« Payaso | Main | Kendrinali »

Despedida 2004

Zondag vond de Gran Marcha plaats, maar op dinsdagavond wordt er afscheid (despedida) genomen van het Carnaval en gaan we officieel de Vastentijd in. Dat laatste moeten we nog maar afwachten, met aanstaande vrijdag een Duvel & Spare-ribs party in het vooruitzicht.

Op dinsdagavond wordt precies dezelfde optocht gelopen als op zondag, maar dan in het donker. Dat geeft een heel bijzondere sfeer. De stemming is (nog) uitgelatener. Het leek ons geen goed plan om Luchiano mee te nemen. Weliswaar heeft hij dankzij het Carnaval de hele week vrij, maar zondag wilde hij na tien minuten al naar huis.

Kruising tussen Hazes en Petalo!We besloten een babysit in te huren. Zij kwam om half acht en wij vertrokken meteen. Op de Julianabrug was het druk, ook reed er veel politie, ambulance en brandweer af en aan met zwaailichten en sirenes. In de Bon Futuro gevangenis was een vechtpartij uitgebroken, waarbij geschoten is. Drie gewonden moesten naar het Sehos ziekenhuis worden afgevoerd.

Gelukkig konden wij de auto op ons gebruikelijke plekje parkeren, niet ver van de lange trap naar beneden, naar Otrabanda. Lucy nam de trap ditmaal op blote voeten, de sportschoenen hadden we thuisgelaten. Beneden bij het ISAC-gebouw aangekomen, stortten we onze bijdrage in de pot, namen een Amstel en keken naar de heen en weer paraderende jeugd.

De optocht was meer dan een uur vertraagd. Ach, men staat daar lekker hoor, vlakbij het biertentje en met een mooi uitzicht. Een soort staand terras. Om ongeveer half tien bereikte de stoet onze lokatie. De politie was goed vertegenwoordigd en wilde ons al snel weer achter de hekken hebben. Cubaan Willy ondervond dat aan den lijve, hij kreeg een stevige por op zijn schouder toen hij niet snel genoeg gehoor gaf aan hun oproep.

Toch vond ik de agenten sympathieker dan zondag. Mijn vriend Bromsnor heb ik zelfs nog met Lucy op de foto gezet. Krijn was er ook weer bij, dat leverde een groot aantal compromitterende foto's op. Cubanen Reynaldo en Willy waren erg enthousiast, die houden wel van een feestje. Dat laatste geldt ook voor Lucy, die ik op de foto moest zetten met ex-premier Etienne Ys, drie politie-agenten, twee body-builders en nog wat losse mannen.

Om kwart voor twaalf kwamen de laatste deelnemers voorbij. Wij gingen er meteen vandoor, richting Nancy's Trucki Pan, om lomitu ku batata te gaan eten. Van al dat gefeest krijgt men namelijk honger! Helaas was Nancy dicht. Bij eetgelegenheden die wel open waren, stond zoveel volk dat de wachttijd meer dan een half uur zou bedragen. Uiteindelijk heb ik thuis twee bruine bolletjes met knakworst opgegeten. Met een glas chocolademelk.

Het verbranden van Rei Momo hebben we niet meegemaakt, maar dat is ongetwijfeld gelukt. Het was een perfecte feestavond, waarvan u in beperkte mate mee kunt genieten door middel van maarliefst 58 foto's. Gaat dat zien!

Overzicht van alle CasaSpider Carnaval Albums:

Comments

Wie is die koning Momo toch? Ik ken hem van een Talking Heads CD, maar dat is dan ook zo'n beetje alles wat ik vind als ik google op de beste man...

Succes met vasten!

Casa, ik vind je fotos PRACHTIG. You really captured the spirit. Zo voel ik me ook dichtbij:).

@Lijn: Ik heb overal voor je nagevraagd, maar NIEMAND weet het verhaal achter Rei Momo. De Carnavalstijd is nogal goddeloos (drank, vrouwen). Aan het eind van al dat gefeest dient er een offer gebracht te worden, om weer 'rein' te zijn. Daarom wordt de Koning van het Carnaval verbrand. Zijn as wordt gebruikt voor het as-woensdag kruisje. Ik ga echter door met mijn onderzoek!
@Stacy: Hartelijk dank voor je aardige compliment! Ik hoop dat je er volgend jaar in eigen persoon bij kunt zijn, ik weet dat je de 'Ambiente' van Curacao mist daar in de States...
P.s. Weet jij misschien meer van het verhaal achter Rei Momo?

Het zou geen slecht idee zijn. Maar vasten is niet meer van deze tijd. Matig gebruiken wel.

Het geheel ziet er zeer smaak- en sfeervol uit. Getuige de foto's zal het best een gezellige boel zijn geweest. Zelf ben ik niet zo'n actieve carnavalsganger, maar gezien de ambiance lijkt het mij zeer de moeite waard om de Gran Marcha in levende lijven te mogen aanschouwen om daarmee ook een stukje van de sfeer te proeven.

Met de laatste zoekmethodieken kom ik bij de volgende info over Rei Momo. Kijk op:
http://www.sambala.org/ReiMomo/History.html ;
http://www.carnaval.org/new/html/body_rei_momo.html

Er is nog meer, maar daarvoor moet je richting Braziliaanse websites.

PS. DE Hazes zou willen dat ie mocht meedoen aan dit spektakel:-)

Bij zo'n optocht heb je vast geen last van koude voeten. De enige carnavalsoptocht die ik ooit heb gezien was in de natte sneeuw in Groningen. Groter contrast is amper denkbaar.

Nummer 10 is mijn favoriet. En volgende keer die gulp dichtdoen!

En Lucy liep op blote voeten? Is ze dan niet bang dat er iemand met haar naaldhakken bovenop haar tenen gaat staan?
Bromsnor ziet er zeer vervaarlijk uit. En de rest van de foto's ga ik nu bekijken.