« Belevenissen in Santo Domingo (1) | Main | Stroom »

Materialisme van de straat

Luchiano (6) is inmiddels bijna drie weken bij zijn oma Leoncia, de moeder van Lucy. Oma is gisteren 65 jaar oud geworden en leeft alleen in La Caleta, een buitenwijk van Santo Domingo. Nou ja, alleen... diverse kleinkinderen en andere aanverwanten worden door familie bij haar in huis geplaatst.

Voor Luchiano is dat erg gezellig en hij leert een hoop van deze kinderen. Het is wel een heel andere wereld dan die waarin hij thuis op Curacao opgroeit. Dit is de wereld van de straat en daar gaat het er een stuk harder aan toe.

Vrijdag vertelde Luchiano me nog dat neef Guillo van ik meen 13 jaar oud ruzie had met drie Haitianen. Zij hebben hem met een pijp op zijn hoofd geslagen. De volgende dag zag Guillo een van de daders, een jongen van zo'n jaar of 17, 18. Hij pakte een houten knuppel en sloeg de Haitiaan tegen de grond. Daarna bleef hij nog even doorslaan, dat was wellicht niet zo slim.

De Haitiaan is zwaargewond naar het ziekenhuis afgevoerd en Guillo belandde bijna in de gevangenis. Door toedoen van Lucy en een getuige die de mishandeling van de dag tevoren had gezien, kon dat voorkomen worden.

Alles draait om geld bij die kinderen. Aan alle kanten probeert men een paar peso's los te peuteren. Een US-dollar is op dit moment 45 peso's waard. Luchiano is aardig besmet door deze vorm van materialisme.

Zo heeft hij zijn oma aangeraden om meer suikerriet in haar tuin te planten. Door de verkoop van het suikerriet zou oma iets rijker (lees: minder arm) kunnen worden. Ook had Luchiano een gitaar op het oog. Het instrument kost 600 peso's (36 gulden). "Geef mij 900 peso's", vroeg Luchiano mij.

"Ik dacht dat die gitaar maar 600 peso's kostte", antwoordde ik. "Ja, maar dan hou ik er 300 over!", aldus Luchiano.

Comments

Ik heb nog wel een gratis opvoedkundige pets in de aanbieding! [Sinds wanneer is "geef mij..." een vraag?]

Het recht van de sterkste, de rijkste of van degene met de grootste knuppel?

Het rekenen gaat Luchiano in ieder geval goed af. En hij zal vast wel begrijpen dat de dingen op Curacao anders gaan. Misschien nu nog niet maar als jullie wer terug zijn zeker.

Hij heeft in ieder geval zakentalent. Daar kun je het ver mee schoppen in de wereld. :)