« EK2004 Tussenstand (2) | Main | Mi Trabou »

Dia di Bandera 2004

Vandaag, vrijdag 2 juli, wordt voor de twintigste keer de Dia di Bandera op Curacao gevierd. De Dag van de Vlag en officieel ook van het Volkslied. Het is een feestdag en heel Curacao is vrij. Ik helemaal, want het is het begin van mijn vakantie.

De Curacaoenaar is enorm nationalistisch en trots op zijn eiland, hetgeen wordt geprojecteerd op de Curacaose vlag. Deze mag zeker niet verward worden met de vlag van de Nederlandse Antillen. Die leeft hier namelijk absoluut niet. Vele auto's zijn inmiddels getooid met één, twee of zelfs drie vlaggen en de overheid heeft ter ere van het 20-jarig bestaan van de vlag aan ieder huishouden een grotere vlag ter beschikking gesteld voor de symbolische prijs van één gulden.

2 Juli 2004, voor de 20e keer Dia di Bandera Korsou!Een stukje historie. Op 12 mei 1981 werd een wedstrijd uitgeschreven om tot een voorstel voor een Curacaose vlag te komen. Uit de 1700 inzendingen werd het ontwerp van Martin den Dulk gekozen.

Goedkeuring en installatie van de nieuwe vlag vond plaats op 2 juli 1984. De datum 2 juli is niet toevallig, op 2 juli 1951 hield de Eilandsraad van Curacao haar eerste vergadering. Dit wordt gezien als het in de praktijk brengen van het begin van autonomie.

De Gedeputeerde van Onderwijs en Cultuur, wijlen ing. W.M. Franco, had de eer om op 2 juli 1984 als eerste de Curacaose vlag te hijsen. Hiermee werd de Dia di Bandera officieel.

De vlag heeft de volgende betekenissen in zich: het bovenste blauwe gedeelte symboliseert de hemel, de onderste blauwe band is de zee die ons eiland omsluit. De kleur blauw staat voor trouw.

De gele streep symboliseert de felle zon en het opgewekte karakter van ons volk. De vijf punten van de sterren staan voor de vijf continenten waar de diverse bevolkingsgroepen van Curacao vandaan komen. De ster is het symbool van vertrouwen, hoop en vooruitzicht. De witte kleur van de sterren staat voor het geluk dat wij nastreven.

De grote ster is Curacao, de kleine duidt op Klein Curacao, een klein onbewoond eilandje met slechts een vuurtoren vlak voor de oostkust van het grote Curacao.

Het is overigens het eerste jaar dat ik informatie over de Dia di Bandera op het internet kan vinden. Geïnteresseerden die het Papiaments machtig zijn kunnen hier meer lezen. Grappig (vind ik zelf tenminste) is dat ik elk jaar min of meer hetzelfde schrijf, gelukkig heb ik een slecht geheugen!

Comments

Fijne vakantie!

Alles beter dan onze saaie drie kleur.

ach en ik heb zelfs een slecht korte termijngeheugen dus u blijft me verrassen hoor :-)

Handig zo'n geheugenm, dan vreet je weblog ook nog zo veel archiefruimte. Gewoon alles ouder dan een jaar wissen.

De Curacaoenaar heeft wel wat van een Fries.

@Jannie: Dank je, ik heb het hard nodig!
@Brillie: Wel een beetje trots zijn op je land, he...
@Paola: Ok, lees dan dit stukje over een half uurtje nog maar eens... :-)
@Theo: Nee, ik vind het juist leuk om dezelfde stukjes (met soms precies dezelfde woorden) in mijn archief terug te vinden...
@Renesmurf: Een hele rake opmerking! Ook qua taal zijn er vele overeenkomsten, alleen heb ik de indruk dat er voor het Fries veel meer studiemateriaal bestaat.

Felis Dia di Bandera, Casa! Geniet lekker van je vrije dag!!!

ja, ik dacht meteen; dat heb ik vorig jaar ook al gelezen. Gelukkig was ik ook bijna alles weer vergeten, dus toch leuk deze update.
Lekker hoor vakantie!

Het scheelt dat ik vorig jaar nog miet meelas!

@Stacy: Dank je, het is zelfs een hele maand!
@Pascale: Speciaal voor jou schrijf ik volgend jaar hetzelfde... :-)
@Madelief: Dat is het voordeel van later beginnen... ;-)

Eeen fijne vakantie Casa. Ik was hier vorig jaar niet op 2 juli, dus je hebt me mooi iets nieuws geleerd. Vraag me toch af waar Martin (ik ken hem persoonlijk) die symboliek vandaan heeft gehaald, want zo diepzinnig is hij meestal niet. Zal het hem eens vragen, dan kun je volgend jaar iets nieuws schrijven :-)

@CuraKora: Dank je! Waar was je eigenlijk vorig jaar? Martin den Dulk bridget zeker bij jullie, ben benieuwd naar zijn verhaal!