« Ik zeg geen sorry | Main | Dingen die ik niet begrijp (4) »

Carne Tremula

Om acht uur zaten Ilonka en ik als enig overgeblevenen van de cursus Spaans voor Gevorderden in het leslokaal te wachten op onze docente, Paloma. We begonnen met een herhaling van wat theorie over esdrújulas, llanas en agudas. Wie het weet mag het zeggen.

Kennelijk hebben wij ons gedurende de cursus goed gedragen, want als beloning kregen we film! Het kan natuurlijk ook zijn dat Paloma meer zin had in een DVD'tje dan ons twee uur les te geven.

Het werd Carne Tremula van Pedro Almodovar. Een film uit 1998 die in het Engels Live Flesh heet. Toeval is een van de thema's van de film, het op een bepaald moment op een bepaalde plaats zijn.

Wie meer wil weten over deze boeiende film, klikt op onderstaande link.

In 1970 wordt Victor in een behoudens de chauffeur lege bus geboren. De straten zijn somber en verlaten. Het is de tijd van Franco.

20 Jaar later wordt Victor verliefd op Elena, een prostituee. Hij zoekt haar op, overigens tegen haar zin. Er volgt een handgemeen, een pistoolschot gaat af en twee agenten, David en Sancho, worden erop afgestuurd. Sancho is altijd dronken, hij is ontzettend jaloers en vertrouwt zijn vrouw Clara niet. Tijdens een worsteling tussen Sancho en Victor heeft laatstgenoemde het pistool in zijn hand. Sancho heeft echter de hand van Victor vast. David stuurt Elena weg en kijkt naar de vechtende mannen. Er klinkt een schot, David wordt geraakt en valt op de grond.

Carne Tremula (1998)Victor belandt in de cel en ziet in 1992 hoe David in een rolstoel successen behaalt tijdens de Paralympics te Barcelona. Hij zint op wraak. In de gevangenis studeert hij en leest de bijbel. Als Victor uit de gevangenis ontslagen wordt, komt hij Elena, die inmiddels met David is getrouwd, steeds tegen. Toeval?

Hij leert Clara, de vrouw van Sancho kennen. Clara wordt door de jaloerse Sancho min of meer gevangen gehouden en stelselmatig mishandeld. Victor en Clara krijgen een verhouding. Het doel van de sexueel onervaren Victor is de beste minnaar ter wereld te worden. Dat moet zijn uiteindelijke wraak op Elena worden: een nacht met haar, waarin hij haar alle sterren laat zien. Om daarna nooit meer terug te keren.

De invalide David vindt het maar niets dat zijn vrouw Elena en Victor elkaar steeds tegen het lijf lopen. Hij maakt in het geniep foto's van Victor en Clara als ze elkaar voor het raam staan te beminnen.

Door een truc komt Victor erachter waar Elena werkt. Zij is inmiddels directrice van een kindertehuis. In de gevangenis heeft Victor nogal wat schriftelijke cursussen gevolgd en hij slaagt erin om als vrijwilliger voor datzelfde kindertehuis te gaan werken. Elena wist daar niets van, ze schrikt, maar vindt dat ze Victor niet weg kan sturen. Zij had immers ook schuld aan de gebeurtenissen in 1990. Ze vertelt niets aan haar man David.

Uiteraard komt David erachter dat Victor nu bij zijn vrouw werkt. Dit leidt tot een confrontatie tussen Victor en David. Er volgt een korte worsteling, waarbij David uit zijn rolstoel valt. Victor duwt hem een speelgoedpistool in zijn hand, richt op een denkbeeldig doel en beweegt de vinger van David over de trekker. Het pistool gaat af.

"Ik heb je niet neergeschoten, het was Sancho die met mijn vinger de trekker deed overgaan. Hij deed het omdat jij met zijn vrouw (Clara, red.) naar bed ging!". David had dus zijn eigen collega Sancho belazerd. Hij kon Victor niet langer de schuld van zijn invaliditeit geven.

Dan vertelt David aan Elena over zijn toenmalige relatie met Clara. Elena is geschokt. Victor heeft nachtdienst in het kindertehuis, David heeft een rolstoelbasketbalwedstrijd (Scrabble!) ergens in Sevilla. Elena zoekt Victor op, laat haar jurk van haar lichaam glijden en biedt zich aan hem aan, voor één nacht. Ze vrijen urenlang. Dan gaat Elena naar huis, doucht zich en probeert te slapen.

Onverwacht vroeg komt David thuis. Hij ziet zijn vrouw liggen en begint haar te strelen. Elena wil echter niet, het doet pijn. "Waarom doet het pijn?", vraagt David zacht. "Omdat ik de hele nacht heb geneukt!", antwoordt Elena eerlijk. Het werd er niet beter op toen Elena de volgende dag, wederom heel eerlijk, zei dat het Victor was, met wie zij de nacht had doorgebracht.

Pedro AlmodovarWoedend zoekt David wat spullen en verlaat het huis. Elena heeft geen idee waar hij naartoe is. Dan gaat ze naar David's kamer. Door de nummerherhaling komt ze erachter dat David gebeld heeft met Sancho. Ze ziet foto's liggen van Victor en Clara. Het kwartje begint te vallen.

Toeval. Clara en Sancho hebben weer eens ruzie. Clara besluit niet langer het slachtoffer te zijn en zegt dat ze Sancho gaat verlaten. Sancho verspert de doorgang, Clara spuit hem een insectenverdelger in het gezicht, pakt haar spullen alsmede een pistool. Als Sancho haar bij de voordeur probeert tegen te houden, schiet ze hem neer en loopt weg.

Clara gaat naar het huis van Victor. David is onderweg naar Sancho. Hij helpt de gewonde Sancho zich te verzorgen en laat hem de foto's van Clara en Victor zien. "Het is Victor met wie jouw vrouw je bedriegt!". Vastbesloten gaat Sancho op weg naar het huis van Victor, waar hij Clara tegen het lijf loopt. Beiden hebben hun pistool op de ander gericht. Er vallen twee schoten. Clara en Sancho liggen op de grond.

Dan komt Victor thuis. Hij ziet Clara en Sancho liggen. Wederom klinkt er een schot, Clara en Sancho zijn dood. Aan het eind van de film hebben Victor en Elena elkaar gevonden. Het is 1996 en Elena is hoogzwanger. Ze zitten samen in een auto, als de weeën beginnen. In de auto wordt hun kind geboren. Victor stelt Elena gerust, hij heeft dit zelf al eerder meegemaakt. "Maar toen waren de straten somber en verlaten, en kijk nu eens, Madrid leeft en bruist!".

In 1975 is Franco overleden. Na la Transición (Overgangsjaren) is het Spaanse volk opgeleefd en durft weer uitbundig feest te vieren. Een betere toekomst.

Carne Tremula is een mooie film met bijzondere muziek, van Alberto Iglesias.
Acteurs: Javier Bardem, Liberto Rabal, Francesca Neri, Pepe Sancho, Angela Molina.

Comments

Docente z'n altijd te vroeg of te laat:-)

Dat is nog eens een mooie beloning.

Ik zou mijn geld terug vragen. Zo kan iedereen wel eenvoudig geld gaan verdienen.

en dan opletten of esdrújulas, llanas en agudas in de film voorkomen..