« Carne Tremula | Main | Ein Paradoxon von Bertrand Russell »

Dingen die ik niet begrijp (4)

De toiletruimte op mijn werk bestaat uit twee toiletten een een wastafel. De toiletten zijn voorzien van de gebruikelijke toiletdeur, met zo'n draaislot. Aan de buitenkant ziet men een wit of een rood vlakje, ten teken dat het toilet vrij dan wel bezet is. Een geniaal systeem!

Ik hou van rust op een toilet. Onze toiletten zijn nogal gehorig, het fijnste zit ik daarom als het toilet naast mij leeg is. Ik hoor de deur van de toiletruimte opengaan. Er komt iemand binnen. Het toilet naast mij is dus vrij. "RANG!!!RANG!!!RANG!!!" klinkt het vervolgens bij mijn deur en ik zie de klink woest op en neer gaan.

Daar begrijp ik dus helemaal niets van. Iemand heeft het geniale systeem met het wit-rode vlakje uitgevonden en dan komt er een onverlaat die met brute kracht probeert welk toilet er vrij is. Krampachtig probeer ik in het hoofd van een dergelijk persoon te kijken, waar ik mij vervolgens moet bedwingen om niet "Wie is de koning van Wezel" te roepen. Het zou wel eens enkele uren kunnen nagalmen.

Gefascineerd door het wit-rode vlakje zocht ik in Google naar de uitvinder hiervan. Uiteindelijk stuitte ik op een stukje van de onvolprezen Charlotte, van wie anders zou ik bijna zeggen. Nu is Charlotte niet de uitvindster van het wit-rode vlakje, daar is zij veel te jong voor, maar in Happy snijdt zij een ander, maar wel hiermee samenhangend dilemma aan:

"Daar aangekomen, stortte ik me niet direct in het woongedruis, maar zocht eerst het toilet op. Ik opende de enige wc-deur die niet bezet leek, het halve rondje boven het slot was wit en niet rood, ik zwaaide de deur wijd open, achter me stonden nog twee dames, en zag tot mijn grote schrik dat er al een mevrouw op de wc zat! Oh, wat een vreselijk genante momenten zijn dat! We gilden allebei en ik denk dat de dames achter ook nog een kreetje slaakten en ik deed gauw de deur weer dicht."

Dat is ook heel irritant. Zijn de mensen die de deur van een openbaar toilet niet op slot doen soms dezelfde als diegenen die met de RANG!!!RANG!!!RANG!!! methode kijken of het onbezet is?

Comments

Een kleurenblinde collega wellicht......

Ik begrijp het wel! Antwoord: neen, geenszins. De RANG!!!-methode staat helemaal op zichzelf. Het is simpel een kwestie van gemakzucht. Recentelijk overkwam mij op m'n werk hetzelfde. Normaliter is het rustig op toilet, afhankelijk van het tijdstip en het koffiegehalte :-) Ik liep langs en dacht, ff snel en liet de deur op een kier. Prompt kwam er iemand die daar moest zijn waar ik was. Tja, toen had ik het voordeel dat ik man was (en nog ben). Ik bleef onverstoorbaar met mijn rug naar de indringer staan. Deze schrok en zei "oh, sorry". Ik mompelde iets van "geeft niet". Ik heb nooit geweten wie het was, maar verliet het toilet opgelucht en zonder schaamte. Ik denk dat hij het genanter vond dan ik!

wc-deuren met haakjes of schuifjes da's pas naar ...

Ik voel me niet aangesproken.
Mocht ik ooit aan een deurklink gevoeld hebben van een bezette wc dan heb ik niet naar het vlakje gekeken en is het altijd enkel RANG!
Als er geen vlakje is, is er waarschijnlijk een haakje of schuifje. Dan voel ik zachtjes. Het is ook wel eens gebeurd dat ik zo zachtjes voelde dat ik er na tien minuten achter kwam dat de deur gewoon klemde.
Thuis hebben we een haakje dat nu na drie jaar sinds twee maanden gemaakt is. Er is, op een enkel geval tijdens dronken bedoelingen, nog nooit iemand bij iemand anders de wc binnengelopen als die bezet was. Er zitten dan wel raampjes in waardoor al dan niet licht schijnt.
Zo, dit was geloof ik wel wat ik te zeggen had over al dan niet bezette toiletten ;-)

De RANG!!!RANG!!! idioten zijn dezelfde grapjurken die vroeger op de middelbare school met een schroevendraaier de plaatjes omdraaiden, de dekseltjes op de zoutpotjes los schroefden en stinkbommetjes in de garderobe gooiden. (nee, ik niet...) Eenmaal ouder geworden vertrouwen ze niks en niemand meer en testen die deuren dus eerst even uit.

Op een openbare WC ga ik echt niet zitten. Alle leuke kerels zeiken daar ook nog eens over de bril heen.

Ik heb geen zin aan puisten op mijn billen.

@Andre: Ja precies, die mensen begrijp ik ook niet, die de deur niet op slot doen. Zo ondermijn je het hele systeem van het wit-rode vlakje!
@Jnnk & Bareuh: Schuifjes en haakjes zijn inderdaad verschrikkelijk. Ook ik heb wel eens 5 minuten voor een onbezet toilet staan wachten. Daarom ben ik ook zo blij met het wit-rode vlakje. En daarom begrijp ik dus niet dat niet iedereen daar netjes naar kijkt. (Leuk verhaal trouwens, Jnnk)
@Carin: Ik geloof dat het bij jou nog dieper zit dan bij mij... :-) (Gooi het eruit, meid!)
@Brillie: Het is ook als je staat bijzonder vervelend om RANG!!!RANG!!!RANG!!! te horen en de klink te zien bewegen!

@Casa: dat ik hierdoor het wit/rode-vlakjes-systeem ondermijn, DAT begrijp ik ook, maar het houdt het wel spannend.
Wat ik weer NIET begrijp is dat als je staat, RANG!!!RANG!!!RANG!!! hoort EN de klink ziet bewegen, sta je dan niet toevallig verkeerd om te.... Dan wordt het nl. weer wel genant!

In mijn ervaring werken die rood-witte vlakjes niet altijd goed, met als gevolg dat je alsnog alle wc's moet proberen. Heb je trouwens wel gecontroleerd of jouw vlakje rood stond? Want anders kan ik me die RANGer wel weer voorstellen, die heeft geen zin om 5 minuten te wachten voor een klemmende deur.

@Andre: Neen, zo oud ben ik nog niet. Ik kan mijn hoofd omdraaien zonder dat mijn onderkant meebeweegt. Het zou overigens wel een leuk effect geven als er iemand per ongeluk binnenkomt...
@CuraKora: Bij ons werken de wit-rode vlakjes als een tiet, ik heb het zojuist nog even speciaal voor jou uitgeprobeerd. Alhoewel, het is natuurlijk net als met het lampje van de koelkast, maar dan andersom. Als je je IN het toilet bevindt, kun je niet zeker weten dat het wit-rode vlakje op rood staat...
(Maar ik heb er wel vertrouwen in)

@Casa: ja komisch, direct uitproberen, kan weer stof voor 'n nieuwe post opleveren!