« Kendrinali | Main | Cuba Belgica »

Venezuela wacht op 29.02

In Venezuela neemt de spanning toe. De oppositie probeert al twee jaar van president Hugo Chavez af te komen. Een korte samenvatting.

  • 2002, december: De oppositie begint op maandag 2 december een grootscheepse staking die het hele land plat legt. Tienduizenden mensen verzamelen zich iedere dag bij het presidentiŽle paleis Miraflores. Zij eisen nieuwe verkiezingen, hetgeen door Hugo Chavez wordt geweigerd, hij is democratisch gekozen tot 2006.
  • 2003, februari: Na bemiddeling van onder anderen de Verenigde Staten stopt de oppositie haar staking. Chavez belooft van zijn kant medewerking aan een Referendum Revocatorio, waarmee hij uiteindelijk afgezet kan worden.
  • 2003, juli: Voordat het Referendum Revocatorio kan plaatsvinden, dienen minimaal 2.4 miljoen Venezolanen een handtekening te zetten dat zij dit willen. De oppositie had deze handtekeningen in februari reeds verzameld. Ze werden door het Conseja Nacional Electoral (CNE) echter geweigerd, omdat het Referendum Revocatorio niet expliciet als doel van inzameling was vermeld. Tevens ontstond het recht op een Referendum Revocatorio pas op 20 augustus 2003, na de helft van Chavez' ambtstermijn, en mocht derhalve pas vanaf die datum een aanvang worden gemaakt met het inzamelen.
  • 2003, augustus: De oppositie maakt een begin om een nieuwe ronde van handtekeningen inzamelen te starten. Het proces verloopt traag, de regering en officiŽle instanties werken niet echt mee.
  • 2003, november: Van vrijdag 28 november tot en met maandag 1 december mag het Venezolaanse volk zijn handtekening zetten ten gunste van een Referendum Revocatorio.
  • 2003, december: Eind december worden de ingezamelde handtekeningen overgedragen aan het CNE. Het CNE heeft in principe 30 dagen de tijd om de handtekeningen te tellen, te verifiŽren en te valideren.
  • 2004, januari: Het CNE vraagt een maand uitstel en prikt zondag 29 februari als nieuwe datum waarop de uitslag bekend wordt gemaakt.
  • 2004, februari: Reeds voor de datum van de officiŽle uitslag komen medewerkers van het CNE naar buiten met twijfels over de echtheid van vele handtekeningen. Honderdduizenden handtekeningen zouden (door de oppositie) gecopieerd zijn uit digitale bestanden van de grote banken. De kans dat het vereiste aantal van 2.4 miljoen valide handtekeningen gehaald wordt is niet erg groot. De oppositie beschuldigt het CNE van samenspannen met de regering, lees Chavez.

Inmiddels is de oppositie begonnen met het organiseren van demonstraties. Voor een massale staking is het nog te vroeg, dat zou bovendien desastreuze gevolgen hebben voor het economisch toch al zwakke Venezuela.

De visie van mijn Venezolaanse collega Josť, aanhanger van de oppositie: "Het CNE zal er alles aan doen om een eventueel referendum zolang mogelijk uit te stellen. Het CNE zal niet zeggen dat er een Megafraude heeft plaatsgevonden, maar slechts dat er twijfel over een groot aantal handtekeningen bestaat. Om die twijfel weg te nemen dient iedereen die een handtekening heeft gezet persoonlijk naar het CNE te komen om de handtekening te valideren. Dit betekent dat naar schatting 3.5 miljoen Venezolanen uit het hele land naar Caracas moeten reizen."

Volgens diezelfde Josť legt de regering bovendien druk op alle werknemers in overheidsdienst. Deze moeten tekenen dat zij gťťn handtekening hebben gezet. Doen zij dat niet, lopen ze een grote kans hun baan te verliezen.

Uiteraard heeft de regering een geheel andere visie. Helaas ben ik nog geen Venezolaanse Chavista tegengekomen. Ik blijf stug doorzoeken.

Comments

Uitzuigers zitten ook over al. Zelfs nog in ons landje. Maar waar wij een eeuw over gedaan hebben, moet je niet verwachten dat anderen dat in een jaar doen.

Een handtekening alleen is dus niet voldoende, dat is vervelend.

Het wordt is tijd dan ze mee willen werken..

allemachtig.... het is overal soms zo'n zooitje he..... nare spelletjes... en daar hebben ze en dat is nog het ergste ook nogal plezier in......sterkte in de strijd.....