel en een ligbed erop. Ook als er geen stroom is kan men daar lekker in de koele wind liggen.

Zo, nu wordt het tijd voor de voorbereidingen om naar het strand te gaan. Gisteren was het er druk en aangenaam. Even bijkleuren en daarna snel onder de parasol, een Presidente erbij en twee dozijn nagelverse oesters, die aan ons bedje worden opengesneden door de ostrero (oesterman).

Daar is gelukkig geen stroom voor nodig.

Comments

Zonder stroom leven lijkt haast onmogelijk.

Volgens mij is het daar wel uit te houden! ben bijna jaloers!

Peter, your house is fine. The flood put the fire out.

The dogs are fine, too. Spider is the jealous one and uses to mouth to grab my arms me when I pet Scooby. They are like a couple of kids. My car goes beep-beep when I lock it - Jacquelien says that when I arrive home, and hear the car noise, they jump up and down in delight.

When we put some music on on Sunday, they ran in to the house to join in the dancing. They were firmly ushered out !

Klinkt erg lekker, dat balkon, t strand en die oesters!

lekker, 65m2!!
ik hoop tzt op wat pics!

veel plezier.

Tjonge, wat een leven! Geniet er maar van!

Tja dat balkon, hahaha... ik heb het eens precies nagemeten en het blijkt dat ik aan de typische mannelijke ziekte lijd alles wat groter te zien dan het is. Volgens mijn laatste berekening is het 38 vierkante meter, wat natuurlijk nog steeds riant is. Over 9 dagen verschijnen de foto's.
@Paul: Thanx for flooding the house after the fire, that really helps. You are right about Spider, he even bites Scooby if you give him too much attention. According to Lucy he is just like me... :-)